29. Oktobar 2025, 14:45:44 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Destilati od krompira  (Pročitano 8479 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Poslato: 06. April 2019, 00:35:00 »

Pre dve godine sam napravio, kao probni, nulti batch, jednu partiju jenevera od krompira. Čisti krompir, konzumni, sa nešto većim sadržajem škroba od proseka, tri puta destilovanom, to jest, treći put sa jenever začinima (kleka, u prvom redu, a ostalo je tajna Grin)
Meni je ta rakija bila odlična a i publici koja je imala priliku da je proba, takođe!
Nisam ponovio ovo ali sam početkom ove godine, u sklopu jednog umetničkog projekta, koji se ticao hrane i pića kao živog proizvoda, zajedno sa jednim umetnikom Philipp Kolmann iz Austrije koji svoja umetnička dela kreira formom, ali i mirisom i ukusom, kreirao jenever od krompira i heljde.
Ovaj put, pre nego što sam uspeo reći kakav krompir hoću, stiglo mi je nekoliko stotina kilograma škrobnog krompira, onog nejestivog koji služi samo za proizvodnju škroba.
To je bila loša ideja jer ovaj krompir daje sasvim drugačiji destilat! Lošiji, po meni, iako je Philipp bio zadovoljan njime. Heljda je, sa svojim toplim tonovima malo izvukla stvar, ali taj krompir neću više nikad! Problem će biti, zacelo, u velikoj koncentraciji škroba što onda daje i puno alkohola, to jest jak kom.

Ali ja počeh da vas davim krompirima, a zna se od čega se peče rakija!
Ako ima zainteresovanih, mogu nastaviti ovu priču o krompiru.
Sačuvana
solevac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 66.0

« Odgovor #1 Poslato: 10. April 2019, 09:17:05 »

Hvala, što si se vratio  Thumb Zamolio bih te, da nastaviš svoju priču o alkoholu i krompiru.
Sačuvana

Хегел моли свога пријатеља Шелинга да га посаветује где би се у Јени могао јефтино настанити, тј. да то место буде близу где има једноставне хране, много књига и „ein gutes Bier“.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #2 Poslato: 11. April 2019, 01:46:26 »

Pozdrav Alambik Thumb to sto ste zapoceli slobodno nastavite i mene zanima Jedno pitanje cime vi pretvarate skrob u secer
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.065 sekundi sa 20 upita.