tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #285 Poslato: 04. Novembar 2014, 20:12:41 » |
|
Evo da iznesem neke utiske o kvscima koja sam koristio u mojoj amaterskoj proizvodnji. Radi se o dva Selekciona kvasac Lalvin EC 1118 i drugi kvasac Oenoferm® Belle Arome F3. Radi se o istom moštu, Smederevka 80% i Rizling 20%. Temperatura vrenja oko 16-17 stepeni. Znači isto sve, samo sam mošt nakon bistrenja prepolovio u dva suda. Kvasac Lalvin EC 1118 je imao jako brz početak, fermentacija je tekla ujednačeno i završio je fermentaciju prije Belle Arome F3 za skoro nedelju dana. Ono što me posebno oduševelio, da se vino koje je fermentiralo na Lalvin EC 1118 jako brzo izbistrilo nakon vrenja, nekih 15-20 dana i to potuno bistro vino. Dok je kod Oenoferm® Belle Arome F3 vino i dalje mutno tek sad odozgo poči da se bistri. Takođe vino na Lalvin EC 1118 je trenutno monogo ljepše i pitkije dok sa ovim drugim je još puno grubo i oporo. Što ne znači da će u konačnici kad vino odstoji i smiri biti bolje.
Moja neka preporuka kvasca u amaterskim uslovima i za početnike Lalvin EC 1118, ako zelite sigurnu fermentaciju i vino spremno za brzu konzumaciju.
Sad da li je bio adekvatan izbor soja za ove sorte vina i poređenje to ću ostaviti nekom ko ima više znanja u toj oblasti. Ja sam samo iznio neka moja početnička-amaterska zapžanja, pa se nadam da će nekome biti od koristi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #286 Poslato: 05. Novembar 2014, 23:03:26 » |
|
Zeleo bih nesto da vas pitam onim akoji znaju Procitao sam malo pre neki post gde se kaze da je dodato selekcionisani kvasac odma posle mujanja, i pola hrane: Pitanje je: Zasto pola hrana odmah? mislim jel znate koliko je azot u shiri ili je opet neka tehnika ili paremetre koje ja neznam po nekim ustanovljenim pravilimam ja dodajem hrane nakon pcetka fermentacije od prilike nakon 36 do 48 sati, ili od prilike kad mi kvasci isfermentiraju jednu trecinu shire
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #287 Poslato: 05. Novembar 2014, 23:12:00 » |
|
Kako pripremas kvasce? Da li isto za svaku vrstu grozdja ili drugacije?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #288 Poslato: 05. Novembar 2014, 23:45:02 » |
|
Kako pripremas kvasce? Da li isto za svaku vrstu grozdja ili drugacije?
Ma da, priprema kvasce koje ja radim je sledeca: Pripremim toplu vodu na oko 37Stupnjeva, dodam u vodi oko 10%secera i ubacum unotra kvasac selektirani. Nakon toga kad vidim da se kvasac umozio a to se primeti i penom koja raste brzo a i stvaranje CO2, onda dodam u sud i shire, sacekam da se ista aktivira razmnozi i napuha, tako uradim nekoliko puta dok ne napunim bure, tek tada ubacim u sud u koji mi je grozje ako je crveno ili u shiru ako je belo. Najcesce uvek tako radim i uvek mi fermentacija lepo i brzo krene 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deknik
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #289 Poslato: 10. Jul 2015, 17:12:11 » |
|
Da li se negde moze uraditi analiza kvasaca koji se nalaze spontano u vinogradu i ako moze gde moze to da se uradi?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #290 Poslato: 10. Jul 2015, 20:18:44 » |
|
Ne može, jer je takav rezultat unaprijed poznat do one mjere do koje ga neko od nas lično hoće ili može platiti. Pa ga nema smisla ni raditi. Imaš okvirno 20-30 sojeva različitih kvasaca, koji pripadaju različitih vrstama i rodovima. Od toga njih 4-5 su različiti sojevi Saccharomyces cerevisae. Imenovani kao vinski kvasci u šta spada i najveći broj onih koji se kupuju kao selekcionirani.
