blue_moon
|
|
« Poslato: 23. Avgust 2019, 19:46:33 » |
|
Berba zapravo traje cele godine, ali ovo si dani kada se odredjuje tehnološka zrelost groždja. Ovu godinu su obeležile duge kiše u doba cvetanja što se kasnije odrazilo na slabije prinose i bolesti ko nije uspeo da reaguje na vreme. I onda, onaj pravi momenat berbe koji diktira sam profil vina,ili destilata kasnije, nije jednostavno odrediti. Pre svega balans kiselina, šećera, zrelost bobica, tipičan izgled pokožice. U svakom slučaju ove godine kasni u odnosu na prethodne na našim prostorima. Kod nas na jugu dok šećeri rastu kiselina rapidno opadaju.Zbog intezivnih kiša u toku majskih dana kada su mnoge sorte procvetale uzrokovale su da je prinos smanjen.Isto tako neravnomjerna zrelost od čokota do čokota,kao i u samom grozdu gde kod sorti koje odlikuje zbijenost bobica ove godine su rahuljavi grozdovi.I ne baš zahvalna godina kad pogledamo na plodove ljeta.
Čini se da se priroda i umjetnost isključuju: ali sastaju se brže, nego što mislimo. Tako je i sa grožđem,vinom i destilatom naposletku.Ono što priroda nudi pretočiti u vino,bez obzira na godinu.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 17. Septembar 2019, 20:55:59 » |
|
Danas: -420kg r.rizling 20 secera -430kg merlot 22 secera Cini mi se da je rizling mogao i neki dan ranije da se ubere.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 17. Septembar 2019, 21:11:01 » |
|
Jel znaš kiseline?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 17. Septembar 2019, 21:23:30 » |
|
Na zalost ne. Neke stvari su me sprecile da uradim sve kako bih zeleo. Ipak se nadam solidnom vinu i ove godine. Za merlot: enzim EX-V, kvasac LALVIN ICV D254 Za rizling: enzim LALLZYME HC, kvasac UVAFERM CEG
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 17. Septembar 2019, 21:27:58 » |
|
Pa dobro, biće to ok.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 13. Oktobar 2019, 09:41:28 » |
|
26 dana od muljanja: belo r.rizling 6brix, roze merlot/prokupac 6brix, crveno merlot 7brix. Sva su prilicno bistra, blagi miris na kvasce, od preksinoc u tri case natoceno nema vidljivih promena. Sta mislis blue_moon da li je vreme za skidanje?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 13. Oktobar 2019, 10:08:13 » |
|
Nisam te baš najbolje shvatila. Misliš da ga otočiš sa taloga, ili ti je još uvek na komini?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 13. Oktobar 2019, 10:18:28 » |
|
Da ga skinem sa taloga. Belo je odvojeno od komine posle 2h, roze posle 4h a crveno maceracija 10 dana.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 13. Oktobar 2019, 10:30:52 » |
|
Ok, sad mi je jasno. Da, možeš ga skinuti sa taloga. Malo mi je bilo čudno da insistiraš na tako dugoj maceraciji. Kako si zadovoljan sa uvaferm ceg kod rizlinga?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 13. Oktobar 2019, 10:50:11 » |
|
Veoma mirna fermentacija ali rekao bih da je trajala truncicu duze. Cak i sad 26og dana vino nije skroz bistro. Prosli put nisam imao kvasac za belo vino koristio sam isti kao za crveno i bilo je bistro ko suza. Miris kvasca u prostoriji jedva primetan, od lalvin kvasaca mirise vec kad se pridje vratima. Ali primecujem da su arome vec sada primetnije, jace. I boja je intenzivnija. Ali stvarno sami tok fermentacije neverovatno miran, da se nije zamutilo skoro pa ne bi znao da je u toku:D Sumporisao bih sa po 5 grama belo i roze i skinuo sa taloga sutra recimo a crveno bih ostavio jos do nar dnog vikenda. Da, belo imam oko 120l a roze 140l, mislim 5 grama vinobrana na celu kolicinu. Da li je to u redu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 13. Oktobar 2019, 11:03:26 » |
|
Da, jeste. Zato sam te i pitala jer sam čitala njegov tehnički list kako obećava u formiranju estera zaduženih za dobru aromatiku. Ne brini za to što nije bistro, stiže zima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 01. Januar 2020, 10:39:45 » |
|
Nesto smo utihnuli sa vinom. Da li to znaci da smo postali vrsni vinari pa nema vise problema, ili smo se malo olenjili? Evo da nesto napisem, da razbijem monotoniju. Nisam siguran za koju je temu, a posto je vino iz ove berbe onda... Jutros najpre obisao podrum, tako mi pristojnost nalaze I da ne bude da sam ulazio badava ajd da vidim neprevreo secer. Belo: 6.5 brixa (0.5) Roze: 6.5 brixa Crveno: 7.5 brixa
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 01. Januar 2020, 12:32:36 » |
|
Zaostatak šećera je gotovo i sporedan naspram onoga što se dešava mladom vinu nakon nekog vremena. Posebno bijelom dok su bile hladne zimske noći što ja po sećanju znam da ti je značajnije. Dakle?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 01. Januar 2020, 12:37:12 » |
|
Daaa, meni jako znacajno. Ja vino ne filtriram. Vino bistro, stabilno. Sjedinilo se u kupazi fantasticno, ti mali experimenti mi idu na ruku, valda imam srece Evo kako sada moja vina izgledaju procentualno u odnosu na kolicinu sorte: Belo: r.rizlind 88 sardone 6 s.blan 6 Roze: merlot 80 prokuoac 20 Crveno: merlot: 93 vranac 7
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 19. Februar 2020, 12:12:38 » |
|
Pre nekoliko meseci sam ovde trazio savet u vezi bureta. Precenio sam kolicine rakije i kupio bure viska. Domaci hrast, paljen, 55l. I dobio savet: Pa napuni ga vinom! Moja dilema je bila sledeca: Imam merlot, moje omiljeno vino koje pravim svake godine, i 80 litara vranca koji sam uradio za ogled od grozdja iz vinograda rodjaka. Odlucio sam se za merlot. Napunio bure posle prvog pretakanja i odlucio da ga dopunim kad uzmem uzorak za onu manifestaciju na sv. Trifuna kada proveravamo koliki nam je ego porastao sa kvalitetom nasih vina. Evo rezultata: rajnski rizling: treca nagrada u svojoj kategoriji roze: treca nagrada vranac+5%muskat hamburga iz inertnog suda druga nagrada merlot iz malenog barika pobednik Hvala blue_moon, ipak moze vino da se sipa i u tako maleno bure
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|