18. Jun 2025, 14:02:01 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vinjak  (Pročitano 163703 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Panta
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #15 Poslato: 30. Novembar 2009, 22:41:54 »

I ja bih se pridruzio da posetimo Pecu. Meni je Krnjevo još blize. Naravno ako nas pozove. Smiley
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #16 Poslato: 01. Decembar 2009, 00:39:00 »

I am evry open for all visit. Welcome in vilage Krnjevo!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
DraganC
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #17 Poslato: 01. Decembar 2009, 15:10:48 »

Kad ste vec spominjali stari Vinjak da li mozda znate njegovu cenu.Mislim na onaj 1973 star 8.god. Tongue
 Flasa je u drvenom burencetu
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #18 Poslato: 01. Decembar 2009, 22:04:49 »

Stari Navip-ov vinjak 8 godina star košta oko 1200 dinara, ali ga nema više u burencetu.
Sačuvana

Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #19 Poslato: 01. Decembar 2009, 22:48:18 »

Kad ste vec spominjali stari Vinjak da li mozda znate njegovu cenu.Mislim na onaj 1973 star 8.god. Tongue
 Flasa je u drvenom burencetu

Odlezao 8 godina u hrastovom buretu i flasiran '73.
Od tada je proslo 36 godina whistlefly
Nasao sam isti takav na limundu, pocetna cena je 3000 din ali ne vidim da ima zainteresovanih za kupovinu....

http://www.limundo.com/kupovina/Ostalo/Ostalo/STARI-VINJAK-IZ-1973/828169
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #20 Poslato: 01. Decembar 2009, 23:00:30 »

Da je u pitanu Rubin mozda bi se i licitiralo, znam neke njihove "manekene".

Peco mozes li da mi objasnis zasto burici moraju da budu izlozeni klimatskim promenama?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #21 Poslato: 02. Decembar 2009, 00:09:38 »

Čudan je put vina, pa i proizvoda od njega! Hoću reći da je svaka proizvodnja komlikovana i nepredvidiva, iako mislimo da smo sve savladali. Pa u sklopu te priče, ide i ova sa buradima pod otvorenim nebom, izloženim letima, zimama, jesenima , prolećima i tako dalje. Od 1971 godine pa sve do 1985, u firmi gde radim burad napunjena vinskim destilatom bila su pod otvorenim nebom, i normalno pražnjena su i ponovo punjena, a u zavisnosti dali će biti 3 god, 5 godina ili 8 godina stari vinjak. U to vreme navipov vinjak osvaja 11 titula zlatni pobednik Beograda, gde se uzorak uzimao iz trgovine po sistemu slučajnih uzoraka, a ocenjaivanje uzoraka je išlo pod šifrom, tako da je bilo stvarno nepristrasno, i mnogo drugih vrednih nagrada na svim sajmovima. U to vreme smo (samo Krnjevo), izvozili od 800 do 1000 vagona godišnje raznih alkoholnih pića (jedan vagon-dest hiljada litara). Primenjivane su subvencije za svaki litar koji pređe granicu-izveze se, i istog momenta smo imali pare na računu. Navip je tada izvozio u preko 160 zemalja sveta, na svim kontinentima. Na krugu je bilo preko 3000 buradi, po dva u visinu, dole su bila burad do 600litara zapremine, a gore do 300litara. Sva burad su bila postavljena na drvene podvaljke, tako da nisu ležala na goloj zemlji. Možda sam bio preopširan, ali i odgovor na kraju zašto napolju? Temperaturna kolebanja po godišnjim dobima, izloženost prirodnim uslovima zrenja, kvalitetna, plemenita hrastovina buradi, i vrhunski kvalitet destilata davali su još bolji finalni proizvod-vinjak. I sve to prekopirano u to vreme iz pokrajine Konjak iz Francuske. Sada se to više nerradi nigde na taj način, jer je gospodin kapital, koji diktira tehnologiju i način dolaska do finalnog proizvoda. Pa i u pokrajini Konjak. 1970 godine u Krnjevu je montirana i počela da radi frakciona kontinuirana destilerija za dobijanje vinskog destilata, i ostalih destilata, kapaciteta 60000litara vina za 24 časa. I još jedan podatak: Jedna od svega tri tada u Evropi, Nemačke prozvodnje a marka HermanIII. I dan danas radi i prema svim ocenama neprevaziđena je u dobijenom kvalitetu destilata, bez obzira koliko je od tada pa do danas napredovala nauka i tehnologija.
Nemojte da shvatite ovo kao reklamu, jer je to sve prošlost, već samo kao pokazatelj odnosa prema kvalitetu, konkurenciji i doslednosti pravilima tehnologije ukompovane sa prirodom.
Sačuvana

