26. Oktobar 2025, 11:24:01 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1080723 puta)
0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #30 Poslato: 19. Septembar 2008, 20:44:32 »

Sudovi su od inoxa, zapremine 400 i 600 litara tako da cu probati to hladjenje sa flasama. Nema razloga da ne pokusam, skoditi nece sigurno  Wink
Peca samo pokusava da pricu zadrzi u "amaterskim" vodama, u skladu sa naslovom teme...
Sad cekamo da DarkoK javi sta je uradio i kako je uradio..
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #31 Poslato: 19. Septembar 2008, 20:50:36 »

Dux, nisam zamerio, borba mišljenja, iskustava i znanja, uvek da dobre rezultate, a to je kvalitet. Nego neodgovori mi na ono pitanje,mada nije lično tebi upućeno, šta rade vinari u Rajačkim podrumima, a ja bio mnogo puta tamo i video sam!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #32 Poslato: 19. Septembar 2008, 22:00:42 »

Pre mesec dana doso sam na ideju da napravim po prvi put vino, imam manji vinograd 2 ara, pod sortom "francuz" tako je bar zovu u mom kraju (okolina Nisa) ali koja je zaista to sorta stvarno ne znam. Crno je, ne prska se, danas sam bio u vinogradu i skoro da je spremno za berbu... Do sada je od tog grozdja moj otac pekao rakiju mesajuci pre toga sa plovdinom pa sam ja resio da za svoje potrebe napravim vino iskljucivo od ove sorte jer mislim da ima solidan potencijal za crveno vino.

Trazeci pomoc na internetu citao sam vase komentare pa sam sada malo u nedoumici. Da li vino treba otociti posle 8 dana ili pustiti da se do kraja izvrsi fermentacija kako rece peca50? Imam ja jos nedoumica ali o tome nesto kasnije.

Hvala.

Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #33 Poslato: 19. Septembar 2008, 22:20:03 »

Da si imao fotografiju te sorte možda bi je neko i indentifikovao, ovako samo možemo da nagađamo. Predpostavljam da je to neka stona sorta,  neki klon, ili hibrid? Zašto sam preporučivao da se neotače sa komine, pa zbog problema kad se istoči na pola ili pri kraju vrenja ono obično stane i posle tek počinju muke mnogo veće nego skinuti višak tanina! Ovo se ipak odnosi na manje količine i u skromnim uslovima proizvodnje.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #34 Poslato: 19. Septembar 2008, 23:09:07 »

Cheesy Dioda verovatno belo... proizvodnju preko litar dnevno (350L) ne smatram amaterskom. Sigurno da neće da škodi, a može da pomogne, treba probati.

Stvarno ne znam šta rade u pivničkim podrumima, oni su to ipak komercijalizovali, verovatno kvasci,  imaju velike vinograde i veliku produkciju i verovatno velike sudove. Iskreno, nisam probao njihova vina... pa ne znam.
Posle ovakvih razmena mišljenja dolazim do zaključka da je kod većih sudova (500L i više) problem prekida vrenja usled hladnoće manje izražen. ( čudio sam se stricu kako mu prevri vino u kaci od 600L bez nekih problema)
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #35 Poslato: 19. Septembar 2008, 23:23:45 »

Pozdrav IvaneJ (moram da pisem ovo J jer vec imamo jednog Ivana  Grin)
Koji god metod da izaberes neces pogresiti. Samo prati neke osnovne principe i nema greske a ako ih i bude ispravicemo  Grin

Duxe druze, u pitanju su Rajacki podrumi a ne Pivnicki  Cheesy
Dobar ti je zakljucak u vezi zapremine sudova i temperature fermentacije.. Sto je veca zapremina suda veci je i skok temperature u toku vrenja. Samim tim siri treba vise vremena da se ohladi tako da nema prekida vrenja.
Imao sam neke podatke o tome ali ne mogu da ih nadjem  Scratchhead
Ako iskopam tu tablicu postavicu da vidis..
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #36 Poslato: 19. Septembar 2008, 23:25:34 »

Ivane obzirom da si na ideju došao pre dva meseca verovatno nemaš opremu za komplikovaniju proizvodnju i duže čuvanje vina i da ćeš ga  koristiti odmah,za početak bih ti preporučio da pustiš vrenje do kraja, a to znači da prestane da rezi. Izbistriće se samo od sebe u roku od 3-4 nedelje.

