26. Oktobar 2025, 11:34:14 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558560 puta)
0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #45 Poslato: 25. Septembar 2008, 23:10:04 »

Thumb ...Mada 10g na 100kg, kako to pokriti...  ali opet treba praviti razliku između belog i crnog grožđa i tehnologije proizvodnje vina i to jasno naglasiti.
Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 52

imam ja granicu za vino...ali je ona nedostižna

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #46 Poslato: 05. Oktobar 2008, 00:13:40 »

Posle dužeg vremena ponovo sam našao vremena da se javim na ovu temu i to zbog mog neznanja.
U petak, 03.10. sdam obrao vinograd, odmah smuljao goržđe i otočio širu i to samo samotok.
Vinograd se nije pretrgao u rodu ali koliko je bilo toliko je. Grožđe sam u vinogradu stavljao u džakove i nisam mogao da sumporim grožđe već sam odmah po dolasku kući grožđe smuljao i otočio samotok u bure. U taj samotok sam, odmah po otakanju, dodao vinobran u količini od 10 gr na 100 litra i bentonit u količini od 100 gr na 100 litara. Pre dodavanja vinobrana i bentonita sam meračem izmerio jačinu šire i očitao neverovatnih 21 stepen (nečeg ali ne znam čega...ali to je nebitno sada pošto se ostali u to razumeju sigurno.) Prethodnih godina kada sam merio istim tim merčame jačina je išla oko 16 ali sada 21!? Mislim da je na to uticalo to što sam vinograd brao dosta kasnije u odnosu na prethodne godine.
24 sati posle muljanja, otakanja i dodavanja vinobrana i bentonita u širu, uz pomoć creva sam istočio širu iz bureta i to tako što sam se trudio da ne istočim talog, bure oprao i u isto to bure vratio vino. Tada sam i dodao kvasac saccharonmyces cerevisiae i stavio "pućka" ( to je ono što je dioda objasnio u prethodnim postovima na ovoj temi). Kvasac sam dodao u količini od 10 gr na 100 litara jer sam pogrešno proračunao težinu kesice a neradan je dan i nemam mogućnost da kupim odmah već u ponedeljak.
Kvasac sam aktivirao tako što sam u 100 ml tople vode rastvorio 1 kašičicu šećera i dodao 10 gr kvasca, posle 15 minuta dodao još 100 ml sulafitisane šire, a posle još 20 minuta tako aktiviran kvasac pomešao sa 10 litra šire zbog izjednačavanje temperature, a potom sve to nasipao u bure i na isto bure stavio "pućka". Kvasac je inače lepo počeo da nadolazi.

Ono što me interesuje je da li je moguće ovaj isti kvasac dodati posle par dana pošto je potrebno barem 20-30 gr na 100 litra šire i da li ću ikako moći da utvrdim da li je potrebno da se doda još kvasca jer se nadam da će do ponedeljka 06.10. vino možda početi sa vrenjem.

Napominjem da mi je podrum dosta topao i da je komina u kaci gde sam muljao počela da vri posle nekoliko sati ( doduše u nju nisam stavljao vinobran). U kominu sam inače, posle otakanja vina dodao vodu u količini od 50 % više nego što sam otočio vino i dodao šećer u količini od oko 8 kg na 100 litara vode. Kominjak niko ne koristi već od njega odmah po završetku vrenja pečemo rakiju.

Molio bih za odgovor u što kraćem roku jer mi se čini da je situacija "blago urgentna".
Pozdrav diodi, Peđi 50, Ivanu,...ali i ostalim...
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #47 Poslato: 05. Oktobar 2008, 00:29:59 »

Kvasac koji si  ubacio,   u širi se razmnožava matematičkom progresijom, tako da ti neće biti potrebno da dodaješ više. Ako sam dobro razumeo, na bure si stavio "pućka", to je predpostavljam crevo koje ide u neku posudu sa vodom. Ako je to tako, onda odmah to povadi a na bure odozgo na otvor stavi navlaženu krpu i ništa više, sve ostalo će ići kako treba!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #48 Poslato: 05. Oktobar 2008, 00:35:31 »

Ne nije crevo ali je taj princip. To je ono što je na prvoj ili drugoj strani ove teme dioda nazvao "vranj" i postavio slike. Ne mogu sada to da slikam pa da vidiš kako to izgleda. Košta oko 300 dinara i može da služi i kao običan čep jer ima gumeno dno koje se uglavi u otvor na vrhu bureta umesto čepa...

Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #49 Poslato: 13. Decembar 2008, 10:15:52 »

Evo mene ponovo na forumu jer mi se javio problem.
Vino koje sam pripremio na napred opisan način se nalazilo u drvenom buretu i redovno sam probao manje količine. Vino je bilo dobrog ukusa, mutno ali se nakon istakanja te manje količine, talog odvajao vrlo brzo i to posle nekoliko minuta.
Te probe sam vršio na oko 2 nedelje.
Juče kada sam probao i isto tako istočio manju količinu vina ( u jednoj flašici od NEXT soka 0,2 l ) primetio sam da je vino svetlije boje, manje mutno i da se u njemu nalaze neke mrvice, najverovatnije od kvasca ili tome slično ali me to nije zabrinulo. Valjda je normalno da se mutnoća gubi i da postaje svetlije, providnije itd. Na ukus je dobro da ne kažem odlično. Kako se u dosadašnjim probama, to istočeno vino taložilo vrlo brzo, već posle nekoliko minuta, i moglo tako da stoji i nekoliko dana bez ikakvih promena ostavio sam ga da odstoji nekoliko minuta kad ono, medjutim...
U flašici se napravila magla koja je na visini od 4/5 flašice otpilike. Ta "magla" je jedinstvena i ne "razbija" se usled pomeranja već se pokreće sva zajedno tako da kada nagnem flašicu na stranu "magla" zadržava uvek isti isti nivo od vrha odnosno paralelna je sa nivovoom vina u flašici.
Začudilo me je uplašilo otkud sada ovo i zbog čega, gde sam pogrešio i u čemu i ima li spasa ovom vinu ikako.
Lično mislim da su u pitanju neke gljivice ali ne znam kakve, odakle, zašto,...
Molim za pomoć pre svih Pecu 50, diodu , ali i ostale.
Pozdrav svima
 Scratchhead :'( dohfly Huh?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #50 Poslato: 13. Decembar 2008, 19:39:16 »

Pozdrav kbdnk

Ne mogu bas da zamislim tu "maglu" u vinu... Ustvari imam neku predstavu kako izgleda ali mi nije jasno kako ostaje kompaktna kada se flasica promucka...

Je li ti bure u kom drzis vino puno do vrha ili ima praznog prostora?
Jesi li dodavao nesto za bistrenje i kada si ga pretakao i kako?
Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #51 Poslato: 13. Decembar 2008, 23:04:18 »

Ma bure je puno. Širu sam otočio odmah posle branja i muljanja. Tom prilikom sam staviovinobran i bentronit. Sutradan sam odvojio talog, oprao bure i vratio vino. Trada sam dodao kvasac i vino je odmah počelo da vri. Sve je bilo ok do juče kada sam probao vino i video ovu "maglu". Vino nisam pretakao ali bih to mogao da uradim ovih dana samo ne znam da li je pametno raditi to sada sa ovim problemom...
Slikao sam flašicu ali ne znam da lićeš videti nešto. Jednom je sa blicom a jednom bez...
Hvala u svakom slučaju i pozdrav svima

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #52 Poslato: 14. Decembar 2008, 00:09:32 »

Ako sam dobro razumeo ti nisi odlio vino sa taloga nakaon zavrsene fermentacije i ono je i sada na stelji?

Ajde stavi tu flasicu u frizider i vidi hoce li se vino izbistriti? Mislim da hoce jer je krenulo da se bistri ispod povrsine...
Nema smisla da ga pretaces dok je ovako mutno, prvo cemo smisliti nesto da ga izbistris pa ga onda pretoci.
Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #53 Poslato: 14. Decembar 2008, 00:16:40 »

Da, da...Posle onog odvajanja od taloga koje sam izvršio sutradan posle otakanja šire vino više nisam pretakao. Kažem...vino je bilo mutno i išlo je na bolje ako se može tako reći ali sada je iskrslo ovo što je iskrslo. Sad odmah ću da stavim flašicu u frižider. talog se već pojavio u flašici ali se vino nije izbistrilo u flašici. Napominjem da se pre dve nedelje vino bistrilo u flašici već posle nekoliko minuta.
Kaži mi samo jer misliš da će se vino izbistriti u frižideru i koliko je potrebno da bude u frižideru po tebi.
Pozdrav.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #54 Poslato: 14. Decembar 2008, 00:29:26 »

Trebao si odliti vino sa taloga nakon zavrsene fermentacije, ne znam zasto to nisi uradio...
Pretpostavljam da je ovo kod tebe koagulacija belancevina i da ce se na hladnom istaloziti ali ne mogu ti reci za koliko dana. Prati sta se desava i kako se bistri... Evo ti ispod Pecin odgovor sa druge teme a tice se bistrenja vina, pretpostavljam da ce se i on ukljuciti i da ce ti dati neki dobar savet...

