peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #165 Poslato: 20. Septembar 2010, 11:16:03 » |
|
Dobrodošao Frangel! Hvala za pozitivno mišljenje i biće nam drago da se pohvališ sa ličnim uspesima pri proizvodnji! Peca50
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
frangel
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 48
|
 |
« Odgovor #166 Poslato: 21. Septembar 2010, 07:08:13 » |
|
Peco,hvala na dobrodoslici,a sto se tice uspeha jedino je sigurno da imam jos mnooogo da ucim.Ovo ce mi biti treca godina da pravim vino.Kol.oko 200 lit,do sada sam radio tradicionalnom dalmatinskom metodom,sto znaci dodavanje samo vinobrana i eventualno secer.Planiram od ove god.da poslusam savete kolega forumasa. Hocu da kupim rajski rizling i mozda 10-15 % smederevke.Ne znam dali je to dobra kombinacija?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
OS:  Java Platform Micro Edition Browser:  Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21661)
|
 |
« Odgovor #167 Poslato: 21. Septembar 2010, 08:14:51 » |
|
Cini mi se da rajnski rizling ima dovoljno kiseline tako da mu je smederevka po tom pitanju visak. Kod mene se dodaje smederevka u zupljanku jer je ova druga kao sama "tupa"
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
Madmax
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Ulula cum lupis, cum quibus esse cupis
|
 |
« Odgovor #168 Poslato: 21. Septembar 2010, 09:49:07 » |
|
Evo još jednog pitanja vezanog za vrenje i sudove: Ovo godine smo iscedili 100l vina - Sauvignon Blanc a imamo prohromski sud od 320l. Posle muljanaj, ceđenja i stavljanja bentonita vino smo skinuli sa taloga, dodali selektovane kvasce, oprali posudi i sve to lepo vratili u sud. Stavili smo samo gornji poklopac, postavili crevo i sve to umotali streč folijom. 1. Da li treba 3 dan da otočimo 20l i prelijemo u sud radi pospešivanja razvoja kvasaca - kako je to ranije na forumu opisano ? 2. Treba li da stavimo plivajući poklopac kako bi smanjili dodir sa kiseonikom i kada to uraditi? 3. Koliko vinobrana treba da postavimo da visi u posudi iznad vina? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
frangel
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #169 Poslato: 21. Septembar 2010, 15:45:37 » |
|
Hvala na komentaru,ne znam kakav je rajnski rizling,ali iz prica sam skontao da je dobar.To je deo koji mi nije jasan,dakle ja nemam vinograd,dali ici samo na jednu sortu ili je bolje praviti kupazu-mislim da se tako kaze  . Za cistu zupljanku si potpuno u pravu  ,to sam radio prosle godine i vino je bilo bas takvo kao sto si rekao. pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #170 Poslato: 21. Septembar 2010, 21:44:39 » |
|
Evo još jednog pitanja vezanog za vrenje i sudove: Ovo godine smo iscedili 100l vina - Sauvignon Blanc a imamo prohromski sud od 320l. Posle muljanaj, ceđenja i stavljanja bentonita vino smo skinuli sa taloga, dodali selektovane kvasce, oprali posudi i sve to lepo vratili u sud. Stavili smo samo gornji poklopac, postavili crevo i sve to umotali streč folijom. 1. Da li treba 3 dan da otočimo 20l i prelijemo u sud radi pospešivanja razvoja kvasaca - kako je to ranije na forumu opisano ? 2. Treba li da stavimo plivajući poklopac kako bi smanjili dodir sa kiseonikom i kada to uraditi? 3. Koliko vinobrana treba da postavimo da visi u posudi iznad vina?  Ništa od ovog što si postavio pod brojevima 1,2 i 3. , Ostavi ga neka radi, kad završi fermentaciju tek onda dolazi drugi deo radnji a koje se odnose na bistrenje pretakanje, sumporisanje......, budi strpljiv sledećih 20-tak dana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
goks
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #171 Poslato: 22. Septembar 2010, 13:15:22 » |
|
Pozdrav svim forumasima, sve sam procitao i spreman sam na prvu manju proizvodnju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #172 Poslato: 27. Septembar 2010, 08:10:26 » |
|
evo ovu sedmicu kreče berba konkretno berem malvaziju, i od cijelog postupka me najviše muči prvo taloženje bez fermentacije :
što je sve neophodno da to postignem jer lani mi je počela fermentacija prije nego što sam uspio odvojiti talog?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 59
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #173 Poslato: 27. Septembar 2010, 08:30:35 » |
|
Samo dobro rashladjuj siru posle presovanja i nece biti problema.Drzi je na 12-estak stepeni i nece krenuti fermentacija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #174 Poslato: 27. Septembar 2010, 11:05:05 » |
|
evo imam neku ideju kako ču još bih htio dodati enzime za poboljšanje arome kada bi se njih trebalo dodavati
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Java Platform Micro Edition Browser:  Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21661)
|
 |
« Odgovor #175 Poslato: 27. Septembar 2010, 11:19:47 » |
|
Lovranski, kesica vinobrana na 100kg grozdja resava problem brzog pocetka fermentacije
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
Vladislav
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
Lokacija: Kozara, Kneževina Dragotinja, Prijedor, kozarski vinogradarski region, RS, BIHBiH
|
 |
« Odgovor #176 Poslato: 28. Septembar 2010, 12:09:17 » |
|
Pomoć, prije više od 24 sata, odlio sa taloga, stavio hranu za kvasce i kvasac. No ne kreće fermentacija. RAdi se o bijeloj mješavini. Temperatura prostorije oko 15 stepeni. Šta da radim ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 59
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #177 Poslato: 28. Septembar 2010, 12:29:20 » |
|
Ako ti je bila veca temperaturna razlika izmedju kvasca i sire moguce da si sokirao kvasce.Sacekaj jos malo pa ako ne krene sve iz pocetka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #178 Poslato: 28. Septembar 2010, 20:06:57 » |
|
Ako si stavio malo vise vinobrana, moguce da je on krivac, al ne sekiraj, barem ja nisam do sada u svom primeru
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Don Julijan
|
 |
« Odgovor #179 Poslato: 28. Septembar 2010, 20:29:06 » |
|
Pozajmi od komšije jednu kantu šire koja fermentiše pa zarazi ovu tvoju. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Bog pića i piće Bogova!
|
|
|
|