Sve preko toga je jako ozbiljan i skup višegodišnji i višedecenijski rad biotehnoloških instituta u koji su uključeni i različiti laboratoriji za izolaciju, molekularnu identifikaciju, selekciju kroz laboratorijsku primjenjivost i na kraju višegodišnju saradnju sa vinarijama za potpunije praćenje i praktičnu primjenjivost. I opet je većinom krajnji rezultat negativan ili lošiji od postojećih kupovnih kvasaca. Kada je i pozitivan opet je to nešto drugo u odnosu na ono što napravi potpuna mikroflora prisutna u tvom vinogradu i podrumu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #292 Poslato: 01. Septembar 2015, 22:28:59 » |
|
Prosle godine sam kupio bdx za merlo izmulljao oko 400kg dodao potrebnu kolicinu a ostatak uvio u strec foliju i stoji do danas bez otvaranja.Da li mogu da ostatak upotrebim ili da narucim novi
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #293 Poslato: 02. Septembar 2015, 00:11:56 » |
|
Trebalo bi da može ako nije povukao vlagu i ako je bio izložen iole solidnim temperaturama. Uostalom probaj ga u nekoj plastičnoj flaši. Na pola litra vode dodaj nekih 50 grama šećera koji si prethodno malo navlažio sokom od limuna. Uspi u flašu približno 5 grama kvasca i zatvori je. Vidjet ćeš nakon 24 sata po tvrdoći flaše i po šištanju CO2, kada joj otvoriš čep, da li radi. Pošto će ove godine vrenje biti zahtjevnije za kvasce zbog količine šećera i manje prirodno prisutne hrane u grožđu, da bi sve bilo kao sa originalnim pakovanjem, možda je pametno uraditi i uporednu kontrolu njegove aktivnosti , odnosno broja aktivnih čelija kvasca u tom pakovanju. Uradi sve isto kao što sam opisao u drugoj flaši, ali sada umjesto svog kvasca ubaci originalno malo pakovanje pekarskog. Kada uporediš tvrdoću flaše i zvučno napuštanje CO2 pri otvaranju znat ćeš da li eventualno da povećavaš dozu kvasca. Čuvanjem kvasca u ne baš idealnim uslovima, ali bez vlage, najčešće strada nekih 20-30% jedinki kvasca pa bi trebalo povećati dozu da se to nadoknadi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #294 Poslato: 03. Septembar 2015, 09:34:56 » |
|
Evo mene  Poceosam sa sezonom a i vi ste, ja uvek radim u otezanim uslovima zbog mnogo secera u grozde. Hteo bih nesto da spodelim svama. Kad vam je secer mnogo da bi otisla fermentacija do kraj pored hrane bilo bi dobro uraditi i delestaz. To vam je postupak gde izvadite svo vino iz cisterne koja fermentira i opet ga vratite za jedno pola sata odozgo. Postupak je dobro poznat u bordou gde sam ga i licno video i oblasti Saint-Emillion gde se rade jedna od najbolja bordo crvena vina. Najbolje je postupak uraditi kad vam je vise od pola secera isfermentirano, a drugi put negde kad vam ostane jos 20 do 40 grama zaostalog secera. Mozda neko zna, neko nezna, pa sam hteo podeliti svama, ja i ovako i onako taj postupak radim godinama
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strsljeen
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #295 Poslato: 09. Septembar 2015, 11:56:12 » |
|
Greskom sa u 300l merloa ubacio Cross Evolution kvasac koji je deklarisan za bela i roze vina. Da li da ostavim tako ili da korigujem nesto? Da li je uopste dozvoljeno mijesati kvasce?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #296 Poslato: 09. Septembar 2015, 13:18:56 » |
|
Greskom sa u 300l merloa ubacio Cross Evolution kvasac koji je deklarisan za bela i roze vina. Da li da ostavim tako ili da korigujem nesto? Da li je uopste dozvoljeno mijesati kvasce?
Zdravo Cesto se prave kombinacije kvasaca zato sto jedni stvaraju jedno drugi drugo, (mislim na arome ukoliko ima prekursora u grozdu) Slobodno dodaj sad kvasac koi si planirao pa ces mozda dobiti jos bolje vino i dogodine ces namerno raditi to
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #297 Poslato: 09. Septembar 2015, 15:57:44 » |
|
ne diraj nista
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|