zekac
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Poslato: 16. Decembar 2011, 22:27:20 » |
|
Pišem u nadi da će mi neko dati odgovor i savet za moj problem. Naime, Vino, Šardone, poprimilo je crvenkastu boju. Inače postupak je čisto prirodan, bez ikakvih hemikalija i sredstava za bistrenje vina. Sutra se spremam da ga ponovo pretočim. Čuvam ga i vrenje mu je bilo u temerinskim PVC buradima o kojima već svi znate.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 17. Decembar 2011, 00:04:31 » |
|
Zbog prirodnog postupka si i dobio takvo vino. Vise mi je dosadilo da pisem da vinobran nije "hemija" a posto si to naucio na svom vinu dogodine ces ga sigurno koristiti... Procitaj malo po forumu o sumporisanju sire, oksidaciji vina i pretakanju pa ces i sam videti gde si pogresio.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
haklberi
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 22. Februar 2012, 13:43:21 » |
|
Pozdrav,da li znate zasto belo vino pri mesanju sa kiselom vodom nakon par minuta menja boju u ...ljubicastu? Ja imam samo pretpostavke ali bih voleo da cujem i vas...pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 58
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 22. Februar 2012, 16:34:14 » |
|
kada se doda kiselina u belo vino ako nije u potpunosti od belog grožđa javlja se crvena ili bledo ružičasta boja. moguće je da se sa dodatkom kisele vode pomera pH pa se dobija sličan efekat. moram da priznam da mi se to još nije desilo. mislim, nikad još nisam pio ljubičasti špricer!  da li ti ne vuče boja na plavkasto?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 22. Februar 2012, 22:07:20 » |
|
Pozdrav,da li znate zasto belo vino pri mesanju sa kiselom vodom nakon par minuta menja boju u ...ljubicastu? Ja imam samo pretpostavke ali bih voleo da cujem i vas...pozdrav
mineralni elementi ili materije iz mineralne vode se jedine sa kiselinom iz vina i bojama stvarajući drugačiju boju, ali sva vina ne reaguju isto pa neka vrlo malo ili nimalo nepromene boju (mislim na crvena vina). Jagodinska ružica je imala popularan naziv "teget špricer", 80-tih godina kada se mešala sa mineralnom vodom Knjaz miloš.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
haklberi
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 23. Februar 2012, 10:08:04 » |
|
Zanimljivo....mislim da kisela voda ne utice u tolikoj meri na promeni boje,vec samo vino.Do tog zakljucka sam dosao tako sto sam istu stvar ponovio sa vinom (belim) iz 2006,2007 god.U toj casi "spricer" nije promenio boju a u prvoj je konstantno neko rece bledo ruzicasto... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 23. Februar 2012, 11:05:30 » |
|
Zanimljivo i tačno. Već si dobio odgovor, samo da ga ponovimo. Boju vina određuju antocijani. Hemijska jedinjenja koja kao i sve ostale arome na vino utiču svojom koncentracijom koja zavisi od svih onih faktora koji određuju kvalitet vina (uslovi u vinogradu, dozrelost grožđa, prerada, fermentacija, taloženja u vinu-stabilizacija, količina SO2, i sl.). Kod već formiranog vina njihovu stabilnost određuje pH reakcija koja im je jako bitna jer na 4,5 su u stanju da mijenjaju boju. Od ostalih uticaja koje imaš dodavanjem mineralne vode još su dva faktora za njih izrazito važna. Njihova nestabilnost a time i uticaj na boju, u vodenoj sredini (sa manje alkohola), i količina mineralnih (metali) materija za koje se jako lako vežu. Tako da je razlog koncentracija antocijana (stabilniji su ako ih ima više), pH vode, voda sama po sebi, pa još mineralna.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 58
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 24. Februar 2012, 02:05:24 » |
|
pretpostavka svega je da se u vinu koje ti menja boju nalaze antocijani a u vinu iz 2006. i 2007. ih nemaš ili možda imaš ali u manjoj količini. to znači da ovo vino koje ti menja boju nije napravljeno samo od belog grožđa već je pri spravljanju dodavano i grožđe koje ima obojenu pokožicu. ako je tvoje vino onda ti najbolje znaš koje si sorte sve muljao.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
haklberi
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 07. Mart 2012, 07:45:43 » |
|
Bicu slobodan da iznesem svoje misljenje.Do 2007 smo koristili dve sorte grozdja,zupljanku i smederevku i po koji cokot rizlinga....najveci udeo (60%) je zupljanka....Od 2008e belo vino se dobija iskljucivo iz Smederevke...Da li su antocijani u pitanju ili ne neznam ali mi se cini da je Zupljanka postojanija,jaca...jednostavno kvalitetnija?! Ili neka vina (sorte) jesu za "spricer" dok su druga za "cisto"konzumiranje....? Pozdrav svima....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisha
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 62
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 11. Maj 2012, 09:56:14 » |
|
Sta raditi ? Bijelo vino mi se zamutilo prilikom pretakanja prije desetak dana. Danas sam sa povrsine skinuo oko 1 litar potpuno bijele mase guste kao sirup. Napominjem da je vino zasticeno parafinom, plivajucim poklopcem i vinobranom u posudi na poklopcu. Prije pretakanja je bilo bistro, vidjelo se dno inoxa kroz vino. Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
atomac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
May the Dionis be With You!
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 11. Maj 2012, 10:56:19 » |
|
Sta raditi ? Bijelo vino mi se zamutilo prilikom pretakanja prije desetak dana. Danas sam sa povrsine skinuo oko 1 litar potpuno bijele mase guste kao sirup.
 Predpostavljam da ste vodili računa da pri pretakanu ne povučete i talog kao i da odstranite gornji parafinski sloj. Pre nego što bilo šta odgovorim trebaju meni odgovori na neka pitanja. Koliko dugo je vino stajalo na talogu pre otakanja? Koliki je sadržaj slobodog sumpor-dioksida u vinu? Kolika je jačina vina i sadržaj kiselina? Da li je vino bilo bistro neko vreme nakon pretakanja ili se zamutilo odmah po pretakanju? Da li vino kada se sipa deluje viskozno i sluzavo? Da li je promenjen miris i ukus?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisha
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 13. Maj 2012, 11:15:32 » |
|
E kada bih ja to sve znao. Znam sam da je bilo ljepse za piti prije 2 mjeseca kada sam istocio prvu flasu prije pretakanja. Zamutilo se odmah cim sam poceo pretakati, a nisam povukao talog,kojeg je bilo vrlo malo. Vino nije sluzavo. Poz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 13. Maj 2012, 12:20:05 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Dragisha
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 13. Maj 2012, 19:25:12 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
atomac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
May the Dionis be With You!
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 14. Maj 2012, 08:52:13 » |
|
Jest', na žalost sve liči da je vinski cvet  .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|