27. Oktobar 2025, 07:34:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Proizvodnja vina  (Pročitano 148584 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.52

« Odgovor #75 Poslato: 19. Oktobar 2009, 15:02:45 »

Uh... veoma detaljno.
Uglavnom...nisi nigde pogresio.   
U redu je sto si odvojio vino od  kljuka posle 10-12 dana pri temperaturi koja je izgleda bila adekvatna.   
 Negde je ugljendioksid morao da izlazi, mozda vranj nije dobro nabijen ili je rupa pri busenju poklopca elipticna.
Ja koristim plasticno crevo koje je spolja zaliveno silikonom.  U svakom slucaju Pecina provera je dobra, jos kad gurnes nos u kacu i nema gasova da te sreze ili ako vino ne rezi kad probas, to je to.  Oko mesec dana je optimalno vreme da se sve smiri i da se vino skloni sa taloga.
Sto se tice vode na poklopcu i zidovima, nemoj na to da obracas paznju to je kondenz koji se javlja usled isparavanja vina i spoljne temperature koja je niza.
Sačuvana
dzingis kan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #76 Poslato: 19. Oktobar 2009, 16:57:33 »

hvala dux na novim detaljima.i ja sam u prvom momentu, kada sam video da na vranj nista ne izlazi,  hteo da skinem vranj, stavim crevo i nekako zalijem-palo mi je na pamet sa kukuruznim brasnom.flasa sa vinim po pecinom receptu me je od creva i odbila.
nego, kako zalivas crevo na inoks poklopcu, je'l sa silikonskim pistoljem?nekako bih se bojao silikona sa hranljivom namirnicom.

pored sveg do sada napisanog, nisam napisao da je vinograd na umci kraj beograda, po rejonizaciji koju sam nasao na ovom forumu to pripada oplenackom vinogorju.

pozdrav,
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.52

« Odgovor #77 Poslato: 19. Oktobar 2009, 18:08:31 »

Crevo sam progurao kroz otvor (jedva) jedno pola santimetra . Na oko deluje da dihtije i da nema gde gasovi da izlaze ali nije tako.
Zalio sam sa pistoljem, mala kolicina sa spoljne strane, da onemoguci prolaz vazduha, a ne da drzi crevo.
Pozz.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:

« Odgovor #78 Poslato: 20. Oktobar 2009, 08:03:02 »

Kroz vranj nista nije izlazilo, zato sto je fermentacija bila zavrsena.To sto si ga drzao "bespotrebno pod vranjem "nema nikakve veze jer vranj ne utice na vino u posudi.To je samo odusak u slucaju stvaranja gasova u sudu.
Sačuvana
Davce
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #79 Poslato: 20. Oktobar 2009, 10:00:14 »

Zamolio bih za mali savet: imam problem sa belim vinom: most je vec dve nedelje pod vranjem, fermentacija tece veoma sporo (vranj se uopste ne podize). Ono sto treba da pretstavlja vino mirise na vinu, ali je sasvim mutno radi neprevrelog secera. Secer je bio dovoljan (19 sec.jedinica), kvasce do sad nisam koristio, a i nemam ga gde nabaviti. Temperatura je oko 15 C, znaci min.optimum. Dali da prozracim most kako bi oksidacija ponovo krenula ili? Sta da radim? Hvala Vam unapred.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #80 Poslato: 20. Oktobar 2009, 10:11:18 »

Zamolio bih za mali savet: imam problem sa belim vinom: most je vec dve nedelje pod vranjem,

Jeste li odvojili širu od kljuka?
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
Davce
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #81 Poslato: 20. Oktobar 2009, 11:02:53 »

Sira je odvojena od kljuka nakon 12 casova maceracije i bentonirana pre sipanja u sud za vrenje (novi plasticni balon od 100 l. Nema mogucnosti za disanje osim kroz vranj, koji dobro dihtuje pomocu ovci loj koji koristim za zaptivanje. Moram pomenuti da sam promesao 10 g vinobrana u samom kljuku i dobro promesao, ali to je smatram sasvim bezopasno posto je minimalna kolicina na 250 kg kljuka odnosno 100 l sire. ? Hvala vam na tako brzom odgovoru. Mislio sam danas prozraciti, ali nadvor je tako maglovito? Pozdravljam vas.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #82 Poslato: 20. Oktobar 2009, 11:27:15 »

