MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #255 Poslato: 02. Novembar 2013, 00:34:34 » |
|
pozdrav ljudi, fermentacija je skoro pa gotova, ima oko 1-2 promila secera, ali imam problem sa jednim balomejok an monje fermentacija stala jos prosle nedelje jer je isto 7 promila i danas, temperatura je i dalje konstantna (20 stepeni), da li da stavljam kavsac ili da dodam hranu za isti, mzilom a brzu pomoc... Hvala unapred. p.s. balon sa obicnim kuhinjskim kvascem ispade bolji od svih, on je prevreo i vec se bistri, kako je to moguce?? U meni se javlja sumnja da su vinski kvasci cist marketing i propaganda...
Po cem mislis da je rana bistroca vina jedino mjerilo kvalitete kvasca?  Ne mislim tako, vec da kao prvo moze obican kvasac umesto vinskog, a kao drugo, sto se moze protumaciti kao nastavak prvog, je da brze tece fermentacija uz obican, govorim za moj slucaj, ne znam da li postoji jos neko ko ce se sloziti sa mnom. Vino je isto u tom balonu kao i u jos 3 i istog dana je otoceno, pa na osnovu sadasnje situacije sam iskazao moje misljenje o kuhinjskom kvascu naspram vinskom
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #256 Poslato: 02. Novembar 2013, 00:39:50 » |
|
Marko KG,kada fermentacija stane ne moraš više da dižeš talog.Čisto me interesuje kako si izmerio količinu šećera u mladom vinu pred kraj fermentacije, koji instrument i postupak si upotrebio.Pozz.
Nisam ni dizao talog do sada, imam problem sa tim jednim balonom sto je stalo na 7 maligana i ne znam sta da mu radim. Izmerio sam sirometrom (tako ga mi zovemo u kuci, ne znam da li postoji strucni naziv) sa jedne strane meri kolicunu alkohola u vinu a sa druge maligane. Postupak je povlacenje mladog vina kroz crevo koje mi predstavlja vranj, sipam u dugacku casu i izmerim-klasika...  Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #257 Poslato: 02. Novembar 2013, 13:38:03 » |
|
Pa zato sam te i pitao, jer sam se čudio kako tako precizno meriš šećer u vinu koje još uvek radi bez prokuvavanja i hlađenja šire. Ne da ja ne znam kako se meri šećer u širi, nego želim da ti ukažem, da je način na koji meriš šećer pogrešan,jer ne pokazuje tačnu već orijentacionu vrednost. Ako želiš da odrediš tačnu količinu šećera u vinu koje vri, moraš da uzmeš malo tog vina prokuvaš da ugljen-dioksid izvetri iz vina, ohladiš, istaložiš 10-12 časova pa tek tada meriš količinu šećera. Izvini ako malo pametujem, ali sve je iz neke dobre namere, da bi stekli što bolju predstavu o količini šećera u vinu, i uticaju ugljen-dioksida i zamućenosti vina na rezultate merenja. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #258 Poslato: 02. Novembar 2013, 16:08:34 » |
|
Pa zato sam te i pitao, jer sam se čudio kako tako precizno meriš šećer u vinu koje još uvek radi bez prokuvavanja i hlađenja šire. Ne da ja ne znam kako se meri šećer u širi, nego želim da ti ukažem, da je način na koji meriš šećer pogrešan,jer ne pokazuje tačnu već orijentacionu vrednost. Ako želiš da odrediš tačnu količinu šećera u vinu koje vri, moraš da uzmeš malo tog vina prokuvaš da ugljen-dioksid izvetri iz vina, ohladiš, istaložiš 10-12 časova pa tek tada meriš količinu šećera. Izvini ako malo pametujem, ali sve je iz neke dobre namere, da bi stekli što bolju predstavu o količini šećera u vinu, i uticaju ugljen-dioksida i zamućenosti vina na rezultate merenja. Pozz.
