...Ово је сада мали off topic али сада се сетих. Бистрица да ли се размишљало да се од овог форума направи неко удружење или нека друга организација? Мoжеш и на пп да ми одговориш.
...Crnitrn,dobra ti je ideja u vezi udruzenja...
Neko umjereno iskakanja iz teme je nešto što po meni unosi živost pa ponekad dobro dođe da razbije monotoniju stručnijih pa time i suhoparnijih tekstova. Da se ne bi nakupilo više ipak sam prebacio odgovor na temu koja je primjerenija za takve stvari, da ne štetimo postojećoj.
Mi svi skupa, mislim na članove ovog foruma, već jesmo udruženje u onom njegovom suštinskom smislu, papirnati i formalni je manje bitan. Grupa ljudi okupljena oko zajedničkog interesovanja, interesa ili cilja. Taj cilj je, po meni i bar u onom što je prevashodno moja oblast, postizanje, podizanje kvaliteta, i promocija načina na koji se to radi, kao i promocija kvaliteta koji proističe kao krajnji rezultat. Ako takvo djelovanje na duže staze masovnije poluči rezultat, ne samo kroz naše djelovanje nego na primjer i kolega sa
http://rakija-uglavnom.blogspot.com/, onda smo iz udruženja prerasli u pokret koji može, hoće, i zna ostaviti traga i uticati na dešavanja. Mjera za to je tržište, i kvalitet onog što komšija radi ne znajući za forum i sl..
Svi znamo kako je to sada a vidjet ćemo za nekoliko godina. Bit će mi zadovoljstvo pričati unucima kako je forum na kojem sam i ja bio aktivan svemu tome dao svoj mali doprinos, sve ostalo je ljepota druženja i lična satisfakcija. I ove poruke su oblik satisfakcije. A normalno da forum ima ambiciju koja se može opisati kao veća interakcija njegovih članova, veće učešće, veći kvalitet napisanog i masovni odaziv. Tako svi skupa dobivamo više, više smo u stanju ostaviti traga i ostvariti svoje pojedinačne i grupne ciljeve ili interese.
Ne moraju nužno biti materijalni mada se ni takvi ne isključuju. Formalna udruženja brže padaju i nestaju baš zbog neprecizno definisanih ciljeva, pravila igre i sumnje u realizaciju ili nerealizaciju pojedinačnih materijalnih interesa. Nama i ovako je to puno lakše a mislim i efikasnije.
Kada smo na ovakvom neformalnom okupu lakše ću i ja na primjer ostvariti svoj interes, a ponuditi ga i nekom na drugoj strani, molbom za ponudu sto tona ili onoliko koliko ima mađarice, crvene ranke i šljive sličnog kvaliteta. Ili pozivom da me neko dopuni sa par hiljada litara za kvalitetnu isporuku ozbiljnom kupcu. Samo karikiram i filozofiram kako neformalna grupa kao što je forum okupljena oko nematerijalnih ciljeva, čak i u situacijama sa konkretnim i čistim materijalnim interesom, bolje i duže funkcioniše kao model udruživanja. Mada to ne znači da ako postoji neka kritična masa broja članova ili namjera po pojedinom pitanju ili interesu da se ne mogu napraviti uže grupe i u okviru foruma. Tu smo, uvijek otvoreni za svaku priču ili prijedloge.
P.S. Nadam se da me @kisač neće počastiti komentarom:“Da li si razmišljao da se baviš politikom, 'leba ti?“