08. Oktobar 2024, 20:04:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Merenje procenta alkohola  (Pročitano 56244 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
RODUSKO
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 18. Oktobar 2009, 19:54:35 »

Interesuje me merenje procenta alkohola pri temperaturi razlicitoj od referentne temperature od 20 stepeni?
Kako se preracunava stvarni procenat i da li vrsta voca od koje je alkohol ima neki uticaj
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #1 Poslato: 18. Oktobar 2009, 20:28:52 »

Ako hoces poslacu ti tablice za korekciju koje vaze za alkoholmetre koji su bazdareni na 20 stepeni. Na zalost nemam tablice za alkoholmetre koji su bazdareni na 15 stepeni ali mozes jednostavno izracunati koliko trebas oduzeti ili dodati na izmerenu vrednost...
Za svaki stepen preko 15°C odbije se od ocitanog broja -0,32 vol. % alkohola, a za svaki stepen ispod 15°C doda se ocitanom broju +0,32 vol. % alkohola.

Npr ocitao si 40% alkohola a temperatura je 20 stepeni sto znaci da trebas odbiti 5x0,32=1,6% od ocitanog. Prava jacina je 40-1,6=38,4%

Ako je temperatura manja radis isto samo sto proizvod dodajes na ocitanu vrednost...

Vrsta voca nema nikakvog uticaja!
Sačuvana
Gogy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 38

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 09. Novembar 2009, 22:00:22 »

Pozdrav;

Sta mislite o ovom refraktometru za mjerenje kolicine alkohola, koliko to moze biti tacno i pouzdano?

Evo link,    http://www.probus.hr/pdf/RefraktometarRHW80ATC.pdf
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #3 Poslato: 10. Novembar 2009, 18:37:00 »

Imajuci u vidu ovu racunicu koju je objasnio dioda a koja se odnosi na oduzimanje ili dodavanje 0.32 vol. % alkohola za svaki oC zavisno od toga da li je izmerena temperatura veca ili manja od 15oC, uvidom u tablice koje sam dobio prilikom kupovine alkoholometra usatanovio sam da postoje odredjena odstupanja.
Idemo redom, kroz nekoliko primera:
Ocitana je vrednost 60 vol. %  na temperaturi od 14oC,  prava vrednost iz tablice je 60.3 vol.%  dok po njegovoj racunici treba da bude 60+1*0.32=60.32

Ocitana je vrednost 40 vol. %  na temperaturi od 14oC,  prava vrednost iz tablice je 40.4 vol.%  dok po njegovoj racunici treba da bude 40+1*0.32=40.32.

Ocitana je vrednost 57 vol. %  na temperaturi od 21oC,  prava vrednost iz tablice je 54.9 vol.%  dok po njegovoj racunici treba da bude 57-(21-15)*0.32=57-1.92=55.08 itd...

Licno bih voleo da je racunski tacno jer mi je lakse da izracunam nego da gledam u tablicu, narocito ako su izmerene velicine nesto izmedju (na primer 23.5oC) ali nesto nije u redu, ne slaze se. Da li je stvar u zaokruzivanju? Ili 0.32 nije 0.3200000 vec 0.32 sa vise decimala koje nisu nule, ili je sve to toliko nebitno. Nadam se da Vas ova analiza nije smorila. Samo sam hteo da utvrdim tacan racun i nista vise, jer ponavljam, meni licno, lakse je da izracunam nego da gledam u tablice ali sam sada u dilemi.

Na osnovu koje formule se dolazi do ove tablice koju je izdao Savezni zavod za mere i dragocene metale iz 1987.god?

Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #4 Poslato: 10. Novembar 2009, 21:35:47 »

Licno bih voleo da je racunski tacno jer mi je lakse da izracunam nego da gledam u tablicu, narocito ako su izmerene velicine nesto izmedju (na primer 23.5oC) ali nesto nije u redu, ne slaze se. Da li je stvar u zaokruzivanju? Ili 0.32 nije 0.3200000 vec 0.32 sa vise decimala koje nisu nule, ili je sve to toliko nebitno. Nadam se da Vas ova analiza nije smorila. Samo sam hteo da utvrdim tacan racun i nista vise, jer ponavljam, meni licno, lakse je da izracunam nego da gledam u tablice ali sam sada u dilemi.

