26. Oktobar 2025, 18:55:38 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558611 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
xt12sasa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.13

« Odgovor #150 Poslato: 17. Septembar 2010, 20:44:51 »

Pozdrav!!
Eto i mene na vasem forumu, za koji imam same pohvale!!!
Eto i moju pricu!!!
Nasljedio sam neke brajde, i bacve i sad bih kao ja morao od tog napravit vino, koje nikad nisam radio!!
Pa sam se bacio na posao!!
Prvo sam dosta surfao,da bih nesto saznao o proizvodnji vina, zatim sam zasukao rukave i krenuo!prvo sam otisao u ducan i kupio sredstvo za pranje inox bacvi,inace imam dvije jedna 150 l,a druga 200!
U ovu od 150 sam mislio staviti crno vino sa brajdi( mislim da je frankofka i klinton,ako sam krivo napisao oprostite jer stvarno nemam pojimaa)!!!
Pobrao sam grožde 16.09.,izmuljao i ostavio u 200 l kaci da odstoji,pratim upute sa neta,mislio sam presati 19.09.,a to je sutra!!
Bacve mislim da sam kompletno pripremio.znaci ocistio,namontirao vrelce i nabavio gumu za dihtanje!!!
Mislio sam posle presanja ostavit most u kaci da slegne, posto trenutno pada kisa i dosta je hladno mislim da most nece trebati hladit!!U poljoapoteci sam kupiio vinobran i vinski kvasac!!!
E sad, moje pitanje glasi, kada stavim most u kacu dali trebam stavit vinobran ili ne za tih 24 sata,i kada cu ga stavljat u bacvu koliko treba stavit tog kvasca i dali ga treba uopce stavit!!!Znam da ce trebat secerit, na jedan grad kilo secera na 100l mosta, ali kada, dali kad most odstaja u kaci ili kada ga pretocim u bacvu!!!
molim brzi odgovor jer sutra je brzo!!!
Pomagajte, unaprjed HVALA!!!
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #151 Poslato: 17. Septembar 2010, 23:34:48 »

Ubaci 20gr vinobrana na 100, ako nisi i presuj. Potom izmeri šećer u širi i popravi ga na oko 21(za svaki stepen 1kg šećera), promešaj da se ujednači, pa dodaj kvasac, rastvore-razmnožen po upustvu, sve prebaci u bačvu odmah, i postavi vrioničku cev ili vrionički vranj.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
xt12sasa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.13

« Odgovor #152 Poslato: 18. Septembar 2010, 08:10:00 »

Na 21???
Pa svugdje pise 18!!
Dobro,napraavit cu tako,znaci ako sam dobro shvatio odmah stavljam most u bacvu i tamo onda stavljam razmucen secer i vinski kvasac,stavim vrelac i dihtujem sa gumom,a vinobran posipam prije presanja na muljano grozde???
Sačuvana
Vladislav
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 47
Lokacija: Kozara, Kneževina Dragotinja, Prijedor, kozarski vinogradarski region, RS, BIHBiH

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #153 Poslato: 18. Septembar 2010, 11:34:53 »

Pozdrav svima !

Upravo sam mjerio šećer i kiseline u Chardonnay, šećer 18,5% kiseline 9,2 g/l . Nadam se u narednim danima da bi trebale kiseline da padnu jer je prognoza za sunčano vrijeme tako da bih brao iza 25. Pitanje bi bilo, da li da dodajemo šećer ili ne ? Te ako dodajemo koji šećer ?

Vladislav
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #154 Poslato: 18. Septembar 2010, 11:45:47 »

Nemoj dodavati secer. Ovo je jako dobar slador za ovu godinu, a i jos ce porast tijekom ovih toplijih dana. Imat ces vino sa 12,5% alkohola sto je jako dobro. Pogotovo za ovakvu jadnu godinu..
Sačuvana

Vladislav
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 47
Lokacija: Kozara, Kneževina Dragotinja, Prijedor, kozarski vinogradarski region, RS, BIHBiH

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #155 Poslato: 18. Septembar 2010, 12:03:13 »

Odlično, nisam ni pristalica tih dodavanja Smiley, trsovi su mladi druga godina, mali je prinos, nema više od pola kg po trsu.

Samo još da savladam tehnologiju proizvodnje Smiley. Prva mi je berba i do sada nisam radio vino. Idem logikom vlastitog vinograda i prerade.

Pozz
Vlado
Sačuvana
xt12sasa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.13

« Odgovor #156 Poslato: 18. Septembar 2010, 15:18:16 »

Eto mene opet!!!
Ispresao sam mjerio secer,bio je 13,pa sam stavio 7 kg, jer sam dobio cca 100l mosta!!!
Stavio sam i vinski kvasac cca 3 g, jer pise  od 10 do 25 g na 1hl!!!
Sve sam to fino kad sam rastvorio ubacio u bacvu sa ostalim mostom!!
Poklopio,stavio gumu i vrenjacu u koju sam dotocio vodu do one crte!!!
Nadam se da sam sve dobro napravio!!!
Sta sad,kad bi to moralo poceti fermantirati??
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #157 Poslato: 18. Septembar 2010, 16:06:02 »

Eto mene opet!!!
Ispresao sam mjerio secer,bio je 13,pa sam stavio 7 kg, jer sam dobio cca 100l mosta!!!
Stavio sam i vinski kvasac cca 3 g, jer pise  od 10 do 25 g na 1hl!!!
Sve sam to fino kad sam rastvorio ubacio u bacvu sa ostalim mostom!!
Poklopio,stavio gumu i vrenjacu u koju sam dotocio vodu do one crte!!!
Nadam se da sam sve dobro napravio!!!
Sta sad,kad bi to moralo poceti fermantirati??

