26. Oktobar 2025, 18:33:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Refluks i vrste kazana za destilaciju  (Pročitano 154995 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #45 Poslato: 12. Novembar 2011, 00:48:11 »

Parovodna cijev se na kazanu sa dobrim ili jačim refluksom u principu postavlja nizbrdo od kazana prema tabarci. Njen nagib je jako blag s tim da gledajući sada cijev koja premoštava prostor od kazana do tabarke njen donji dio (onaj iznad kazana) treba da bude za par centimetara iznad gornjeg dijela cijevi koja se približava tabarci. Drugačije rečeno, ako je cijev prečnika 5 centimetara onda razlika u visini iznad kazana i iznad tabarke treba da bude nekih 7 centimetara. Može i treba da se napravi obrnuta situacija ali samo ako imamo visoku količinu sirćetne kiseline. Ako imamo kazan sa manjim refluksom (sa slike 1 iz prve poruke na ovoj temi) onda ovaj položaj treba da bude obrnut, uzbrdo od kazana prema tabarci, isto tako poštujući blagi nagib samo na drugu stranu. Ovi položaji važe bez obzira koja je destilacija u pitanju.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
milorad
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #46 Poslato: 12. Novembar 2011, 06:47:38 »

moj kazan je kao na slici 3 iz prve poruke ynaci nagib prema tabarci 2% zahvaljujemse bistrici
Sačuvana
ChatNick
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #47 Poslato: 17. Maj 2012, 14:45:03 »

Samo jedno zapazanje vezano za moderne kazane sa deflegmatorom (iliti cudovistima). Smiley
Ovi na slikama su jos i jednostavnije konstrukcije - verovali ili ne.
Potreba za smanjenjem vremena potrebnog za destilaciju, kao i odvajanjem frakcija i potpuno automatizovanim sistemom koji bi automatski regulisao temperature, frakcije, odnosno koji nista ne bi prepustao na milost faktoru zvanom covek, iznedrio je ove kazane. Rezultat jeste automatizacija i skracenje vremena citavog procesa, ali i znacajan gubitak kvaliteta destilata.
Hiperprodukcijom viskija u Skotskoj (koja je prosle godine belezila istorijski rast izvoza) sve vise destilerija prelazi na ovaj kazan, gde se smanjuju troskovi proizvodnje, umanjuje se potreba za radnicima, uvecava se produktivnost, kao i profit kompanija. Nakon vec vise decenija rezultat primene ovih kazana jeste da se radi kvaliteta takvog viskija, tek odlezali viski (3 god) "blenduje" ili mesa sa viskijem vece starosti iz zaliha koji je izasao iz njihovog klasicnog kazana sa visokom lulom. Smiley Mislim da dalje nije ni potrebno govoriti o kvalitetu takvog destilata.
Destilovanje alkoholnih pica je nauka, ali i vestina i umetnost i tako treba i da ostane (dok nas ne zamene roboti) Smiley .
Sačuvana
MaxMagnus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 12.0

« Odgovor #48 Poslato: 17. Maj 2012, 14:56:48 »

@ChatNick:

Sve je to ok kad se radi o viski/votka, na kraju krajeva koju aromu ima psenica/kukuruz/krompir, i za njih i da razumem da koriste te nove kazane... problem je sto takvi kazani ocigledno ne mogu da naprave dobru vocnu rakiju, gde je aroma i najbitniji element konacnog proizvoda. Ja sam isto imao dosta pitanja oko ovih kazana, ali nakon dosta istrazivanja i konsultacija sa iskusnim i starijim ljudima sa dosta godina pecenja rakija iza njih, shvatio da bez dobre stare klasike rakija ne valja Smiley

A price nasih bizMismena koji su pokupovali Holstin ili kothe kazane kako su to cuda tehnike koja sama prave rakiju se najvise ogledaju samo u zelenoj boji dolara u njihovim ocima, ne u kvalitetu Smiley

