26. Oktobar 2025, 23:34:20 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Destilacija "kazan na kazan" - pro et contra  (Pročitano 141352 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #60 Poslato: 03. Septembar 2010, 22:59:49 »

Ako misliš da je previše ti smanji. I ja najviše volim kada je oko 40, tada me nekako najviše privlači i ne mogu da joj odolim.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #61 Poslato: 03. Septembar 2010, 23:15:43 »

Cela ova priča ima smisla jedino ako je tačna konstatacija o termodinamičkoj ravnoteži koja je ovde predstavljena tako da para iznad tečnosti ima istu temperaturu kao i tečnost koja ključa, i to u celom području od površine tečnosti pa do mosta.
Ja ne znam da li je to tako ali ako bistrica kaže da jeste onda valda nije to izmislio.
U tom je slučaju jasno da postoji razlika u temperaturi pare u parovodnoj cewvi ovisno o tome da li je most postavljen iznad kapka ili iznad hladionika.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #62 Poslato: 04. Septembar 2010, 15:06:12 »

Tačka mosta je sama po sebi mjesto kojim se određuje ili ograničava posuda u kojoj se nešto dešava, i ona u suštini ima funkciju ventila. Da nije tako, nego da se poslije mosta dešava sve isto kao prije njega, onda ta tačka ne bi ni bila relevantna odnosno ne bi ni bila imenovana, jer kako imenovati nešto što ne postoji. Ako je ta tačka granica posude onda je normalno da nakon te granice ne važe zakonitosti koje važe u njoj, jer zašto bi inače bila granica. Ako se sada neki fluid kreće kroz usku cijev izvan koje su prisutne znatno niže temperature onda je normalno da se dešava značajan gubitak toplote i time uzrokovan pad temperature.  
To je samo jedna strana medalje u ovoj priči, da je i izmišljena kao što ti kažeš opet bi priča imala smisla, jer ima i ona druga strana medalje. Ta druga strana je u stvari i važnija. Ako smo kapkom obezbijedili optimalni refluks od 20%, a refluks se ovdje može poistovjetiti sa kondenzacijom. U položaju cijevi uzbrdo isto bi se dešavala kondenzacija kao što se dešava i u kapi. Ja u suštini postavljam pitanje, gdje sa tim kondenzatom u rakiju ili nazad u kazan. Ako ide nazad u kazan, onda smo prekoračili granicu optimalnog refluksa. Ako ćemo u rakiju onda nam ne valja položaj cijevi. Jer kondenzat (rakija) neće uzbrdo.  

P.S. Ipak bi na kraju ovo sve trebalo malo relativizirati. Ovo normalno niti je presudna niti toliko važna stvar u dobivanju kvalitetne rakije, ali kad smo se već uhvatili priče nije loše proanalizirati različite aspekte nekih dešavanja.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #63 Poslato: 04. Septembar 2010, 23:08:32 »

A šta je funkcija ventila sa kojom se onda može poistovetti funkcija mosta u destilacionom uređaju?
Most je jednostavno tačka pre koje se sad kondenzat vraća u kazan, i zove se interni refluks, a posle kojeg taj destilat odlazi u rakiju i zove se destilat.
Znači, tačka mosta postoji, i važna je, i kad nije ventil (a šta je to ventil? može li se on otvoriti i zatvoriti?)

E, hajdete sad vi meni pokušajte objasniti zašto bi temperatura para u parovodnoj cevi koja se uzdiže prema hladioniku bila viša (po vama čak bito viša!) nego u istoj takvoj cevi kad pada prema hladioniku.
Ne kažem da nije tako ali kažem da ja to ne razumem.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #64 Poslato: 05. Septembar 2010, 14:48:01 »

