29. Oktobar 2025, 12:04:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Hrastov čips (letvice, opiljci…) za ubrzano starenje rakije  (Pročitano 196988 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #90 Poslato: 28. Decembar 2013, 19:58:13 »

ja sam  dobio odlican  rezultat sa  5 grama  francuske kocke u sljivi, stajala je 3 meseca    m+
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Ugljesa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 28. Decembar 2013, 22:08:01 »

Proslo je jedva 24h od potapanja cipsa, a boja je vec tamna!!!! Da nisam negde pogresio?Huh? Balonce mi stoji na T=23-25C, u ne bas tamnom okruzenju. Sta ce biti za mesec, 2 ili 3??? Ako budem  drzao tih 3-4 meseca, polasim se da ce izaci na crno  :'( .... Isti cips koristim i za vino...sta li se tek tamo desava?Huh?dohfly
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 28. Decembar 2013, 22:19:57 »

Možda nije tamna od čipsa nego od nika (Uglješa)  Cheesy
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Ugljesa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #93 Poslato: 28. Decembar 2013, 22:42:13 »

Ima istine u tome....Cumurko!!!! Cheesy
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 29. Decembar 2013, 09:28:32 »

Sigurno ti je "balonce" ono "zadimljene"boje(nije bezbojno).
Sipaj malo rakije u bezbojnu casu i videces da i nije toliko "cumurkasta"..... Smiley
I mene je to prvi put prevarilo.

Citat
@jagnjilac
Da, bila je to dobra sljivka!
Ovo ti jos vise daje stimul,kad ti Sumadinac kaze da ti je rakija od sljive dobra.... Smiley
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
Mladen81
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Mac OS X
Browser:
Safari 1.0

« Odgovor #95 Poslato: 15. Septembar 2014, 14:51:25 »

Dobio sam ponudu za hrastove kockice, savetuju me da za kolicinu od 500l rakije uzmem 5kg kockica koji treba da
stavim u manju kolicinu rakije (oko20lit) da sacekam ekstrakciju do dva meseca i potom da dobijeni
ekstrat mesam sa ostalom rakijim u odnosu koji mi odgovara, tj po ukusu.
Radi se o cipsu viniblock odyse fo, mislim da je Cileanske proizvodnje.
Sta mislite o ovom predlogu, ako neko ima da predlozi neku drugu vrstu cipsa otvoren sam za sve predloge....

Hvala unapred
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #96 Poslato: 15. Septembar 2014, 15:43:24 »

ja  sam  ga  probao, doduse  sa upola manjom  kolicinom po  litri al  sam  radio odstojavanje od  godinu dana i odmah  sve u   rakiju
Sačuvana

IMA TU NECEGA
fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #97 Poslato: 21. Oktobar 2014, 13:08:45 »

Mislim da je kolicina od cca 10g francuskog cipsa po litri rakije dovoljna. Nemam nikakvo iskustvo sa stavljanjem istog cipsa u vino. Imam frankovke, berba 2013, alkohola 12,5 a volieo bih da ga malo testiram u kombinaciji sa cipsom. Takodje imam i crnog burgundca, ista kolicina alkohola. Sta savetujete, koliko gr cipsa po litri vina, i koliko da odstoji??? Pozdrav svima. Scratchhead
Sačuvana

Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #98 Poslato: 21. Oktobar 2014, 13:59:49 »

Citat
Sta savetujete, koliko gr cipsa po litri vina, i koliko da odstoji???
Cips mozes stavljati u kominu,most ili vinu. Rezultati su gotovo isti.
U zavisnost velicine i jacinu nagorevanja mogu da ti dam i preporuka za kolicinu.
Napisi mi koja ti je velicina cipsa i stepen nagorelost.
Pozdrav,

U prodaju (u Makedoniji) imas 3 velicine cipsa:
Srednja(10-12x5-8x2-5mm) mala(5-10x2-5x1-3mm) i pilevina (3-8x1-2x0.5-1mm)
Isto tako imas i tri stepena nagorevanja:
Lako,sredno i jako nagoreni cips.
Dodaje se u vinu od 2-4 gr(sprema najnovijim preporukama) u period od 4-6 nedelja pa i do 6 meseca.
Ako dodas vise,trebas skratiti kontaktni period.
Sačuvana

fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #99 Poslato: 21. Oktobar 2014, 17:26:38 »

Jon, ovo sto ja imam proizvodi ERBSLÖH (OakyVin FM) intezitet nagorelosti je medium dakle srednji, a sto se tice velicine, zanimljivo je da u austriji nije naznacena, kako ja vidim u pakovanju ima izmesane srednje i male velicine po tvojim merama. Hvala ti za savet sto se tice vina, a kakvo je tvoje iskustvo sto se tice loze? Cudi me da je objasnjenje vrlo siromasno na pakovanju, gde stoji da ide od 50-300gr/hl od 5-30dana! Pozdrav
Sačuvana

Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #100 Poslato: 21. Oktobar 2014, 19:35:05 »

Ja vec dve godine intenzivno radim sa hrastovim čipsom. I ja koristim onaj iz firme ERBSLÖEH.
Probao sam ga više puta na svojim destilatima i rezultati su i bili odlični.Destilate čuvam u staklenim i
rostfrajnim posudama. Senzorično ne može se primetiti razlika dali je destilat čuvan u bariknom buretu
ili sa čipsom(ili vrlo,vrlo teško). Može se uociti razlika samo ako direktno uporediš te dve destilate i sa znanjem
da je jedno uradjeno sa čipsom a drugo iz bureta.

