|
dioda
|
 |
« Odgovor #465 Poslato: 11. Oktobar 2013, 10:23:30 » |
|
Cooa, je li krenulo? Probaj da je stavis na toplije mesto mada bi rekao da si malo preterao sa vinobranom, onih 15g na 80 litara ti nije trebalo.
blagojei, pusti sad tako da prevri, ako si hteo da zaustavis fermentaciju trebao si hladiti siru.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vlajce
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #466 Poslato: 11. Oktobar 2013, 13:31:18 » |
|
U nedelju obran vinograd, bas lepo rodio, nakon branja je usledilo muljanje do kasno u noc, uz odvajanje grozdja za belo i crno vino, za belo rkaciteli sa dodatkom plovdine oko 20% i nesto malo zilavka, za crno prokupac sa nesto malo plovdine, a u toku muljanja dodavan vinobran oko 10g na 100 kg. Peteljke nisu odvajane. 16-18 sati nakon muljanja otoceno oko 100 l, polovina je u staklenom balonu a polovina u plasticnom buretu. Namera mi je da sve to za koji dan skinem od taloga i pretocim u drveno bure od 100 l u kome bi stajalo do upotrebe tj. sve dok se ne popije, a samim tim bi oslobodio balon da u njemu otocim crno vino. Svakodnevno po nekoliko puta pratim sta se desava u staklenom balonu i sve je lepo islo cini mi se do juce, talog se nakupio nekih desetak cm, prilicno se izbistrilo, povremeno sa dna izadje po koji mehuric i pravi se venac pri vrhu, znaci vrenje je krenulo kako treba, temperatura u prostoriji je od 15 do 18 stepeni. Juce ujutru sam primetio da se polovina taloga podigla sa dna i isplivala pri vrhu, znaci nije se stvorila pena iznad vina vec se talog zadrzao ispod povrsine u krupnijim komadima nalepljen jedan za drugi, svetlo braon-roze boje (boja pecurke ispod sesira), dok u plasticnom buretu nema toga. Dali je to sto se desilo normalno u procesu vrenja ili se desilo nesto sto nije trebalo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blagojei
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #467 Poslato: 11. Oktobar 2013, 16:08:38 » |
|
hvala na odgovoru!Poz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Cooa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #468 Poslato: 11. Oktobar 2013, 16:57:26 » |
|
Havla na odgovoru Dioda! Cini mi se da cujem po koji sum, baloncic  ... pokusacu sa prebacivanjem na toplije mesto! U taj isti podrum sam stavio i izmuljano crno grozdje, isti dan.. fermentacija je krenula tek posle nekih 48 h od stavljanja vinskog kvasca, prilicno burna... Stavio sam vinobran i posle muljanja zbog neutralisanja divljih kvasaca, i bila je po koja trula tj pljesniva bobica... Trebalo je da stavim manje vinobrana ili uopste da ne stavim?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #469 Poslato: 11. Oktobar 2013, 20:46:17 » |
|
Kada je grozdje dobro,sa po nekim zrnom koje nije dobro pri samom muljanju se stavlja oko 10gr vinobrana na 100 kg grozdja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Cooa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #470 Poslato: 11. Oktobar 2013, 21:28:04 » |
|
Ok, hvala Sale! Proverio sam odakle mi ta ideja da sipam jos vinobrana u tek otocenu siru...i U jednom postu koji je napisao Peca50 prilicno detaljno je opisan postupak pravljenja belog vina, pogotovo pocetak tj pripreme sire za fermentaciju.. Ukratko preporucio je 10gr vinobrana na 100kg grozdja pre muljanja, a odmah po otakanju sire sa kljuka jos 20 gr vinobrana na svakih 100 litara sire... Takav postupak se odnosio na "zrelo i relativno zdravo grozdje"...u tu grupu sam svrstao i grozdje koje sam ja imao i tako sam uradio... Ne moram da naglasavam da sam totalni amater kada je prozivodnja vina u pitanju...i sada sam potpuno zbunjen
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #471 Poslato: 15. Oktobar 2013, 12:04:01 » |
|
Pošto se bliži vrijeme prvog pretoka odnosno skidanja sa taloga pa me interesuje sledeće. Kako i po čemu odrediti dobar momenat za to?
Jutros sam probavo vino, nema da se osjeti kiselost, sve mi izgleda OK. Osjeti se samo još prisustvo CO2 (kao blaža gazirana voda - bar me na to podsjeća). Dal kad se to prestane osjećati (kao gazirana voda) da je vrijeme pretoka, naravno uz suporisanje. Prošlo je 14 dana kako je počela fermentacija. Teperatura prostorije je oko 16 stepeni. Plastično je bure u pitanju, gdje je 1/3 prazna. Bure je zatvoreno uz inprovizovanu vrenjaču.
