alambik
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 05. Jun 2009, 22:34:12 » |
|
Хоћу, испратићу цели посао фоторепортажом.
А за зидање: Па ја нисам никад у животу узидао ни једну циглу а онда сам, напрасно, почео сам зидати кућу! Тачно се види који сам зид прво зидао, па који други, а који трећи. Четврти је већ потпуно у реду, као код професионалних зидара. Сад сам солидан зидар, само што немам професионалну брзину. Професионалци, у фирми, имају норму 1000 цигли за радно време, фасадно зидање. Ја једва да бих успео 500.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 06. Jun 2009, 20:27:43 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 08. Jun 2009, 00:40:24 » |
|
Да допуним своју грађевинску фоторепортажу за овај викенд:  Сад су и врата на свом месту. Треба сад да их узидам. Овде се види сад јасно колико је ложиште. Оно је кружно и у промеру је 78 цм. Да сам могао бирати изабрао бих ипак нешто већу решетку. Међутим решетка је, као и остали аксесоар, из једне разбуцане пећи (маде ин Сербиа) па је решетка толика колика је! Надам се да неће то касније стварати проблеме у вези са недовољним дотоком свежег ваздуха за сагоревање.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 08. Jun 2009, 07:08:18 » |
|
Bas mi se svidjaju fotografije,podsecaju me na neko vreme dok je jos deda pekao rakiju.Imao sam u selu jedno takvo loziste,ozidano nepecenom ciglom.Nazalost vreme je ucinilo svoje,mozda cu ga obnoviti kada budem imao slobodnog vremena.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 67
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 09. Jun 2009, 17:47:15 » |
|
Citat:Надам се да неће то касније стварати проблеме у вези са недовољним дотоком свежег ваздуха за сагоревање.  Odgovor: Mozda u nastavku zidanja da ostavis sa strane i to u prvom ili drugom redu cigli otvore (nekoliko njih) za dotok vazduha (rauske) koji se mogu zatvarati po potrebi prostim umetanjem cigle koja zatvara otvor.  Moje iskrene pohvale i divljenje za posao koji radis i za redovno informisanje nas koji pratimo www.sveovinu.com  Mozda cu i ja jednog dana kada me stignu godine imati vremena za tako sto, pa ce mi ova uputstva mnogo znaciti. (Ovo sa godinama je moja mala sala i molim da je Alambik tako shvati). Sa nestrpljenjem ocekujem sledece informacije. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 09. Jun 2009, 19:38:33 » |
|
Нећу остављати никакве екстра отворе. Моје искуство са ложењем дрвета говори да је уско грло увек димњак, а никад довод ваздуха. Дакле, ако димњак може да избаци сав сувишан угљен диоксид (и моноксид), и дим, онда ће довод ваздуха увек бити довољан. Бар се надам да је тако  Ево како изгледају уграђена врата:  А ево детаља димњака:  Ево и два коментара: Врата нисам знао како да узидам. На пећи с које сам их скинуо била су заварена на шасију пећи, у ствари прихефтана на четири места. Прво сам мислио да је довољно да их само узидам и замажем блатом. показало се да није. Сасви сигурно би првом приликом, приликом мало енергичнијег отварања, или затварања врата, иста испала из лежишта. Зато сам их везао жицом и ту жицу узидао. Сад се чини солидно. Зна ли неко како то пећари раде? Рецимо на каљевим пећима? Следећа ствар је положај димњака. Нисам био сигуран ни где по висини треба да дође, ни на којем делу круга. У ствари, то за круг знам. Димњак би требао да буде насупрот врата али код мене је проблем што је насупрот врата испуст џибре. Могло би се на исто место набуџити и димњак (јер нису исте видсине, али ми се то није чинило добро