nenadns85
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 02. April 2011, 00:17:21 » |
|
da li neko ima neki dobar recept kako se pravi pelinkovac?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strsljeen
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 18. Maj 2012, 14:59:24 » |
|
Nadam se da će nekome pomoći.U flašu od 10l staviti 5l rakije (najbolje čista jabukova) i 2.5 ili 2 kg šećera.Izmiješati dok se ne istopi.LJekovite biljke brati i svježe stavljati.Nakon svakog stavljanja dobro promiješati.Flašu držati dobro zatvorenom i zadnja biljka kada se stavi mora odstojati još tri sedmice, a zatim procijediti i jeger je spreman.
BILJKA MJESEC KOMADA
Podbjel (cvijet) mart 55 LJubičica (cvijet) mart 55 Ivančica-"Bijela rada" (cvijet) mart 55 Jagorčevina (cvijet) april 55 Jagorčevina (list) april 55 Bokvica ženska (list) april-avg 55 Bokvica muška (list) april-avg 55 Kupina (mladi list) april-sep 55 Zova (jedan cvijet kao 10) april-sep 55 Smreka (zelene bobe 2.5 šake) april-sep 55 Smreka (zrele bobe 2.5 šake) april-sep 55 Maćuhica (običan cvijet) maj 55 Maslačak (cvijet) maj 55 Glog (cvijet) maj 55 Malina (list) maj 55 Borovnica (list) maj 55 Smreka (mladi vrhovi) maj 55 Nana (list) maj 55 Podbjel (list) maj-jun 55 Omorika (mladi vrhovi) maj-jun 55 Pelin (list) maj-jun 55 Kamilica (cvijet) maj-jul 65 Kunica (cvijet) maj-avg 55 Timijan (grancica) maj-avg 55 Plahtica (list) maj-avg 55 Plahtica (cvijet) maj-avg 55 Matičnjak (cvijet) maj-okt 55 Matičnjak (list) maj-okt 55 Lipa (cvijet) jun 55 Orah (mladi plod-5 šaka) jun Ruzmarin (grančica) jun 5 Žalfija (grančica) jun 5 Šumska jagoda (list) jun 55 Mažuran (vrhovi) jun-jul 10 Arnika (cvijet) jun-jul 55 Kumina (plod-1 šaka) jun-avg Anis (plod-1 šaka) jun-avg Kantarion jun-avg 55 Bijela djetelina (cvijet) jun-avg 55 Šljez (list) jun-avg 55 Majčina dušica (cvijet) jun-avg 55 Vinska rutica (grančica) jun-avg 5 Srčanik (korijen) jun-avg 55 Neven (cvijet) jun-sep 55 Ranjenik (list) jun-sep 55 Panjak (cvijet) jul 55 Livadska preslica (vrhovi) jul-okt 55 Kantarija (cvijet) avgust 10 Vranilova trava (cvijet) avgust 55 Drača (cvijet-2 cvijeta=10 komada) 55 Kesten (cvijet-1 cvijet=10 komada) 55
Arniku može zamijeniti neven.
