26. Oktobar 2025, 18:23:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Refluks i vrste kazana za destilaciju  (Pročitano 154980 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #30 Poslato: 09. Avgust 2011, 06:34:50 »

Ma sve ok al eto u srba razmena misljenja deluje pocesto kao kod drugih naroda razmena batina(ne kazem da je to ovde bio slucaj, zato mi je i drago sto ste stali)!
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 02. Novembar 2011, 22:05:59 »

Veoma interesantna tema. E sad ono sto mene interesuje je sa koliko ce na lluli poteci prva rakija ako je vocni kljuk imao recimo 10% alkohola, jer verujem da to nije isto.  Moja je predpostavka da ce na prvom poteci najslabija a na almbiku najjaca, te bi se i na taj nacin   moglo reci da je alambik najbolji za vocne rakije. E sad dolazim do misljenja da  bi za prepek vocne rakije  (druga destilacija) ipak najvise odgovarao ovaj prvi jer bi on sacuvao u tom slucaju ( ukoliko je moja prva konstatacija tacna) preko potrebne vocne arome u rakiji stim sto bi u tom slucaju  ipak bilo potrebno da se izvrsi blago  razdvajanje  frakcija pri prvoj destilaciji (par  decilitara prvenca i recimo sve ispod 20% na lulici).

Ovo je  ipak samo moje razmisljanje kao jednog od pocetnika u ovoj prici. Na ideju  o ovome sam dosao jer upravo jurim neki almbik  da kupim pa ne bi bilo lose da imam  recimo  veliki i mali kapak. Veliki za prvu destilaciju, a mali za drugu.

Interesuje me vredi li cemu ovo moje razmisljane, ili je ipak sassvim dovoljno da uzmem   samo jedan veliki kapak?? Huh?
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #32 Poslato: 02. Novembar 2011, 22:39:23 »

Svi klasični kazani se nazivaju alambik.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 02. Novembar 2011, 22:44:10 »

pardon moja greska, mislio sam na onaj sa slike broj 3
Sačuvana

IMA TU NECEGA
MaxMagnus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows Vista
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #34 Poslato: 05. Novembar 2011, 14:04:37 »

Poštovanje svima,

Čitajuci dosta ovih dana ovde po forumu (+internet...) nigde nisam uspeo da nađem odgovor na nekoliko pitanja, a mislim da je ova tema pravi izbor za jedno od njih.

Elem, da li neko može da mi malo detaljnije objasni šta je tačno svrha i funkcija onog stuba na "nemačkim" kazanima (sa nekoliko kružnih staklenih otvora) i koja je tačno funkcija deflegmatora (nadam se da je ovo tačan srpski naziv).

Takođe mi nije jasno da li je ovo na slici sve zajedno jedan uređaj ili, su taj "toranj za preciznu destilaciju" (po meni je ovo najlogičniji prevod za Fine Distillate Column) i deflegmator, dva različita aparata.

Kontekst pitanja se odnosi na proizvodnju voćnih rakija i da li ovi uređaji imaju smisla u njihovoj proizvodnji ili su pogodniji za neke druge vrste pića.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #35 Poslato: 05. Novembar 2011, 19:54:12 »

