03. Oktobar 2024, 12:24:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Skladištenje i flaširanje rakije  (Pročitano 78308 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Čerubdžija
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 9.0.1

« Poslato: 16. Januar 2012, 12:13:36 »

Da li neko može da mi kaže kako ovo najkvalitetnije uraditi? Imam nekih 20 litara 20 godina stare viljamovke, pa bih želeo da je rastočim u flaše od po 1l, ali tako da traje još minimum 20 narednih godina. Želeo bih da čujem vaše mišljenje, naročito što se tiče čepova. Hvala unapred.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #1 Poslato: 16. Januar 2012, 14:31:45 »

Ja uvek na početku naglasim: Po mom mišljenju.....

Imaš dve mogućnosti;
Prva- Napuni klasičene litarske boce i zatvori kruničnim zatvaračima, i te grliće boca, kada zatvoriš, zalij voskom (mešavina parafina i pčelinjeg voska). Skoro sam probao neke uzorke vina iz 1984 godine koji su zatvoreni sa kruničnim zatvaračima i nisu bili zaliveni voskom. Od 50-tak boca samo su dve dobile vazduh preko zatvarača jer je korozija učinila svoje, a uzorci su stajali bez posebnih uslova čuvanja.

Druga- Napuni boce sa rakijom i zatvori ih plutanim zapušačima, (boce moraju biti predviđene za zatvaranje plutanim zapušačima, cilindričnim a ne konusnim), što znači da možeš koristiti buteljke od vina. Posle ovoga je obavezna mera zalivanje sa voskom, jer pluta vrlo brzo izgubi elastičnost zaptivanja pa ćeš rakija izvetreti delimično.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 16. Januar 2012, 18:22:43 »

Citat
Po mom mišljenju....
...a ni opreza nikada nije od viška, pogotovo kod viljamovke. Iako nije osjetljiva u onoj mjeri u kojoj je to vino, ipak je to možda i najosjetljivija rakija, na duži dodir sa vazduhom, pogotovo u kombinaciji sa visokim temperaturama i uticajem svjetlosti. Ne samo da bi to značilo gubitak koncentracije njenog najvažnijeg aromatskog jedinjenja, nego i degradaciju arome prema užeglom i gorkom.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Čerubdžija
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #3 Poslato: 17. Januar 2012, 16:40:50 »

Hvala na odgovorima. A sta mislite o navojnim zatvaračima?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #4 Poslato: 17. Januar 2012, 19:20:23 »

Hvala na odgovorima. A sta mislite o navojnim zatvaračima?

Nisu za dugo cuvanje pica!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
duca
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.26

« Odgovor #5 Poslato: 03. Februar 2012, 03:04:09 »

hteo bih da isflasiram nekih 30l rakije od dunje koje sam inace dobio na poklon,i samim tim i da poklonim nekim svojim dragim ljudima. Planirao sam da ih napunim u staklene flase od 0.7l,pa me interesuje da li mozete da mi pomognete kako mogu na najlaksi i najeftiniji nacin to da uradim a da ne bude bas fus odradjeno (znam da ide ono koliko para toliko muzike ali rekoh da probam prvo sa jeftinijom varijantom,a ako to ne ide,odradicu sa skupljom). Da li mogu to da uradim sa nekom rucnom zatvaracicom i koji su cepovi potrebni,i naravno gde to sve mogu da nadjem da kupim po mogucstvu u Beogradu? Hvala vam unapred. Pozdrav
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #6 Poslato: 03. Februar 2012, 10:14:05 »

U Kameničkoj, kod pijace Zeleni venac, imaš nekoliko poljoprivrednih apoteka u kojima imaš i čepilica i čepova za flaširanje. Vidi šta imaju trenutno, ako nemaju mogu nabaviti po narudžbi. Probaj u najnižoj apoteci, tj. onoj koja je najbliže Ekonomskom fakultetu. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 03. Februar 2012, 11:41:25 »

Ako je u pitanju sipanje rakije u butelje od vina onda ti za njeno efikasno zatvaranje, estetski prihvatljivo i jeftino rješenje ne treba nikakva čepilica-zatvaračica.
Pogledaj na linku. Čepovi pod 14 i 15 ti sigurno odgovaraju, a na butelje ionako ne mogu ići ni krunski ni navojni čepovi. Imaš ovih pvc kapica u raznim bojama, a mogu se uz malo truda postavljati zagrijavanjem fenom. Ako hoćeš možeš i etiketu jako jednostavno napraviti tako što ćeš postaviti u printer neku tanju samoljepljivu foliju.
http://staklopack.webstarts.com/oprema.html
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
duca
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.26

« Odgovor #8 Poslato: 03. Februar 2012, 13:00:10 »

ok,kapito,hvala vam bodo i bistrice...u svakom slucaju,planirao sam da uzmem PVC kapice navojne a to su ako se ne varam pod rednim br.22 i 23., a flase bi uzeo neke slicne onim Viljamovke - Takovo (zato sam i pitao da li mi treba neka zatvaracica). I jos samo jedno pitanje,oko pranja flasa,kakav je proces i kako to da uradim? Pozz
Sačuvana
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 03. Februar 2012, 14:38:40 »

Treba ti zatvaracica http://staklena-ambalaza.rs/ pa pogledaj ovde!
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 03. Februar 2012, 19:05:37 »

http://www.hernandez.rs/katalog.asp?intPodgrupaID=23
flasa slicna takovskoj vilijamovci, uvozna ekstra flasaa za 35 dinara

ili nesto ovako za 54 din
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 03. Februar 2012, 19:06:24 »

...I jos samo jedno pitanje,oko pranja flasa,kakav je proces i kako to da uradim?...
Nove flaše samo daj supruzi, ona će ih već nekako oprati. Ako te zanima kako to radi priđi malo sudoperu, ne grize.  Cheesy
Sačuvana

duca
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.26

« Odgovor #12 Poslato: 03. Februar 2012, 20:53:49 »

haha,nije mi do flasa,ako pridjem sudoperi ugrisce me zena,ne da da prilazim kuhinji kada je ona tu Grin zenska posla,sta ces Smiley Ne ozboljno,procitao sam negde da pre flasiranja flase treba oprati,tj.postoji neki proces,pa rekoh da se raspitam za neki najprostiji nacin...ali nije ni ovaj los sa zenom i sudoperom Smiley u svakom slucaju hvala drugari,bili ste od pomoci
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 03. Februar 2012, 21:04:48 »

Ma nema ništa posebno za ukloniti iz ovih flaša. Vruća voda je sasvim dovoljna. Deterdžent je nešto na šta je rakija jako osjetljiva, ako se mora koristiti onda se mora dobro i isprati, i to je to.
Sačuvana

Čerubdžija
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 12.0

« Odgovor #14 Poslato: 16. Jun 2012, 12:22:29 »

Viljamovka flaširana! Fali etiketa, ali biće i to! Cool

Plutani zatvarač, pčelinji vosak.

Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 21 upita.