Druga stvar pored ukusa što me interesuje, dal je normalno da je vino puno mutno kao oranje (baš mutno). Prije stavljanja kvasaca mošt je bio bistar, tj kad sam ga skinuo sa taloga prije fermentacije. Dal kad se počne bistriti ili izbistri da je onda vrijeme za pretok. Ne mislim skroz da bude bistro.
Kao što sam već rekao, pravim vino prvi put pa su mi neke sitnice nejasne odnosno hvali mi praktično iskustvo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
Cooa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #472 Poslato: 15. Oktobar 2013, 20:14:49 » |
|
Dioda.. Sira je posle 6 ili 7 dana pocela da radi..i to onako lepo  ... prebacio sam je na toplije mesto, tu je "cutala" dva dana, nekoliko puta "aerisao" u tom periodu i krenula je... E sada, za sledecu godinu...po otakanju sire sa kljuka 10 gr vinobrana na 100lit ce biti dovoljno  ..?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #473 Poslato: 16. Oktobar 2013, 12:33:49 » |
|
Bice, ako je zdravo grozdje mozes i sa 6-7 grama ali ni 10 nije problem. Vinobran dodaj na startu, kada muljas grozdje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vlajce
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #474 Poslato: 17. Oktobar 2013, 11:18:41 » |
|
...Svakodnevno po nekoliko puta pratim sta se desava u staklenom balonu i sve je lepo islo cini mi se do juce, talog se nakupio nekih desetak cm, prilicno se izbistrilo, povremeno sa dna izadje po koji mehuric i pravi se venac pri vrhu, znaci vrenje je krenulo kako treba, temperatura u prostoriji je od 15 do 18 stepeni. Juce ujutru sam primetio da se polovina taloga podigla sa dna i isplivala pri vrhu, znaci nije se stvorila pena iznad vina vec se talog zadrzao ispod povrsine u krupnijim komadima nalepljen jedan za drugi, svetlo braon-roze boje (boja pecurke ispod sesira), dok u plasticnom buretu nema toga. Dali je to sto se desilo normalno u procesu vrenja ili se desilo nesto sto nije trebalo.
Slucaj razjasnjen...iako sam se plasio da sam nesto zabrljao, ispostavilo se da je to bilo samo zatisje pred buru, vinobran je izgleda malo vise odlozio pocetak burnog vrenja pa je ono krenulo tek nakon 6 dana, a ovo podizanje taloga je prethodilo tome. Burno vrenje jos traje (sedmi dan), ali izgleda polako stisava. Dali ce ovo zahladjenje usloviti prekid vrenja ili je vec vreme da se zavrsi burno i nastavi sa tihim vrenjem?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #475 Poslato: 17. Oktobar 2013, 13:10:11 » |
|
pri toj temperaturi sada bi polako trebalo da se stisava
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vlajce
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #476 Poslato: 17. Oktobar 2013, 21:12:30 » |
|
Koliko dana ce mu trebati posle ovoga da se izbistri
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tihomir
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #477 Poslato: 27. Oktobar 2013, 15:15:58 » |
|
Pozdrav, momci i stručnjaci vinarstva Evo mene u "nasilnoj" ulozi vinara... Hvala vam na svim postovima koje ste postavili i gde sam pronašao veliki broj odgovora. Nažalost neke savete nisam mogao da poslušam usled sticaja okolnosti... Moje pitanje je... Imam 50 litara ručno (nožno  iscedjenog belog vina koje stoji dan-dva u plastićnom buretu Od toga se izbistrilo i otaložilo samo 10-12 litara, što sam i otočio Kuda sa ostatkom i gde grešim? Inače vinske kvasce ne mogu da nađem u mojeg gradu a i ne ispaliti mi se za ovu količinu vina? Hvala unared
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Misha_
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #478 Poslato: 08. Novembar 2013, 16:33:51 » |
|
Pozdrav dobri ljudi,
treba mi jedan savet. 23. septembra sam muljao grozdje i sipao u dva suda, u drveno bure i u stakleni balon od 50l. Fermentacija je pocela na vreme, nije bila toliko burna,, verovatno zbog nesto nize temperature u podrumu ali sto je najbitnije traje i dalje - susti.
E sada, proslo je mesec i po dana, u buretu i dalje susti, smanjuje se intenzitet ali susti, a u balonu sve manje i manje, bas se slabo cuje. Uzeo sam refraktometar i povremeno merim secer. Sada je na skali 7 u balonu , u buretu malo vise izmedju 7 i 8, inace pre fermentacije je bilo 22.
Sta da radim ? Plasi me sto imam utisak da ce u staklenom balonu uskoro prestati a ostalo je dosta secera (7), za bure jos ne znam, u nadi sam da nece prestajati sustanje tj. vrenje.
Da li da ne neki nacin probam da malo pospesim vrenje ili da nista ne diram, sta mi preporucujete ? Inace ovo mi je prvi put da pravim pa nemam dovoljno iskustva.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član