Grin, Rajački, pivnički, znam da nešto beše i da je Game u pitanju, a njega baš ne volim.
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #37 Poslato: 19. Septembar 2008, 23:45:29 »

Fermentaciju planiram u plasticnom buretu, to mi je najjeftinija varijanta, za pocetnika moze da prodje. A vec razmisljam i sta posle sa tim vinom, cak sam planirao da ovih dana kupim i neko hrastovo bure (40-60 litara). U svakom slucaju nece da se baci, ako od mog vina ne bude nista iskoristice otac burence za rakiju...  Wink Ali ne znam koliko je to pametno i u sta je najbolje da smestim to vino kad se zavrsi fermentacija.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #38 Poslato: 19. Septembar 2008, 23:52:08 »

Posto si pocetnik najbolje je da uzmes neki sud sa plivajucim poklopcem. Nema problema sa otpraznjenim prostorom niti kontakta sa vazduhom sto znaci da nema oksidacije i kvarenja vina, ma milina jedna  Grin
Sam znas koliko ces vina otprilike imati pa prema tome kupi sud odgovarajuce zapremine. Inox je bez konkurencije, ako ti je skup uzmi plasticni za pocetak...
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #39 Poslato: 20. Septembar 2008, 11:33:45 »

Čitajući sve ovo, pada mi na pamet jedna ideja.....
Drago mi je da se sve više ljudi upušta u proizvodnju, da se interesuje, pita, diskutuje......To je ogroman potencijal!!!  Kad čovek pređe preko svoje sujete i "otvori se" za svoja znanja, od njega bude dobar proizvođač.
Zašto stalno pišem PROIZVOĐAČ? Razlika je u pristupu. ako neko "pravi" vino i na kraju kaže "dobio sam takvo i takvo vino", tu nema 'leba. Poenta je da se čovek trudi da kontroliše ceo postupak, da on bude taj koji vodi postupak i da u napred zna šta će dobiti.

E, sada se vraćam na ideju. Kada sam, pre 6-7 meseci, naleteo na ovaj sajt, bilo je oko 20 registrovanih, a sada je, ako se ne varam, 95. To je ogroman napredak!
Ideja je sledeća: Da pokušamo ove godine da ovde, na sajtu teorijski obradimo sve aspekte proizvodnje ( i stručne i amaterske), a da za sledeću sezonu obiđemo sve zainteresovane i na licu mesta (praktično) pomognemo ljudima da odrade korektan postupak.
Ovde prvenstveno mislim na Pecu, Diodu i sve ostale, koji su već dosta ušli u postupak proizvodnje.
Nadam se da ćete se složiti sa mnom.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #40 Poslato: 20. Septembar 2008, 14:02:00 »

Mala ispravka, ima 96 clanova, milisav se upravo registrovao  Grin
Malo je tesko teoretski pokriti bas sve oblasti a da to bude kvalitetno odradjeno! Idemo istim tempom a stvari se same od sebe leci na svoje mesto  Wink
Bitno je da postoji interesovanje, za ostalo je lako...

Ova ideja oko pomoci na licu mesta je odlicna mada mislim da je tesko izvodljiva. Jedino ako neko odluci da se profesionalno bavi vinarstvom onda se moze organizovati "strucni tim" i otici do coveka da mu razjasni nedoumice...
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #41 Poslato: 20. Septembar 2008, 17:53:28 »

Ovinjavanje bureta dugo traje, zato nemoj mnogo da čekaš. Ako misliš da posle crnog vina bure koristiš za rakiju biće problema sa bojom rakije. Što se inox-a tiče, da li ga ima u Nišu, i u BG ih nije baš lako naći.

Diodo kako su se pokazali plivajući sudovi od inoxa, to sa parafinskim uljem mi je malo škatljivo. Ja imam jedan ali ga koristim za tiho vrenje, nikada nisam držao vino u njemu.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #42 Poslato: 20. Septembar 2008, 18:12:39 »

Sudovi od inoxa sa plivajucim poklopcem su po meni zakon...
Stavis poklopac, okolo naspes ulje i zaboravis na vino, kad nestane u flasi samo odvrnes slavinu i dopunis  whistlefly
Pogledaj u Merkuru, tamo ih imaju sigurno ali sam zaboravio koliko kostaju.
Ove godina kad zavrsi tiho vrenje odlij vino, operi taj sud od inoxa, vrati vino u njega i uzivaj  Wink
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #43 Poslato: 21. Septembar 2008, 09:44:02 »

Italijanski inox od 1000 litara, sa spoljnom cevčicom za prikaz nivoa i dve slavine, 64 000 dinara, kod uvoznika. Kupljeno juče.  Smiley
Slovenački inox od 1100 litara sa tri slavine, u prodavnici, 58 000 dinara.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #44 Poslato: 21. Septembar 2008, 10:10:11 »

Znam za "Merkur" , ima i Revin na Banovom Brdu, priča je bila o Nišu.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.129 sekundi sa 21 upita.