26. Oktobar 2025, 19:32:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558632 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
mali
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #105 Poslato: 08. Oktobar 2009, 16:10:06 »

A ako ne dodam?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #106 Poslato: 08. Oktobar 2009, 16:11:24 »

Pa vrenje ce krenuti ali je bolje ako ih dodas.Divlji kvasci ne mogu da proizvedu vise od 10%alkohola.
Sačuvana
mali
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #107 Poslato: 08. Oktobar 2009, 16:13:04 »

Ok,hvala.
Sačuvana
carlos
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #108 Poslato: 08. Oktobar 2009, 20:19:43 »

Može li da vri pasterizovana šira uz pompć kvasca? Ne verujem da sam svoju pasterizovao ali za svaki slučaj da pitam.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #109 Poslato: 08. Oktobar 2009, 20:23:00 »

Moze da prevri, sumnjam da si je toliko zagrejao.
Taj moj kometar je bio saljiv sto se vidi po onom smajliju...
Dodaj kvasac, aerisi i krenuce sigurno.
Sačuvana
macak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #110 Poslato: 18. Oktobar 2009, 19:19:57 »

Pozdrav svima, evo mene ponovo sa slicnim pitanjima. Prosle godine sam sa vasim savjetima uspio da po prvi put  spasim siru te da napravim vino. Dobio sam polu-slatko ali se u slast popilo. Ove godine sam ponovo pokusao ali su mi ponovo potrebni Vasi savjeti. Prije 20 dana sam obrao crno grozdze te izmuljao. Kolicina secera  20, vinobran -10 g na 100 l.  Na sud sam stavio poklopac kroz koji je mogao uci vazduh. Smjesu sam svakodnevno mijesao te sam nakon 8 dana odvojio siru od taloga.  Ponovo sam dodao 10 g vinobrana, a sud je bio zatvoren sistemeom vranj poklopca. E sad je tu problem. Cini mi se da se nije pokrenula fermentacija (podrum sa vinom nije u blizini pa ne mogu svakodnevno vrsiti kontrolu, a od odvajanja sire proslo je 15 ak dana. Sta da radim? Moram da kazem da je prosle godine fermentacija trajala i trajala, a koliko je trajala pokazuje i cinjenica da sam dobio poluslatko vino. Takodje se pridruzujem prijedlogu da je potrebno da svako otvori svoj folder u racunaru u kojem ce se zapisivati postupci, kako bi iduce godine izbjegli greske koje se ponavljaju. dohfly
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #111 Poslato: 18. Oktobar 2009, 22:11:09 »

Kolika je temperatura u podrumu gde drzis siru?Ne razumem kako se nije pokrenula fermentacija kada si pretocio vino?Valjda je trebala da se zavrsi u tih osam dana koje pominjes pre pretakanja.
Sačuvana
Pešić
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #112 Poslato: 26. Oktobar 2009, 12:45:43 »

Pozdrav svima.
HITNO! Berbu vinograda obavio sam 17.10. po hladnom vremenu. Odmah smuljao grožđe, otočio širu. Posle 30 sati ponovo otočio širu od taloga, stavio vinobran 10g na 100 litara. Nisam stavljao kvasce. Danas je 26.10. ali fermentacije i dalje nema. Kupio sam vinski kvasac"Vrelko" ali na njemu piše da je za crna vina. dali da stavim kvasac ili da čekam prirodno vrenje.
Pozdrav svima.
Unapred hvala
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #113 Poslato: 26. Oktobar 2009, 13:56:54 »

Pozdrav svima, evo mene ponovo sa slicnim pitanjima. Prosle godine sam sa vasim savjetima uspio da po prvi put  spasim siru te da napravim vino. Dobio sam polu-slatko ali se u slast popilo. Ove godine sam ponovo pokusao ali su mi ponovo potrebni Vasi savjeti. Prije 20 dana sam obrao crno grozdze te izmuljao. Kolicina secera  20, vinobran -10 g na 100 l.  Na sud sam stavio poklopac kroz koji je mogao uci vazduh. Smjesu sam svakodnevno mijesao te sam nakon 8 dana odvojio siru od taloga.  Ponovo sam dodao 10 g vinobrana, a sud je bio zatvoren sistemeom vranj poklopca. E sad je tu problem. Cini mi se da se nije pokrenula fermentacija (podrum sa vinom nije u blizini pa ne mogu svakodnevno vrsiti kontrolu, a od odvajanja sire proslo je 15 ak dana. Sta da radim? Moram da kazem da je prosle godine fermentacija trajala i trajala, a koliko je trajala pokazuje i cinjenica da sam dobio poluslatko vino. Takodje se pridruzujem prijedlogu da je potrebno da svako otvori svoj folder u racunaru u kojem ce se zapisivati postupci, kako bi iduce godine izbjegli greske koje se ponavljaju. dohfly
Mislim da nisi trebao da dodaješ vinobran posle otakanja vina sa kljuka jer si ga već stavio na početku. Trebao si da sačekaš kraj fermentacije posle otakanja, pa pri sledećem pretakanju da dodaš vinobran. Ja sam otakanje izvršio posle 12 dana. Iako mi širomer pokazuje da nema neprevrelog šećera, nastavila se tiha fermentacija u inoxu koja će najverovatnije trajati još nekoliko dana.
Jesi li dodavao kvasce posle muljanja grožđa? Pošto nisam siguran da će divlji kvasci moći da se oporave i nastave fermentaciju.
Ja sam imao istu situaciju prošle godine, pošto nisam stavio vinobran pri muljanju dohfly, već posle otakanja. Ali sam stavljao kvasce pri muljanju i fermentacija se nastavila bez problema.
Sačuvana