Vino ili destilate izvuku iz drvo bureta, tanini i arome samo iz dubine od 2-4mm.A pošto nijedan čips nije deblji
od 5mm iz njega se ubrzo sve korisno izvuče.

Razlika je u tome što prirodnu aeraciju destilata iz bureta ne mozes tako lako”imitirati”,tako da destilati čuvanim u bariknom buretu su za nijansu nežni i elegantnii.U upoređenje sa buretom, rakiju sa hrastovim čipsom koje čuvaš u staklenim ili rostfrajnim posudama moraš provetravati ili pretakati ,tako da destilate dođu u kontakt sa kiseonikom i  stvore svoje poželjne reakcije i sazrejavanje.Ali zato je razlika u ceni ogromna. Jedno barikno bure, zavisno od kvaliteta,košta od 300-600 EUR a čips od 7-15 EUR/1kg.

Postoji i razlika u mikrobiološkom aspektu.Kod čipsa postoji manja opasnot da se "kontaminira"–jer čips upotrebiš samo jedanput .Nije to kako sa buretom koje trazi svoju negu,odrzavanje i propratne pripreme.
Kad stavljaš cips u vinu ili destilatu moraš to i povremeno mešati ,da bi ubrzao ekstraciju.
Ja svoj čips stavljam u žensku čarapu i tako prvih dana promutim destilat, podizuči čarapu par puta gore dole.

Za vino sam ti dao preporuke,za destilate moja preporuka je da ideš  sa 0.5-5gr/1l. Kontaktni period od 5 dana do 3 meseca. I ovde moraš sam eksperimentirati.Ja sam jedan destilat drzao i godinu dana pod uticajem cipsa,pa mu ništa nije falilo... Smiley
Sačuvana

fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #101 Poslato: 21. Oktobar 2014, 22:48:54 »

Ostaje mi samo da ti zahvalim na pomoci. Pozdrav Thumb
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #102 Poslato: 21. Oktobar 2014, 23:43:39 »

Jon, šta misliš zašto je kod onog osnovnog tipa francuskog konjaka koji je u prosjeku stario u hrastovim buradima par godina, cijena 5, 20 i 100 puta niža od onih koji su redom dozrijevali više godina? A sva četiri su prošli potpuno isti tretman u fazi ekstrakcije, obogaćivanja komponentama novog hrastovog buretu u trajanju od 6-12 mjeseci.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #103 Poslato: 22. Oktobar 2014, 00:45:41 »

Nemoze se sporediti konjak Hennessy-Paradise sa bilo cemu u svetu rakije... Smiley
Kako sto sam i napisao-hrastovim cipsom mozes samo imitirati cuvanje destilata u bariknom bure.
Prirodno "disanje" drvenog bureta je zasad jos nezamenljivo.
Cena konjaka verovatno zavisi i od te starosti,negovog isparavanje"andjeoskog udela",plesni na buretom koji predaju svoje ekstravagante arome u destilat itd....
Iskreno jos nisam dosao do te "lekcije" za kalkulaciju stvarno dobrog i od starosti ulegnutog destilata.
Moras mi pomoci ili da sacekamo neko moje unuce da nam isprica... Smiley
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #104 Poslato: 22. Oktobar 2014, 14:29:13 »

Upravo to što si ovaj put naglasio. Nije mi namjera bila da ulazim u cijene u vidu kalkulacije nego samo kao naglasak na starenje i formiranje aroma jer znam da si toga svjestan. Ekstrakcija je samo ona početna faza a sve ostalo je stvar vremena koje protiče u nezamjenjivim uslovima koji se ostvaruju u buretu. Nakon ekstrakcije u staklu ili inoxu se ne dešavaju takve promjene. Nema potrebe da čekamo unuke sa ocjenom sve su to drugi izuzetno stručno odavno uradili. Nije ni sama ekstrakciju manje važna. Za nju je poznato da bi trebala biti umjerena i da se ne bi trebala dešavati po cijeloj zapremini materijala. Njen intenzitet se inače pokušava smanjiti zapreminom novog bureta, kod konjaka u buradima od oko 400 litara jer veće bure daje manju kontaktnu površinu po litri destilata. A kod voćnih rakija kao što je kalvados i kraće vrijeme i veća burad pa i ona od 1.000-2.000 litara. Na sličan način se i u vinarstvu nastoje izbjeći one pomalo napadne i prenaglašene arome drveta koje ujedno maskiraju i neke druge. Lično ih ne cijenim u tom obliku pa sam svjestan uticaja veličine bureta i ostalog kod ekstrakcije a kamoli čipsa. Zato se često, i sa boljim rezultatima, koriste enološke daščice koje imaju dosta veću debljinu pa time i drugačiju ekstrakciju od tankog čipsa. Bez obzira što se materija iz drveta osim celuloze u potpunosti razgrađuje na nekih par milimetara, kod rakija vlaženje drveta ide do nekih 10 mm pa će ova debljina čipsa biti malte ne isprana a što onda utiče na proporciju komponenti ekstrakta.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.038 sekundi sa 18 upita.