30. Oktobar 2025, 16:55:54 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 27   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rezidba vinove loze  (Pročitano 383165 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #45 Poslato: 26. Januar 2010, 19:44:11 »

Prokupac se vrlo lako reže: Formiraj trajno stablo na žici špalira (jedno-krako ili dvo-krako) kako se ti odlučiš, pa formiraj rodne čvorove. Dalja rezidba je jednostavna sve na dva okca. Moja preporuka ti je da nesavijaš svake godine lukove, već na rodnom stablu na prvoj žici ostavljaj kratke kondire od dva okca!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #46 Poslato: 26. Januar 2010, 22:35:49 »

rojatska kordunica jedina pogodna za gajenje prokupca u spaliru a to je to sistem koji je objasnio peca
Sačuvana

milan1207
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #47 Poslato: 28. Januar 2010, 20:45:40 »

Koliko ukupno kondira po jednom cokotu, je preporucljivo da bude za plovdinu,  pod pretpostavkom da se radi o normalnom(jakom) cokotu i da je formiran na prvoj zici spalira(najcesce dvokrako)Huh?
Sačuvana

Bolje biti pijan, nego star...Naravno od dobrog vina...
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #48 Poslato: 29. Januar 2010, 01:28:56 »

Ako režeš na tri vidljiva okca, i ako ti je razmak između čokota 80cm onda 6 komada nije mnogo. tri na jednoj tri na drugoj strani.
Sačuvana

Hemingvej
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #49 Poslato: 30. Januar 2010, 00:25:26 »

Možda je bolje da si pitao koliko okaca da se ostavi po čokotu jer je to kategorija koja određuje rodnost.Ako se primeni pecina formula onda je to 3 x 6=18 okaca po čokotu.S tim što ne treba zaboraviti kondire za zamenu jer bez njih dolazi do izduživanja rodnih čvorova i ubrzo mora doći do njihove zamene.Ako i to dodamo, onda bi neki optimum trebao da bude oko 25 okaca po čokotu.
Sačuvana
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #50 Poslato: 30. Januar 2010, 13:06:05 »

Kada je Peca govorio o 3 vidljiva okca tu je najvjerovatnije uključio i prvo nerodno okce takozvani krmelj pa bi to onda ispalo 12 okaca po čokotu jer se ovi krmelji kasnije odstrane.Možda maksimalno po 4 kondira sa svake strane sa po dva rodna okca,to bi ispalo 16 okaca.Plovdinu ne treba puno opteretiti jer ionako daje skroman % šećera.
Sačuvana
milan1207
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #51 Poslato: 31. Januar 2010, 15:31:20 »

Da rezimiramo 3-4 kondira sa svake strane sa po dva rodna okca-ukupno tri okca ukljucujici prvo nerodno.
Sačuvana

Bolje biti pijan, nego star...Naravno od dobrog vina...
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #52 Poslato: 01. Februar 2010, 09:09:32 »

Tako je.
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #53 Poslato: 01. Februar 2010, 09:16:55 »

Drugari, da li je ovo nacin rezanja prokupca na spaliru?

Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #54 Poslato: 01. Februar 2010, 12:01:48 »

Školski primer, primetili ste sa jedne strane je formirano četiri rodna čvora, i prvi rodni čvor je orezao u glavu. Znamo da kod loze krajnji pupoljci na kordunici najviše i povuku, pa ometaju pravilan razvoj ostalih lastara, letorasta, povlačeći dosta hrane. Isto tako jalovaci koji se javljaju, izbijaju ispod žice, ometaju i povlače hranu koja je usmerena, našom rezidbom, prema  rodnim čvorovima na kordunici, zato ih treba lačenjem (zelenom rezidbom) odstranjivati, izuzev kod situacija kada primetimo da nam je krak kordunice na izdisaju, pa ga treba zameniti. U tom slučaju ostavljamo i negujemo lastar koji izbija ispod žice na kraku kordunice, ili iz glave čokota, a koji će u narednoj godini zameniti iscrpljenu kordunicu. Način formiranja nove kordunice, po odstranjivanju stare, je isti kao i kod formiranja posle sadnje nove loze.
Sačuvana

Hemingvej
skabeta
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #55 Poslato: 01. Februar 2010, 21:21:04 »