Zdrav čovjek pije jednu dnevno, a bolestan dvije!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bojana_Maturski
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 05. Jun 2012, 22:03:18 » |
|
Potrebna mi je pomoc.... Tema za maturski rad mi je fizickohemijska i senzorna svojstva Stomaklije... Nigde ne mogu da nadjem koje trave i kad se dodaju u rakiju da bi se dobila Stomaklija... Ako neko zna,javljajteeee !! Hvalaaaa !!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 05. Jun 2012, 23:03:38 » |
|
Drago dijete je li bar profesor, koji ti je dao ovu temu, punoljetan. Ako ne znaš, imaš pravo da promijeniš temu maturskog.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 49
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 06. Jun 2012, 17:01:31 » |
|
He,he, ne zamerite ne izdrzah!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 17. Avgust 2012, 20:59:32 » |
|
nekada davno su moji pravili limuncino liker od limuna, a odprilike u jednom takvom trenutku sam dobio jak kasalj i to onaj suvi te mi moji napravise po starom receptu serbet sa lorberovim listom. kako su padali razni eperimenti sa rakijom u to vreme, resili smo da malo i po tom pitanju izexperimentisemo. sta smo uradili: uprzili smo dosta secera i nalali ga sa vodom u kojoj se lorber ukuvao. to smo pomesali sa rakijom i onda dodali jos sasvim malo limuna. ono sto smo dobili neodoljivo je podsecalo na gorki list po boji mirisu i ukusu. recept bi glasio odprilike ovako (izexperimentisite prvo sa manjom kolicinom pa ga onda doradite po vasem ukusu) prziti 200g secera, naliti na njega 4dl vode u kojoj se ukuvalo 20 listova lorbera (20 listova u litar vode kuvati dok ne padne na 4 dl), preko toga naliti litar jabuke druge klase sa 55% ALKOHOLA i na kraju iscediti pola limuna i dodati ukupnom rastvoru
AKO KO PROBA NEK NAPISE SVOJE SUGESTIJE
ZIVELI
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 24. Avgust 2012, 22:46:55 » |
|
pogledaj temu jeger, tamo sam nesto napisao, meni je bar jako licilo na pelikovac
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 09. Maj 2013, 23:17:47 » |
|
U zadnje dvije godine pokušavam napraviti travaricu koju naknadno zaslađujem medom (150gcca.) međutim nikako ne uspijevam dobiti neki specijalni profil arome. Malo sam istraživao i došao do par pristupa pravljenju travarica. Neke se niti ne zovu travrice jer su destilati sa maceriranim biljem, u neke direktno maceriramo bilje, dok su neke konbinacije jednog i drugog. Posebno se pazi na dužinu maceracije svake biljke i svaka se za sebe ili skupno po grupama macerirju i dodaju u krajnji proizvod.
Ja sam ove godine probao sa dužim maceriranjem od 6mj na manjem uzorku ali čini mi se da se puno neželjenih stvari otopilo u rakiji i da nema elegantan miris mada okusno nije toliko loša.
Ja sam mislio destilirati macerirane bobe smreke (brinj) malo veću kolićinu melise (jer sam čitao da je za njen karakterističan "limunov" okus zaslužno ulje koje je u malom postotku u biljci. A ako stavim puno bilja na "klasičnu maceraciju" imam strah od drugih spojeva koji će se povečati u rakiji), dodao bi i komoraća slatkog (jer je karakterističan za naše podrućje) i tako dalje. Dok bi na maceraciju stavio pelin jer bi htio da rakija ima gorkas okus a na kraju bi dodao i med da bude malo likerska travarica.
Zanimaju me vaša iskustva
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 16. Decembar 2014, 10:02:29 » |
|
Zadnjih dana napravio sam par testova za razlićite travarice. Sve trave (suhe) sam stavljao u meku rakiju i destilirao. Probao sam samo kleku provao samo komorač a provao sam i sa 15 trava-aromatičnih. Najbolji rezultat mi je bio onaj di sam stavio korijander, kleku i komorač(lat. Foeniculum vulgare) te anđeliku. Tamo di sam stavljao suhe trave npr. lavandu, ružmarin, timjan itd. dobivao sam malo zelenkast okus koji mi je na kraju u ustima puštao ne baš lijepi dojam ima neko kakva iskustva danas ću probati još sa lazarkinjom s kojom nisam nikad radio.. i imam neki osiječaj da bi trebao raditi malo viši rez mada nisam siguran jer kasnije dolaze te neke teže note koje mi baš ne pašu....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 09. Februar 2018, 08:03:05 » |
|
Zadnjih dana napravio sam par testova za razlićite travarice. Sve trave (suhe) sam stavljao u meku rakiju i destilirao. Probao sam samo kleku provao samo komorač a provao sam i sa 15 trava-aromatičnih. Najbolji rezultat mi je bio onaj di sam stavio korijander, kleku i komorač(lat. Foeniculum vulgare) te anđeliku. Tamo di sam stavljao suhe trave npr. lavandu, ružmarin, timjan itd. dobivao sam malo zelenkast okus koji mi je na kraju u ustima puštao ne baš lijepi dojam ima neko kakva iskustva danas ću probati još sa lazarkinjom s kojom nisam nikad radio.. i imam neki osiječaj da bi trebao raditi malo viši rez mada nisam siguran jer kasnije dolaze te neke teže note koje mi baš ne pašu....
