kordunas
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #495 Poslato: 06. Decembar 2013, 20:24:11 » |
|
Pozdrav svima na forumu. Evo me ponovo posle duzeg vremena. Prosle godine sam imao belo vino, bilo je super i u zdravlju se potrosilo. Ove godine nesto je krenulo lose. Kupio sam 200kg smederevke, stvarno zdravo i zrelo . Izmuljao i dodao 4 kg secera i 20 litara vode. pustio siru da fermentira. Fermentacija je lepo krenula, ali kako je vreme prolazilo primetio sam da je nivo secera povisen . I sad posle dva meseca vidim da definitivno IMAM PROBLEM.  Vino je jos uvek mnogo slatko. POMAGAJTE sta da radim. Fermentacija jos uvek traje, to mogu da vidim po vodi u koju sam izvukao crevo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #496 Poslato: 06. Decembar 2013, 20:49:29 » |
|
Trenutno lagano ispijam jedno od najboljih bijelih vina rađenih na ovim našim prostorima i razmišljam o onom što sam pročitao. Kupio sam 200kg smederevke, stvarno zdravo i zrelo . Izmuljao i dodao 4 kg secera i 20 litara vode. Da sada neko naiđe i pljune mi u čašu koju pijem vjerujem da bih se slično osjećao kao i kada sam ovo pročitao. Pitam se šta je to u čovjeku što ga tjera da pravi lakrdiju od nečega što bi se trebalo zvati vinom?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #497 Poslato: 06. Decembar 2013, 21:00:38 » |
|
i ja sam pomislio isto.....sta da ti kazem,ostavi to ,,vino''na toplo akko jos traje vrenje a do sledece godine prouci http://www.sveovinu.com/index.php/topic,88.0.html .Niko se nije naucen rodio
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #498 Poslato: 06. Decembar 2013, 21:59:06 » |
|
Ako je grozdje bilo lepo i zrelo,sta te je teralo da dodajes vodu i secer?Zasto kvariti nesto sto je priroda dala?Sledeci put bez secera i vode.Samo grozdje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #499 Poslato: 06. Decembar 2013, 23:16:00 » |
|
Da Bistrice bas lakrdija, ali ja ne osudjujem kordunasa vec onoga ko mu je preporucio tu glupost.Ovo pricam sto sam i sam nesto slicno doziveo pre par godina.Tacnije kupio sam tonu beloga sovinjona koje je zbog kasne berbe imalo secer oko 27.Kako je ocekivana kolicina alkohola trebala da bude oko 15, odlucih da se posavetujem sa nekoliko tehnologa,( poznatih vinarija),sta da uradim da bi mi vino imalo manje alkohola. Mozete zamisliti da su mi cak dvojica preporucila razblazivanje vodom. Srecom poslusah one druge i njihov savet da ga razblazim u casi kada ga budem pio.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
annon
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #500 Poslato: 14. Januar 2014, 21:09:52 » |
|
Moze li neko da mi kaze gde ima u Srbiji da se uzme kit za odredjivanje SO2 i kiselina u vinu ali u kucnom okruzenju. Hvala
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #501 Poslato: 17. Januar 2014, 21:18:05 » |
|
Probaj u Temerinu kod članova udruženja Kertbaratkor. Ovih dana se kod njih vrši ocenjivanje vina, nađi adresu na forumu. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
Misha_
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #502 Poslato: 10. Septembar 2014, 18:10:59 » |
|
Postaviću pitanje ovde da ne bih otvarao temu zbog jednog pitanja. Ove godine nešto teško nalazim dobro grožđe "rizling italijanski i rajnski" koji hocu za vino, a imam priliku da kupim sorte grožđa smederevka i župljanka iz Negotinskog podneblja.
Kako vam se čini kupaža ove dve sorte ? da li je neko probao ili kakvo mišljenje ima o ovoj kupaži ? i koji bi procentat preporučili od koje sorte za pravljenje vina...
pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #503 Poslato: 10. Septembar 2014, 21:41:44 » |
|
Ova je godina specificna,tesko je naci dobro grozdje.Smederevka obicno ima malo vise kiselina.Pre bih je kupazirao sa nekim rizlingom nego zupljankom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Misha_
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #504 Poslato: 10. Septembar 2014, 22:13:19 » |
|
Znam ja to, prosle godine sam kupazirao smederevku sa italijanskim i rajnskim rizlingom ali ove godine nema dobrog rizlinga, ja bar ne mogu da najdem, svi cuvaju za sebe ili su vec rezervisali za neke stare kupce ono malo sto im rodilo. Čovek mi ponudio smederevku i zupljanku, pored toliko poteskoca da nadjem grozdje ne bih zeleo da ispustim tu ponudu, pa reko da vidim sta ce drugi reci...da li zupljanka da ide vise od smederevke ili pola - pola ili kako vec, nemam iskustva sa ovim sortama, prosle godine sam ih koristio za kupazu sa rizlingom, ali ove gidube izgleda cu morati ovako 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #505 Poslato: 27. Septembar 2014, 12:45:08 » |
|
Posle muljanja grozdja da li prvo dodati enzim i sacekati par sati pa onda vinobran? Ili vinobran nece smetati enzimu i moze odma da se doda kako bi se zastitio kljuk pre presovanja?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #506 Poslato: 27. Septembar 2014, 20:08:20 » |
|
Jel moze pomoc, sutra mi stize grozdje. Na osnovu onoga sto sam citao, prvo ide vinobran pre svega. Ali da li moze neko da potvrdi?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #507 Poslato: 27. Septembar 2014, 20:21:21 » |
|
Nakon /u toku muljanja vinobran, pa nek ostoji par sati zatim otoči, tj odvoji od komine u bure za vrenje, i onda u to prvo enzim a zatim kvasac.
Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #508 Poslato: 27. Septembar 2014, 21:10:45 » |
|
Dragi Jasho,
Zelim da koristim : LALLZYME CUVEE BLANC za maceraciju belog grožđa sa pokožicom
Lallzyme Cuvee Blanc značajno povećava aromatsku kompleksnost belih vina dobijenih od sorti Sauvignon Blanc, Chardonnay, domaćih autohtonih sorti itd. Dodaje se prilikom ili neposredno posle muljanja grožđa.
Njega dodam odmah posle muljanja pre ili posle vinobrana?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #509 Poslato: 28. Septembar 2014, 08:46:09 » |
|
 Ajde ovako, prvo dao sam ti savet za crna vina, jer dodavanje enzima ima efekta kod vrenja odnosno maceracije, pošto se crna vina ostavljaju na komini. Mislim da u ovom slučaju ima razlike, objasniću i zašto.  Prvo na upustvu ti stoji da se enzim dodaje u toku muljanja, drugo vinobran ili SO2 imaju kao jedno od svojstava antioksidaciju pod kojom se podrazumeva i neaktivaciju enzima koji deluju na oksidaciju kao i to da deluje na taloženje, analogno tome verovatno bi sprečio i delovanje ovog enzima kojeg dodaješ, tako da bih ipak vinobran dodao malo kasnije, nakon par sati, u svakom slučaju pre odvajanja šire od komine.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|