...Čitajuci dosta ovih dana ovde po forumu...
Rektifikaciona kolona je uređaj koji se sastoji od specijalno konstruisanih podova gdje svaki od njih uslovno rečeno glumi jedan obični kazan za destilaciju. Svaki prozorčić gleda na jedan pod. Zagrijavanjem kazana dolazi do isparavanja. Lakše isparljiva jedinjenja u vidu pare se dižu kroz podove prema vrhu kolone. Teže isparljiva jedinjenja se kondenzuju na podovima i kao tečnost slivaju opet kroz podove prema dnu kolone.
Ako bi se priča svela samo na relaciju etanol voda, onda se na ovaj način  povećava koncentracija etanola svakim podom i takva para se dovodi do deflegmatora, koji se nalazi iznad svih podova, na vrhu kolone.  
Deflegmator je uređaj u kome se sada regulacijom većeg ili manjeg stepena hlađenja vrši dodatna djelimična kondenzacija isparljivih jedinjenja. Teže isparljiva se kondenzuju i vračaju na najviši pod. Tečnost koja se vrača se naziva flegma. Lakše isparljiva koja nisu kondenzovana, u vidu pare odlaze u kondenzator i izlaze kao destilat.
Sve što je povezano je jedan aparat, jedino je ovaj bokal drugi.  Grin
Imaju oni smisla u proizvodnji voćnih rakija, jedino u pogledu kvaliteta rakije ne mogu konkurisati klasičnim kazanima.
Citat
Čitajuci dosta ovih dana ovde po forumu ..... nigde nisam uspeo da nađem odgovor na nekoliko pitanja
Postojali su odgovori na forumu, mislim da su i detaljniji, samo nastavi čitati.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
MaxMagnus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #36 Poslato: 06. Novembar 2011, 23:02:47 »

Imaju oni smisla u proizvodnji voćnih rakija, jedino u pogledu kvaliteta rakije ne mogu konkurisati klasičnim kazanima.

Možeš li malo pojasniti ovaj deo odgovora. Ako imaju smisla u proizvodnji rakija, koji je to onda smisao/funkcija/šta-već ako ne mogu da konkurišu klasičnim kazanima?

Takodje dosta sam puta sam naišao na pominjanje kvaliteta rakija, ali nigde nisam našao šta je to tačno sto odlikuje jednu kvalitetnu rakiju, definicija kvaliteta. Razumem da u proizvodnji kvalitetne rakije treba da budu sve faze te proizvodnje na visokom nivou. Interesuje me konkretno na krajnjem proizvodu kako da znam da li sam proizveo kvalitetnu rakiju, a da to ne bude moj ili nečiji subjektivni stav?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #37 Poslato: 07. Novembar 2011, 10:39:30 »

Isto kao da pitaš kome se prodaju sve one sky i druge raznorazne cole kada postoji pepsi i coca cola. Možda je još bolji primjer kašasti sok od jagoda, onaj fruktalov iz malog brika na slamčicu, uzmi njega i sve ostale od jagoda sa prostora bivše države pa se zapitaj šta je to kvalitet soka i ujedno koji je smisao kupovine onih drugih. Često je tačan odgovor jako banalan: cijena, marketing ili nedovoljna spoznaja o kvaliteti proizvoda.
I na ovo pitanje je odgovor već davan na forumu.
...Prednosti ovog kazana su prije svega u njegovoj brzini, za nekih cca. 8 sati uradi istu količinu za koju bi ti na klasičnom kazanu trebalo oko 40 sati. Ušteda energije zbog ovog vremena je druga važna prednost. Treće i nema, možda standardan kvalitet rakije, ali to je ionako isforsiran pojam koji ništa ne znaći...   
Razlozi kupovine ovakvih rakija su identični onim kod sokova, pa ako ih neko kupuje onda ima smisla da ih neko i proizvodi, a onda za proizvodnju treba imati kazan koji efikasno može raditi velike količine uz što manju cijenu koštanja. U nekim državama postoje i porezi po broju kazana a ne po njihovoj veličini ili broju proizvedenih litara.

Odgovor na drugo pitanje je kompleksan a ujedno i jednostavan jer u sebi sadrži sva naša iskustva od rođenja i prvih doživljaja okoline baš preko okusa i mirisa. Kvalitet bilo čega što konzumiramo je sadržan u onim senzacijama koje to nešto izaziva, uz mali opasku da bi se trebao objektivizirati zbog eventualnih ličnih percepcija, možda pod uticajem loših navika. 
Rješenje je u treningu i obučavanju, kako u prepoznavanju aroma tako i u znanju o načinu njihovog nastanka.