Citat
Ova jesen je bila izuzetno topla, što je omogućilo i vrlo visok procenat šećera u grožđu. Neupotreba selekcionisanih kvasaca, nebistrenje šire, i veliki procenat šećera su odužili fermentaciju. Ali i pored svega toga, pa čak i pravilne prerade, veliki procenat belančevina je ostao da lebdi u vinu. Koagulacija stvara veću zgusnutost vina, sa tendencijom pojave tegljivosti, i to je glavni razlog što nijedno bistrilo nemože da obavi svoju funkciju dokraja. Znamo da su niske temperature za bela vina najbolji stabilizator, a i za crvena, a to ove jeseni nije bilo. Upotreba enzima pri preradi to uspešno eliminiše. Sada postoje dva-tri rešenja kako to srediti. Prvo rešenje je otvoreno pretakanje par puta zaredom uz razbijanje mlaza vina, improvizovano to može ići preko PVC oprane gajbe od piva. Drugo rešenje je da se sada ubaci enzim u vino kako bi se razbile belančevine. I treće tretiranje vina taninom. Međutim najjednostavnije je pretakanje, uz razbijanje mlaza. Osnovna stvar koju treba obavezno uraditi pre bilo kojeg rešenja je edodavanje vinobrana 10 gr. na 100 litara, pa tek onda obrada. Isprobali su moji prijatelji već ovaj prvi način ove jeseni (pretakanje uz razbijanje mlaza), i kod svih je uspelo, tako da su vina već bistra.
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #55 Poslato: 14. Decembar 2008, 18:18:53 »

ja sumnjam na tegljivost vina jer ga ti nisi pretocio ni jednom a vrenje je zavrsilo pre dva meseca a ovde se toliko pisalo o pretakanju moraces sam da procenis da kada ga presipujes dali se razvlaci, a ovako dugim lezanjem na stelji je neminovan i miris sumpor vodonika zbog raspadanja kvasaca u vinu
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #56 Poslato: 14. Decembar 2008, 18:59:51 »

Moguce je da je darko u pravu i da se radi o tegljivosti vina...
Tegljivost se javlja kod mladih belih vina koja imaju malo alkohola i nisu pretakana niti su bila u kontaktu sa vazduhom.
Dakle, tvoje vino ispunjava sve uslove Grin
Pokusaj da sipas vino iz flasice u sto tanjem mlazu pa vidi da li se mlaz razdvaja na kapi ili se ne razdvaja... Ako se ne razdvaja onda je tegljivost.

Ako je tegljivost u pitanju relativno lako se resava sumporisanjem i pretakanjem uz sto intenzivniju aeraciju...
Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #57 Poslato: 14. Decembar 2008, 21:41:26 »

Video sam poruke ali nisam stigao da odgovorim odmah jer sam imao goste.
Vino sam danas pretočio tako što sam istočio vino, bure oprao vratio ga na mesto i potom vratio vino. Vino sam pre vraćanja u bure aerisao otvorenim pretakanjem iz suda u sud presipavanjem iz velike visine nekoliko puta. Pre početka istakanja, vino sam sumporisao sa 10 gr vinobrana na 100 litra.
Po završetku "operacije" sam istočio još jednu flašicu 0,2 litra vina kako bi je upoređivao sa onih 0,2 litra od pre pretakanja i isto je svetlije boje bez vidljive magle koja je bila ranije.
Tu "tegljivost" nisam primetio ali pošto sam neupućen možda sam bio i ćorav kod očiju. Vino je uobičajno i ne deluje mi da ima bilo kakvu "maglu". Stijelju koju pominjete ili talog iz bureta sam otočio u jednom većem staklenom sudu koji je još u toku dana počeo da se predvaja odnosno da se taloži tako da mislim da će sve biti ok ali ipak da sačekamo.
Po Pecinim rečima za 5-10 dana vino bi trebalo da se izbistri....
O tom potom.Pozdrav svima i čujemo se
Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #58 Poslato: 24. Decembar 2008, 20:38:20 »

Ljudi, prošlo je 10 dana od pretakanja i sve je ok. Vino se izbistrilo ali mislim da drveno bure u kojem se nalazi vino više nije puno već da je usled odvajanja taloga sada puno do oko 80 % od ukupne zapremine.
Pošto je neminovno da ovih dana počnem da "koristim" to vino interesuje me da li je pametno ovih dana da vino pretočim iz tog drvenog bureta, u kojem je bilo do sada, u plastično bure sa plivajućim poklopcem.
Ukoliko je to potrebno voleo bih da čujem Vaše mišljenje na šta treba obratiti posebnu pažnju prilikom pretakanja tj. da li treba dodavati neko sredstvo za bistrenje, vinobran, filtiriranje i kako...
Pozdrav
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #59 Poslato: 24. Decembar 2008, 23:49:59 »

Pošto imaš bure sa plivajućim poklopcem, možeš, i najbolje je da pretočiš vino u to bure. Potrebno ti je parafinsko ulje i 10 gr vinobrana na dno bureta sipaj nasuvo. napuni koliko ima, stavi plivajući poklopac i zalij ga parafinskim uljem i, i pa pij to vino za to si ga proizveo.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 21 upita.