kica
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Poslato: 05. Oktobar 2011, 14:21:19 » |
|
Pozdrav svima, Prvi put se prijavljujem na ovaj forum, i nadam se da mi mozete pomoci. Imam nedoumica u vezi stabilizavije vina. Ne znam da li je bolje pasterizovati ili hemijski stabilizovati....  Raspitujuci se, dobila sam razlicite odgovore, a ni jedan me nije ubedio i jos uvek sam u nedoumici. Moze li me neko posavetovati?? Sta je bolje, zbog cega, kako i kada uraditi?? Unapred zahvalna!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 06. Oktobar 2011, 22:31:53 » |
|
Kad se radi o stabilizaciji vina treba razlikovati prirodnu stabilizaciju od stabilizacije koju mi iniciramo da bi nam vino sto pre bilo stabilno. tebe Kico interesuje stabilizacija nasim postupkom inicirana. Dakle postoji stabilizacija sa niskim i visokom temperaturama i hemiska stabilizacija, naprimer tretiranjem vina meta-vinskom kiselinom. Od ova tri pomenuta primera, najbolja je, po meni, stabilizovanje niskim temperaturama. Pošto sada dolaze hladni dani to je ujedno i najizvodljivija stabilizacija. Dovoljno je ostaviti sud sa vinom napolju na nekom mestu gde neće padati kiša na njega, ispod nastrešnice naprimer, i vreme će učiniti svoje, netreba se plašiti mraza on će još bolje doći vinu. Tretiranje vina višim temperaturama, ispunjava zadatak stabilizovanja ali ipak menja strukturu proizvoda, a u smislu arome, buke i opšteg utiska. Meta-vinska kiselina efikasno deluje do određenog stepena temperature a kada dođu topliji dani ona gubi efekat i vino se zamuti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Kire
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 07. Oktobar 2011, 17:53:41 » |
|
Pozdrav svima, nov sam na forumu, kao i u pravljenju vina. Kum i ja napravimo po 100l svakom za nase potrebe. Nisam cuo za tu meta vinsku kiselinu, drzim ga napolju i kad mi se obistri prirodnim putem dodam vinobran. I to je to 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
m_117
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 66
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 16. Mart 2013, 14:52:25 » |
|
1. Čist Šardone spremam za flaširanje. Do sada sam ga bistrio Bentonitom samo na taloženju posle muljanja i otakanja, jednom otvoreno pretočio kad sam ga skidao sa kvasaca posle vrenja. Sada je lepe žute boje i veoma bistro, ali interesuje me ako ga sad ne bistrim Bentonitom pre flaširanja, da li će se zamutiti kad dođu topliji dani ili bude ležalo na sobnoj temperaturi (vino je potpuno suvo). Prošlih godina sam ga bistrio u ovo vreme, i bez filtriranja flairao, vino je ostajalo bistro bez obzira na mesto boravka. Kakva su iskustva, voleo bih da znam šta mi je činiti, da li da bistrim pa flaširam ili mogu to odmah da uradim?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 17. Mart 2013, 22:59:35 » |
|
Ako ćeš vino da prodaješ tako flaširano tada ga ili filtriraj ili tretiraj bentonitom ( ogled u malom sa više flaša, opisano već nekoliko puta ranije). No ja ti preporučujem da ništa ne diraš već samo da flaširaš, ali kasnije ( posle maja meseca), ako je vino za tvoje potrebe. Sa flaširanjem ne treba žuriti , pusti da ti se vino prirodnim putem izbistri, ali ako baš moraš možeš i sutra da flaširaš, nišata mu neće smetati , jedino će možda imati koji mikrogram više taloga. Inače talog koji se kasnije javlja u vinu nije opasan po vinu, jedino ima ružan vizuelni efekat ako se talog pri otvaranju flaše uzmuti, i malo se odrazi na ukus. Moje iskustvo je da kasnije flaširam, ne bistrim jer više gubim nego što dobijam ( gubi se boja, ukus, punoća vina itd. ). Boce čuvam u položenom položaju, ako ih otvaram , barem jedan dan ranije uspravim (uz prethodno blago mućkanje) da talog padne na dno boce, i sutradan pažljivo otvorim bocu, sipam u dekanter ili u olbu ili u neku drugu bocu koju lako otvaram - zatvaram, i koristim- pijem-degustiram-uživam u životu.Probaj , može i ovako. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
m_117
Stariji član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 18. Mart 2013, 06:48:17 » |
|
Hvala ti Bodo! Interesuje me da li će se u vinu koje je sada na izgled kristalno bistro ipak pojaviti talog ako se ne bistri. Filtriranje do sad nikad nisam radio jer je vino isključivo za moje lične potrebe i uživanje s prijateljima i nikad se nije pojavio talog, i ako sam samo radio bistrenje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 18. Mart 2013, 20:40:21 » |
|
Ako ne bistriš taloga će sigurno biti, ako bistriš nije sigurno da kasnije taloga neće biti, sve zavisi sa kojom količinom bentonita bistriš, ali pazi da ne prebistriš. Kako sam već spomenuo taj talog koji će se pojaviti u nebistrenom vinu uglavnom je u maloj količini i ne utiče bitnije na kvalitet vina, po nekima ga čak i popravlja, ko zna sve tajne vina, verujem niko. Treba probati i ovako i onako. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
m_117
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 18. Mart 2013, 21:40:56 » |
|
Hvala bodo! Zapravo me je to interesovalo, da li će se sigurno u ovom slučaju pojaviti talog, sad mogu da se "igram". Pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 18. Mart 2013, 21:51:11 » |
|
Ja vino nikada ne bistrim,niti filtriram.Samo hladna stabilizacija.Posle godinu,dve u flasama jedva da ima najfinijeg taloga.Skoro neprimetno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vali
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 19. Mart 2013, 12:09:52 » |
|
Sale jel mislis i na belo i na crveno vino.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 19. Mart 2013, 13:16:59 » |
|
Da i jedno i drugo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 19. Avgust 2013, 15:06:14 » |
|
Ja vino nikada ne bistrim,niti filtriram.Samo hladna stabilizacija.Posle godinu,dve u flasama jedva da ima najfinijeg taloga.Skoro neprimetno.
Jel imas vino za prodaju? Ako ne pozdravljam ovaj nacin. U suprotnom potrebno je i bistriti i filtrirati jer su danasnji kupci jako razmazeni i traze da vino bude u tip top stanju bez imalo zamucenja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 19. Maj 2014, 15:46:06 » |
|
Sta se dobija hladnom stabilizacijom? Da li sluzi da se vino talozi i da se ubiju preostali kvasci kako se ne bi ponovo pokrenulo vrenje?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 22. Maj 2014, 15:38:32 » |
|
Tartarati, soli vinske kiseline.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Karlo
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 24. Maj 2014, 13:27:23 » |
|
Desila mi se jedna neobična stvar. Mislim da je u vezi sa stabilizacijom pa bih voleo da saznam u čemu je štos. Elm..poklonim susedu buteljku vina..za Novu godinu. Posle jedno dva meseca, il' više, napravim gulaš pa..kod njega da ga iz'edemo. Naravno.. ponesem flašu tek sipanog vina..da gulaš klizne. I..popijemo nas trojca to vino..nepca traže još..komšija se seti one buteljke od Nove godine..iznese, kad..To vino drugačije! Tamnije boje, nekako punije, gušće..meni lepše i po ukusu. E sad..Nije ga držao na minusu pa se pitam da l' se promena dasila zbog stabilizacije il' jednostavno usled ''odležavanja'' nakon pretoka?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|