03. Oktobar 2024, 13:41:24 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Destilacijski baždar (prelivnik, alkoholmetar sifon, filter za rakiju…)  (Pročitano 151638 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #15 Poslato: 06. Oktobar 2009, 21:25:00 »

A jel' moze umesto cumura Resavica?

A jel' moze umesto WC papira slinava maramica?

A jel' moze umesro ameriken platna rashan platno?

A jel' moze umesto rakije sok od borovnice?

Kizo šta je bio cilj ovog posta, tojest tvojih pitanja? Molim te ako ti nije teško "prospi" tvoje znanje u vezi ovog mog predloga.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #16 Poslato: 06. Oktobar 2009, 22:54:17 »

Miris i okus destilata odnosno
rakije po I-toku ili patoci
(patočnom ulju)
Ako se pri destilaciji nije odvojio
cjelokupan l-tok, destilat ima neugodan,
prodoran i bockajući miris kao i

žežeći okus, a ako se nije na vrijeme
počelo s odvajanjem lll-toka (patoke) '
dobije destilat neugodan slatkasti
okus. Navedeni nedostaci uklanjaju
se tako da se destilat razrjedi vodom
na oko 30 % vol. alkohola i ponovno
destilira uz obilnije odvajanje l-toka i
lll-toka (patoke).                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Evo sta kaze covjek koi je napravio taj petostepeni filter sto sam ranije postavio.
  (I was very interested at the vodka results, and wanted to try it with something substantially more subtle, Sake (Rice Wine)
I'm actually quite impressed with the final result of only a single pass through the 5-stage filter.
The filter removes the significant portion of the 'bite' and aftertaste, seeming almost heavily watered down and smooth, but
keeping all it's important parts.)
                                                                                                                                                Ja sam bio vrlo impresioniran sa rezultatom kod vodke,i zelio sam probati sa necim rjedjim,Sake (Rizino vino).Ja sam stvarno impresioniran finalnim rezultatom sa samo jednim prolazom kroz petostepeni filter.       Filter je odvojio znatan dio ostrine i loseg okusa,izgledala je vrlo isprana i glatka (njezna ,pitka),ali je zadrzala sve vazne djelove.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #17 Poslato: 07. Oktobar 2009, 20:20:50 »

Kizo šta je bio cilj ovog posta, tojest tvojih pitanja? Molim te ako ti nije teško "prospi" tvoje znanje u vezi ovog mog predloga.

Samo pokusah da na duhovit i metaforican nacin izrazim svoje misljenje o raznoraznim skalamerijama za popravljanje kvaliteta rakije.

Po mom licnom iskustvu daleko je jednostavnije ispeci kvalitetnu rakiju, nego od lose rakije metodom stapa i kanapa praviti dobru rakiju.

Sto rece moj deda: "Od govana pita ne biva".
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #18 Poslato: 07. Oktobar 2009, 20:42:55 »

Mislim da si malo zalutao,nisam pominjao da se od lose rakije pravi dobra pomocu"stapa i kanapa",nego sam cuo od ljudi koji koriste te filtere da im je rakija bolja iako je peku 20god. i napominjem da se u njih sipa samo voda i nista osim vode.Interesuje me princip rada toga,ako neko zna da objasni a to da se od g..ana pita ne pravi jasno je kao dan.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #19 Poslato: 07. Oktobar 2009, 21:00:46 »

Živeći u selu Ratkoviću, gde smo sa 2,5 hektara šljiva, pekli(destilisali), i do 300 kazana prevrele šljive, često smo imali problem da novu rakiju što pre dovedemo u stanje vizuelno i organoleptički za prodaju, nebili skupili neki dinar. Ovakav način filtriranja smo koristili, a ne skalamerije, samo što smo umesto toalet papira koristili papir za upijače. Ćumur smo čuvali, onaj ispod kazana što je ostajao u ložištu. I mogu iskreno da preporučim ovaj način filtriranja nove rakije. mDestilisali smo mešavinu "Ranke" i "Požegače", gde je bio super kvalitet, ali je ipak to bila nova rakija. Toliko dragi moj zemljače Kizo, nužda neki put traži i ispravnu improvizaciju.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #20 Poslato: 07. Oktobar 2009, 21:02:43 »

Vidjao sam i to (ako mjislimo na isto), stavise, probao sam i nisam primetio da "radi".

