13. Decembar 2024, 07:58:46 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ciknulost vina  (Pročitano 72309 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #15 Poslato: 18. Januar 2010, 10:34:22 »

Piknometar ti nij potreban za odredjivanje kiselina, on se koristi za odredjivanje specificne mase, ekstrakta i alkohola u vinu.
Komplikovana je prica, ako hoces mogu ti poslati na e-mail pa prouci. Trebalo bi mi pola sata da prekucam Cool
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #16 Poslato: 18. Januar 2010, 10:57:03 »

JA SE IZVINJAVAM FORUMASIMA STO SAM GRESKOM PUSTIO OVU PORUKU NA OVU TEMU TE BIH ZAMOLIO DIODU AKO MOZE DA JE PREBACI NA ,,VOCARSTVO I KREDITIRANJE ZASADA,, POZ I JOS JEDNO IZVINJENJE ZA GRSKU.omaklo se
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #17 Poslato: 18. Januar 2010, 10:57:35 »

Vec je prebacena Wink
Sačuvana
dr.saric
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #18 Poslato: 19. Januar 2010, 22:26:47 »

Piknometar ti nij potreban za odredjivanje kiselina, on se koristi za odredjivanje specificne mase, ekstrakta i alkohola u vinu.
Komplikovana je prica, ako hoces mogu ti poslati na e-mail pa prouci. Trebalo bi mi pola sata da prekucam Cool

moja adresaje     dragoslav.saric@gmail.com
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #19 Poslato: 21. Oktobar 2011, 09:53:08 »

Sta sa ciknulim vinom? Peca vec zna sta se desilo. Naime brat je izmuljao oko 1000kg Sovinjona belog na svoj nacin, nije bitno, i posle 15 dana miris sirca se sirio dvoristem. Probali smo vino, te kiselo mnogo malo i tako... Sta da se radi? Reko ili pravi sirce ili baci. Pitao i Cilica i on im rekao da nema ni rakija od toga. Brat nije hteo (opet) da slusa i na kraju je pitao nekog tehnologa iz Rekovca ili Belusica (Peca ga verovatno zna), covek kaze ubaci gaseni krec pa peci rakiju...
Elem ispekli su rakiju, a ja sam u prolazu svratio da "gradiram" mucenicu.  Shocked Ljudi, pa to uopste nije lose! Rakija sigurno nije KISELA!
Ne znam sta i kako je do kraja ispalo, ali eto razmisljanja za sve one kojima vino krene po zlu (sircu). I profesor Jovic u prirucniku za spravljanje rakija pominje gaseni krec za neutralizaciju sircetne kiseline.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #20 Poslato: 21. Oktobar 2011, 13:42:48 »

E Profi, sve to je lepo ali mogao si i vino da spaseš. Nakon kreča izmeriš količinu alkohola i ako je OK, dodaš mirišljavh trava, mlevenih suvih grožđica, i kojekakvih začina po volji. Pročitaš Orfelinovog ,, Iskusnog podrumara,, za ideje o travama. Nakon 2-3 meseca odležavanja , otočiš vino i dobijaš lep vermuth. Ja probo, odlično je, malo nepostojano ako preteraš sa grožđicama, zbog šećera, ali je sve ostalo veoma korektno. Naročito u odnosu na to šta je sve to pre toga bilo.Pozz.

P.S. Mulj zaostao posle dodavanja kreča ne mirisati nikako, odvratno smrdi.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #21 Poslato: 21. Oktobar 2011, 14:13:32 »

Velika je kolicina za toliki vermut,rakija je bolje resenje.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #22 Poslato: 21. Oktobar 2011, 18:21:30 »

U pravu si, iako ne verujem da je dobijeno više od 70 lit. prepečenice, ja sam samo izneo svoje iskustvo sa ciknulim vinom. A isto ovo važi i u slučaju manitog vrenja, pošto kreč jako lepo skida i neprijatan miris vinu. Samo treba biti obazriv zbog gubitka vinske kiseline, takvo vino je obično više nego prazno, bez ukusa i mirisa. Pozz.
Sačuvana

Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #23 Poslato: 21. Oktobar 2011, 20:22:41 »