решење. Зато сам димњак мало закренуо у страну. Дакле, ако су врата на 12 сати, димњак би требао бити на 6, а код мене је на пола 5, или пола 8, зависи с које стране гледате. Надам се да ово неће касније стварати проблеме у смислу да пламен директно одлази у димњак обилазећи котао. А по висини нисам имао шта да размишљам. Како котао заузима практично цели промер пећи значи да отвор димњака мора доћи испод казана. А испод казана, веома брзо долази ниво врата а ниво димњака би требало да је вишљи од врата иначе ће дим ићи на врата. Дакле, како ми је димњак три реда цигле, а између казана и горње граница врата имам само један цели ред, ставио сам отвор за димњак тамо. Доњи ред отворе одговара горњем реду врата, а горњи ред улази делимично у ниво дна казана. Надам се да јасна ова заврзлама!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 10. Jun 2009, 19:00:09 » |
|
Pokusacu da ti pomognem.Na vrata zavaris parcice gvozdja koje uzidas i vrata ce cvrsto stajati.Sto se tice dimnjaka sem njegovog precnika najbitnija je njegova visina.Dim nece ici na vrata jer topao vazduh tezi da ide gore pa ce uvek ici u dimnjak.(kako bi narodski rekli stvara se promaja koja od vrata vuce prema vrhu dimnjaka)Probaj da dimnjak izidas u visinu sto vise mozes.Ne bi bilo lose da u toku zidanja ubacis zasun,leptir(parce lima na koji je zavareno parce okruglog gvozdja)tako da u slucaju da ti dimnjak izvlaci previse toplote mozes to da regulises sa spoljne strane okrenes gvozdje i lim zatvara dimnjak koliko treba.Mislim da imam nacrt za pravljenje hlebne peci gde postoji takav dimnjak.Ako ga budem sutra nasao postavicu ga pa pogledaj.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 10. Jun 2009, 20:02:20 » |
|
Sto se tice dimnjaka sem njegovog precnika najbitnija je njegova visina. Sale mudro zbori  Prosle godine sam gledao tehnicke karakteristike gorionika za centralno i jedna od stavki je minimalna visina dimnjaka. Visina dimnjaka nije bila dovoljna pa se dim vracao kroz vrata i vatra se gasila, onda je dinjak produzen i sada vuce k'o zmaj  Ne bi bilo lose da u toku zidanja ubacis zasun,leptir(parce lima na koji je zavareno parce okruglog gvozdja)tako da u slucaju da ti dimnjak izvlaci previse toplote mozes to da regulises sa spoljne strane okrenes gvozdje i lim zatvara dimnjak koliko treba Jos jedan dobar predlog! Cim prestane izdvajanje dima slobodno mozes smanjiti otvor dinjaka da sprecis gubitke vrelih gasova. Isto to se radi i sa kaljevim pecima ali je sistem jednostavniji, u prorez u dimnjaku se uvlaci limena plocica...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 10. Jun 2009, 23:52:00 » |
|
Врата сам већ, као што сам рекао, решио жицом. То није ништа друго него оно што сале каже, само нисам могао више ништа да варим, осим да порушим што сам назидао и врата извадим. Није ни ово лоше али да сам знао да ће бити проблема са вратима унапред бих управо нешто наварио на њих. Није ми јасно како то нисам знао кад имам доста грађевинског искуства управо са уграђивањем столарије, и то на холандски начин: сви прозори и врата се поставе на место где треба да буду па се онда зида. Дакле, исто као и са вратима ове пећи. И у том случају заврнем анкере у рагастове и то под углом, тако да иду у (будући) зид, па их тако узидам. Дакле требао сам само да применим ту исту технику, прилагођену гвозденом рагастову, и не бих имао проблема. Сад, како је тако је, углавном врата стоје чврсто, а за други казан ћу другачије, то јест овако како сале каже, и како моје грађевинско искуство говори.
