Ja vec dve godine intenzivno radim sa hrastovim čipsom. I ja koristim onaj iz firme ERBSLÖEH.
Probao sam ga više puta na svojim destilatima i rezultati su i bili odlični.Destilate čuvam u staklenim i
rostfrajnim posudama. Senzorično ne može se primetiti razlika dali je destilat čuvan u bariknom buretu
ili sa čipsom(ili vrlo,vrlo teško). Može se uociti razlika samo ako direktno uporediš te dve destilate i sa znanjem
da je jedno uradjeno sa čipsom a drugo iz bureta.
Vino ili destilate izvuku iz drvo bureta, tanini i arome samo iz dubine od 2-4mm.A pošto nijedan čips nije deblji
od 5mm iz njega se ubrzo sve korisno izvuče.
Razlika je u tome što prirodnu aeraciju destilata iz bureta ne mozes tako lako”imitirati”,tako da destilati čuvanim u bariknom buretu su za nijansu nežni i elegantnii.U upoređenje sa buretom, rakiju sa hrastovim čipsom koje čuvaš u staklenim ili rostfrajnim posudama moraš provetravati ili pretakati ,tako da destilate dođu u kontakt sa kiseonikom i stvore svoje poželjne reakcije i sazrejavanje.Ali zato je razlika u ceni ogromna. Jedno barikno bure, zavisno od kvaliteta,košta od 300-600 EUR a čips od 7-15 EUR/1kg.
Postoji i razlika u mikrobiološkom aspektu.Kod čipsa postoji manja opasnot da se "kontaminira"–jer čips upotrebiš samo jedanput .Nije to kako sa buretom koje trazi svoju negu,odrzavanje i propratne pripreme.
Kad stavljaš cips u vinu ili destilatu moraš to i povremeno mešati ,da bi ubrzao ekstraciju.
Ja svoj čips stavljam u žensku čarapu i tako prvih dana promutim destilat, podizuči čarapu par puta gore dole.
Za vino sam ti dao preporuke,za destilate moja preporuka je da ideš sa 0.5-5gr/1l. Kontaktni period od 5 dana do 3 meseca. I ovde moraš sam eksperimentirati.Ja sam jedan destilat drzao i godinu dana pod uticajem cipsa,pa mu ništa nije falilo...