20. April 2025, 17:36:29 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Destilacijski baždar (prelivnik, alkoholmetar sifon, filter za rakiju…)  (Pročitano 155657 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Poslato: 02. Oktobar 2009, 20:09:51 »

Na dosta mesta sam cuo za filter za rakiju.Navodno odvaja metil alkohol?Video sam i na sajtu jedne kazandzijske radnje da ga reklamiraju.Da li neko ima iskustva sa ovom spravicom?
Sačuvana
tihi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 Poslato: 02. Oktobar 2009, 20:46:25 »

Meni su ljudi sa ovog foruma i koji se razumiju u destilaciju alkohola objasnili da ovi "filteri" za odvajanja metanola nemaju veze sa tim. Jedino sto mogu da odvoje je neka vrsta taloga i krupnijih supstanci koje se nadju u rakiji.
Potrazi malo na forumu, mislim da je u nekoliko topika detaljno objasnjeno kako se sve to hemijski odvija.
Ovo sa filterima je previse dobro i jednostavno da bi bilo stvarno Smiley

pozdrav
tihi
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #2 Poslato: 03. Oktobar 2009, 22:46:00 »

Kakvi filteri? Daj link da vidimo...
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #3 Poslato: 04. Oktobar 2009, 08:42:30 »

Ne znam ali od dosta ljudi sam cuo da je rakija bolja. :scr:Objasnjavali su mi kako izgleda,kao neka flasa u koju se sipa voda ali nisu znali da mi objasne kako funkcionise.Link imam ali nema slika,samo pise proizvodimo i prohromske filtere za rakiju.http://www.kazanzarakiju.com/.     Da li neko ima iskustva sa ovim?
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #4 Poslato: 04. Oktobar 2009, 10:11:05 »

Evo ovo je petostepeni filter,pravi se od filtera za vodu  koi su inace od uglja.Uskoro sebi pravim takvi.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #5 Poslato: 04. Oktobar 2009, 13:45:56 »

Evo jednog iskustvenog jednostavnog rešenja za pravljenje improvizovanog filtera za rakiju, a koji odlično funkcioniše i nije skupo ni komplikovano da ga svako napravi. Od materijala vam je potrebno malo amerikan platna, od koga treba sašiti kupasti džak(obrnuta kupa nadole).širi levkasti deo porubiti tako da u porub može da uđe prut koji će da drži gornji deo platnenog džaka otvorenim kao levak.
Formiranje naplavnog sloja ili filter mase: u 4-5 litra rakije ubaciti dvadesetak listića belog troslojnog toalet papira, kad se lepo navlaži mikserom ga razbiti na sitne čestice.
- oprati jedan kg drvenog ćumura za roštilj, krupnije komade, i lepo prosušiti.
Postupak filtriranja:
U kupasti džak koji je okačen na nekom klinu sipati izmiksovan toalet papir sa rakijom, da bi se formirao naplavni sloj na unutrašnjim zidovima džaka, pa onda ubaciti oprani i prosušeni ćumur, normalno ispod džaka postavite neki sud u koji će da se skuplja filtrirana rakija. U džak odozgo sipajte nefiltriranu rakiju onoliko koliko se posle izvesnog fremena otprazni prolaskom kroz filter.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #6 Poslato: 04. Oktobar 2009, 14:41:45 »

Veoma interesantno,ali filteri o kojima sam cuo su u obliku flase i od prohroma su.U njih se sipa samo voda :scr:U merkuru sam video da ima plasticnih filtera za vodu, slicni su kao ovi na slikama.Ne znam sta se nalazi u njima i sta bi oni uklanjali iz rakije?
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 04. Oktobar 2009, 22:31:17 »