Uzmes plasticnu flasu i preseces na pola. Pri vrhu izbusis 2 rupice za uzicu i napravis "koficu". Rupe izbusis malo excentricno, da "kofica" bude blago nagnuta kad visi. Onda je okacis na lulu, sto blize luli, i napunis do vrha destilisanom vodom.

Navodno, kad rakija potece ona prvo klizi po toj vodi pa tek onda pada u dzbane, a voda, kao, zadrzava u sebi neke nezeljene komponente rakije.

Ljudi koji to preporucuju tvrde da ta voda na kraju destilacije potamni, da "smrdi k'o vuga" i tome slicno.

Ja prob'o - nit' potamni, nit' smrdi, samo se napuni alkoholom.

Rakija, s tim ili bez toga, - ista.

Mislim da se kod tih zafrkancija radi o klasicnom placebo-efektu.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #21 Poslato: 07. Oktobar 2009, 21:08:43 »

E to je vec nesto.Nije mi bilo jasno kako obicna voda "filtrira rakiju"Zato sam se obratio za savet.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 07. Oktobar 2009, 21:28:47 »

...često smo imali problem da novu rakiju što pre dovedemo u stanje vizuelno i organoleptički za prodaju, nebili skupili neki dinar...

Ja ili ne razumem o cemu se ovde radi, ili pak razumem, sto je jos gore.

Aj' da prokomentarisem ono "vizuelno" stanje. Sta se pod tim podrazumeva?

Nova rakija ima da bude vizuelno POTPUNO bistra, kao destilisana voda. Ako nije POTPUNO bistra, doslo je do neke greske u procesu destilacije. S tim u vezi, potrebno je gresku otkloniti, a ne filtrirati mutnu rakiju. (kontam da se o tome radi, jer ako se zeli rakija neke boje, to se resava na druge nacine, a ne filterom)

Organolepticki pak, rakija, bilo nova ili stara, ima da klizne niz grlo, pa onda da zapali pozar u zelucu. (stara uz to ima lepsi ukus) Ako to nije tako, tj ako przi u grlu ili sta vec, doslo je do neke greske u procesu destilacije. S tim u vezi, potrebno je gresku otkloniti, a ne filtrirati oporu rakiju.

Pod "otklanjanjem greske" podrazumevam usvajanje postupka destilacije kod koga ne dolazi do narecenih gresaka.

Eeeee, ako se radi o sminkanju za prodaju, to je druga prica whistlefly
Ja svima kazem: "Brate, kad kupis rakiju od 300 kinte, kupio si upravo to - rakiju od 300 kinte. Ne ocekuj jos i da valja." Tongue

Nemoj da mislis da kritikujem, svaka tebi cast ako prodajes toliko koliko kazes; a potrosac koji ocekuje da za 300 kinte dobije rakiju, ionako zasluzuje da dobije cumur i WC papir whistlefly (kad je cemer da da bata-Kizi crvendatja Grin)
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #23 Poslato: 07. Oktobar 2009, 22:36:27 »

Ovako mojprijatelj radi,Stavi posudu od 2 decla u veliku posudu tako da hvata rakiju u tu malu unutra.Kad se ona napuni pocme da preljeva,posto je etil laganiji nego metil i ostale pizdarije.On je uvjek na povrsini i on izlazi van,a sve ostalo ostaje u toj naloj posudici.Velicinu unutrasnje posude odabere na odnosu koliko bih trebalo da bude loseg alkohola u iz njegovog kazana.Mislim da je pokretac ove teme mislio na tu vrstu preciscanja rakije.
Sačuvana

KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #24 Poslato: 07. Oktobar 2009, 23:18:10 »

Auf, ovo je posao za Mythbasterse Grin

I metil i etil alkohol su laksi od vode, oko 0.79g/cm^3, dakle nista od padanja metila na dno kod takvih filtera.

Alkohol i voda daju RASTVOR a ne smesu.  Nije to kao zejtin+ulje pa da predvoji, ili benzin+voda pa da predvoji. Nema tu filtriranja!

