26. Oktobar 2025, 21:29:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558659 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Boris.mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #525 Poslato: 01. Septembar 2015, 07:48:58 »

Planiram ove godine da pokusam da napravim belo vino, manja kolicina nekih 20l. Imam nekih nedoumica oko proizvodnje:
1.kada se grozdje obere da li je potrebno da se sumporise ili ne
2.kada se grozdje izmulja, ocedi i stavi u bure sta treba da se doda u njega i da li bure treba da bude otvoreno ili zatvoreno
3. kada se prvi put pretace
Nadam se da nisam dosadan i da ce mi neko odgovoriti Hvala.
Najbolje ga je obrati rano ujutro posto pricas o malim kolicinama lako ti je to izvodljivo.
Nakon muljanja odnosno odvajanje peteljki ako nemas presu onda ces morati nekako da ga isscedis da ostane cisti sok.
Sumporisati bilo bi potrebno jos u toku muljanja.
Kolicina sumpura bi bila 10g vinobrana na 100l grozda
verovatno nemas opremu za hladzenje pa kad odvois cisti sok odmah dodaj kvasce(ako imas hladzenje sacekaj da istalozi na temperaturi od 8 do 10 stupnjeva pa narednjeg jutra kad izvices procisceni sok dodaj kvasce)
dva dana nakon pocetka fermentacije ili nakon prvog primecivanja gasova bilo bi dobro dadati malo hrane za kvasac i bentonita oko pola do1 gram na litar vina.
Kad zavrsi fermentacija izvuces cisto vino sa odtakanjem i isto ostavis u cistom sudu oko 10 dana bez dodavanja sumpura.
10 tog dana dodas 10g/h vinobrana i tako cuvas dok ne uhvati hladnoca dok se samo ne izbistri, ali otom potom Smiley
Sačuvana
nradule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 54

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #526 Poslato: 20. Septembar 2015, 21:30:19 »

Pozdrav svima,
Kupio sam 250kg bele tamjanike, grožđe zdravo, šira 23% šećera. Istog dana je grožđe obrađeno, izmuljano i sumporisano sa 30gr (3 kesice) vinobrana, malo više nego što se preporučuje ali sam to uradio zbog izuzetno visoke temperature i spoljne i grožđa. Stavljeni su i enzimi u kljuk po preporuci enologa. Sačekao sam dva sata i probao da samotokom istočim što više šire međutim istočio sam vrlo malo zato što je toliko bila gusta (kao sirup) da nije htela da izlazi na slavinu. Ostatak sam ispresovao i dobio ukupno oko 140 litara šire. Ostavio sam da odstoji 24 sata da se prirodno staloži. Posle tog vremena sam istočio širu i zasadio kvasce. Dodao sam i bentonit. Ono što me brine je to što je šira i dalje previše gusta barem se meni tako čini. Da li je to zbog enzima ili zbog sorte grožđa? Napominjem da prvi put pravim vino od tamjanike i da sa tom sortom nemam nikavog iskustva osim što mi se jako sviđa njen miris i ukus. Da li da pošto još uvek nije krenula fermentacija ponovo sačekam još 24 sata da se šira izbistri pa da pretočim ili da ostavim tako kako jeste do završetka fermentacije? Da li je neko imao sličan ''problem''?..
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 40.0

« Odgovor #527 Poslato: 21. Septembar 2015, 09:08:09 »

Evo da ja dam odgovor koliko to moje znanje dopušta. Fermentacija ti nije krenula jer si bentonit dodao posle zasijavanja kvasca. On ti je zaustavio kvasce i povukao za sobom na dno. Bentonit se dodaje u taloženju, znači odmah nakon presanja.

Sačekaj 24h da se bentonit slegne na dno (stavi koju bocu leda da ubrzaš taloženje), pretoči i ubaci ponovo kvasac i hranu za njih. Naravno odvojeno jedno pa drugo.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #528 Poslato: 21. Septembar 2015, 10:48:54 »

U petak sam obrao oko 200 kg Merloa ,širomer oko 95 %, izmuljao , odvojio od peteljki , sumporisao i stavio u bure. Pripremio sam kvasac po uputstvu , stavio hranu za kvasce , pustio da prenoći i sutradan ubacio u bure. Danas , ( ponedeljak ) primetio sam da vrenje još nije krenulo ,a po površini se javio neka bela skrama. U subotu sam obrao još oko 200 kg. Merloa , uradio sve isto ( ovaj Merlo je bio na vinjagi , šećer 83%), uradio sve isto samo bez odvajanja peteljki. Ovo bure vri u najveće.
Šta da radim sa onim prvim , bez peteljki , koje je za vino? Da ubacim još kvasca ( Enovitisov kvasac )?
Edit: ovo bi trebalo da bude u temi za CRVENA vina ali sam u blagoj panici pa sam brzinski otvorio ovu temu...
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 40.0

« Odgovor #529 Poslato: 21. Septembar 2015, 11:37:33 »

Koliko sam skužio, nisi uradio kvasce po upustvu. Kvasac se dodaje nakon 15-20 min u bure sa vinom poslije rehidracije, a ne sutredan. Još ako si stavio hranu za kvasce u istu posudu sa kvascima znači dupla greška. Ide odvojeno jedno pa drugo.

Koliko si stavio sumpora?

Sačuvana

Budimo dobri domaćini
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #530 Poslato: 21. Septembar 2015, 11:51:37 »

Koliko sam skužio, nisi uradio kvasce po upustvu. Kvasac se dodaje nakon 15-20 min u bure sa vinom poslije rehidracije, a ne sutredan. Još ako si stavio hranu za kvasce u istu posudu sa kvascima znači dupla greška. Ide odvojeno jedno pa drugo.

