blue_moon
|
|
« Poslato: 26. Avgust 2020, 22:15:10 » |
|
Danas je kod nas počela berba crnog grožđa. Bio mi je to podsjetnik da otvorim temu berbe 2020. Na početku izdvojila bih dva momenta koji su mi započeli berbu i bijelih i crnih sorti.Prvi je stari čokot vranca čiji me prizor vratio na legendu o mandragori. Drugi sam čekala za vinjak.Obran je igrom slučaja nakon perseide,kiše meteora sa visokim sadržajem kiselina i dovoljnim sadržajem šećera.Već nakon par dana fermentacije osjete se mirisi koje prepoznajem od prošle godine. Jeste da je prestupna,i nosi toliko neizvjesnosti u svakom smislu,ali grožđe ne zna to.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 28. Avgust 2020, 08:28:11 » |
|
Da,moguće je jer se radi o pretpostavkama a ne mjerenju sadržaja etanola na nekom preciznijem uređaju poput recimo morove vage nakon završene fermentacije. Pogledaj na ovoj temi,bistrica je detaljnije napisao i za voćni kljuk i vino. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=389.msg62732#msg62732
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 28. Avgust 2020, 10:56:26 » |
|
RM će izmjeriti šećer u moštu. Koliki će kasnije biti alkofol nakon završene fermejtacje matemamičkim izračunom se dobije orijentacijaska mjera. Kasnije se %vol mjeri ebuliometrom.
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 29. Avgust 2020, 23:17:22 » |
|
Morat ću ponoviti ono što je činjenica. Mnoštvo je sličnih matematičkih modela, instrumenata i priručnih metoda nastalih dugogodišnjim praćenjem konkretnih rezultata u pokušaju da se direktno na licu mjesta približnije odredi količina šećera pa potom i etanola koji iz njega nastaje.
Nemoguće je bilo kakvim priručnim metodama pa ni refraktometrom ili moštomjerom odrediti tačnu količinu šećera u grožđu ili voću, a kamoli i iz njega nastalog alkohola. U prvom slučaju zato što će u grožđu i voću nastati još mnogo što šta što nije šećer koji može fermentirati, a uticat će na očitanje rezultata kod bilo kog mjernog instrumenta. U drugom jer šećer prerađuju različiti živi mikroorganizmi u različitim uslovima. Pa čak i sam dominirajući soj kvasca, uz ne previše izražene uticaje ostalih faktora, može dati variranje količine etanola identično kao u ovim matematičkim modelima.
Dobiti potpuno tačan rezultat takvim mjerenjima i primjenom bilo kakvog matematičkog modela je ono što je u stvari nemoguće. Takvi instrumenti i takvi matematički modeli služe isključivo za približno ili orijentaciono mjerenje i izračunavanje traženih vrijednosti.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 13. Oktobar 2020, 23:27:38 » |
|
WOW! Od 850kg grozdja sam dobio 500l vina! Ili je to za mene rekord, ili sam negde tvrdo pogresio. Da li ima smisla ova cifra? Ili je stvarno luda godina.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 14. Oktobar 2020, 13:48:54 » |
|
Kog grožđa?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 14. Oktobar 2020, 14:39:13 » |
|
650kg Merlot i 200kg Cabernet Sauvignon Ovakav randman nisam imao ni u najboljim snovima. Jedino ako sam pogresio u kilogramima
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 14. Oktobar 2020, 15:09:09 » |
|
800 kg traminca ispalo 350 litara jedno prešanje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 14. Oktobar 2020, 16:00:19 » |
|
Kako si ti zadovoljan vinom, to je poenta. Meni malo neobična cifra, no ajd.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 14. Oktobar 2020, 17:57:13 » |
|
Nisam ni ja očekivao tako malo. Sjećam se pošipa sa Korčule i on je imao malu iskoristivost. A sa vinom sam jako zadovoljan. Ove godine siha 7 kvasac sve je u drvenim hrastovim bačvama i moglo bi to biti dobro vino. p.s. Ako dođem u CG donesem
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 14. Oktobar 2020, 18:40:39 » |
|
Ako dođem u CG donesem Naravno.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 14. Oktobar 2020, 18:59:47 » |
|
Vino veoma obecava. Materijal-grozdje je bilo prvoklasno. U ovoj fazi je realno ispred proslogodisnjeg. Od enolo[kih sredstava upotrebljeno za crveno vino enzim EX-V u kolicini 1,5g zatim kvasac ICV D254 25g i FERMAID E hrana. Za razliku od crvenog, bwelo je bilo blagi uzas. Nisam ni pokusao da napravim vinbo, ni za pice ni za destilaciju. O tome sam hteo sa tobom par reci: vino za destilaciju o prokupca sam uradio. Mogu li da deo od r.rizlinga destilisem naredne godine i kupaziram sa ovogodisnjim destilatom od prokupca? Ima li to smisla, meni izgleda u redu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 14. Oktobar 2020, 20:15:32 » |
|
A ja ne vidim nijedan valjani razlog zašto bi tako nešto radio. Mogu li da deo od r.rizlinga destilisem naredne godine i kupaziram sa ovogodisnjim destilatom od prokupca? Ima li to smisla, meni izgleda u redu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 14. Oktobar 2020, 20:49:11 » |
|
Namera je bila da za vinjak koristim prokupac i r.rizling. Rizling ove godine nije bio dobar, ma šta nije bio dobar, katastrofa jedna. Vino od prokupca sam pripremio i destilisaću ga sada ali vino od rizlinga nemam. Ako sam te razumeo predlažeš da samo prokupac destilišem za vinjak?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|