Konkretno kod kvaliteta rakije procjenjuje se: okus, miris, tipičnost, prozirnost, i boja.
Pokušat ču prevesti i dati jedan Nikićevićev opis okusnih i mirisnih karakteristika (i dobrih i loših) rakija od šljiva, koji u stvari predstavlja izvadak iz vokabulara senzorskih ocjena  svih alkoholnih pića.
Prema stepenu razvijenosti, miris rakije šljivovice može biti: neutralan (anemičan), slabo izražen, skroman, nov (svjež), izražen (razvijen), intenzivan, luksuzan, zreo, plemenit, agresivan (parfemski), i degradiran.
Prema stepenu prodornosti: neispravan (propao), nečist i čist.
Prema manama i prisutnosti primjesa: esterski (lakovi, ljepila, bilje), patočni, na košpicu (cijanidni joni), na tostirano (na prepečeno), zeljasto (travnato), na spaljeno, na zadimljeno, pljesniv (na vlagu), ustajao (bara-močvara), na ukuhano, na plastiku, nalik na gumu, na zagorjelo, na mokru krpu, zemljani, na prerađeno ulje, kiselkast, metalni, na benzin i naftu, slamnast (na sijeno), hemijski (aceton, acrolein, H2S, itd.), drvenast (grubi tanini), aldehidni (zelene note) i sl.
Prema tipičnosti miris može biti: netipičan i tipičan (karakterističan).
Prema utisku može se opisati kao: neugodan (odbojan), ugodan (simpatičan), kratak, dug (dugotrajan), prihvatljiv, lijep, bogat, siromašan, luksuzan, kompleksan, baršunast, tvrd (robustan), jak (rakijski), muškatni, bujan, nježan, cvjetni, voćni, rafiniran (plemenit), poput vanilije, umjetni (aromatizirani), pretjerano sladunjav, poseban (različit),
vegetativni, hemijski...

Rakija šljivovica po okusu može biti:
praznog okusa (slaba), polu-praznog, srednje punog okusa, punog, izrazito punog, uljasta, opora, jedka, oštra, neharmonična (neskladna) srednja harmonična, skladna (harmonična), potpunog ukusa, tanka, teška (napadnog okusa), na košpicu na patoku, sa osjećajem bockavog u okusu, zeljasta (travnata), na petrolej, sapunastog okusa, okusa u kome su izražene note meda , voćne ili livadske note, okus na ukuhano, cvjetni okus, slatkasta (alkoholno), okus na užeglo, nepitka, umjereno pitka, pitka,izrazito pitka, baršunasta, na začinjeno, na vaniliju, na plastiku, okus na metalno, suha, bljutava, kiselkasta, kisela, izrazito kisela, jednostrana (neugodan okus), na voštano, tupa (umorna-otužna) blaga, na gumu, nedovoljno razvijenog okusa, razvijenog okusa, sa izraženom manom, na zagorjelo, okus na dimljivo, okus aldehida (zelene note), okus na parfem, okus na umjetne arome i sl.

Kao što sam i rekao, djeluje komplikovano ali je u stvari jako jednostavno. Malo treniraš i učiš, pa se obučiš.
Sačuvana

MaxMagnus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #38 Poslato: 10. Novembar 2011, 20:07:01 »

jedino u pogledu kvaliteta rakije ne mogu konkurisati klasičnim kazanima.

Ja se opet vraćam na staro pitanje. Od zadnjeg odgovora sam malo više potražio o ovim uređajima i sad imam jedno dodatno pitanje:

Ukoliko znamo da se deflegmatoru može stopirati dotok vode i samim tim sprečiti/minimalizovati njegovo efektivno dejstvo, plus ukoliko na destilacionom tornju (ja i dalje mislim da je ovo ispravniji domaći prevod) koji ima samo 4 poda ne odvodimo kondenzat već ga ostavimo da učestvuje u procesu i time povećavamo količinu aromatičnih jedinjenja koja želimo da dobijemo u krajnjem proizvodu, i koristeći ljudska senzorna čula (ukus) u kombinaciji sa praćenjem temperature ključanja kljuka i temperature na vrhu tornja odvajamo frakcije ispravno, koja je onda prednost klasičnog kazana u odnosu na ove moderne varijante koje možemo da vidimo uvek kad se prikazuju nove destilerije, čak i male po obimu godišnje proizvodnje?