To 0.32 ti sluzi da u slucaju kad nemas tablice izvedes sto priblizniji proracun.

Nece biti ista promena prividne jacine sa promenom temperature za rakije razlicitih jacina: ako rakiji od 50% promenis temperaturu za 5 stepeni, prividna jacina se nece promeniti u istom iznosu kao kad bi rakiji od 60% promenio temperaturu za 5 stepeni. Zato ti trebaju tablice.
Sačuvana
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.4

« Odgovor #5 Poslato: 26. Jun 2010, 09:10:48 »

Što se tiče alkohometra sve je jasno - ali samo za bezbojnu rakiju.

Kako meriti obojenu rakiju??? Kolika je korekcija - ostupanje na boju?
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #6 Poslato: 26. Jun 2010, 15:44:23 »

Kakvu boju?
Od bureta?
Nema tu šta da se koriguje.
Sačuvana
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.4

« Odgovor #7 Poslato: 26. Jun 2010, 19:38:14 »

Mislim da nisi u pravu - je li tako bistrice?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.4

« Odgovor #8 Poslato: 26. Jun 2010, 20:44:58 »

Potpuno je u pravu, a druga situacija bi bila ako bi se boja postizala karameliziranim šećerom to jest aditivima, čije dodavanje može da ide i do 2%.
Na ovakav prirodan način sve što bure može da preda rakiji pa i boju ima zanemarljivo učešće i ljudsko oko na alkoholmetru to ne može registrovati. Ni labaratorijski to nije značajno iz razloga što ukupni sastav aromatskih materija predstavlja količinu od 1 grama po litri. Kada bi sve što je zastupljeno u rakiji, u odnosu na etanol i vodu, imalo specifičnu težinu koja vuče na istu stranu, a nije takav slučaj, opet bi to predstavljalo uticaj od 0,1%. Uticaj bureta je samo mali dio u ovih 0,1%.   
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.4

« Odgovor #9 Poslato: 27. Jun 2010, 10:26:24 »

Hvala
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #10 Poslato: 03. Novembar 2012, 20:23:10 »

Evo i par tabela koriscene u jednu od poznatih kniga za spravljanje rakiju i merenja procenta alkohola.

distillery-yeast.com/pdf/tabel_117_145.pdf
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
Gaga
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 01. Februar 2013, 01:42:34 »

Zdravo ljudi,
pokusavam da nadjem detaljnije informacije o gradomeru ili alkohomeru za rakiju. Siguran sam da ste vec negde to dikutovali ali nisam uspeo da nadjem.
Elem reci te mi molim vas koji bi vi alkohometar za merenje jacine rakije preporucili i gde ga naci. Osim naravno preciznosti voleo bih da je i prost za koriscenje.
Hvala unapred
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #12 Poslato: 01. Februar 2013, 16:44:51 »

Pozdrav i tebi @Gaga,
Osnovne stvari sto se alkoholometar tice imas na ovaj link:

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1570.msg20368.html#msg20368
Njegova upotreba je jednostavna,ali se ipak sve parametre trebaju postivati.
To znaci pedantnost i postivanje osnovni principa rada,jer preciznost se nemoze postici bez toga.

Svi ili skoro svi alkoholometri pokazuju otcitanu vrednost na 20oC
Razgledaj gore postavljeni link,pa ako te jos nesto interesira-pitaj slobodno.
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
Gaga
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 02. Februar 2013, 01:57:30 »

Hvala Jon.
Bas si mi pomogo a i ostali forumasi u textovima koje sam procitao. Idem relativno cesto za Francusku pa cu potraziti sta sve tamo ima posto vec imam firmu  (ALLA). Ako nesto interesantno nadjem postavicu na forum. Premda mi se cini da vi vec imate sve potrbne informacije na ovu temu.

Pozdrav
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 02. Februar 2013, 09:39:31 »

Evo da pomognem i ja. Prosle godine sam kupio set (3 komada) Francuskih alkoholmetara (ALLA France). Platio sam ih cca 150eur.

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1570.msg20378.html#msg20378
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 21 upita.