12. Februar 2025, 15:04:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Plavac  (Pročitano 16877 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
kole
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Symbian OS 9.2 / Nokia N95
Browser:
Safari

« Poslato: 01. Novembar 2008, 18:29:20 »

Moze li mi neko nesto vise reci o sorti "PLAVAC", kakvo se vino dobija i kojih karakteristika, cuo sam da je dobro!Posto kupujem grozdje imam ponudu za iducu god.pa bih da znam nesto o toj sorti!pozdrav 8)
Sačuvana
NeleK
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
SeaMonkey 1.1.16

« Odgovor #1 Poslato: 29. Maj 2009, 02:08:35 »

Plavac mali, ili plavac veli?

Mali daje vino izuzetnog mirisa i bukea. Od njega se prave Postup i Dingač, koji mi se posebno dopada  Smiley
poz.
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #2 Poslato: 30. Maj 2009, 13:01:34 »

Plavac mali, ili plavac veli?

Mali daje vino izuzetnog mirisa i bukea. Od njega se prave Postup i Dingač, koji mi se posebno dopada  Smiley
poz.
...Ti što voliš oraške ćevape  Smiley, koliko bih trebao čokota posaditi tog plavca da dobijem, recimo 100 l vina godišnje... Scratchhead
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #3 Poslato: 30. Maj 2009, 15:47:41 »

Ako uzmes da je randman plavca oko 60% ispada da ti za 100 litara sire/vina treba oko 170 kg grozdja....
Plavac je autohtona sorta iz Dalmacije, sumnjam da bi mogao da dostigne punu zrelost u Bosni posebno iz razloga sto pripada sortama IV epohe a to znaci da sazreva u prvoj polovini oktobra!
Sačuvana
NeleK
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
SeaMonkey 1.1.16

« Odgovor #4 Poslato: 01. Jun 2009, 22:35:52 »

Ali je zato rešenje, pronaći nekog sa Jadrana, ili iz zaledja ( Benkovac, Knin...), ko prodaje groždje, kupiti, pa izmuljati...
Naravno, ukoliko neko uopšte prodaje  Smiley

Mislim, možda netačno, da je plavac mali jako srodan sa sortom zinfandel, pa tu treba malo pročačkati po literaturi/  i-netu.

poz. NeleK
Sačuvana
HalfLife
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #5 Poslato: 24. Novembar 2012, 01:00:09 »

Da pomognem oko Plavca malog - autohtona sorta dalmatinskih otoka i Pelješca. Vrhunsku kvalitetu daje samo na škrtim padinama i uz male prinose. U ostalim uvjetima daje korektna crna vina (unutrašnjost Pelješca). Izrazito taničan, tako da traži duže odležavanje, u nas se obično kaže da ima  divlji karakter. Posadio sam ga u okolini Zagreba i ne smrzava, padina je strma i južna, tlo pjeskovito, vidjet ćemo, Neformalno sam čuo da i na kontinentu može dati korektna vino. Sadi se dosta i u Makedoniji.
Nastao spontanim križanjem Crljenka kaštelanskog, poznatijeg kao kalifornijski Zinfandel, odnosno talijanski Primitivo, te danas rijetke sorte sa Šolte, Dobričića, izrazito kvalitetne sorte koja daje vrlo tamna vina, no malo joj znaju faliti kiseline pa ga se rijetko samostalno vinificira. Crljenak i Dobričić su vrlo stare sorte, osobito Crljenak, koji je praotac mnogih drugih sorti.
Najpoznatija vina Plavca malog su s položaja Dingač, Postup, Sveta Nedjelja, Ivan Dolac...
Inače su dalmatinski otoci prava zlatna škrinjica starih sorata, budući da ih je izdvojeni položaj spasio od bolesti u 19. st. te se mnoge danas vraćaju u proizvodnju. Trenutačno su uz ponos Dalmacije, Plavac, najistaknutiji bijeli Pošip, Vugava, Maraština, Malvazija Dubrovačka, Grk, Prč, Crljenak, Bogdanuša i dr., te nešto sjeverniji kultivati Babić, Babica, Gegić, Žlahtina, Sansigot, Trojščina i još deseci i deseci starih sorti koje se malo po malo pronalaze u vinogradima starim i više od stotinu godina.
Osobno, od crnih hrvatskih sorti me najviše fasciniraju vina sorte Teran, svojim moćnim "nosom" i fantastičnom tamno, tamno ljubičastom neprozirnom bojom te mrvu višim kiselinama.
Sačuvana
YU2M
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 26. Novembar 2012, 20:35:33 »

Hvala na dobrim informacijama.
Osobno, od crnih hrvatskih sorti me najviše fasciniraju vina sorte Teran, svojim moćnim "nosom" i fantastičnom tamno, tamno ljubičastom neprozirnom bojom te mrvu višim kiselinama.
Gde se taj teran može kušati? Ima li ga u prodaji negde i pod kojim komercijalnim nazivom? Dosada sam video samo da se Slovenci ponose kraškim teranom, a za vaš nisam ni znao....
poz
Sačuvana

Neko vole boraniju, neko vole grašak,
a ja siromašak, volem paprikašak...
HalfLife
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #7 Poslato: 29. Novembar 2012, 18:28:45 »

Slovenci uglavnom uzgajaju Refošk, ali to je duga priča Scratchhead
Da ja ne mudrujem mnogo, evo jedan link:
http://vinistra.com/wines/teran
Tu se mogu naći i ocjene na Vinistri, kao i adrese nekih proizvođača.
Inače, prvi koji me oborio s nogu bio je Benvenutijev.
I da, s obzirom na karakter Terana, preporučam barem 3 godine odležani, ako ne i više.
Sačuvana
zicanin
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #8 Poslato: 22. April 2018, 17:31:13 »

Где ли се може набавити ова сорта на подручју Србије и Ц. Горе? Зна ли неко?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 22. April 2018, 18:55:36 »

"Kada dozri grožđe slatko
         Brat će dati ruke svatko
         Napunit ćemo maštile
         Demejane karatile.
         Ništa slaje svitu nima
         Nego pit sa susidima
         I  u onoj staroj robi
         Zapivati u konobi.."

Probaj kod njih,imaju ga sigurno. Smiley U CG ga nećeš naći,a i za SR sam skeptična..

http://www.rasadnik-prud.hr/
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.109 sekundi sa 21 upita.