28. Oktobar 2025, 16:09:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Udruženja gradana, klasteri  (Pročitano 58109 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 19. Januar 2012, 17:46:15 »

evo i jednog intersantnog linka koj  bi nam mogao biti startna vodilja
http://www.scribd.com/doc/32332713/KLASTERI
Sačuvana

IMA TU NECEGA
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 22. Januar 2012, 16:48:45 »

evo i jednog dodatka za zadruge,  ako mi nema druge sescu i napisati i statut pa onda da ga stavimo na  javnu raspravu

http://www.advokatsimic.rs/assets/applets/Zakon_o_zadrugama.pdf
Sačuvana

IMA TU NECEGA
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 24. Januar 2012, 21:04:07 »

Pozdrav prijatelji

javljam  se jer vidim da   ima zainteresovanih za  udruzivanje.

Veoma sam zainteresovan da se udruzim sa   grupom istomisljenika pa da polako krenemo zajedno u  aktivnosti tog tipa. Veliki broj forumasa verujem ima istu takvu zelju, no niko se ne prihvata  pokretanja aktivnosti na  organizovanju. Uvidevsi  gore navedeno resio sam se da  pokrenem jednu takvu inicijativu. Ko god je u bilo kom obliku zainteresovan voleo bih   da mi pomogne u radu na forimiranju statuta makar i samo  kroz savete ili davanjem smernica ili ... ma  u bilo kom obliku.

evo  do cega sam  stigao za sada:

Pronasao sam literaturu i  neke od statuta novih zadruga koji bi  bili  primenjivi za neku  novu kooperativu.

razmisljanja po kojima se vodim.
- ne zelim da  budem    vlasnik i placeno  lice u toj  zadruzi, vec samo aktivan clan i kako stvari stoje  pokretac
-shvatam da mi je lakse da nas 12 i vise (npr.) placa jednog tehnologa nego da ja to radim sam (sam ne mogu nikako)
- shvatam da kad bi nas bilo dosta vise  mogli bi smo da imamo i strucnjake za  markentig komericjalu ...
- svako od nas  bi sa svojom  jedinstvenom  a ujedno i  zajednickom etiketom radio marketing na svom  prostoru  za sve nas u  kooperativi
- mora li bi smo svi raditi   hemisku analizu  nasih proizvoda i samo apsolutno ispravan proizvod bi mogao ici u prodaju kroz ime kooperative, takodje bi se moralo vrsiti i ocenjivanje  pa bi red bio da se rade samo rakije koje mogu da dobiju zlato srebro ili bronzu (sistem ocenjivanja na novosadskom sajmu naprimer)
- postoji mogucnost subvenicionisanja i kreditiranja od strane prinadleznih ministarstava
- nabavka repromaterjala,  opreme  posudja i svega ostalog  bi  bila  laksa i nadam se i jeftinija ( to mora da se proveri)
- medjuusluge izmedju kooperativaca  bi  bile jeftinije nego   za one koji nisu u kooperativi ( pritom bi delic odlazio  i zadruzi)
- od sredstava koja bi zadruga ostvarivala kao visak posle placanja ovakvih strucnjaka mogli bi  smo  da imamo i zajednicku opremu koju bi smo  mogli zajedno koristiti po   jeftinijoj ceni od onih koji nisu  clanovi  zadruge ( za pocetak  punilice i  etiketirke)

problemi  na koje nailazim

-prvo nisu  prozvodjaci  od 1000 litara i od 10 000 litara isti tako da i  clanarina ili izdatak  mora biti drugaciji, s druge strane svako ima  svoj jedna glas u takvoj zadruzi (tako kaze slovo zakona).
- dali bi svi prihvatili jedinstvenu etiketu sa  dodatkom njegovog imena koju bi od zadruge dobijao na osnovu  prijavljene kolicine po kojoj bi se moglo  vrsiti i neko  razvrstavanje ili dotiranje  ili ... a da se pritom tacno zna ko koliko ucestvuje (modus jos uvek nemam)
npr rakijska zadruga srbija - pecara kratkoglavi, ili udruzenje proizvodjaca rakije - destierija tot  varijante su  razne ...

verujem  da ima  brdo jos problema na koje cu naici pa Vas sve molim ako ste  raspolozen da date svoj sud i svoje  vidjenje , ostavite komentare ispod ovog mog posta

hvala
Sačuvana

IMA TU NECEGA
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 05. Januar 2013, 01:38:12 »

napravljen  klaster proizvodjaca u  vojvodini evo linka ka njima  http://www.destilerije.org/

http://www.svetpoljoprivrede.com/vesti/klaster-proizvo%C4%91a%C4%8D-doma%C4%87ih-rakija-vas-obave%C5%A1tava
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Rastko
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #34 Poslato: 21. April 2014, 21:42:28 »

Postovani forumasi,
Hteo sam da pitam (mada nisam uspeo da nadjem na internetu) da li kod nas postoji neko udruzenje manjih proizvodjaca vina?
Naime, jedino udruzenje, tj. zadrugu koju sam pronasao da postoji je Sv. Trifun u Indjiji.
Imajuci u vidu cinjenicu da Zakon o vinima ocigledno ne daje sansu manjim proizvodjacima (do 5 Ha) da prodaju svoja vina, kao i cinjenicu da bez udruzivanja tesko pojedinacno nesto moze da se ucini po tom pitanju, moj predlog je da, ako ima zainteresovanih pojedinaca, probamo da se organizujemo po ugledu na gore pomenutu zadrugu u Vojvodini. Ili po ugledu na Garaziste u Francuskoj. Ili klastere. Znam da je vec bilo reci o ovoj temi na forumu, ali nigde nisam video epilog cele price.
Jedan od ciljeva bio bi i da se izdejstvuje pojednostavljenje uslova za upis u vinarski registar za manje proizvodjace. Ili bar da se daju veci podsticaji.
Inace moja porodica poseduje 1ha vinograda kod Sopota.
Hvala!

