26. Oktobar 2025, 16:48:35 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1080801 puta)
0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #90 Poslato: 09. Oktobar 2008, 20:03:37 »

Pri sumporisanju sa vinobranom efekat je o,25 ili približno jedna četvrtina. Šta to znači od 1gr imamo 0,25 efektivnog sumpora, ili kako da kažem upotrebljivog za vinarstvo. Opet ću da pojednostvim slobodni sumpor ima efekat sve dok ne naiđe na "neprijatelja" u vinu ili širi, tada se on ubija čineći dobru stvar. Kada se pri muljanju ubaci 10 gr vinobrana on se delimično odmah veže, jedan deo ode izbačen sa peteljkom, a kod belih grožđa sa pokožicom i semenkom, pošto se odmah istače šira. Znači da je deo svoje preventivne uloge već odradio pri muljanju i maltene se izgubio sa talogom. Samo mali deo u tragovima ga ima u prevreloj širi i zato je dobro vršiti ono malo dosumporisavanje, a koje je stvarno bezazleno.

I ovo za markonija: bez obzira koliko je efikasan način štićenja otpražnjenog prostora u inox sudovima, kiseonik u otpražnjenom prostoru radi svoj posao pokušavajući da i minimalne količine vina koje ostane na zidovima oksidiše. Zato je bolje sprečiti na jedan bezazleni način, nego posle eventualnog oksidisanja lečiti.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #91 Poslato: 10. Oktobar 2008, 11:36:18 »

Ubacio sam vinobran i fermentacija nije stala, samo je manje intenzivna Thumb hvala na savetu, pa ću da pratim dalja dešavanja.
Sačuvana

In vino veritas!
stankosi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #92 Poslato: 10. Oktobar 2008, 22:08:32 »

Evo, da i ja pitam nesto posto sam pazljivo procitao sve komentare.Vidim vi ste vec zavrsili glavne radove ali ja sutra kupujem grozdje i mislim da po prvi put pravim crno vino.Nije mi jasno da li steti fermentaciji i uposte kvalitetu vina to sto treba bure treba povremeno otvarati radi potapanja kljuka tokom cele fermentacije. Ja sam dosad praktikovao pri pravljenju belog vina da bure dobro zatvorim a na poklopcu imam otvor na kome ide crevo a to isto crevo ide u bocu sa vodom tako da vino nema dodir sa vazduhom dok traje fermentacija.
Nigde nisam procitao i kakve su cene manjih  buradi od inoxa i sta mislite o polipropilenskim buradima za koje sam negde citao da su takodje dobra za cuvanje vina.
Na kraju da pitam da li je Frankovka dobra za crno vino i da li cu imati dobru boju sa njom?
Pozdrav iz Pirota!
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #93 Poslato: 10. Oktobar 2008, 22:18:25 »

Citat
Nije mi jasno da li steti fermentaciji i uposte kvalitetu vina to sto treba bure treba povremeno otvarati radi potapanja kljuka tokom cele fermentacije.

Nije stetno, klobuk moras potapati i mesati par puta dnevno zbog maceracije i da se ne razvijaju bakterije sircetnog vrenja na povrsini koja je u kontaktu sa vazduhom...

Imau u forumu o vinskim sudovima temu u kojoj je Peca pisao o kvalitetu sudova od raznih vrsta plastike pa procitaj - Link
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #94 Poslato: 10. Oktobar 2008, 22:32:11 »