Ovog puta mi ne treba objašnjenje funkcionisanja uređaja, već neka lista prednosti i mana modernog kazana u odnosu na klasični i obrnuto.

I da li je neko imao priliku da obavi konkretne testove koristeći oba kazana sa istim fermentisanim materijalom i ako može da iznese svoje zaključke?

Hvala Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #39 Poslato: 10. Novembar 2011, 22:40:45 »

Ovog puta mi ne treba objašnjenje funkcionisanja uređaja, već neka lista prednosti i mana modernog kazana u odnosu na klasični i obrnuto.
I na ovo pitanje imaš napisan odgovor na forumu, pa bi stvarno bilo u redu pročitati ono što već piše, što ne znači da ne možeš pitati za nešto što možda nije.
Najbolju listu mana i prednosti daje jedan od njegovih najvećih proizvođača. Nemoj da te iznenadi što ta lista uopšte nije dugačka i što je tako jednostavno napisana. Stvar je upravo takva, jednostavna i očigledna u onom njenom praktičnom dijelu.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=16.msg16028#msg16028
Ako ga onaj ko se smatra jednim od najjačih svjetskih proizvođača reklamira na ovaj način, onda je to nešto u šta se ne sumnja. Zašto bi lagao i to na svoju štetu, prije će biti da samo iznosi istinu svjestan činjenice da su tako nešto potvrdila sva istraživanja i ocjenjivanja kvaliteta rakija najeminentnijih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti. Ne kažem da se o ovom ne može raspravljati i na nekom teoretskom ili „destilacijski logičkom“ nivou, ali je to onda priča za koju je potrebno debelo predznanje.
Sačuvana

MaxMagnus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #40 Poslato: 11. Novembar 2011, 00:56:37 »

If using an alembic, we recommend a slower speed.
While a less efficient and slower process, this method results in a finer, more aromatic brandy.
The reflux still, on the other hand, allows for a speedier production rate and is very efficient.
Unfortunately, its speediness destroys many of the elements that give brandy its distinctive character traits. So, if wondering which method and still to use, first decide what you consider most important in making your brandy.

Pa odgovor i nije takav kakvim si ga predstavio. Lepo kažu da ukoliko se koristi alembik, preporučuju sporiji proces, koji je manje efikasan, dok moderni reflux kazani imaju mogućnost da isteraju brže. Ali niko ne spominje niti zabranjuje sporiji proces i kod njih.

Dve stvari nisu pomenute a mislim da su one bitne iz mog originalnog pitanja. Ne pominje se dvostruka destilacija (prepek) kod alembika a svi znamo da se u prepeku takodje gubi deo arome, i ono značajnije, pomenuo sam da se može kontrolisati stepen efikasnosti deflagmatora na modernom kazanu, plus ukoliko se kondenzovani sadržaj na destilacionim pločama ne izvlači napolje, vec vraća nazad na destilaciju, samim tim će se i veća količina aroma preneti u krajnji proizvod.

Naiđoh i na ovaj tekst:
Citat
This industrial production sized pot still is used for the making of fruit brandies. It is steam-heated with an automatic separation and heating system. Typical products include cherry brandy and slibovicc, or plum brandy. Filling capacity of 2500 liters. Located in Czech Republic.
a ovo je slika tog kazana

Što se tiče sumnje, ja ne verujem nekome ni da je dan dok ne pogledam kroz prozor i ne potvrdim, a pogotovo na ovaku nedefinisan odgovor a vidim da većina njihovih proizvoda koristi upravo moderne varijante.

Da li neko ima ikakvog iskustva, čak u ovom momentu prihvatam i snajinog kuma punicin odgovor Smiley, o konkretnim iskustvima sa ovakvim ili sličnim kazanima.