За димњак сале је поново у праву, али не потпуно. Димњак је ђаво! Јесте то што сале каже тачно, али то је само почетак приче. Димњак има толико пуно фактора који утичу на његов исправан рад да прича ни издалека није толико једноставна. У сваком случају димњак треба да буде висок. Бар 5 метара. Ја ово нећу моћи да испоштујем. И ето одмах проблема!
Засун сам свакако планирао. Без њега је цела конструкција узалудна јер немате фину регулацију ватре ако га немате.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 11. Jun 2009, 08:31:16 » |
|
Alambik je u pravu,na dimnjak utice mnogo faktora.Za neku ozbiljniju pec minimalna radna visina je 7metara.Utice i to kolika je udaljenost od drugih objekata,da li je termoizolovan,udaljenosti od slemena krova zbog stvaranja ruze vetrova ali vec bi otisli predaleko.Visinu bi mozda mogao da postignes limenim nastavkom koji ces koristiti samo u toku pecenja,a mozes da ga skines kada ne koristis kazan da ga vetar ne bi oborio.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 11. Jun 2009, 19:45:31 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 11. Jun 2009, 23:08:04 » |
|
Ево овако, сале, за димњак: Прво сам хтео да димњак зидам али ми је један познаник, који је био код мене пре неког времена, и видео за какав се посао припремам, а он има лимарску фирму, рекао да не зидам димњак већ да ће ми он направити (гратис  ) лимени (монтажни) димњак, са две стенке и термоизолацијом између. То је лепо од њега. Једино што тражи је да му дам ракије кад му затреба. Ја сам онда овако размишљао: добио или не добио димњак од њега, ракије ћу му и тако морати увек дати. Дакле, све што добијем за ту ракију је чисти ћар! Поготово што је овакав димњак, ако вам га нека фирма званично, на папире, прави, изузетно скуп (неколико стотина евра по дужном метру!). Дакле, добићу монтажни, и то прави, са дуплом стенком и изолацијом, димњак. Висина? Па ако погледаш последњу фотографију у прошлом мојем прилогу, видиш где иде димњак, и сад га продужи у мислима изнад крова неки метар, метар и по. Дакле у тоталу, од места где се прикључује на пећ, око 3-3,5 метра висине.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 11. Jun 2009, 23:26:02 » |
|
Глина, то јест иловача, којом зидам:
Овде иловаче нема баш свугде као што сам ја научио у крају где сам одрастао, у Панонској низији. Жуту земљу, дакле, купујем у врећама. То има својих предности и мана. Мана је та да се веома глупо осећам да за врећу од 25 кила жуте земље морам да платим, и то не мало него дуплу цену вреће исте тежине цемента! Предност је што је ова жута земља припремљена на грађевинске радове. Дакле, прво је пробрана, па сушена, па млевена, и тек онда спакована у вреће. И произвођач ми гарантује стални квалитет докле год ми продаје под истом етикетом. И заиста је фантастична!!! Искрено, нисам до сада никад био у прилици да зидам жутом земљом али ево, након пар дана, заљубио сам се у њу! Тако се лепо и лако зида. И тако се лако да обликовати, да је рад са њом право уживање.
Жута земља има нешто племенито у себи, нешто што цемент нема.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 12. Jun 2009, 06:45:20 » |
|
Mislim da ce to funkcionisati savrseno,sreca pa imas limara poznanika 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 12. Jun 2009, 23:07:08 » |
|
Мало нови слика: Коначно сам завршио зидање:  Овде се види метални обруч који ми је ДЕС испоручио заједно са казаном. Врло је практично овако казан уградити:  Ево погледа на димоводни канал извана:  Нас ово ће сад доћи један метални наставак који ће квадратни пресек променити у кружни, и даље иде димњак, кружни, дакле. И ево коначно казана на месту, и неколико позиција:  Са ове стране, стране испуста, види се да пећ није завршена. То једноставно мора тако јер се прво мора поставити казан, са испустом, а онда завршити зидање. Иначе се казан не може ставити.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|