26. Oktobar 2025, 19:14:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 127 128 [129] 130 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1080812 puta)
0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1920 Poslato: 05. Oktobar 2020, 10:44:37 »

Da, manje secera sam imao ove godine u roze vinu. tome je pomogao opet hamburg. Nisam bas nesto siguran da roze od hamburga treba raditi po tehnologiji za bela vina. Mozda je bolje ostaviti u vrenju nekoliko dana, 4-5, ta ruzica bi imala dobru boju i verovatno bolje mirise.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1921 Poslato: 05. Oktobar 2020, 11:17:24 »

Uvijek me bunilo za hamburg,zar to nije stona sorta grožđa?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1922 Poslato: 05. Oktobar 2020, 11:22:17 »

Jeste. I mene je bunilo, zato ove godine prvi put ga i koristim u vinu.
Ali, neka najpoznatija roze vina odavde se prave sa hamburgom. Neka cak i kao sortna vina.
Varijanta Aleksandrovic na primer, 100% muskat hamburg.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1923 Poslato: 05. Oktobar 2020, 12:26:13 »

Ne znam. Ne mogu zamisliti dobro vino od kardinala i ribijera.  Grin
Ali, dobro ko zna.  Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1924 Poslato: 05. Oktobar 2020, 15:06:12 »

Miloše,probaj ovdje.

http://www.sveovinu.com/index.php?topic=100.0
Sačuvana

Čehov
Miloš89
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1925 Poslato: 05. Oktobar 2020, 20:06:04 »

Pročitao celu temu i našao odgovor tj staviću vrećicu sa vinobranom u slobodan prostor i tako čuvati vino dok se ne popije ili do flaširanja  Smiley a za sledeću godinu kupujem odgovarajući sud sa plivajućim poklopcem i verovatno vece količine groždja  Grin
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1926 Poslato: 05. Oktobar 2020, 20:12:48 »

Wink
Sačuvana

Čehov
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1927 Poslato: 05. Oktobar 2020, 21:38:41 »

@miloše razmisli o drvenoj bačvi
Kod mene je sve drvo imao sam jednu inox od 100 l i poklonio je jer mi nije odgovarala.
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #1928 Poslato: 06. Oktobar 2020, 14:26:15 »

Ne svidja mi se miris i ukus crvenog vina, zavrsilo je fermentaciju pre 7 dana. Znam da je mlado, ali u kojoj meri se taj ukus menja kako vino bude sazrevalo. Dakle nekako je zeljastog ukusa, iako sam peteljke odvajao, bilo je 6 dana na maceraciji. Nisam siguran, ali kao da mi se malo oseca na sumpor, veoma malo je gorko. Kiselos su mu je dobre, ima oko 12,5% alkohola. Izbistrilo se prilicno. Sve sam radio po knjigama, sumporisao sa 10g/100kg. Grozdje je bilo zdravo, sa 18% secera, koje smo nakon muljanja podigli na 21%. Ubaceni selekcionisani kvasci, hrana za kvasce i enzimi, sve po uputsvu. Od momenta muljana do trenutka kada je sav secer prevreo proslo je 10 dana. tempreatura kljuka nije prelazila 25 stepeni. Pa me zanima da li da uradim neki pretok (otvoren/zatvoren). I jos da dodam, belo je ok, ukus i miris su super. Bistri se, da li sada da dodam bentolit, pa da ga pretacem u novembru

pozdrav
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1929 Poslato: 06. Oktobar 2020, 14:40:14 »

Kakva je bila sjemenka ubranog grožđa?
Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1930 Poslato: 06. Oktobar 2020, 14:55:09 »

Koje grozdje je u pitanju? Imam utisak da si ga prerano brao za crveno vino. I suvise vinobrana za zdravo i dobro grozdje. Sto i nije tako strasno, mada ga treba uvek limitirati na najmanju mogucu meru.
Ako hoces bentonit da koristis onda ti je mnogo da cekas sa pretokom do novembra. Nedelju dana bi trebalo da je dovoljno posle tretmana bentonitom da prodje pa onda pretakanje, ili cak i krace.
Sačuvana

Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #1931 Poslato: 06. Oktobar 2020, 15:13:55 »

Iskreno nisam ni obratio paznju na semenke. Na sta sam trebao da obratim paznju vezano za semenke. Sto se tice grozdja, kupio sam ga na kvantasu, a ni sada ne moze da se nadje sladje. Vranac 50% merlo 25% frankovka 25%. Znaci u belo da dodam bentolit pa pretok i sumporisanje. Crno bi svakako prebacio u drugi bidon jer je ostalo oko 10% otpraznjenog prostora
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1932 Poslato: 06. Oktobar 2020, 17:22:11 »

Pa semenke su jako bitne između ostalih faktora tehnološke i fiziološke zrelosti grožđa.
Imala sam ove godine priliku, što ne mora značiti i da je ovdje slučaj, da semenke budu zeljaste i jedva se odvajaju od mesa grožđa a grožđe naizgled po hem. analizama blizu ili spremno za branje.Impresija na ukusu koju vina koju si opisao ovdje.
Momenat berbe je toliko kompleksan, ali džaba što ja otvorim temu kao za ukras.  Smiley
Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1933 Poslato: 06. Oktobar 2020, 17:23:16 »

Ovo sa bentonitom sam već komentarisala pre par dana i mrzi me da ponavljam.
Samo ću reći jedno, nepotrebno.
Sačuvana

Čehov
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #1934 Poslato: 06. Oktobar 2020, 17:32:27 »

Dno kace je bilo prekriveno semenkama kada sam izvadio i ocedio kljuk. Slazem se sa konstataciom da grozdje verovatno nije bilo dovoljno zrelo
Sačuvana
Stranice: 1 ... 127 128 [129] 130 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.11 sekundi sa 21 upita.