HalfLife
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 24. Novembar 2012, 01:00:09 » |
|
Da pomognem oko Plavca malog - autohtona sorta dalmatinskih otoka i Pelješca. Vrhunsku kvalitetu daje samo na škrtim padinama i uz male prinose. U ostalim uvjetima daje korektna crna vina (unutrašnjost Pelješca). Izrazito taničan, tako da traži duže odležavanje, u nas se obično kaže da ima divlji karakter. Posadio sam ga u okolini Zagreba i ne smrzava, padina je strma i južna, tlo pjeskovito, vidjet ćemo, Neformalno sam čuo da i na kontinentu može dati korektna vino. Sadi se dosta i u Makedoniji. Nastao spontanim križanjem Crljenka kaštelanskog, poznatijeg kao kalifornijski Zinfandel, odnosno talijanski Primitivo, te danas rijetke sorte sa Šolte, Dobričića, izrazito kvalitetne sorte koja daje vrlo tamna vina, no malo joj znaju faliti kiseline pa ga se rijetko samostalno vinificira. Crljenak i Dobričić su vrlo stare sorte, osobito Crljenak, koji je praotac mnogih drugih sorti. Najpoznatija vina Plavca malog su s položaja Dingač, Postup, Sveta Nedjelja, Ivan Dolac... Inače su dalmatinski otoci prava zlatna škrinjica starih sorata, budući da ih je izdvojeni položaj spasio od bolesti u 19. st. te se mnoge danas vraćaju u proizvodnju. Trenutačno su uz ponos Dalmacije, Plavac, najistaknutiji bijeli Pošip, Vugava, Maraština, Malvazija Dubrovačka, Grk, Prč, Crljenak, Bogdanuša i dr., te nešto sjeverniji kultivati Babić, Babica, Gegić, Žlahtina, Sansigot, Trojščina i još deseci i deseci starih sorti koje se malo po malo pronalaze u vinogradima starim i više od stotinu godina. Osobno, od crnih hrvatskih sorti me najviše fasciniraju vina sorte Teran, svojim moćnim "nosom" i fantastičnom tamno, tamno ljubičastom neprozirnom bojom te mrvu višim kiselinama.
|