01. Novembar 2025, 13:15:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 243423 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
grab
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 54

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #285 Poslato: 19. Maj 2011, 18:20:36 »

Momci, hvala za slike. Interesuje me kako to funkcioniše ?
Vidim da je viljuška tanja od hidrobura, ok izbušiš rupu ali kako uguraš kalem a da se ne ošteti ?
Sačuvana
grab
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #286 Poslato: 19. Maj 2011, 18:22:27 »

Iz pouzdanih izvora sam saznao da subvencije izlaze sutra (petak 20.05.) Scratchhead Scratchhead Scratchhead
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #287 Poslato: 19. Maj 2011, 21:21:03 »

Koren kalema ubacis u ovaj mali prorez i uguras ga direktno u zemlju bez busenja rupe.
Sačuvana
grab
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #288 Poslato: 20. Maj 2011, 18:32:49 »

Iz pouzdanih izvora sam saznao da subvencije izlaze sutra (petak 20.05.) Scratchhead Scratchhead Scratchhead

Toliko o "držanju za reč" aktuelih vlastodržaca !!!
Sačuvana
vule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #289 Poslato: 22. Maj 2011, 21:08:58 »

Pozdrav svima !
Mislim da sam na pravom mestu što se tiče uputstava i saveta.Prije sam imao samo pitanja što se tiče vina,međutim sada je dospijela i loza.Pa pitanje slijedi: Šta da radim sa lastrima koji su mi "prerasli" treću žicu na visini od 160 cm,da li da ih kidam-režem,ili da ih puštam da rastu?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #290 Poslato: 26. Maj 2011, 23:29:01 »

Evo nekoliko slika iz mladog vinograda:

Poceo sam sa postavljanjem kocica.

Posle kise koja je padala,trava je bukvalno poludela.Resicu je ubrzo posle postavljanja kocica kako bi redovi bili jasno obelezeni.

Merlo je krenuo.

Mislim da bi trebalo sacekati jos koji dan sa prvim prskanjem?
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #291 Poslato: 28. Maj 2011, 21:40:59 »

Thumb

Bravo sale!

Ja sam moj vinograd juce i danas okopao i isprskao. A evo kakva je situacija sto se tice prijema, sadio sam samo merlo na 1ha, tri klona. Sadjeno viljuskom, nije zalivano, dva klona prijem je bukvalno 100%, nema ni jednog jedinog kalema koji nije krenuo! E, treci klon mi je izbio nekih 85%, ali se situacija menja svakodnevno, prosle nedelje je bilo oko 60%. Zasto je tako ne znam, sumnjam da je taj klon vise parafinisan ili mu mozda treba bas sunca?!

Sačuvana
Моршум
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #292 Poslato: 08. Jun 2011, 17:12:31 »

Pozdrav svima! Nisam dugo na forumu ali puno korisnih stvari sam ovde saznao... Evo nekih fotki tek posadjenog vinograda. Sadio sam ga oko Djurdjevdana...

Zima na oranici

Pred sadnju

Posadjen kalem

Zatravilo se od ovih kisa - pogled iz jaruge

Plato

Ovo-ono... Smiley
Sačuvana
mr.pinot
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #293 Poslato: 21. Jun 2011, 19:02:52 »

Veliki pozdrav
Posle godinu dana javljam se sa sličicama mog malog vinograda, sadjen je pre oko mesec i po dana, merlo oko 140 sadnica, sve uz pomoć dragih forumaša, sa detaljnim uputstvima...

Prošle nedelje sam prskao sa cabrio topom, e sad me zanima šta dalje, tj.. kad idu stubovi sa žicom, da li da postavim kočiće na svaku sadnicu.. jel ima nešto što treba da radim sem da okopavam i kosim,
Zanima me i kad ide sledeće prskanje i jel opet isto, nadam se da ne smaram sa pitanjima, verujte mi da sam se preporodio od kako ga gledam kako raste,
Puno pozdrava svima
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #294 Poslato: 21. Jun 2011, 20:00:47 »

