lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #240 Poslato: 20. Septembar 2011, 22:27:38 » |
|
meni su rekli da sipam odmah sacekam 24 sata i otocim ono iznad taloga zatim stavim kvasac i otpocinje fermentacija....ima li sad resenja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kbdnk
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
imam ja granicu za vino...ali je ona nedostižna
|
 |
« Odgovor #241 Poslato: 20. Septembar 2011, 22:50:12 » |
|
Lazarcobi, izgleda da nisi istovremeno sa bentonitom dodao i vinobran pa je vino počelo da vri i zbog toga nije moglo da se izbistri...Sad je mislim kasno da prekidaš vrenje da bi čekao da se izbistri pa da pokrećeš vrenje kvascima...Koliko se ja razumem sada nemaš šta da radiš osim da čekaš da prođe vrenje a to će biti za jedno 5 nedelja, pa onda da ga otočiš od taloga otvorenim pretakanjem, eventualno ponovo dodaš bentonit i trebalo bi da se izbistri...normalno prilikom svake manipulacije treba dodavati vinobran...imaš na ovoj temi detaljno sve objašnjeno od Pece50. Znači moj savet je da čekaš...uprskao jesi ali nije strašno...propustio si samo jednu šansu...ali biće ih. Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #242 Poslato: 20. Septembar 2011, 23:23:55 » |
|
kbdnk ti je rekao otprilike sve... Trebao si u siru ubaciti flase sa zaledjenom vodom da zakosis fermentaciju na 24h da bi sira mogla da si istalozi. Ako krene fermentacija od talozenja nema nista.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #243 Poslato: 21. Septembar 2011, 09:58:19 » |
|
A ste ce se dobiti ako je izmuljan Sovinjon (1000kg) i ostavljen 10-ak dana da macerira (dakle slicno kao kod crnih vina)? Pitam, jer tako radi jedan moj poznanik koji ima MENTORA! Kaze sve je prirodno, nema vinobrana, bentonita, trte mrte... Isto je to radio i prosle godine, i znate kako je glup osecaj kad pred ljudima pita: A, kakvo je vino, a boja? A boja vise lici na pivo... Jos mi nije jasno kako sam ne ukapira kakva boja treba da bude, jer je imao priliku da pije vrhunski Rajnski kome je boja blago zelenkasta, a ukus...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #244 Poslato: 21. Septembar 2011, 10:16:25 » |
|
Objasnis mu da je vino oksidiralo,pitaj ga da li je negde video da neka ozbiljna vinarska kuca prodaje vino sa takvom bojom.Mentor mu je sigurno pradeda od 100god.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #245 Poslato: 21. Septembar 2011, 10:20:29 » |
|
Naravno da je oksidiralo!  On je jos i dobro prosao, kod njegovog drugara jos gore. Nego, sujeta je gadna stvar... Vise veruje tamo nekom, nego... Steta samo za grozdje koje je stvarno vrhunsko. Ove godine Sovinjon, prosle Rajnski...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #246 Poslato: 21. Septembar 2011, 13:54:15 » |
|
kakve posledice moze da ima to sto je sira pocela da ,,radi,, a nisam je odvojio od bentonita 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kbdnk
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
imam ja granicu za vino...ali je ona nedostižna
|
 |
« Odgovor #247 Poslato: 21. Septembar 2011, 17:47:46 » |
|
Lazarcobi, ne brini toliko za posledice...bentonit ne bi trebqlo da utiče bitno na ukus i kvalitet vina...Pošto si propustio da vino pre vrenja odvojiš od taloga to ćeš uraditi posle vrenja...samo si produžio rok za dovođenje vina u "poziciju za upotrebu"  Pored toga moraćeš manipulisati sa većom količinom vina tada...Gotovo sigurno je da ćeš trebati ponovo staviti bentonit posle vrenja a nakon odvajanja od taloga. Isto tako ne smeš da dozvoliš da vino stoji dugo na talogu po okončanju vrenja jer će talog biti u znajčajnoj količini i može da ukiseli vino...Isčitaj ovu temu detaljno...gotovo sve je objašnjeno... Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
m_117
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 66
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #248 Poslato: 21. Septembar 2011, 17:55:55 » |
|
Nemaš izbora, šta je tu je. I meni se isto dogodilo prošle godine sa Muskat Otonelom, krenula je fermentacija, podigao se talog, sve se zamutilo kao najmutnija Reka, bio sam očajan jer sam iz Vršca dovezao fantastično grožđe, mislio sam ode sve dođavola. Onda u pomoć uskače Peca, večiti spasilac i čovek sa konkretnim akcijama. Rekao mi je da otočim što više vina s taloga, zasejem kvasce, dodam hranu i pustim da vrenje ide tako s bentonitom. Moram priznati da nisam verovao u ovakva čuda jer je posle one divne boje kada sam ga otočio sa kljuka odjednom postalo smeđe sivo. Posle fermentacije, već na prvom otvorenom pretakanju podrum je mirisao na predivan Muskat, a posle drugog pretakanja to je postalo bistro žućkasto mirisno vino koje polako nestaje, i priprema me za novo muljanje, ali ovog puta ću biti veoma oprezan. Naravno sve pohvale za Pecu, njegovo iskustvo i dobročinstvo. "Ne sekiraj se, biće to odlično vino" tako je i mene hrabrio. Pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #249 Poslato: 22. Septembar 2011, 08:43:26 » |
|
nista lepse nisam cuo poslednjih par dana,a fora je u tome sto ja kao djak ovog foruma prvi put pokusavam samostalno da napravim vino,a caletu ,,starom vinaru'' koji ne koristi nikakve dodatke sam rakao da nista ne dira.Tako da kada bi se ne daj boze desilo da uprskam,narednih godinu dana bi me razvalio od zezanja 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bajt
Mlađi član

Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #250 Poslato: 25. Septembar 2011, 02:01:02 » |
|
Kada treba staviti parafinsko ulje pored plivajuceg poklopca? Da li odmah posle burnog vrenja ili kasnije sacekati jos.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #251 Poslato: 25. Septembar 2011, 07:26:01 » |
|
Treba sacekati da se zavrsi i tiha fermentacija,onda pretociti pa tek onda staviti ulje.Ja ne vrsim fermentaciju u sudovima sa plivajucim poklopcima nego u sudovima koji se hermeticki zatvaraju.U njima drzim vino sve dok se potpuno ne izbistri i dok ne uradim bar dva pretakanja.Tek kada vino bude spremno za upotrebu ide u sudove sa plivajucim.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Palimali
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #252 Poslato: 25. Septembar 2011, 19:22:04 » |
|
Mozete li mi objasniti kolika je temperatura vina pri burnom vrenju, a kolika kada je tiho vrenje?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
macaklo
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #253 Poslato: 02. Oktobar 2011, 21:30:55 » |
|
Zanima me dali se za bistrenje belog vina moze koristiti zelatin isto kao za crna vina, ili se nemoze uposte koristiti. Unapred hvala na brzim odgovorima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #254 Poslato: 02. Oktobar 2011, 21:33:44 » |
|
Bolje bentonit. Moze i zelatin ali moras dodati i tanin. Da ne komplikujes bez potrebe izbistri bentonitom, bices zadovoljan rezultatima 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|