Gorko mi vino

Tal Rizling kupio u selu blizu Alibunara 170kg , odmah muljao i presovao (ne do kraja nego srednje jako) , sa rucni odvajanjem petaljki i dodavanjam 30g vinobrana i 5g limuntusa
Sire bile oko 100 litara slador 19.5
Spustao temperatutu do 10C sa zalednjenim bocama, posle nepuna 2 dana otocio sa taloga , talog oko 5 litara prebacio u merlot kljuk
Aktivirao 15g kvasca sa 10g hrane za kvasce podigao siru na 18C i sipao kvasce
Posle 2 dana slador i dalje 19.5 nema fermentacije
Aktivirao 10g kvasca , zagrejao 20 litara sire na 35 stepeni , sipao aktiviran kvasac u tih 20L i sacekao od veceri do ujutro
Ujutro u 20 litara krenula fina fermentacija , polako tih 20 litara sipao u onih 80L samo po povrsini da ih ne "razbalzim" , uvece fermentacija lepo rece secer spao na 16%
Sutradan i sledecih dana hladio sa zalednjenim bocama na oko 15C
Danas peti dan fermentacije secer sapo skoro na 0 mada i dalje stipa CO2 i vri suptilno
Posto prvi put pravim belo vino , a nisam stavljao bentonit na pocetku posto neki kazu da neki ne, a i kazu bentonit se ne stavlja na nisku tenperaturu (isod 15C) nisam ga stavio
PITANJE vezano za ukus gorcinu
otocio sam malo i na nos je veoma pprijatno sveze vocno izaziva salivaciju
na probu ne osecam secer, pitok na pocetku ali posle sekunde oseca se neka cudna gorcina i cudan ukus ( iz citanja o ukusu belih vina mislim da je to ukus petroleja

) mozda je i ovo specificno za italijanski rizling (malvazija

)
Pitanje je da li sad da mu nesto radim i oce li se ukus ovako teg prevrelog mladog vina popraviti sto se tice ove gorcine koje se nisam nadao kao i ovog cudnog ukusa na petrolej
Za poredjenje merlot je bio na komini 5 dana i prevreo je isto danas, a po mom sudu manje he gorak neko ovaj rizling koji nije bio na komini niti na petaljkama, jos sam ga hladio ko kreten bocama.
Zbog moje brzopletosti odmah sam tavio 40g bentonita koje sam pripremio sinoc cisto da se sto pre izbistri i da ga skidam sa eventulanog taloga sto pre
Citam da je za ovakva vina najbolje sad koristiti MLEKO ? ako jeste kad da to radim sad ili da sacekam drugi pretog tamo pred mart ?
unapred zahvalan