In vino veritas!
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:

« Odgovor #114 Poslato: 26. Oktobar 2009, 14:04:22 »

Pozdrav svima.
HITNO! Berbu vinograda obavio sam 17.10. po hladnom vremenu. Odmah smuljao grožđe, otočio širu. Posle 30 sati ponovo otočio širu od taloga, stavio vinobran 10g na 100 litara. Nisam stavljao kvasce. Danas je 26.10. ali fermentacije i dalje nema. Kupio sam vinski kvasac"Vrelko" ali na njemu piše da je za crna vina. dali da stavim kvasac ili da čekam prirodno vrenje.
Pozdrav svima.
Unapred hvala
I ja sam imao sličan problem iako sam dodao kvasac Vrelko, ali za bela vina. Šira nije počela da vri oko 2 dana. Onda sam pretočio širu u drugi sud, izvršio aeraciju i posle sat vremena počelo je burno vrenje.
Ako si siguran da vrenje nije počelo, mislim da možeš pokušati da sa dodavanjem kvasaca. Na pakovanju piše kako se priprema. Pokušaj da nađeš kvasce za bela vina.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
Pešić
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #115 Poslato: 26. Oktobar 2009, 14:40:03 »

Hvala. Thumb
Inače vršio sam areaciju pre 2 dana
Sačuvana
lakida4
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #116 Poslato: 27. Oktobar 2009, 22:46:45 »

cao vinsi strucnjaci  ja nemam pojma o toj vasoj temi ali mi je interesantna i ja sam ponekad ispecem nesto rakije  ali sve je to nekako napamet pokisalis voce pa otprilike kad nadodje mi pecemo  ove sam godine kupio 500 kg grozdja i izmuljao ga te potrpao u bacvu recite mi kako da znam kad je to spremno za pecenje rakije posto nisam otakao vino ovo moje grozdje stoji vec petnestak dana ja sam ga svaki dan mjesao da lije to greska a neki kazu da ni sad nije kasno otociti vino sta da radim pomagajte
Sačuvana
Vlajko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #117 Poslato: 27. Oktobar 2009, 23:39:18 »

Pozdrav svima! 
Ja sam nov član i ove godine sam prvi put cedio grožđe. Zahvaljujući tome što sam čitao savete sa ovog sajta uspeo sam da od oko 120 kg grožđa proizvedem  60-tak litara lepog crnog vina koje mi se veoma svidelo. Dobilo je ekstra boju i ukus. koristio sam samo 10 gr vinobrana i nisam koristio kvasce. Svi koji su ga probali su se oduševili.Vino je jako crne boje, malo suvlje i trpkog ukusa . Planiram za sledeću godinu da se malo više posvetim svemu i nadam se da će biti rezultata. Želeo bih da nabavim i Inox pa da to bude sve malo ozbiljnije.
Sačuvana

Bolje vino u stomaku nego voda u kolenima !!!
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #118 Poslato: 28. Oktobar 2009, 09:08:17 »

cao vinsi strucnjaci  ja nemam pojma o toj vasoj temi ali mi je interesantna i ja sam ponekad ispecem nesto rakije  ali sve je to nekako napamet pokisalis voce pa otprilike kad nadodje mi pecemo  ove sam godine kupio 500 kg grozdja i izmuljao ga te potrpao u bacvu recite mi kako da znam kad je to spremno za pecenje rakije posto nisam otakao vino ovo moje grozdje stoji vec petnestak dana ja sam ga svaki dan mjesao da lije to greska a neki kazu da ni sad nije kasno otociti vino sta da radim pomagajte
Za otakanje vina ti nije kasno, možeš sve informacije naći na forumu. I nije greška što si ga mešao svaki dan, još ako si ga mešao više puta dnevno to je pun pogodak Thumb A što se rakije tiče, promašio si mesto za to pitanje whistlefly imaš deo koji je san+mo za rakije Thumb
Sačuvana

In vino veritas!
lakida4
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #119 Poslato: 28. Oktobar 2009, 21:56:19 »

ljudi otocio sam pedeset litara vina  sta dalje   ovo vino je vec sada malo kiselkasto
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.037 sekundi sa 18 upita.