PS: forumi su vrlo zastareo način komuniciranja na internetu, i očekivati od nekoga da pre nego što postavi bilo kakvo pitanje, pročita kompletnu korespodenciju od nekoliko godina je malo neozbiljno, tako da ne vidim poentu upućivanja na stare teme. Naravno ukoliko se neko ne ponaša bahato pa postavlja pitanja gde im nije mesto ili preteruje u količini besmislenih pitanja. Konkretna tema "Kazan za pecenje rakije" ima 23 strane i samo je jedna od zanimljivih tema koje su vrlo često prepune nepotrebnih i malicioznih odgovora koje je jako teško filtrirati, tako da je uvek lakše i produktivnije odgovoriti ponovo nego nekome "čitati bukvicu"... A i moja pitanja su sasvim primerena jer je upravo reflux tema. Hvala

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #41 Poslato: 11. Novembar 2011, 10:06:20 »

Ali niko ne spominje niti zabranjuje sporiji proces i kod njih.
Ne mora biti zabranjeno ali je tehnički neizvodljivo, jer oni ne mogu raditi tako sporo koliko bi bilo potrebno, kada bi i mogli opet im to ne bi bilo dovoljno za postizanje kvaliteta.
Citat
Pa odgovor i nije takav kakvim si ga predstavio.
Odgovor je upravo takav kako je napisano, a za potpunu sliku trebalo bi malo i razumjeti da se neke stvari nikada ne izriču do kraja, pogotovo u sferama biznisa. Prava istina je da su oni razlog umotali u priču o brzini, što svakako nije laž, ali jeste skretanje pažnje sa najvažnijeg razloga, a to je da konstrukciono rješenje ne dozvoljava proizvodnju vrhunskog kvaliteta kao kod klasičnog kazana.
Citat
Ne pominje se dvostruka destilacija (prepek) kod alembika a svi znamo da se u prepeku takodje gubi deo arome, i ono značajnije, pomenuo sam da se može kontrolisati stepen efikasnosti deflagmatora na modernom kazanu, plus ukoliko se kondenzovani sadržaj na destilacionim pločama ne izvlači napolje, vec vraća nazad na destilaciju, samim tim će se i veća količina aroma preneti u krajnji proizvod.
Oko ovog ni ja nisam bio do kraja iskren, kao i Holstein, isto sam pokušao izbjeći odgovor i umotati ga u priču o teoriji za koju je potrebno debelo predznanje.
Očito da ču ipak morati odgovoriti.
Citat
svi znamo da se u prepeku takodje gubi deo arome
Ovakvu glupost sam čuo mnogo puta, ali još nisam čuo ni jednu poštenu rečenicu koja bi to makar pokušala dokazati i argumentovati. Još nešto mi nije jasno, odakle dolaze ovakve gluposti, i kako ih mnogi tako olako prihvataju? Jesi li ti iz Srbije? Čitavo vrijeme otkako znam za rakiju, pojam prepečenice i dvostruke destilacije je na ovim našim prostorima bio vezan za Srbiju. I dalje sam ubijeđen da je to ne samo tradicija nego i najčešći način pravljenja rakije. Odakle sada izviru ovakve totalno neutemeljene „teorije“ da se tako gube arome? Molim te budi vjerodostojan pa pokušaj reći koje se to arome gube dvostrukom destilacijom. Pronađi makar samo jednu, neku manje važnu.
Evo ti i mala pomoć.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1132.msg13872#msg13872
Druga stvar za koju kažeš da je i važnija iz tvog originalnog pitanja.
Citat
da se može kontrolisati stepen efikasnosti deflagmatora na modernom kazanu, plus ukoliko se kondenzovani sadržaj na destilacionim pločama ne izvlači napolje, vec vraća nazad na destilaciju, samim tim će se i veća količina aroma preneti u krajnji proizvod.
Ovdje sad postavljaš kontradiktornu tezu. U prvom dijelu ograničavaš rad i smanjuješ efekat deflegmatora i tako puštaš da teže isparljiva jedinjenja prođu u destilat, a onda kažeš kako njihovo vračanje obogaćuje aromu. Sad ovim drugim ideš u drugu kontradiktornost, sa onom prvom konstatacijom o gubitku aroma dvostrukom destilacijom.  Kazan sa 4 poda je vulgarizovano rečeno i četvorostruka destilacija. Kako sada u dvostrukoj destilaciji da se gube arome a u četvorostrukoj ne. Ne samo da ideš u kontradiktornost nego sve postavljaš upravo naopako od onog što jeste, ako se nešto sa podova ili iz deflegmatora vrača u kazan onda se time ne radi obogaćenje nego osiromašenje destilata sa drugim hemijskim jedinjenjima, što arome i jesu. Zbog toga su uostalom i konstruisani ovi kazani sa rektifikacionoim kolonom, kako bi se mogla raditi čistija destilacija. Dakle, dobiti i čistiji destilat sa što manje primjesa iz polazne smjese. Kao takvi se reklamiraju i danas, to ne samo da je reklama nego i istina. Na žalost tako se ne dobiva kvalitet rakije, nego kvalitet čišćeg etanola.    