Imao sa i ja problema sa fermentacijom šire smederevke iako sam dodavao selekcione kvasce. Nije htela da krene. Onda sam svu kolišinu šire prelio u drugi sud (ozračio) i posle dva sasta počela je burna fermentacija. Toliko burna da sam morao da u toku noći obilazim i pratim da pena ne izađe iz suda u kome je bila šira. E sad da li je bilo bitno ozračiti širu ili je bio problem što sam u sudu duplo veće zapremine držao širu, nemam pojma.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
dzingis kan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #83 Poslato: 20. Oktobar 2009, 11:54:39 »

i ja takodje ovih dana mucim isti problem sa belim vinom (uglavnom grozdje smederevka, nesto anfusalije, neprskajuci beli hamburg).slicno kao i darkok, u sudu od nekih 70-tak litara ima duplo manje sire.darkok je uspeo sa ozracivanjem i ono sto je uspelo treba i primeniti. ali,  ja cu probati da izvucem jedno 5-6 litara sire, da zagrejem do 40 C pa da vratim u bure.zbog niske temperature bure cu sa necim umotati.

pozdrav svima,
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #84 Poslato: 20. Oktobar 2009, 12:40:41 »

Davce, izvadi malo sire i izmeri siromerom, zapamti vrednost. Posle dva dana isto to uradi. Ako je pala vrednost, znaci da sira radi. Po teoriji mog oca vino vrije 40dana a komina 20.
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
dzingis kan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #85 Poslato: 09. Novembar 2009, 16:41:20 »

hteo sam da zvrsim zapoceti teskt sa belim vinom kod kojeg nije htelo da krene vrenje.elem, nisam zagrevao siru, ali sam utoplio plasticno bure u kojem je bila sira. osam dana od dana stavljanja vranja pocelo vrenje. sve vreme trajanja vrenja, intezitet vrenja nije bio ni priblizan onom iz septembra meseca kada sam pravio crveno vino i prvu kolicinu belog vina.uglavnom polako je vrelo, kada je sve stalo, ostavio sam ga da se istalozi desetak dana.temperatura u prostoriji, evo vec nekih mesec dana 11-12 C.u subotu, pre dva dana sam ga otocio.dugo sam se dvoumio kada vrenje nije krenulo sta da radim, ali evo ispostavilo se da je najbolje sto sam ga ostavio da se sve samo od sebe zavrsi. prilikom otakanja zabelezio-boja zlatnozuta, na ukusu nije slatko
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #86 Poslato: 09. Novembar 2009, 17:01:38 »

Osnovna stvar koju ne znas tj. nemas podatak kolika je temperatura sire bila i na pocetku vrenja i u toku vrenja.
Verovatno je sve na granici stajanja vrenja i zato je usporeno.
Ne vredi utopljeno bure ako bilo hladno vreme kad je grozdje brano, tj. ako je pocetna temperatura sire niska. Obzirom da spominjes knigu prof.Jovica u njoj imas i minimalno potrebne temperature za vrenje.
Sačuvana
dzingis kan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #87 Poslato: 10. Novembar 2009, 09:43:58 »

dux, ovo moje iskustvo sam i naveo zbog interesantne situacije u kojoj sam se nasao.grozdje sam brao po jos lepom vremenu -okolina beograda (umka)-  temperatura je bila oko 20. istog dana sam i obavio muljanje, ostavio 12 casovno talozenje (i posle 12 sati tj. sutradan bilo je lepo),  zatim sipanje sire u bure sa vranjem.Ali vec sutradan, sto znaci dva dana posle branja, temperatura pada za 10-15 stepeni i sve vreme vrenja je i bilo tako hladno.priznajem da nisam merio teperaturu same sire tako da taj podatak, koji bi mozda i upotpunio celu sliku, nemam.temperatura u prostoriji gde  je stajalo bure sa vranjem, sve vreme posle sipanja sire u bure bila  je 11-12 C.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #88 Poslato: 10. Novembar 2009, 15:13:31 »

Ta dnevna tenpertura hoce i da zavara. Dan se skratio, noci su hladne, pre treba gledati prosecnu dnevnu.
Sve sto si rekao govori da je vrenje bilo na granici, ako nije i stalo.
Sačuvana
dzingis kan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #89 Poslato: 12. Novembar 2009, 11:17:42 »

dux, mlado vino je ispalo dobro, miris dobar, nije slatko na ukusu, boja zlatnozuta...
nego, vec kad smo kod merenja temperature sire, to nisam radio a hteo sam, nisam mogao da pronadjem termometar (verovatno sam ga izgubio) za merenje temperature tecnosti (bas za vino).da li moze sa termometrom iz apoteke kojim se meri temperatura vode za kupanje beba?to sam npr. imao, ali, rekoh, plasticni, obicni termometar, sigurno ne valja.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.037 sekundi sa 18 upita.