Ma to je brat bio majstor, imao je svoje mentore! Grozdje je bilo vrhunskog kvaliteta, i umesto da dobije vrhunsko vino dobio je to sto je dobio. A za vermut... Pa krec je sigurno pojeo PRVO vinsku kiselinu, tako da bi to licilo na...  dohfly
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #24 Poslato: 21. Oktobar 2011, 22:47:34 »

Da obično je tako, ali zato dodaješ grožđice koje obično obiluju u vinskoj kiselini, i naravno u šećeru. No sve je to za neku drugu temu, i ovako je dobro ako je već tako ispalo. Pozz.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #25 Poslato: 22. Oktobar 2011, 20:44:16 »

Jedan zgodan opis sa gradacijom i razlozima nastanka sirćetne kiseline.
1. Mala količina sirćetne kiseline se formira tokom alkoholne fermentacije od strane kvasaca.
2. Nešto veća količina sirćetne kiseline se uvijek formira tokom malolaktične fermentacije.
3. Većina sirćetne kiseline nastaje bakterijskom fermentacijom limunske kiseline. 
3. Zastojem fermentacije, mliječne bakterije često pretvaraju preostali šećer u sirćetnu kiselinu, nije im potrebno prisustvo vazduha. 
4. Velika količina sirćetne kiseline nastaje kada sirćetne bakterije pretvaraju etilni alkohol u sirćetnu kiselinu, u prisustvu vazduha.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dejan1976
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 27. Novembar 2011, 18:31:06 »

Pozdrav svima ja sam novi korisnik i zelim da se prestavim, i pozelim svima ugodno popodne.

Smiley Thumb Smiley

Imaobih jedno pitanje ja licno neznam nista o vinu, ali moji roditelji imaju nekoliko cokota u selu i sada imaju problem
da im to vino ( oko 100 l ) kisni kao da ima sirca u vinu, potrebna mi je nekakva pomoc ako tu moze nesto da se ispravi.
Hvala na vasim odgovorima deki
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #27 Poslato: 27. Novembar 2011, 22:28:51 »

Hajde ja da odgovorim posto smo blizu, Krnjevo i Šapine nisu tako daleko. Pozdrav Dejane i dobrodošao. A pitanje u vezi vina koje kisni, kako kažeš kao da ima sirćeta u njemu, ;  pa ako je kiselo zbog vinske kiseline, to znači da na mirisu se oseća na vino a ne na sirće, onda je to dobro, međutim ako se oseća na sirće na mirisu i još je kiselo na ukusu, mislim da nije dobro, i nemože se mnogo pomoći. Pa probaj to pa javi šta je i kako je.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
paradoks
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 26. Avgust 2018, 19:00:13 »

Bezmalo godinu dana imao sam odlično crno vino sorti kaberne sovinjon (80%) i frankovka (20%). Odjednom je dobilo nešto izraženiju kiselu notu i prijatelj mi je rekao da sumnja na acetonski miris u vinu. Sumporisao sam ga jakom dozom vinobrana oko 15 grama na hektolitar i skinuo kiselinu na optimalnu meru kalcijum bikarbonatom.I sad osećam pomalo neprijatan miris taloga i sumpora zajedno? Da li se acetonski miris u crnom vinu može odstraniti ili umanjiti, te da li je takvo vino za piće? Šta bih dobio pretakanjem i skidanjem sa taloga pa blagim sumporisanjem od 5 grama vinobrana na hektolitar? Hvala na eventualnom odgovoru.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #29 Poslato: 26. Avgust 2018, 22:39:54 »

Očito da ti je vino bilo u dodiru sa kiseonikom, i imao si problem sa sirćetnom bakterijom.Medjutim,kalcijim karbonat u tom slučaju se ne dodaje vinu jer on reaguje sa drugim kiselinama,i to onim koje su poželjne a ne sirćetnom.
Pri tom 15gr vinobrana što si dodao je previše,iako vinobran zaustavlja proces sirćetnog kvarenja ta doza je preterana.

Ja se ne bih oko njega dalje trudila.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.026 sekundi sa 21 upita.