08. Oktobar 2024, 20:22:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Berba 2020  (Pročitano 12690 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Poslato: 26. Avgust 2020, 22:15:10 »

Danas je kod nas počela berba crnog grožđa.
Bio mi je to podsjetnik da otvorim temu berbe 2020. Smiley

Na početku izdvojila bih dva momenta koji su mi započeli berbu i bijelih i crnih sorti.Prvi je stari čokot vranca čiji me prizor vratio na legendu o mandragori.

Drugi sam čekala za vinjak.Obran je igrom slučaja nakon perseide,kiše meteora sa visokim sadržajem kiselina i dovoljnim sadržajem šećera.Već nakon par dana fermentacije osjete se mirisi koje prepoznajem od prošle godine.
Jeste da je prestupna,i nosi toliko neizvjesnosti u svakom smislu,ali grožđe ne zna to. Smiley

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 28. Avgust 2020, 00:05:37 »

Plavka jel ovo moguće  Scratchhead

http://pinova.hr/hr_HR/katalog-proizvoda/mjerni-instrumenti/instrumenti-za-odredivanje-stupnja-zrelosti-voca-i-povrca/refraktometri/rad-sa-refraktometrom

https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

https://www.vinolab.hr/calculator/alcohol-prediction-pre-ferment-en24

Sva 3 pretvarača iz Brix-a u alkohol daju različite rezultate
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 28. Avgust 2020, 08:28:11 »

Da,moguće je jer se radi o pretpostavkama a ne mjerenju sadržaja etanola na nekom preciznijem uređaju poput recimo morove vage nakon završene fermentacije.

Pogledaj na ovoj temi,bistrica je detaljnije napisao i za voćni kljuk i vino.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=389.msg62732#msg62732
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #3 Poslato: 28. Avgust 2020, 10:56:26 »

RM će izmjeriti šećer u moštu. Koliki će kasnije biti alkofol nakon završene fermejtacje matemamičkim izračunom se dobije orijentacijaska mjera. Kasnije se %vol mjeri ebuliometrom.
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 29. Avgust 2020, 23:17:22 »

Morat ću ponoviti ono što je činjenica.
Mnoštvo je sličnih matematičkih modela, instrumenata i priručnih metoda nastalih dugogodišnjim praćenjem konkretnih rezultata u pokušaju da se direktno na licu mjesta približnije odredi količina šećera pa potom i etanola koji iz njega nastaje.

Nemoguće je bilo kakvim priručnim metodama pa ni refraktometrom ili moštomjerom odrediti tačnu količinu šećera u grožđu ili voću, a kamoli i iz njega nastalog alkohola. U prvom slučaju zato što će u grožđu i voću nastati još mnogo što šta što nije šećer koji može fermentirati, a uticat će na očitanje rezultata kod bilo kog mjernog instrumenta. U drugom jer šećer prerađuju različiti živi mikroorganizmi u različitim uslovima. Pa čak i sam dominirajući soj kvasca, uz ne previše izražene uticaje ostalih faktora, može dati variranje količine etanola identično kao u ovim matematičkim modelima.

Dobiti potpuno tačan rezultat takvim mjerenjima i primjenom bilo kakvog matematičkog modela je ono što je u stvari nemoguće. Takvi instrumenti i takvi matematički modeli služe isključivo za približno ili orijentaciono mjerenje i izračunavanje traženih vrijednosti.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 13. Oktobar 2020, 23:27:38 »

WOW!
Od 850kg grozdja sam dobio 500l vina! Ili je to za mene rekord, ili sam negde tvrdo pogresio. Da li ima smisla ova cifra?
Ili je stvarno luda godina.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 14. Oktobar 2020, 13:48:54 »

Kog grožđa?
Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 14. Oktobar 2020, 14:39:13 »

650kg Merlot i 200kg Cabernet Sauvignon
Ovakav randman nisam imao ni u najboljim snovima. Jedino ako sam pogresio u kilogramima Cheesy
Sačuvana

tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #8 Poslato: 14. Oktobar 2020, 15:09:09 »

800 kg traminca ispalo 350 litara jedno prešanje
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 14. Oktobar 2020, 16:00:19 »

Kako si ti zadovoljan vinom, to je poenta.
Meni malo neobična cifra, no ajd.
Sačuvana

Čehov
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 14. Oktobar 2020, 17:57:13 »

Nisam ni ja očekivao tako malo. Sjećam se pošipa sa Korčule i on je imao malu iskoristivost.
A sa vinom sam jako zadovoljan. Ove godine siha 7 kvasac sve je u drvenim hrastovim bačvama i moglo bi to biti dobro vino.

p.s.

Ako dođem u CG donesem   Smiley
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 14. Oktobar 2020, 18:40:39 »

Ako dođem u CG donesem   Smiley

Naravno.  Smiley
Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 14. Oktobar 2020, 18:59:47 »

Vino veoma obecava. Materijal-grozdje je bilo prvoklasno. U ovoj fazi je realno ispred proslogodisnjeg. Od enolo[kih sredstava upotrebljeno za crveno vino enzim EX-V u kolicini 1,5g zatim kvasac ICV D254 25g i FERMAID E hrana.
Za razliku od crvenog, bwelo je bilo blagi uzas. Nisam ni pokusao da napravim vinbo, ni za pice ni za destilaciju. O tome sam hteo sa tobom par reci: vino za destilaciju o prokupca sam uradio. Mogu li da deo od r.rizlinga destilisem naredne godine i kupaziram sa ovogodisnjim destilatom od prokupca? Ima li to smisla, meni izgleda u redu.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 14. Oktobar 2020, 20:15:32 »

A ja ne vidim nijedan valjani razlog zašto bi tako nešto radio.

Citat
Mogu li da deo od r.rizlinga destilisem naredne godine i kupaziram sa ovogodisnjim destilatom od prokupca? Ima li to smisla, meni izgleda u redu. 
Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 14. Oktobar 2020, 20:49:11 »

Namera je bila da za vinjak koristim prokupac i r.rizling. Rizling ove godine nije bio dobar, ma šta nije bio dobar, katastrofa jedna. Vino od prokupca sam pripremio i destilisaću ga sada ali vino od rizlinga nemam.
Ako sam te razumeo predlažeš da samo prokupac destilišem za vinjak?
Sačuvana

Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.099 sekundi sa 21 upita.