stankosi pita:
"Na kraju da pitam da li je Frankovka dobra za crno vino i da li cu imati dobru boju sa njom?"
Ne da je dobra, već je odlična, jedna od dosta starih i vrlo kvalitetnih sorata koja se polako vraća u proizvodnju.
I imaćeš odličnu boju sa njom. Zaboravi na dodatna creva, posudu sa vodom i drugo. U sud za fermentaciju smesti izmuljano grožđe, a prilikom muljanja ubaci po 10grgr. vinobrana na svakih sto kilograma grožđa, proveri jačinu, mada mislim za tvoje područje da treba da bude oko 22 procenta šećera. Pokušaj da izdvojiš peteljke sa muljačom koja to radi, ako ne, onda moraš ručno, posle dve muljače pokupiš peteljke, pa tako redom. Bure poklopi, ili kacu, sud u kome će da vri kljuk, ali nemoj da zaptivaš već ostavi da "diše", najmanje jednom dnevno potapaj isplivale bobice, da bi imao što bolju boju. Prva dva-tri dana nećeš imati dobru boju, ali kako vrenje odmiče imaćeš sve intezivniju i na kraju optimalno crvenu. Ako nemaš poklopac onda poveži sa PVC čistom folijom i učvrsti sa nekim jakim lastižom ili iseci neku staru veću unutrašnju gumu pa sa njom učvrsti foliju.
Sačuvana

Hemingvej
stankosi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #95 Poslato: 10. Oktobar 2008, 22:43:52 »

stankosi pita:
"Na kraju da pitam da li je Frankovka dobra za crno vino i da li cu imati dobru boju sa njom?"
Ne da je dobra, već je odlična, jedna od dosta starih i vrlo kvalitetnih sorata koja se polako vraća u proizvodnju.
I imaćeš odličnu boju sa njom. Zaboravi na dodatna creva, posudu sa vodom i drugo. U sud za fermentaciju smesti izmuljano grožđe, a prilikom muljanja ubaci po 10grgr. vinobrana na svakih sto kilograma grožđa, proveri jačinu, mada mislim za tvoje područje da treba da bude oko 22 procenta šećera. Pokušaj da izdvojiš peteljke sa muljačom koja to radi, ako ne, onda moraš ručno, posle dve muljače pokupiš peteljke, pa tako redom. Bure poklopi, ili kacu, sud u kome će da vri kljuk, ali nemoj da zaptivaš već ostavi da "diše", najmanje jednom dnevno potapaj isplivale bobice, da bi imao što bolju boju. Prva dva-tri dana nećeš imati dobru boju, ali kako vrenje odmiče imaćeš sve intezivniju i na kraju optimalno crvenu. Ako nemaš poklopac onda poveži sa PVC čistom folijom i učvrsti sa nekim jakim lastižom ili iseci neku staru veću unutrašnju gumu pa sa njom učvrsti foliju.

To mi je dosta jasno i vec godinama pravim  vino a inace sam dosta probirljiv sto se tice ukusa.Kod nas je trenutno 20-21 sira Frankovke.Neznam zasto svi koriste ta creva dok traje fermentacija a mislim da je cak i dobro jer se  tacno zna  kad je sav taj proces vrenja zavrsen.Inace nisam rekao da cu uporedo sa crvenim vinom praviti i belo (kombinacija Zupljanke oko 70% i opet Frankovke 20 i Hamburga 10%)
Do sada sam koristio plastiku ali mislim da pocnem da koristim nesto ozbiljnije.Inace danas sam kupio muljacu koja odvaja peteljke jer me je vec sramota da molim po komsiluku.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #96 Poslato: 10. Oktobar 2008, 22:48:28 »

Odličnooo, ostaje nam čekamo i čujemo od tebe kako se to sve završilo i kolko si zadovoljan!
A što se tiče creva, pa korišćena su da priguše uspore burnu fermentaciju, međutim  upotrebom vinobrana i selekcionisanih kvasaca taj proces teče pravilno i nije potrebno to koristiti!
Sačuvana

Hemingvej
stankosi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #97 Poslato: 10. Oktobar 2008, 22:59:36 »

Odličnooo, ostaje nam čekamo i čujemo od tebe kako se to sve završilo i kolko si zadovoljan!
A što se tiče creva, pa korišćena su da priguše uspore burnu fermentaciju, međutim  upotrebom vinobrana i selekcionisanih kvasaca taj proces teče pravilno i nije potrebno to koristiti!