Ne kazem da si pogresio negde, samo mojih 2 dinara na tvoj post

PS: naravno mnogi od ovih kazana imaju kombinovane konfiguracije koje su u sustini iste kao i klasicni kazani, bez tih destilacionih tornjeva, deflagmatora i slicnih munja. E za njih mogu da poverujem da su u stanju da daju dobar kvalitet ali onda je pitanje cene takvog uredjaja diskutabilno, jer cene od nekoliko desetina hiljada evra za kapacitete od 200-300 litara su ludilo
Sačuvana
ChatNick
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 17. Maj 2012, 15:20:38 »

@MaxMagnus

Pa ja upravo i govorim da se gubi na kvalitetu destilata na njima. Wink Opravdani su samo u industrijskoj visokoproduktivnoj proizvodnji iz cisto ekonomske racunice, ali je kvalitet onda diskutabilan. A ovo sto si rekao u PS.-u - ne mogu ni da zamislim opravdanost uprostenog tipa ovog kazana, jer onda gubi prvobitnu namenu (automatizaciju), a cena je previsoka u odnosu na klasican kazan koji daje bolji kvalitet, a ima isti parametre (vreme, kolicina) pecenja. Pozzz
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #50 Poslato: 17. Maj 2012, 17:16:45 »

Sretan povratak na forum obojici. Ne zato što ovdje imamo relativno slične poglede, nego što me raduje svako traganje za spoznajom i odgovorima na pitanja.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 13.0

« Odgovor #51 Poslato: 17. Maj 2012, 20:14:54 »

Nista bez ljubavi i tradicije

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #52 Poslato: 18. Maj 2012, 07:38:05 »

Nije baš doslovno, ali jako sličan zaključak ovom su izvukli i oni koji rade rektifikacione kolone za pravljenje voćnih rakija, usavršili su novu verziju svog kazana i nazvali ga Aromatik I. Imenom u stvari priznaju šta je glavni nedostatak onih prijašnjih verzija koje imaju deflegmator i podove, zbog kojih se ovaj kazan i razlikuje od klasičnog. Sada taj kazan nema više deflegmatora, nema više ni nikakvih drugih dodataka i ostao mu je samo jedan pod. Time je njihovo "usavršavanje" završeno i dovedeno do kraja. Nemaju više kud jer ako skinu i ovaj jedan pod onda to više nije rektifikaciona kolona nego klasični kazan.  Cheesy
http://www.japod.rs/destilacioniUredjaji/Destilacioni%20uredjaji/11.png

Mala digresija, ali moram jer pade mi na pamet jedna mučna diskusija od prije dvije godine.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,624.msg10494.html#msg10494

U čemu je kvaka? Pa normalno u naslovu ove teme, optimalni refluks. Ni premali, ni preveliki kao što je to kod kazana sa rektifikacionim podovima, deflegmatorom i sličnim dodatcima.
I još samo da budemo krajnje korektni. Mnogima su se opravdano ogadili jako izraženi nedostatci rakija pravljenih na klasičnom kazanu, zbog raznih štetnih intervencija i propusta u njihovoj izradi. Tako da se radije odlučuju za rakije proizvedene na rektifikacionoj koloni, isto tako opravdano, jer one mogu imati manju aromatičnost (ne u odnosu na sve sa klasičnog kazana, nego samo na one većeg kvaliteta) ali bar nemaju izražene nedostatke.

Sačuvana

Kanački
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #53 Poslato: 19. Januar 2016, 17:12:13 »

Drugari , da li bi mi neko razjasnio malo ovaj kazan ?
Video sam neke komentare , vezano za ove kazane , da jednokratnom destilacijom dobijaju kvalitetnu rakiju , tj. da sluze samo za jednokratnu destilaciju. Kazani se prave u Madjarskoj , da li je to neki evropski standard za kazane ili su ovo kazani za neku posebnu namenu ?