Moram te ponovno uputiti na već napisano u prvoj poruci ove teme.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1260.msg16364#msg16364
Refluks je izraz koji se koristi za opisivanje količine isparenja koja se kondenzuju i vračaju natrag u lonac kazana na ponovno kuhanje. Refluksom se pored ostalog smanjuje količina teže isparljivih jedinjenja u destilatu, ali to smanjenje ne smije biti ni premalo ni preveliko, nego optimalno. Zbog te optimalnosti dvostruka destilacija na klasičnom kazanu i daje najkvalitetniju rakiju. Etil acetat, kao i čuveni mošus, i mnoge druge stvari u prirodi su smrad u velikim koncentracijama, a u optimalnim i određenim koncentracijama predstavljaju voćne ili najcjenjenije parfemske mirise. Na drugoj strani kada se previše smanji njihova koncentracija onda ostane alkoholna vodica, na šta i liče svi oni falsifikati koji su preplavili tržište.
Sad bi trebali nešto reći i o prednostima rektifikacione kolone. Komocija u radu, brzina i cijena koštanja dobivene rakije, i standardni kvalitet. Ako neko nema dovoljno kvalitetno voće nego škart, ne obavi njegovu pravovremenu berbu, ne želi ili ne uradi dobru pripremu i preradu, ne zna ili ne uspije obaviti dobru fermentaciju, ne želi obaviti kvalitetnu destilaciju na standardnom kazanu, onda se  rektifikacionom kolonom može dobiti rakija koja ne mora imati izražene mane ali time nema ni aromatski potencijal. To je taj standardni u stvari prosječni kvalitet, i u škartu od voća i uštedi energije i radne snage leži i manji trošak takve rakije.  

Što se tiče sumnje, gledanja kroz prozor i puničinog odgovora, izgleda da ponovo voliš biti kontradiktoran. Sumnjaš i ne vjeruješ nikome čak ni iskustvima cijele planete i eminentnih stručnjaka (može se i izguglati) a vjerovao bi nečijoj punici. Dobra ti spika, a i logika.
Citat
PS: forumi su vrlo zastareo način komuniciranja na internetu,
He, he, i ti baš na jedan od njih došao tražiti odgovore.
Citat
i očekivati od nekoga da pre nego što postavi bilo kakvo pitanje, pročita kompletnu korespodenciju od nekoliko godina je malo neozbiljno, tako da ne vidim poentu upućivanja na stare teme. .... tako da je uvek lakše i produktivnije odgovoriti ponovo nego nekome "čitati bukvicu"...
Ne čitam ti bukvicu nego iz pitanja koje postavljaš vidim da bi bilo jako korisno da pročitaš ono što već piše na forumu, pa ti samo savjetujem.
Ako imaš neko ozbiljnije pitanje ili zapažanje od mene ćeš dobiti odgovor, u suprotnom ćeš dobiti upućivanje na već napisano. Ukoliko želiš da ti ja ne odgovaram na postavljeno pitanje, trebaš to samo navesti u njemu.
Sačuvana

MaxMagnus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #42 Poslato: 11. Novembar 2011, 10:41:29 »

Nisam osoba koja voli da se svađa, ali osećam da ti jesi. Pogotovo neko ko voli da bude uvek u pravu... Moje rečenice si u većini odgovora izvukao iz konteksta i izmanipulisao da odgovaraju tvojim stavovima.