Hemingvej
DraganC
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #22 Poslato: 02. Decembar 2009, 20:11:58 »

A na koji rubinov vinjak mislis. Imam one od 5.god starosti reserve,od 0,7l al neznam iz koje su godine.
Sačuvana
FranjoTahi1
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.7

« Odgovor #23 Poslato: 24. Januar 2010, 12:07:49 »

Ostavio sam već pitanje na topic-u o Komovici, kasnije sam naišao na ovaj.
Dakle: imam komovice cca 70 litara (18-20 gradi),  hrastovu bačvu u kojoj  je nekoliko godina bilo vino i koju je bačvar popravio, očistio i uklonio vrata te ostavio samo otvor za pipu.
Želio bih napraviti domači vinjak, bez dodavanja bonifikatira (valjda sam dobro napiso).
Nije mi problem čekati nekoliko godina odležavanja u bačvi budući da rakiju inaće ne pijem (uglavno dijelim), a šteta mi je baciti kom.
Da li dodati neke trave?
Ponavljam: kako napraviti vinjak, a bez dodavanja aroma koje treba kupovati. Bar približni recept? Radio sam travaricu i ispala je odlična.
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #24 Poslato: 31. Januar 2010, 18:55:00 »

Kako sam ja razumeo ne moze se napraviti vinjak od komovice, cak ni od komine koja je ostala posle otakanja - ili se to onda ne bi zvalo vinjak
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #25 Poslato: 01. Februar 2010, 12:18:00 »

Franjo,
Prozvodnja vinjaka je jasno definisana tehnološkim postupkom. A on kaže da se vinjak dobija destilacijom VINA, i odležavanjem vinskog destilata u hrastovim sudovima.
To znači da ćeš odležavanjem, starenjem komovice u hrastovom buretu dobiti staru komovicu, a ne vinjak.
Sačuvana

Hemingvej
J.S.P.
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #26 Poslato: 04. Jun 2010, 22:11:16 »

Vinjak kod nas u Francuskoj konjak, je proizvod dobijen od vinskog destilata.
Ova tema mi je promakla a to je moja ljubav broj 1 kod jakih alkoholnih pića, i po proizvodnji, a i po konzumiranju(30 godina sam proveo na proizvodnji vinjaka, kao osnovno radno mesto), i naučih se, između ostalog, i da ga lepo pijem.

Prvo pozdrav svima ,forum je odlican.
Da li ovo kako ste opisali proizvodnju vinjaka ,vazi i za proizvodnju konjaka. Da lise i francuskim konjacima se dodaju arome ,bonifikatori?,boje...?
Posto vidim da ste upoznati sa proizvodnjom ,a kako kazete i sa konzumiranjem jel imate neki savet koja kombinacija uz sta dobro ide?
Jesu li isto Konjak (u FR),vinjak(u SR) sto recimo i Metaxa (GR) i recimo Stock84
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #27 Poslato: 05. Jun 2010, 16:27:28 »