Napiso sam ti da je u njima ugalj (cumur).Promjera su 5cm,kupis komadic cjevi istog promjera,ubacis u nju filter i to je to.Ako ugradis samo 1 filter onda rakiju trebas da propustis 5 puta,ako stavis 5 filtera onda samo jednom propustis.Kod nas su filteri pakovani po 5 komada i kostaju oko $20,zato cu da si napravim petostepeni filter.Inace vjek im je 1000 litara i tad se mjenjaju.Ako se odlucis praviti taj,kad ih otpakujes stavi ih u vodu da se nakisele,zatim kad zavrsis filter ponovo kroz njega propusti 10-ak litara vode.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 05. Oktobar 2009, 15:07:12 »

Evo jednog iskustvenog jednostavnog rešenja za pravljenje improvizovanog filtera za rakiju, a koji odlično funkcioniše i nije skupo ni komplikovano da ga svako napravi. Od materijala vam je potrebno malo amerikan platna, od koga treba sašiti kupasti džak(obrnuta kupa nadole).širi levkasti deo porubiti tako da u porub može da uđe prut koji će da drži gornji deo platnenog džaka otvorenim kao levak.
Formiranje naplavnog sloja ili filter mase: u 4-5 litra rakije ubaciti dvadesetak listića belog troslojnog toalet papira, kad se lepo navlaži mikserom ga razbiti na sitne čestice.
- oprati jedan kg drvenog ćumura za roštilj, krupnije komade, i lepo prosušiti.
Postupak filtriranja:
U kupasti džak koji je okačen na nekom klinu sipati izmiksovan toalet papir sa rakijom, da bi se formirao naplavni sloj na unutrašnjim zidovima džaka, pa onda ubaciti oprani i prosušeni ćumur, normalno ispod džaka postavite neki sud u koji će da se skuplja filtrirana rakija. U džak odozgo sipajte nefiltriranu rakiju onoliko koliko se posle izvesnog fremena otprazni prolaskom kroz filter.

Peco, kao iskusni pecmajstor vidim da si namjerno prečutao jednu vrlo važnu stvar, naime toalet papir nikako ne smije biti nov nego mora biti upotrebljavan, i sigurno je da niko ko proba rakiju ovako profiltriranu neće staviti primjedbu da se osjeti višak metil alkohola, za ostale „primjedbe“ nisam siguran...
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #9 Poslato: 05. Oktobar 2009, 20:43:04 »

A jel' moze umesto cumura Resavica?

A jel' moze umesto WC papira slinava maramica?

A jel' moze umesro ameriken platna rashan platno?

A jel' moze umesto rakije sok od borovnice?
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 05. Oktobar 2009, 23:07:13 »

ne vidim svrhu propustanja rakije kroz filter od aktivnog uglja , svi se mi trudimo da se u rakijama oseti vocni ukus i misis voca od koga je nastala a aktivni ugalj je najmocnije sredstvo koje to sve upija jedan kilogram aktivnog uglja ima povrsino 1000 kvadratnih kilometara pa vidite koja je to moc i nakon tretmana rakije dobicete rakiju koja podseca na vodku a metil alkohol necete smanjiti ni za gram
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 06. Oktobar 2009, 00:10:47 »

Bravo darko!
To je jedini pravi naćin komuniciranja na ovom forumu bez obzira na suvislost pitanja koje je postavljeno.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #12 Poslato: 06. Oktobar 2009, 06:49:47 »

Upravo tako,ja sam spomenuo filter u koji se sipa samo voda,bez icega drugog.To mi je i bilo interesantno, zato sto se koristi samo voda.
Sačuvana
cafu
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 39

Bakarni delovi kazana prevrtaca

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 06. Oktobar 2009, 20:13:32 »

Radim ja te filtere(precistace) ,ali od bakra.
Rakija ide kroz vodu i tako se preciscava.
Ljudi kazu da rakija kada prodje kroz njega nema onu ostrinu, laksa je za piti, meksa kako to kazu nasi ljudi, pozdrav Smiley
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #14 Poslato: 06. Oktobar 2009, 20:15:32 »

Da li imas neku sliku ili skicu,da vidimo kako izgleda,kako funkcionise?
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 21 upita.