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 08. Februar 2015, 15:30:00 »

...Ово је сада мали off topic али сада се сетих. Бистрица да ли се размишљало да се од овог форума направи неко удружење или нека друга организација? Мoжеш и на пп да ми одговориш.
...Crnitrn,dobra ti je ideja u vezi udruzenja...

Neko umjereno iskakanja iz teme je nešto što po meni unosi živost pa ponekad dobro dođe da razbije monotoniju stručnijih pa time i suhoparnijih tekstova. Da se ne bi nakupilo više ipak sam prebacio odgovor na temu koja je primjerenija za takve stvari, da ne štetimo postojećoj.

Mi svi skupa, mislim na članove ovog foruma, već jesmo udruženje u onom njegovom suštinskom smislu, papirnati i formalni je manje bitan. Grupa ljudi okupljena oko zajedničkog interesovanja, interesa ili cilja. Taj cilj je, po meni i bar u onom što je prevashodno moja oblast, postizanje, podizanje kvaliteta, i promocija načina na koji se to radi, kao i promocija kvaliteta koji proističe kao krajnji rezultat. Ako takvo djelovanje na duže staze masovnije poluči rezultat, ne samo kroz naše djelovanje nego na primjer i kolega sa http://rakija-uglavnom.blogspot.com/,  onda smo iz udruženja prerasli u pokret koji može, hoće, i zna ostaviti traga i uticati na dešavanja. Mjera za to je tržište, i kvalitet onog što komšija radi ne znajući za forum i sl..

Svi znamo kako je to sada a vidjet ćemo za nekoliko godina. Bit će mi zadovoljstvo pričati unucima kako je forum na kojem sam i ja bio aktivan svemu tome dao svoj mali doprinos, sve ostalo je ljepota druženja i lična satisfakcija. I ove poruke su oblik satisfakcije. A normalno da forum ima ambiciju koja se može opisati kao veća interakcija njegovih članova, veće učešće, veći kvalitet napisanog i masovni odaziv. Tako svi skupa dobivamo više, više smo u stanju ostaviti traga i ostvariti svoje pojedinačne i grupne ciljeve ili interese.

Ne moraju nužno biti materijalni mada se ni takvi ne isključuju. Formalna udruženja brže padaju i nestaju baš zbog neprecizno definisanih ciljeva, pravila igre i sumnje u realizaciju ili nerealizaciju pojedinačnih materijalnih interesa. Nama i ovako je to puno lakše a mislim i efikasnije.

Kada smo na ovakvom neformalnom okupu lakše ću i ja na primjer ostvariti svoj interes, a ponuditi ga i nekom na drugoj strani, molbom za ponudu sto tona ili onoliko koliko ima mađarice, crvene ranke i šljive sličnog kvaliteta. Ili pozivom da me neko dopuni sa par hiljada litara za kvalitetnu isporuku ozbiljnom kupcu. Samo karikiram i filozofiram kako neformalna grupa kao što je forum okupljena oko nematerijalnih ciljeva, čak i u situacijama sa konkretnim i čistim materijalnim interesom, bolje i duže funkcioniše kao model udruživanja. Mada to ne znači da ako postoji neka kritična masa broja članova ili namjera po pojedinom pitanju ili interesu da se ne mogu napraviti uže grupe i u okviru foruma. Tu smo, uvijek otvoreni za svaku priču ili prijedloge.
P.S. Nadam se da me @kisač neće počastiti komentarom:“Da li si razmišljao da se baviš politikom, 'leba ti?“  Cheesy  Thumb
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 35.0

« Odgovor #36 Poslato: 15. Februar 2015, 21:49:25 »

Da potsetim - veliko iz maloga nastaje.
Pri tome, "veliko" ne mora nužno da znači veliki posao, nego i ideje, informacije i mogućnosti. Bistrica je odlično primetio potencijal ovakvog povezivanja putem foruma. Živele mogućnosti!  Thumb
Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 16. Februar 2015, 22:44:49 »

Cheesy Poštovani administratore Bistrica,
nisam ja protivnik teorije, naprotiv, ali u jednoj drugoj temi mi se činilo da je potrebno dati konkretan odgovor a ne formulu za dolaženje do odgovora. Tako da NE, neću te častiti tim komentarom o politici  Cheesy
Moje je skromno mišljenje da udruživanje ima smisla tamo gde se može imati unificiran( ili unifikovan) proizvod ili plasman sirovine. Ja to tako jer stalno razmišljam o izvozu, što savetujem i drugima. Možda nikad neću ništa ni izvoziti, ali težim tome i ta logika je dobra i za konkurentnost na našem tržištu.
Sačuvana

060 311 05 44
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.078 sekundi sa 20 upita.