OK je, nisam znao da moze to tako, mada kako se onda meri pri muljanju kolicina secera a ne prokuvava se tada? Nema mi neke logike da moram da prokuvam jer tada moze svasta nesto da ispari, otkud znam. Nije mi to sad najbitnije vec ono sa onim balonom koji ne vrsi fermentaciju ali niko da mi odgovori na to...  Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #259 Poslato: 02. Novembar 2013, 17:11:39 » |
|
Pa pri muljanju nema ugljen-dioksida u širi, pa stime i nema potrebe za prokuvavanjem. Naime zagrevanjem se rešavaš ugljen-dioksida iz vina. Ugljen-dioksid unosi grešku jer menja specifičnu gustinu tečnosti, a širometar meri specifičnu gustinu tečnosti, tj. što više šećera ima u širi to je tečnost gušća i širometar manje potone u tečnost.Prokuvavanjem šire gubi se eventualno mala količina vode ( koliko ispari), ako se kratko prokuvava ona je beznačajna, dok se količina čećera ne menja jer šećer ne isparava. Za balon u kojem je fermentacija stala, moja preporuka je da digneš talog, dodaš malo hrane za kvasce - eventualno, i provetriš vino ( možeš da uzmeš crevo i da više puta tokom dana uduvavaš vazduh kroz crevo u balon, sa time da crevo spustiš skroz do dna i pomeraš ga po dnu i time istovremeno i dižeš talog). Za par dana fermentacija bi trebala ponovo da krene ako je temperatura povoljna. Ako ne tada bi morao da dodaš neki kvalitetan plemeniti vinski kvasac, jer taj što ti je u balonu ne može više da se aktivira.Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #260 Poslato: 02. Novembar 2013, 19:16:41 » |
|
Pretoci ti taj balon u drugi,da se vino malo provetri i ako imas neki balon da vri prespi malo vina iz njega,jer on sadrzi aktivne kvasce,ali mislim da ce samo provetraanje biti dovoljno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #261 Poslato: 02. Novembar 2013, 23:02:20 » |
|
Hvala ljudi, poslusacu savete pa vam javljam kroz nekoliko dana. Pozdrav i hvala jos jednom! Zivi bili!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #262 Poslato: 05. Novembar 2013, 12:50:23 » |
|
Pa pri muljanju nema ugljen-dioksida u širi, pa stime i nema potrebe za prokuvavanjem. Naime zagrevanjem se rešavaš ugljen-dioksida iz vina. Ugljen-dioksid unosi grešku jer menja specifičnu gustinu tečnosti, a širometar meri specifičnu gustinu tečnosti, tj. što više šećera ima u širi to je tečnost gušća i širometar manje potone u tečnost.Prokuvavanjem šire gubi se eventualno mala količina vode ( koliko ispari), ako se kratko prokuvava ona je beznačajna, dok se količina čećera ne menja jer šećer ne isparava. Za balon u kojem je fermentacija stala, moja preporuka je da digneš talog, dodaš malo hrane za kvasce - eventualno, i provetriš vino ( možeš da uzmeš crevo i da više puta tokom dana uduvavaš vazduh kroz crevo u balon, sa time da crevo spustiš skroz do dna i pomeraš ga po dnu i time istovremeno i dižeš talog). Za par dana fermentacija bi trebala ponovo da krene ako je temperatura povoljna. Ako ne tada bi morao da dodaš neki kvalitetan plemeniti vinski kvasac, jer taj što ti je u balonu ne može više da se aktivira.Pozz.
Druze, prokuvao sam vino kao sto si mi rekao, ali sada mi jos vise nije jasno. Naime, verovatno si mislio da ce mi sirometar pokazati vecu kolicinu secera, je l' da? E desilo se suprotno, pokazuje manje kad je prokuvano, tacnije, pokazuje 0... Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #263 Poslato: 08. Novembar 2013, 15:07:35 » |
|
Tako je, to je jedan logički paradoks. Naime ponaša se suprotno od očekivanog, a sve to zbog ugljen-dioksida u širi, koji se vezuje za zidove širometra i izdiže ga i tako daje lažnu sliku o količini šećera. Volim kada ljudi provere sami kada im se nešto kaže a ne samo da uzmu neke stvari zdravo za gotovo. Rekao sam da širometar manje potone u širu što je više šećera u širi, što je tačno, al sam zaboravio da objasnim kako zbog ugljen-dioksida imaš lažno pokazivanje i da pokazuje više šećera od imajućeg.Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #264 Poslato: 08. Novembar 2013, 16:16:24 » |
|
Volim da ucim i eksperimentisem, ovo mi je prva godina da radim sa ovolikom kolicinom vina na pravi nacin, prve dve godine sam imao oko 50 litara samo i nisam nista dodavao ni oduzimao, samo sam pretekao... Nadam se da ce se sve lepo zavrsiti... Hvala jos jednom na savetima... Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #265 Poslato: 06. Decembar 2013, 16:48:09 » |
|
I dalje imam problem sa onim jednim balonom, stavio sam mu ponovo vinski kvasac pre mesec dana i on je smanjio kolicinu maligana sa 7 na 2 i tu stoji vec 10-ak dana, cuje se da kao susti, jedva primetni mehurici, ali nikako da spadne na nulu. Moje pitanje je da li da ponovo dodam vinski kvasac, po treci put, ili hranu za kvasce, ili da ga otocim, pa da cekam, ili nesto cetvrto?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #266 Poslato: 06. Decembar 2013, 23:28:34 » |
|
Marko najbolje je da probaš vino, ako na ukusu sladi i rezni tada fermentacija još nije završena. Tada ne diraj ništa. Ako samo rezni a ne sladi ni malo, tada sačekaj par dana , pa probaj ponovo i javi rezultate. Polako, nema mesta ni za žurbu ni za nervozu, sve će to na kraju biti dobro. Izgleda da su ti se kvasci u tom balonu iz nekog razloga šokirali i slabije se razmnožavaju. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #267 Poslato: 07. Decembar 2013, 12:11:48 » |
|
Rezni a ne sladi. OK, sacekacu, mada je tako vec oko 2 nedelje, a temperatura prostorije je oko 17 stepeni, ne spada ispod 15... Sa ostalim balonima sam prezadovoljan, imaju odllicnu boju, jacinu, ukus... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #268 Poslato: 07. Decembar 2013, 12:17:01 » |
|
Ako ne sladi onda je u redu.To sto rezni je normalno,zbog prisustva CO2.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #269 Poslato: 07. Decembar 2013, 12:18:11 » |
|
Zdravo Sale, ali kada sam ga prokuvao pokazuje 2 stepena prisutnosti secera...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|