Vidim da nisi odavno pisao na temu,ako možeš da se setiš koje si aromatične trave koristio. Ja sam macerirala sledece: pelin,nana,majčina dušica,žalfija,kičica,glog,iva,hajdučka trava,imela,srčanik i njihove razne kombinacije gde je pelin bio dominantan. Koncentraciju etanola,podešavala sam u odnosu na koncentraciju vode u materijalu,svježiji materijal zahtjeva veće koncentracije etanola,i kraću maceraciju. Kod osušenog materijala ta koncentracija je bila od 40-60vol%.Treba se samo voditi računa da kod većih koncetracija se izdvajaju etarska ulja,terpeni,masti,i posle ih se teže rešiti. Maceracija ovih biljaka mi je trajala različito,morala sam povremeno da proveravam macerate.Kod gorkih materija je trajala duže nego kod ovih drugih.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 09. Februar 2018, 12:42:08 » |
|
Pricate o maceraciji ili destilaciji macerata ?
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 09. Februar 2018, 12:46:25 » |
|
Pricate o maceraciji ili destilaciji macerata ?
Maceraciji!
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 09. Februar 2018, 13:16:20 » |
|
Da dodam da je baza bio lozov destilat sa 65vol% alkohola,sveden na odgovarajuću stepenažu u zavisnosti od ogleda. I još nešto,nevezano koja je vrsta bilja nisam išla preko 30g/lit,i duže od 15 dana.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 10. Februar 2018, 01:22:15 » |
|
Muku mučim sa travaricom jer nikako da mi se neka kombinacija svidi pogotovo macerati. Za sada sam generalno zaključio da su mi bolji rezultati sa materijalom koji je prosušen 2 do 3 dana, znači sviježim. Uvijek sam ga stavljao u jaku rakiju 68% cca. i držao najviše 15 dana s time da sam recimo kleku i korijander gnječio i dodavao na početku, pelin sam stavljao jako oprezno a druge trave npr. limunovu travu, melisu, mentu dodavao pri kraju. Ovdje treba napomenuti temperaturu prostorije koja je bila 25 c krajem 5 mjeseca kada sam radio travaricu. Kada sam radio probe sa suhim materijalom po zimi za neki liker sa vinom trebalo je puno duže. Uglavnom kada sam stavljao trave poput melise, mažurana, majčine dušice, limunove trave, melise, pelina, željezne trave,timjana, bosiljka, lovora, ružmarina itd... travarice su mi bile previše na travu sijeno a manje na eterična ulja. Trebao bi možda probati sa manjim postocima alkohola. Poslje sam krenuo u drugom smijeru te sam trave stavljao u kotao iznad rakije i vršio destilaciju i sa visokim rezom sam završavao destilaciju to mi je dalo solidan rezultat ali prevladavali su koriander, smrika, lavanda i anis (on ipak najmanje) probao sam i sa prije navedenim travama (bez pelina) ali opet nije bio čisti okus. Sada radim macerat limunove trave sam malim udjelom rakije koja je destilirana sa limunima, malo baca na limocelo ali mislim da bi trebala biti ok.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 10. Februar 2018, 01:45:15 » |
|
Može mali savjet, više kao vodilja, iako su trave nešto čime se nikada nisam ozbiljnije bavio.
Sve trave i ostalo macerirati posebno, pa čak i u obliku previše koncentrisanog ekstrakta, prevelike količine po litri rakije. Tako formirati bazu i "arhivu" otopljenih trava po grupama uticaja, pa nakon sagledavanja uticaja svake pojedinačne koncentracije u rakiji krenuti u igru mješavina. Miješajući male količine razrijeđenog ili nerazrijeđenog pojedinačnog destilata u kojima su one otopljene.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|