Evo samo primer: smanjenje dotoka tečnosti u deflegmator se dozvoljava da više aromatskih jedinjenja prodje u destilat. Šta je ovde kontradiktorno? Dalje, ukoliko se sa podova na destilacionom tornju ne izvlači kondenzat, vec se pusti da ponovo ode nazad u kominu koja ključa, zar se tim istim aromatskim jedinjenjima ne daje "druga šansa" da ponovo prođu isti put i završe u konačnom proizvodu. Šta je ovde kontradikcija?

Porediti 4 poda na tornju sa 4strukom destilacijom isto nema smisla, zar ovde ti nisi kontradiktoran?

Gubljenje dela (naglašavam DELA) arome prilikom prepeka. Meka rakija se tera do nule, zar ne. Komina ima nižu tačku ključanja od meke rakije i veća količina aroma će preći u nju, i jasno je da će se u prepeku zadnja frakcija ranije odvojiti i samim tim deo aroma MORA da pređe u zadnju frakciju. Ja nisam rekao da će srednja frakcija biti bez ukusa, ličiti na votku ili slično, već da će se deo arome smanjiti u odnoau na meku rakiju. Jedan od čestih načina kako se aroma dodaje rakiji je prepek koji se radi od 2/3 meke rakije i 1/3 komine. Žašto bi se to radilo ako se po tebi ne smanjuje aroma.

Ja jesam iz Srbije, rođen sam ovde, rodom sam iz Bosne i u mojoj familiji se rakija peče oduvek... Imali smo svoje voćnjake, i svake godine su se pekle ogromne količine rakije. Ne pričam ja ovo kao potpuni laik, ali želim da postavim konkretna pitanja, bez ubacivanja mojih statvova kako bih uticao na tok odgovora.

Ja (mi) pečemo rakiju na klasičnom kazanu, i peći ćemo je tako još verovatno dugo, ali ja želim da proverim kako radi taj moderni sistem i verujem da je on u prednosti upravo zbog svoje prilagodljivosti i mogućnosti da se postupak i efekti kontrolišu i fino podešavaju u zavisnosti od potrebe.

Ova priča mi liči kao na poređenje Ford T iz 1908 i Mercedes S iz 2008. Ford možda ima autentičnije iskustvo u vožnji, ali reći da je bolji od mečke je smešno.

Za kraj, zamoliću te da prekinemo ovu raspravu, slobodno odgovori ako imaš želju i potrebu, ali ja sam za ovo konkretno pitanje i tvoj odgovor stigao do kraja i neću više odgovarati na tvoje odgovore...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #43 Poslato: 11. Novembar 2011, 15:55:34 »

Nemaš ni razloga ni argumenata za sve to, ali nema veze.

Samo ne želim dozvoliti da se izvrću neoborive činjenice vezane za pravljenje rakije i da se na taj način pljuje po njenoj kvaliteti, i furaju razne marketinške fore sa neutemeljenom argumentacijom. Ne kažem da su to tvoje namjere, ali izjavom da svi znaju da se dvostrukom destilacijom gube arome, debelo se stavljaš u tu službu. Normalno je da ću tada sa potpuno jasnom, otvorenom i opravdanom argumentacijom takve stvari nazvati glupostima. Ko ima kontra argument neka izvoli.

P.S. U svakom slučaju ću poštovati želju za izostankom moga obraćanja tebi, kad god to naglasiš.
Sačuvana

milorad
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #44 Poslato: 11. Novembar 2011, 23:49:37 »

pitanje za bistricu  kod destilacije rakije od jabuke kako treba postaviti tabarku u odnosu na kazan tako da lula ina pad prema tabarki ili obratno i koliko stepeni kako za prvu destilaciju kako za prepek pozdrav
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.102 sekundi sa 21 upita.