Znao sam da slijedi „guslanje“, ali kad sam začačkao da i završim. U termodinamici postoji osnovna podjela na dvije vrste sistema, otvorene i zatvorene. Za one otvorene je karakteristično da sa okolinom razmjenjuju i materiju i energiju. Za zatvorene važi pravilo razmjene samo za energiju bez razmjene materije. U našem slučaju materija je destilaciona para, a energija je toplota. Za gasove važi princip da ravnomjerno ispunjavaju posudu u kojoj se nalaze bez obzira na njen oblik, i da se još kreću iz mjesta sa većim pritiskom u mjesto sa manjim. Ako sada kod našeg kazana neposredno prije započinjanja destilacije imamo situaciju da nam je bakarna površina sve do tačke mosta vrela da na njoj ne možemo držati ruku a nakon mosta potpuno hladna onda je očigledno da se tu radi o posudi kojoj ne pripada dio koji se nalazi iza mosta. Jer da se radi o suprotnom i cijev iza mosta bi bila vrela i time dokazala da se para nalazi u njoj, a što bi onda bio dokaz da se radi o jedinstvenoj posudi. Kako para ne zna šta je to most nego se slobodno kreče u posudi u kojoj vlada isti pritisak onda se jedino može izvući zaključak da se posudom može nazvati sve ono do najviše tačke sistema i da je to mjesto svojevrsni automatski ventil određen atmosferskim pritiskom. Tek povećanjem isparavanja dolazi do povećanja pritiska kojim destilacione pare savladavaju tačku mosta i kreće destilacija.
Da tačka mosta određuje posudu jasno je i iz situacije koja je česta u brzom i pretjeranom zagrijavanju kazana na poćetku destilacije. Kada zasićene pare naglo napuštaju zapreminu posude prije mosta u stanju su da za sobom povuku i kom koji se nalazi u kazanu i to prema naviše usprkos sili zemljine teže. Takvo kretanje tečnosti moguće je jedino ako važi postavljena zakonitost spojenih posuda (množina-posuda), a opet je prelomna tačka posude, tačka mosta.   

P.S. Ja ne znam drugačije nego onako kako sam do sad napisao, ako je nejasno onda sam nemoćan.
Sačuvana

alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #65 Poslato: 05. Septembar 2010, 18:40:27 »

Ako ste znali da će početi guslanje, a vama nije do guslanja, zašto uvek prvi zaguslate?

U zatvorenom sistemu nema nikakve izmene, ni materije ni energije, sa prostorom izvan sistema. Tek toliko da ne bismo guslali.

Opis zagrejavanja instalacije neposredno pre početka destilacije, koji ste dali, netačan je. Prvo se zagreje kapak a parovodna cev je hladna, bez obzira gde je most.
Tada se polako počne grejati i parovodna cev i to centimetar po centimetar.
I ovo bez obzira gde je most.
Na kraju se zagreje i onaj deo koji je uronjen u vodu tabarke i tad vidimo da se voda iz tabarke puši, pari, to jest pojačano isparava jer ima prilično veliku temperaturu, i odmah se kondezuje.
E tad počinje da curi rakija.
Nigde se ovde ne vidi ventil vanjskog pritiska, iliti most destilacionog sistema.
A nema ni logike da se vidi.
I sami ste rekli da gas ravnomerno zauzima celi prostor u kojem se nalazi. Bez obzira da li tokom zauzimaja mora na dole ili na gore. Pa po kojem onda termodinamičkom zakonu se gas širi do mosta a dalje ne?
Sačuvana
Dragisa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53

Windows XP
Browser:

« Odgovor #66 Poslato: 05. Septembar 2010, 22:43:32 »

Gospodo sve je ovo lepo sto pisete, ali kako ja da pecem rakiju od komine kupine, sa nizim kazanom ili kondezatorom!
Pomagajte
Pozdrav!
Sačuvana

U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #67 Poslato: 05. Septembar 2010, 23:20:51 »

Evo nas na početku: onako kako je majstor koji je pravio kazan napravio.
To se vidi po tome kako je savijena parovodna cev.
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #68 Poslato: 05. Septembar 2010, 23:47:15 »

odgovor za Dragišu

lično nisam probao niti video da neko peče LEPU rakiju od kupine pa smatram da na forumu nema kompetentne osobe da da odgovor. lično, a opet zavisi od komine.....voća i kiseline, ja bih bezurezervno radio prepeku, klasika da klasičnijhe nemože biti, to je uvek sigurica.

pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #69 Poslato: 05. Septembar 2010, 23:50:07 »

Odakle sad ovaj pade, ali njega ćemo zanemariti.

Ako imaš mogućnost da biraš, evo ti dio članka iz studije jednog od najcjenjenijih svjetskih stručnjaka na polju jakih alkoholnih pića, Robert Léauté, u njemu je šematski prikazan položaj parovodne cijevi isto tako najcjenjenijeg svjetskog kazana. Pa sam odluči. A nismo ni morali ići tako daleko da si poslušao komšiju.  

http://essentialspirits.com/history.htm

Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #70 Poslato: 06. Septembar 2010, 00:07:22 »

"Odakle sad ovaj pade, ali njega ćemo zanemariti." kaže Bistrica, ko je taj što je pao i koga ćeš zanemariti?
Nije li to malo nepristojno i omalovažavajuće Bistrice. I dali nije tema otišla van naslova:kazan na kazan - za ili protiv!?
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #71 Poslato: 06. Septembar 2010, 00:11:19 »