NA ovom snimku, meni se cini da su mu ovi rodni cvorovi pobegli u visinu, po meni ako ovako pobegnu nesto nije u redu. Trebace sigurno jos jedan red duplih zica. Ako kasnije treba da se vrati na jalovak koji je izbio u dnu rodnog cvora na kordunici prave se prevelike rane. Ako pogledate iz ovog ugla na 0:45 ova dva rodna cvora mi se cine previse blizu, guzva je. Dosta nizak spalir.
Mada cini se lep vinograd, mozda on zna nesto sto mi ne.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #56 Poslato: 01. Februar 2010, 21:47:10 »

Vinograd u punoj radnosti i u odličnoj kondiciji (mislim ovaj na snimku), to se ilustruje kvalitetnom lozom sa pravilnim internodijama (razmak između okaca), i ujednačenom debljinom. Prema mojoj proceni starosti od 12-15 godina, od vremena sadnje. Izduženost rodnih čvorova i njihova debljina to potvrđuju a i debljina kordunice i stabla. ako ste primetili rezač primenjuje najosnovnij način rezidbe: gornji izbacuje, donji ostavlja na rod i na taj način sprečava preveliku izduženost rodnih čvorova-mesta. To zlatno pravilo koristiti i kod mešovite rezidbe: prvo gledajte da najdonji dobar lastar ostavite na dva okca (za zamenu), pa tek onda luk režite za rod.
Kad se tiče izbacivanja-obnavljanja rodnih čvorova, loza to trpi i dobro podnosi, samo se preoručuje da se rezidba obavlja pre kretanja loze(mislim na kvašenje), tada ćemo izbeći preveliko suženje-kvašenje, a samim tim će loza bolje podneti tu "oštriju" rezidbu.
Sačuvana

Hemingvej
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #57 Poslato: 01. Februar 2010, 23:43:15 »

Kada se kaže kondir sa 2, 3 ili 5 okaca ili luk sa 6,8 ii10 okaca misli se samo na rodna okca jer se nerodna(slepa) ne računaju.
U ovom slučaju može se videti(od 1,00´-1,05´ minuta filma) kako izgleda rezidba kondir na kondir.
Ako saberemo sva ostavljena okca(po dva na kondiru koliko vidim) imamo 8+8=16 što je po meni malo za Prokupac.Ja ostavljam nekih 20-25 (rodnih) okaca po čokotu.
Takođe više volim da u svakom rodnom čvoru(eventualno ne u prvom do stabla) ostavim i kondir za zamenu.
Osim toga skabeta je dobro primetio da su rodni čvorovi pobegli u visinu.Kada lastari krenu od druge žice i iznad toga problem je zalamanje iznad poslednje žice jer se često dešava da se lastari zalamaju prekratko.Ako grozdovi kreću iz drugog i trećeg kolenca a iznad treba ostaviti još 4-6 lista to onda znači da treba zalamati lastar iznad desetog kolenca.
I ja sam eksperimentisao što preporučujem i vama jer je to najsigurniji način da vidite koliko okaca treba ostaviti rezidbom.Obeležite par čokota, orežite ih različito na 10,15,20,25 okaca i u veme berbe izmerite broj grozdova,ukupnu težinu roda po čokotu,prosečnu težinu grozda po čokotu i procenat šećera.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #58 Poslato: 02. Februar 2010, 01:07:02 »

Ako je prvi red žice na visini oko 70-tak cm. I ako uzmemo u obzir da imamo još najmanje 3 reda žice po visini, gde je vršni red žice na prosečnoj visni od 1,70cm, imamo razliku od metar visine. P a se pitam na koliko vam je zadnji red žice kad nemože iz kratkog kondira, iz vršnog okca lastar koji izbije u toku vegetacije da ima dovoljnu dužinu!? I 80cm. je više nego dovoljno, čak da idealno pravo ide u vis!
Sačuvana

Hemingvej
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #59 Poslato: 02. Februar 2010, 23:27:43 »

Tebe peco mrzi da čitaš a mene da ponavljam...Nema tu nikakav metar visine kad lastar krene od druge žice.
Zapravo, poenta je da ako režeš kondir na kondir, a ostavljaš samo po jedan kondir sa po dva okca u svakom rodnom čvoru po meni je to preoštra rezidba.Tačno je da sve te sorte koje smatramo autohtonim poput Prokupca,Lisičine ili Smederevke imaju i najniža okca rodna pa mogu da donesu dobar rod i na kratkim kondirima što je za zapadne sorte nezamislivo ali ovo je ipak premalo.Mislim da Prokupac ima odličan kvalitet i sa većim opterećenjem rodnim okcima.
Jeste li primetili da je čovek koji reže predstavljen kao “vineyard manager” ili ako sam dobro preveo “vinogradarski menadžer”.Kakva ideja za vizitku!
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 27   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 18 upita.