Stubove sw žicom možeš staviti kad imaš para, tj možeš i odma , ništa ne smeta, čak što više duže lastare možeš da privežeš za žicu. Inače kočiči uz svaki čokot bi bilo poželjno ( obavezno ) , zbog lakšeg prskanja lastara, vetar ih teže obara na zemlju itd. Što se prsksnja tiče Cabrio top je odličan izbor , naročito za mlad vinograd, iako ga treba koristiti kao blok prskanje ( najviše dvaput uzastopce, pa recimo Poliram i Topaz ( Strobi ) dvaput, pa ispočetka ). Preporučujem ti i dodavanje neke folijarne prihrane ( Wuksal ), triput godišnje. Prskanje ponavljati na oko dve nedelje, u zavisnosti od padavina tj. od meteo uslova.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 75

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #295 Poslato: 21. Jun 2011, 23:53:06 »

Neznam koliko je stara fotografija vinograda, ali prema prikazanom, vreme je da odaberes dva jača lastara na svakom mladom čokotu, a ostale odstrani pažljivo. Gde nemaš dva dobra ostavi neka raste pa ćeš ih kasnije odabrati. Znači po mladom čokotu maksimalno dva i kao što reče Bodo obavezno kočić da ih usmerava i drži uspravno a što će omogućiti da još bolje rastu uvis i jačaju. I još nešto, kod odabira lastara pazi na raspored da budu razmaknuti jedan od drugoga, kao nebi smetali jedan drugom.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #296 Poslato: 23. Jun 2011, 23:49:38 »

Pošto si naveo da si vinograd sadio pre mesec i po, ove godine ništa ne diraj na lastarima, a ovo što Peca kaže to ćeš iduće godine da radiš. Ove godine sem prskanja i okopavanja jedino što ćeš da odradiš je eventualno blago odgrtanje čokota i seča eventualnih brandusa, ako ih ima. Inače brandus ti je plitak koren koji nepovoljno utiče na vinovu lozu zbog tendencije da loza zanemari glavne korenove i počne da živi na ovim brandusima. Zbog toga što se brandusi zadršavaju u plitkim delovima zemljišta loza je osetljiva na sušu, te podložna odbacivanju roda i isušivanju. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
mr.pinot
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #297 Poslato: 02. Avgust 2011, 18:46:04 »

Hvala na savetima,
Evo javljam se posle skoro tri meseca, vinograd raste cini mi se normalno, sem sto ima jedan deo oko 5,6 sadnica koje idu vidno slabije u odnosu na ostale, takodje mislim da na tim mestima i trava-korov raste slabije, pa nisam siguran sta treba da radim.. da li da ih na neki nacin prihranim ili pustim pa vidim sta ce biti..
Isto tako dve, tri lozice su mi se osusile, tj listovi.. ne znam od cega, a krenule su lepo..
Od tretiranja imao sam dva prskanja cabrio topom i naravno koliko sam stizao plevljenje odnosno kosenje izmedju i cupanje korova oko cokota..
Jos jedno pitanje, obzirom da nisam stigao da stavim kočiće još uvek, da li da odaberem dva jaca lastara, a ostale uklonim pažljivo ili da to uradim kad ih okolčim, malo mi je to nejasno takođe..
Hvala unapred
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #298 Poslato: 02. Avgust 2011, 21:35:38 »

@ mr. pinot

Ne brini nista za ove sto slabije napreduju, imam i ja oko 2-3% takvih, a i oko 1% onih koji su se osusili a krenuli oko 3-5 cm. Koren se nije dobro uzilio i nije imao dovoljno snage da hrani kalem...

Bilo bi dobro da stavis kolcice da slucajno vetar ne polomi lastare. Ja nisam ostavljao samo dva pruta, jednostavno nista nisam dirao. Na prolece ostavljam samo jedan prut sa dva okca i to je to.
Sačuvana
dolaca
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #299 Poslato: 24. Avgust 2011, 15:40:56 »

pomoć

kada iskopam rupu za lozu 40 sa 40 dubine 50 cm
stajnjak na dno i npk sitna zemlja
Mogu li pored loze 15 cm udaljene da ukopam cijev fi 50 od vode
da mogu da zaljevam sto više korijen jer je teren malo kamenit
da bi mogla loza i do dva metra naraste
gijovu rezidbu bi primjenjivo
teren je okrenut JI blag nagib 5%

izvinite ako sam profulo mjesto gdje cu pisati

adio
Sačuvana
Stranice: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 20 upita.