Znam da radis ovo za sebe, ali 7 kg/100l mosta je jako jako puno.  Huh? Duplo vise od zakonom dozvoljene doze. Trebao si ga dosladiti do 16, 17 MAX. Cemu na 20? Takvo vino ce ti imat oko 13%, ali ce biti totalno neharmonicno. Alkoholi i kiseline ce ti uzasno strsati. Ja bi sad na tvom mjestu prekidao vrenje da malo zaokuruzis to vino i balansiras kiseline koje su zasigurno jako velike.
Zasto si dodao 3g kad dozacija pise 10-25 g/hl. Trebao si dodati 20g/hl i secer dodavati u 2-3 navrata, a ne sve odjednom jer ce ti sad nastat burna fermentacija u kojoj se stvara pjena, ali i jace se gube arome.
Da si normalno dozirao kvasce, trebala bi poceti uskoro, ali sve ovisi koji si kvasac dodavao, kakva ti je temperatura i stanje mosta. To nisi napisao..
A ovako pitaj boga... Scratchhead
EDIT: Sad sam gore procitao da se radi o Frankovki. Frankovka sa 13% sladora  dohfly
Zasto ju tako rani brati?? Zasigurno se dobro drzala u vinograda i nije bilo pretjerane zaraze.
Sve stoji sto sam gore napisao jer nema smisla nabrijavati tako jako most jer ce vino ispast nikakvo. Mozda za bambuse dovoljno, ali pitanje kakva si vina navikao piti... :'(
Sačuvana

xt12sasa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.13

« Odgovor #158 Poslato: 18. Septembar 2010, 21:51:59 »

Pa peca 50 mi je napisao da treba biti 21,iako sam se ja malo zacudio jer svugdje pise 18!!!
Temperatura zraka je nekih 16,17 stupnjeva kroz dan se penje na 20,21!!!
Most je bio ljepe crne boje i finog mirisa,a ja sam se ovdje obratio za pomoc da mi grozde ne propadne,jer ja stvarno nemam pojima o ovome,samo pratim upute!!!
Sto sad,zaustaviti vrenje,cime,vinobranom!!!
Zaokruzit vino ,izbalansirat kiseline,kako???
UPOMOC!!!
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #159 Poslato: 18. Septembar 2010, 22:11:50 »

Pa neka kipi, pusti ga. Kakvo zaustavljanje. Probavaj ga svaki dan i kad ti se cini najugodnijim na okus zasumpori s 5-10g/100l vinobrana s taninom i pretoci. Iako da ti budem iskren jako je tesko prekidati vrenje kod crnih vina, ako nemas dostupnu tehnologiju (pothladjivanje tankova).
Peca je dobro govorio sto se konacnog sladora tice, ali nije znao da ti imas 13% secera u mostu. To je opako prenisko za bilo koju sortu grozdja, a kamoli za crno grozdje...
Sačuvana

xt12sasa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.13

« Odgovor #160 Poslato: 18. Septembar 2010, 22:24:58 »

A kad bih ja to morao poceti probavati,nakon burnog vrenja,znaci tih sedam ili koliko dana!!!??
Taj vinobran s taninom je neki poseban vinobran???
A sto ako ne uspijem zaustavit to vrenje??
Znam da sam doosadan ali stvarno nemam pojima o ovome!!!
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #161 Poslato: 18. Septembar 2010, 22:45:58 »

Pa da nakon burnog vrenja. Vinobran s taninom ti je 95% vinobran, 5% tanin. Nistza posebno, ako nemas tog, bit ce dobar i obicni.
Ako ne zaustavis vrenje, otici ce to suhoga. Nikakve stete.
Sve ovisi o preferenciji..
Sačuvana

xt12sasa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.13

« Odgovor #162 Poslato: 18. Septembar 2010, 22:49:30 »

Hvala Koshpa!!!
Uradit cu tako!!!
Jos jedno pitanje,kad dode vrijeme za to kako da to uradim direktno u bacvu ili pomjesam sa mostom u nekoj posudi!!!
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #163 Poslato: 19. Septembar 2010, 03:52:15 »

Uvijek takve stari razmuti u mostu/vinu pa kasnije dodaj cijeloj kolicini. Bolje je mijesanje..
Sačuvana

frangel
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #164 Poslato: 20. Septembar 2010, 06:59:12 »

Evo jos jednog novajlije i na forumu i u proizvodnji belog vina Smiley.Trudim se da procitam sve teme da ne pitam vec objasnjeno.Mislim da ste super ekipa i da se bas dosta moze nauciti.

Pozdrav svima!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 18 upita.