Pa kao rekoh vinjak kod nas a u Francuskoj konjak. Prozvodnja je svuda ista, osnovno destilacija vina i odležavanje vinskog destilata. Sama završnica, finalizacija i glancanje je stvar finesa, tehnoloških saznanja i primena raznih dodatka, a opet da se zadrži tradicija i sačuva izvornost-originalnost proizvoda. A na pitanje dali se dodaju neki doaci i u francuski konjak, pa kao smo mi to mogli da izmislimo ovde u Srbiji, odnosno Jugoslaviji. postoje pojedinačni primeri gde se može iztrpi prirodnost procesa do kraja (mislim na odležavanje i ekstrakciju), ali to su već extra brendovi čija se boca prodaje 1000Eu+. Pa i tu je nužna dorada i "glancanje".
Na drugi deo pitanja u vezi metakse(GR), to je dezertno piće koje se po mom mišljenju nemože svrstati u jaka alkoholna pića, a ni u vina, najbliže bi se moglo smestiti u vermute.
štok je po kategorizaciji brendi, što znači da ima u svom sastavu rafinisani alkohol drugog porekla i deo vinskog destilata. Uobičajeni naziv u bivšoj Jugi je za brendi bio konjak (badel, navip, zvečevo, ....), što je terminološki pogrešno.
Sačuvana

Hemingvej
J.S.P.
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #28 Poslato: 05. Jun 2010, 19:12:50 »

A sta kazete kad je rec o konzumiranju ,naravno bez leda ali koja temperatura, da li su prave za njega tzv. konjak case ili nesto drugo,cesto sam vidjao po kafanama da ga sluze u tzv.stolovacama pa i u malim casama za rakiju.
Opsali ste proizvodnju u "Navipu" jel slicna situacija i kad je rec o "Rubinu"
Kakvo je vase misljenje sto se tice kvaliteta vinjaka koji se sad prav u "Rubinu" Pre svega "Vinjak 5" i "Vinjak XO".
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #29 Poslato: 05. Jun 2010, 20:40:38 »

Kad se tiče služenja i konzumiranja vinjaka-konjaka, postoji pravilo da se služi u čašama stolovačama kruškastog oblika, obično tri do četiri puta veće zapremine od količine usutog vinjaka, pri tom se nožica od čaše drži između srednjeg i domalog prsta na ruci a cela donja površina čaše naleže na dlan i toplotpm dlana se zagreva pa pri tom dolazi do izražaja sva lepota ukusa, mirisa i bukea posluženog pića.

Destilacija vina u Rubinu se obavlja na istovetan način kao i u Navipu, preko kontinuirane frakcione destilerije, samo mislim da je duplo većeg kapaciteta u odnosu na Navip, oko 5000litara vina na čas. Proces starenja i ostalih procesa do finalizacije mi nije poznat pa zato i nemogu ništa konkretno reći, a i da znam nebi bilo fer da pričam o tome, jer smo jedno vreme bili konkurenti na tržištu, sada im navip nepredstavlja konkurenciju.

Iz istog razloga nebih da komentarišem moj utisak o "vinjak 5" i "Vinjak XO".

Mogu da dam objektivno mišljenje, ako mi se veruje, o Navipov-om Vinjaku (8 godina starom), koga nažalost sve manje ima na tržištu. A to je da je stvarno neponovljivo odličan i da su svi sa kojima sam pričao dali najpovoljnije mišljenje. A možda je za sve ovo i najbolja potvrda ta da smo par godina radili neke usluge za Francuze, (2006,2007 i 2008), i pošto sam ih poslužio sa tim vinjakom (osmak popularno), bez kurtoazije su izjavili da se ništa nerazlikuje od više klase Francuskih konjaka. To isto su mi potvrdili ranije i ljudi koji su na radu već duže godina u Francuskoj. Obično kad bi polazili nazad u FR poneli bi po par boca da se pohvale da i mi imamo proizvod koji se ravna sa pojedinim odličnim konjacima Francuskog porekla.
Sačuvana

Hemingvej
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.084 sekundi sa 21 upita.