I za Dragišu moje mišlenje kroz odgovor: Ja bih uradio destilaciju kazan na kazan jer sam se uverio da takvom destilacijom dobijam dosta više voćne arome voća koga destilišem.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #72 Poslato: 06. Septembar 2010, 00:22:05 »

Oooo Čika Peco, poštovanje, prošlo leto pa se sabiramo. da znaš da smo sinoć, u destileriji imali posla preko glave, prepeka kajsije, radi se šljiva, ove nedelje ludilo, fali ambalaža, para nema i sve tako ali donese Mexa nešto zagasito rubin crvene boje u običnoj flaši i kaže "uzmi, ovo vraća u život" Sunce ti poljubim, onaj tvoj vinjak, kao čokolada sa pistaćima, vrh...čudo, kako si ga napravio za svaku pohvalu. i naravno setili smo te se u najlepšem mogućem svetlu..danas ceo dan vinogradi, fruška gora, da se bere ili ne, grožđa malo..ma muka, evo sad sam stigao, i tako do kraja novembra.....Bogu hvala
Kada ćemo da napravimo neko druženje??
A bistrica, ko se na njega još prima? Pusti čoveka, on kao i onaj njegov drugar..time se hrani. Bajo moj, mi pucamo na velika zlata, da ponovimo Pariz i ove godine, da izvučemo kakvih 10000 litara destilata, lepog a skupog, a njima je ovaj forum život..žao mi što tako vozaju ljude, ko neukapira na vreme...izgubiće silno vreme.
čovek jednostavno pita, kako da ispeče kupinu? a oni samo što mu nisu rekli...kupi kazan od 64000 EUR kao naš drugar ili ako možeš, bolji je onaj od 100.000, pa to ume i maja baba-zato ne pravi rakiju.

Živi bili
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #73 Poslato: 06. Septembar 2010, 00:27:45 »

Uf pa da se nesvađamo...čika Peco....koliko ima komine? za kazan na kazan treba dosta zar ne?
aroma je OK, ali imaš mnogo "otpadka"

no Dragiša, ako Kralj destilata Peca50 tako kaže, onda se ja povlačim, mani moju prepeku i kazan na kazan a da da Bog da se i ti sa nama sabereš kada se "kritikujemo" oči u oči, probamo i hvalimo, i odma ćemo videti rezultat. A na stranu, pošto je kupina, i ja bih rado kupio malo da probam jedno 300-500kg da Mexa "mk" ima temu za naredne dve nedelje-kaže da mu je dosadno..sve jedno isto  Laugh
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #74 Poslato: 06. Septembar 2010, 00:49:10 »

"Odakle sad ovaj pade, ali njega ćemo zanemariti." kaže Bistrica, ko je taj što je pao i koga ćeš zanemariti?
Nije li to malo nepristojno i omalovažavajuće Bistrice. I dali nije tema otišla van naslova:kazan na kazan - za ili protiv!?
Ako je jedina nepristojnost ova što potiče od mene onda prihvatam kritiku i iskreno se izvinjavam. Ali ako smo se već sjetili da reagujemo na nagovještaj nekorektnosti onda bi smo zbog vjerodostojni trebali to raditi mnogo češće, jer itekako imamo prilike za tako nešto. Sa moje strane u ovoj konkretnoj situaciji nije u pitanju namjera nanošenja uvrede onome ko je napisao ovaj post, nego postavljanje pitanja:“Kakve sad ima veze to što neko nije probao kvalitetnu rakije od kupina i dvostruka destilacija, sa onim o čemu se priča“. A još se može postaviti pitanje šta je nekorektnije, uletjeti sa nečim što nema nikakve veze sa pričom, ili se čuditi takvom ulijetanju.
I još konkretan odgovor na postavljeno pitanje, rekao sam da ču zanemarit tekst iznad posta koji sam napisao, a na koji ti i reaguješ, jer mi djeluje kao upadica koja nema veze sa pričom i dragišinim pitanjem, nego je sam sebi svrha i to provokativna.

A to da li je nešto otišlo van teme trebao si se zapitati još prije, odnosno odmah kad je postavljeno pitanje o položaju cijevi, a ne sada kada se završava priča u kojoj si i ti učestvovao. Ili to možda nekada pravila važe a nekada ne. A inače je jako teško držati se teme, valjda zato što je svima jasno da je dvostruka destilacija jedino ispravno rješenje.  

Sačuvana

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 21 upita.