Filtrirati se MOGU necistoce iz rakije (nakupljene vinske musice, prasina, pepeo (iz lozista) i tako to).

Filtrirati se NE MOGU jedni alkoholi od drugih (npr. butil i metil od etila) - za to sluzi frakciona destilacija, tj. "pecenje".
Sačuvana
vladan2009
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #25 Poslato: 08. Oktobar 2009, 00:16:35 »

sto  se tice filtriranja moze na izlazu iz tabarke da se postavi filter-krpica za muve,bakrov oksid idr a sto se tice ozbiljnog filtera sa pumpom predlazem filtraciju na -5 stepeni(ostaviti rakiju nedelju dana na -5 pa zatim filtrirati)
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #26 Poslato: 08. Oktobar 2009, 08:23:13 »

Moj prijatelj kaze da on to radi bez vode,kao metil napuni casu do odredjene granice.Zatim etil koi je kako kaze (ja neznam)da je laksi od metila pocima prelijevati preko case i odlaziti u veliku.Takodjer kaze da se u casi jasno moze vidjeti granica gdje prestaje metil i nastaje etil.Ja nisam probo to ,ali cu napraviti petostepeni fiter i raditi s njime.PS Sto se tice petostepeneod filtera,nemora se koristiti pumpa vec se samo posuda sa rakojom postavi sto vislje i gravitacija cini ostalo.Ti filteri se moraju prije upotrebe dobro natopiti u vodi,zatim prije svakog filtriranja ponovo kroz njih propustiti 10-ak litara vode.Mitbusters or just profesor Baltazar.
Sačuvana

KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #27 Poslato: 08. Oktobar 2009, 22:05:41 »

Takodjer kaze da se u casi jasno moze vidjeti granica gdje prestaje metil i nastaje etil.

Znaci... LUPA K'O MAKSIM PO DIVIZIJI! (aj' da ne napisem nesto zbog cega bi mi admini izrekli meru...)

Ajde logicki: kada bi mogli metil i etil tako da predvoje u casi, sta bi ih sprecavalo da predvoje i u flasi? Kad bi taj lik bio u pravu, onda bi i u flasi u kojoj se drzi prvenac doslo do istog takvog odvajanja. Nisu bre to sirce i zejtin pa da predvoje!!!
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.2

« Odgovor #28 Poslato: 11. Oktobar 2009, 02:06:04 »

tek da sredimo nesporazum. doticni kazandzija je verovatno Mislio na ovo neznam kako bih ga nazvao na srpskom a sluzi da bi se u njemu merio alkohol tokom destilacije za to je centar ili sredina dovoljno duboka da se moze uroniti alkoholmetar. a sa obzirom da mnogi kace razne case i posude na kazane da im navodno " filtrira"  a samo zato sto su to negde videli tako i taj kazandzija  cuo od nekog da je to dobra stvar pa sto da ne proba i tako se svi muce da odvoje metil a njemu  super reklama eto bas on pravi filter. mislim da je to zabluda tako da kiza ima pravo sto se tice toga . a peca je mislio na sasvim drugi filter  i super je to sto takve stvari deli sa nama jer ne verujem da svako od nas ima laboratoriju kod kuce.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #29 Poslato: 11. Oktobar 2009, 09:59:57 »

Taj o kome sam piso da je napravio filter (od koga sam postavio slike)i da bih ja sebi pravio isti.On neprodaje to nego samo pomaze savjetom kako to napraviti,sto i sam radim,ako imam neku ideju.Tu spravu sto si postavio isto sam si napravio,ali ona neodvaja prvenac vec ga ja odvajam u 4 male case pa ga kasnije isprobavam.Pokazalo se za naj bolje rjesenje.Te spravice nisu precizne i pokazuju manju jacinu nego sto stvarna jer rakija ulaskom odozdo malo podize gradi.Prvu spravu koju sam napravio pokazivala mi je 5% mane,a ova druga pokazuje 2% manje.Mislim da ta na slici sto si postavio,posto nema oduska i pogotovo laze.
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.082 sekundi sa 21 upita.