30. Oktobar 2025, 22:31:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: PREPORUČENE SORTE VINOVE LOZE  (Pročitano 210731 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
ano
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 59

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #105 Poslato: 03. Mart 2010, 22:34:25 »

Izvini kratkoglavi prosle godine vranac u mom vinogradu 23% secera.Inace vinograd je u Deliblatskoj pescari.Pa ti rece da to nije rejon za crne sorte.Kupili ljudi frankovku iz okoline Krusevca jedva 18% secera.
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #106 Poslato: 03. Mart 2010, 22:37:51 »

mislio sam na to da li merlo ili caberne moze ovde da dobro sazri,hteo sam da pravim sortno vino ili od jedne ili od druge vrste,nisam planirao da sadim obe pa da radim kupazu.         
Sačuvana
ano
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #107 Poslato: 03. Mart 2010, 22:46:50 »

Neso trenutno je u rejonu Alibunara i Ban.Karlovca zasadjeno bar sto ja znam oko 30.000 cokota merlo i cabernea.Ja sam prosle godine uzeo prvi put te dve sorte i imale su 21-22% secera.Po meni posto vec imas vranca i prokupca bolja bi ti varijanta bila da posadis merlo da vinu das malo vise vocne tonove.Snagu imas iz ove dve prve sorte.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #108 Poslato: 03. Mart 2010, 22:52:09 »

pa će i oni(alibunar) kao i mija radovanović(krnjevo) da režu caberne na 12-14 okaca po čokotu da bi koliko toliko izgurali šećer i boju.
što ne probaš sa burgundcem ili sa već zaboravljenim gameom?

Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #109 Poslato: 03. Mart 2010, 22:59:07 »

brine me to sto ovde zemlja nije peskovita nego ona crna,sto kazu teska zemlja.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #110 Poslato: 09. April 2010, 21:27:11 »

Hteo bih da napravim vinjagu iznad mesta gde parkiram auto . Prostor je veličine 6 x 3 m.  Planiram da visina stubova bude 2,2 m i da se stubovi spoje iznad vozila . Planirao sam da stavim sorte : afuz-ali ( 4 komada ) , hamburg ( 2 kom) i kardinal ( 2 kom ) . Molim iskusnije kolege da mi daju neki savet u vezi sa ovim sortama , da li su ove sorte dobar izbor i da li mi mogu savetovati neke druge sorte. Napominjem da hoću stone sorte jer već imam vinograd sa vinskim sortama .  Hvala unapred.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #111 Poslato: 09. April 2010, 21:35:45 »

Jagodinac- zemljak,
Dobar izbor sorata za vinjagu. Prvi sprat, startni neka bude na oko 80cm od tla (prva žica), pa onda stepenasto po 30-40 cm, (step bay step). Vrlo je bitno da svake godine postepeno dižeš više, ali treba obratiti pažnju na kapacitet loze, u smislu da može da podnese opterećenje produžetaka u toku te godine. Kad tako formiraš vinjagu sledećih godina si miran. Da bi sve pokrio treba ti najmanje pet godina, ako hoćeš da sledećih 20 godina traje.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #112 Poslato: 09. April 2010, 21:41:54 »

Zemljače , hvala na savetu. Prepisaću ga jer prvi put formiram  vinjagu  , pa su mi bitne one visine spratova. Ukoliko smatraš da mi još nešto možeš pomoći savetom , hvala unapred. Thumb
P.S. Spremio sam iz tazbine prevrelo đubre od ovčije balege. Dobeo ili loše . Ne mogu da nađem kravlju balegu pa to ti je , nema po selima ovde krava , užas jedan....
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #113 Poslato: 10. April 2010, 23:30:22 »

Pošto sam malo čitao na netu o ovim sortama loze . rešio sam i kupio još 10 hamburga pride da bih pojačao svoj vinski vinograd. A lozni kalemovi su stvarno jeftini , 40 dinara po komadu. Wink
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #114 Poslato: 10. April 2010, 23:47:17 »

Ovčije prevrelo đubre jeste dobro ali je prejako, izmešaj ga dobro sa zemljon i nemoj da preteruješ sa količinom. To se odnosi na đubrenje loze, ali za sadnju ti nemože poslužiti, da napraviš kašu u koju bi potopio kalemove pre sadnje. Kalemove pre sadnje, potopi uveče u vodu, najviše do polovine i ostavi ih neka stoje cele noći, nemoj slučajno kalemljeno mesto da potopiš.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #115 Poslato: 11. April 2010, 21:34:47 »

Sistem sađenja :
- rupa 40 x 40 x 40
- rastresita zemlja 5 cm
- preko nje Moravski mulj - tinja 5 cm
- kalem , položen pod uglom od 45 stepeni
- 10  cm zemlje , dobro ugažene i nabijene
- kanta od 15 litara vode u rupu , preko svega toga
- kada se voda ocedi , 2 šake đubriva
- punjenje jame preostalom zemljom , pravljenje humke na kalemu
- zalivanje dobrim vinom ( i mi cigani imamo dušu  Grin)
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #116 Poslato: 25. April 2010, 01:13:42 »

Svakodnevno pregledam moje novozasađene kalemove. posle 14 dana od sadnje , već se vide pupolji i na kalemovima bez voska i na kardinalu koji je voskiran .  Napravio sam i ogradicu od loznih grana koje sam odsekao prilikom rezidbe mog vinograda . Ogradica ide i okolo i odozgo kalemova da mi ne bi moj pas ili moj mačak polomili pupolje....
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #117 Poslato: 25. April 2010, 18:53:35 »

Interesantno je da su bolje razvijeni pupolji kod kalemova koje sam prekrio zemljom skroz nego kod 1 kalema koji nije voskiran a kalemljeno mesto  ostalo nepokriveno zemljom. . Ovo sam uradio čisto da vidim koji će biti bolji i razvijeniji. Znači , naravoučenije : kalemove ( koji nisu voskirani) obavezno prekriti zemljom.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #118 Poslato: 01. Jun 2010, 21:14:34 »

Neso trenutno je u rejonu Alibunara i Ban.Karlovca zasadjeno bar sto ja znam oko 30.000 cokota merlo i cabernea.Ja sam prosle godine uzeo prvi put te dve sorte i imale su 21-22% secera.Po meni posto vec imas vranca i prokupca bolja bi ti varijanta bila da posadis merlo da vinu das malo vise vocne tonove.Snagu imas iz ove dve prve sorte.

Ano u koje vreme ti sazreva Merlo i Kaberne u odnosu na Vranac? Da li imas problema sa Botritisom kod Vranca?
Sačuvana
ano
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #119 Poslato: 03. Jun 2010, 16:41:21 »

Dux,sto se tice mog vinograda ja u njemu imam samo vranac i frankovku.Za ove tri godine kako radja pokazao se fenomenalno.Mozda je moja prednost zato sto mi je vinograd terasiran a vranac se nalazi na dve poslednje terase tako da nisam do sada imao problema sa izmrzavanjem.Sto se tice i botritisa nikakvih problema,tako sve dodro prolazi da sam u ovom trenutku doneo odluku da sledece godine posadim parcelu od 1.7ha samo sa vrancem.Sto se tice merloa i kabernea njega sam ove godine prvi put kupio a berba je bila 12.09.Moram da ti naglasim da su ti vinogradi na pesku.Istog tog dana sam i ja brao vranac i frankovku jer je od tog popodneva padala kisa dve nedelje neprekidno.Po knjigama oni su svi sorte 3.epohe sazrevanja mada po meni bi vranac trebalo malo kasnije od ove dve druge sorte da se bere.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.118 sekundi sa 21 upita.