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #54 Poslato: 19. Januar 2016, 19:05:18 »

U pitanju je mini varijanta rektifikacione kolone konstruisana za pravljenje voćnih rakija.
Rektifikacione kolone kao velika industrijska postrojenja namijenjena su destilaciji u kojoj je potrebno razdvojiti i dobiti što čistiju komponentu neke smjese koja se inače teško može efikasno u većoj mjeri razdvojiti običnom destilacijom na klasičnom kazanu. Pa tako i špiritusa ili alkohola kao industrijskog proizvoda. Za to se koriste rektifikacione kolone sa više desetina podova. Ovdje su u pitanju samo 4 poda, što se vidi po ovim okruglim prozorčićima, kako bi se pokušao minimizirati efekat gubitka aroma takvom destilacijom. Pričano je u više navrata na tu temu, i o rektifikacionim kolonoma kao uređajima za destilaciju voćnih rakija, pa pretraži po forumu. Imaš ponešto i na ovom linku...
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1260.msg18029.html#msg18029
...a za ostalo što te zanima pitaj.
Sačuvana

Kanački
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #55 Poslato: 20. Januar 2016, 01:15:57 »

Ne pitam vise nista do daljnjeg , bar dok ne iscitam veci deo foruma  Cheesy  vreme je idealno za to , napolju zazimelo opasno , a proizvodi iz kazana i susare spremni za konzumaciju , pa polagano  Smiley

Salu na stranu , pomislio sam da ima neke veze sa kazanima sa rektifikacionom kolonim , cak sta vise temu sa linka koji si mi postavio sam iscitao ,ali sam nekako preleteo preko slike ovog kazana u toj temi..
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #56 Poslato: 20. Januar 2016, 22:52:54 »

Thumb  Cheesy Ma nije problem u pitanju koliko u odgovoru koji bi se na njega morao dati. Rektifikacija je tehnološka operacija koja ima svoja pravila i zakonitosti koji se mogu iskazati samo na jedan te isti način, pa da se ne ponavljam sa uopštenim kategorijama.  
Sačuvana

janka
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #57 Poslato: 24. April 2016, 21:25:56 »

Pozdrav svim clanovima foruma

Htio bih da pitam druga Bistricu za mišljenje o jednom kazanu, postavicu i slike da ga vidi.
Nasao sam ga kod jednog druga, jako je star, a velicina mu je 450l, sa zidanim ložištem.
Prije neki dan sam ga ocistio onako kako je Bistrica opisao, i ispekao probno jedan kazan pripremljenog jabukovog kljuka, koristio sam sve sto se koristi u pripremi koma, bio je fantastican. Ali mi nesto nije bilo jasno kad sam počeo da ga pecem, krenuo je sa 50% jacinom poslije odvajanja prvenca, kojeg sam bacio oko 3,5l. Ukupno sam izvukao oko 70l prve destilacije jacine 27% koju cu na manji kotao da destilisem.   Nije mi jasno kako je krenuo sa tako malo snage, da li to moze biti do kotla ili nesto drugo?  

Inace pecem rakiju 6 godina na obicni kotao od 100l i na tom kotlu mi nije kretala ni jedna rakija ispod 62%, prva litra nakon odbačenog prvenca kojeg bacim od 0,8-1l  i rakije su mi vrhunskog kvaliteta sto i pokazuju medalje sa ocjenjivanja koje sam dobio.

Sad se planiram baviti proizvodnjom u velikim kolicinama pa me zato zanima ovaj veliki a stari kotao.

Hvala

jos samo da mi neko objasni kako se postavljaju slike ovde  Huh? Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #58 Poslato: 24. April 2016, 23:32:45 »

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,336.msg9547.html#msg9547
Sačuvana

janka
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #59 Poslato: 25. April 2016, 17:23:35 »

hvala za uputstvo o postavljanju

to je taj kazan, jako je star, pa sad na osnovu slike da li mi mozes nesto reci o onome sto sam pisao u prethodnoj poruci i o samom tom kazanu.

inace, dimenzije tog kazana su sledece: precnik dna je oko 140 cm,  izlaz na koji se stavlja kapak je oko 55 cm, a izlaz prevodne cijevu je oko 10 cm, a sama cijev se opet siri sve do ulaza u cilindar, koji je isti kao i izlaz iz kapka.   sad da li to sta utice na sami tok destilacije,odnosno na kvalitet same rakije.

hvala jos jednom

uzgred, iz koje si bistrice iz bih, da nismo jos i zemljaci   Smiley 
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.289 sekundi sa 18 upita.