Koliko si stavio sumpora?

ne više od 15 grama. Znači , prvo kvasac pa koliko posle hrana ?
Ali , na potpuno isti način sam pripremio u stavio kvasac i kvaščevu hranu u ovo drugo bure ( razlika je što smesa nije prenoćila , već je odležala 5-6 sati pa nalivena iste večeri, znači komina je bila toliko u buretu...)
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 40.0

« Odgovor #531 Poslato: 21. Septembar 2015, 12:36:59 »

Koko kod da, moraš pravilno ubaciti kvasce sve ostalo je na sreću.

Znači. Razmutiš kvasac u toploj vodi oko 35 Stepeni, sačekaš da kvasc lagano zapjeni i digne tj otprilike 15-tak min. Onda tek sipaš u bureta. Kad promješaš kvasac u buretu onda dodajš hranu koju takođa promješaš.

Evo detaljnije upustvo da ne prepisujem: http://enovitis.net/uputstvo-za-pripremu-kvasca-i-hrane-za-kvasce/

I nepiše se
Citat
širomer oko 95 %

Već 95 Oe° ili 83 Oe°.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #532 Poslato: 21. Septembar 2015, 12:39:54 »

Koko kod da, moraš pravilno ubaciti kvasce sve ostalo je na sreću.

Znači. Razmutiš kvasac u toploj vodi oko 35 Stepeni, sačekaš da kvasc lagano zapjeni i digne tj otprilike 15-tak min. Onda tek sipaš u bureta. Kad promješaš kvasac u buretu onda dodajš hranu koju takođa promješaš.

Evo detaljnije upustvo da ne prepisujem: http://enovitis.net/uputstvo-za-pripremu-kvasca-i-hrane-za-kvasce/

I nepiše se
Citat
širomer oko 95 %

Već 95 Oe° ili 83 Oe°.
Hvala na odgovoru !!
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #533 Poslato: 22. Septembar 2015, 12:57:00 »

Tatkodvd: Juče sam ubacio samo kvasac , pripremljen na način na koji je opisana priprema. Od jutros je krenulo vrenje , na površini se grupišu izmuljana zrna grožđa,pojavila se pena. Sutra ću ubaciti hranu za kvasce. Hvala još jednom.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #534 Poslato: 22. Septembar 2015, 20:48:57 »

Ja sam kvasac za merlo razmutio u 10 puta vecoj kolicini vode,isto sam uradio i sa kvascem za belo a tek kasnije video da na njemu pise u 5 puta vise vode a ne 10 kao kod kvasca za crveno.Fermentacija tece bez problema verovatno je sve ok al ipak me kopka...nije bezveze napisano  Scratchhead
Sačuvana
milost
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 40.0

« Odgovor #535 Poslato: 22. Septembar 2015, 21:12:45 »

Pozdrav dobri ljudi, nov sam pa ako moze koji saver.
Prvi put za vikend cu se oprobati u pravljenju vina,iznenadno...Imam vinograd od oko 200 cokota od kojih pola je belo grozdje[ne znam koja sorta,mislim da je rizling]
Imam muljacu,plasticne kace od 200l. Nemam presu
Procitao sam ovu temu pa samo da proverim po koracima da li ima nekih gresaka
Evo kako sam ja pohvatao a vas molim da ispravite
1.Izmuljati grozdje i pritom ga posuti sa 10g vinobrana na 100kg
2.Otociti sto pre
3.Izmeriti kolicinu secera
4.Ako je uredu dodati vinobran 10g/100l
5.Dodati bentonit 100g/100l
6.Posle 24 sata otociti siru od taloga
7.Dodati kvasac
8.Kada pocne da vri dodati vranj
9.Kontrola na 7 dana

A za crno vino me tek ceka citanje Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #536 Poslato: 22. Septembar 2015, 22:49:10 »

Tačku 4. izbaci , nema potreba dvaput da dodaješ vinobran. A tačkama  5. i 6. zameni mesta, jer ako dodaš bentonit , pa posle otočiš sa taloga, otočićeš ga i sa bentonita pa se gubi smisao bistrenja u toku vrenja. I da , kontrola se ne radi na sedam dana već nekoliko puta dnevno, i to kontroliša se ukus vina , temperatura šire itd. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 40.0

« Odgovor #537 Poslato: 23. Septembar 2015, 19:56:50 »

Black@ znači držati se detaljnog upustva, pažljivo čitati i nema greške  Thumb.

lazarcobi@ nije nikakva ozbiljna greška, jedino si dodao više par kapi vode u vino. Ne brigaj    Smiley.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
preod
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #538 Poslato: 23. Septembar 2015, 20:47:46 »

Pozdrav svim ucesnicima foruma.Forum je predivan i mnogo ljude je ohrabrio da probaju svoju srecu u proizvodnju vina.I ja sam jedan od mnogih.Do sada sam samo citao ali nigde nisan sreo informaciju za to dali se moze mesati grozdje sorte smederevka i sorta plovdina.Kod nas u MK plovdinu jos i nazivaju "zolta pracka".Govorim o proizvodnju belog vina .Mogu li se mesati pre fermentacije odmah posle muljanja ili je pametnije da pravim belo vino samo od sorte smederevka?Hvala.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #539 Poslato: 23. Septembar 2015, 20:51:40 »

Ne vidim razlog da ih ne pomesas,doduse plovdina ili slankamenka kako je mi zovemo daje nesto manje alkohola tj ima manje secera u grozdju ali ako imas mogucnost i zelis mozes je koristiti
Sačuvana
Stranice: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.086 sekundi sa 18 upita.