Videcemo to uskoro,ali kvasac dosad nisam koristio pa i sad nisam siguran da mogu da ga nadjem u radnjama.Za belo cu koristiti staru tehnologiju jer volim kad prodjem pored podruma da cujem buckanje iz bureta u flasu.Nije mi jasno kako cu znati tacno kad je zavrsen proces vrenja pa da izvrsim presovanje. Huh? Scratchhead
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #98 Poslato: 10. Oktobar 2008, 23:22:56 »

Završena fermentacija se  probom može ustanoviti, jednostavno probaš ako nema slasti gotovo je, ili pomoću širomera, izmeri i ako je nula šećer, fermentacija je gotova.
Sačuvana

Hemingvej
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #99 Poslato: 11. Oktobar 2008, 09:25:57 »

Peco koliko vidim nisi otlonio Stankosijevu dilemu , a uz to si rekao nešto što i mene dovodi u dilemu šta si hteo da kažeš sa tim da ne treba koristiti creva tj. vranj po sistemu "uradi sam"
Stankosi kod vrenja belog grožđa šira sa otače odmah i stavlja se crevo, dok kod crnog groždja šira se otače posle desetak dana tj. posle burnog vrenja i onda se stavlja crevo.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #100 Poslato: 11. Oktobar 2008, 10:17:01 »

Sto se crnog grozdja tice, ako se ne odvajaju peteljke treba ga odliti nakon 5-7 dana jer se u tom periodu postize najintenzivnija boja. Svako dalje ostavljanje vina na komini samo povecava gorcinu vina a boja se ne menja. Ako se odvajaju peteljke moze se ostaviti do kraja burnog vrenja ali, kao sto vec rekoh, intenzitet boje se nece povecavati nakon 5-6 dana...
Sto se vranjeva/creva tice ne vidim razlog da se ne koriste...
Sačuvana
kole
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Symbian OS 9.2 / Nokia N95
Browser:
Safari

« Odgovor #101 Poslato: 11. Oktobar 2008, 12:25:27 »

otocio sam vino koje je 7dana bilo sa kominom,pethodno grozdje odvojio od peteljki,za koliko da ga pretocim i kako je naj bolje!Malo mi bas nije jasno "zatvoreno-otvoreno"pretakanje kako  

Pozdrav peci i diodi!Hvala na savetima za forum Thumb!
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #102 Poslato: 11. Oktobar 2008, 13:46:54 »

Kada zavrsi tiho vrenje pustis 5-7 dana da se vino istalozi i onda ga odlijes prvi put da ga odvojis od taloga. To je talog koji se sastoji od najgrubljih cestica. Nakon toga se vino ostavi jos 4-6 nedelja da se istaloze i fine koloidne cestice i nakon toga se vrsi prvo pretakanje...
Razlika izmedju zatvorenog i otvorenog pretakanja je u tome da li je vino u kontaktu sa vazduhom ili ne. Ako jeste onda je otvoreno pretakanje a ako nije onda je zatvoreno...

Sto se tice foruma ako imas jos nekih nedoumica slobodno me cimni na PP

Pozdrav
Sačuvana
kole
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Symbian OS 9.2 / Nokia N95
Browser:
Safari

« Odgovor #103 Poslato: 11. Oktobar 2008, 18:59:25 »

Koliko traje tiho vrenje?kako da znam da se zavrsilo?Ja sam prekjuce odvojio vino od komine i sad je u bacvi koliko da stoji pre nego sto ga ponovo otocim,naravno pazeci da crevo ne povuce talog!ako sam dobro razumeo postupak pretakanja?Mislim da je sve Ok oko foruma !
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #104 Poslato: 11. Oktobar 2008, 19:43:54 »

Tiho vrenje traje dok ne prevri sav secer a kako ces znati da je prevreo je napisao Peca par postova iznad...

Citat
Završena fermentacija se  probom može ustanoviti, jednostavno probaš ako nema slasti gotovo je, ili pomoću širomera, izmeri i ako je nula šećer, fermentacija je gotova.

Ja bih jos dodao da vino ne treba da rezni na ukusu (da nije gazirano) i to su ti znaci da je fermentacija zavrsena...

Kada vrenje zavrsi onda kakon 5-6 dana odlijes vino da ga skines sa taloga i grubljih necistoca koje se istaloze. Nakon toga ga ostavis 4-6 nedelja da se istaloze i finije cestice i onda ga pretaces prvi put....
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 20 upita.