11. Septembar 2024, 05:10:04 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Moj vinograd  (Pročitano 335126 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #75 Poslato: 16. Avgust 2011, 23:23:19 »

Prvo cu ovak, slador na jucerasnji dan: Rizling 12, grasevina 10, pinot bijeli 13, skrlet 12, pinot sivi 19.
Grasevina se kod nas bere izmedju 16 i 19 iako u dobrim godinama moze ostvariti i veci postotak secera, ali u ovom intervalu su najcesce vrijednosti sladora po baboou.
Sačuvana

Setefann
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #76 Poslato: 21. Oktobar 2011, 19:13:26 »

Jel fali nesto zemljistu ako se prska protiv trave? Hvala na odgovoru.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #77 Poslato: 22. Oktobar 2011, 00:44:39 »

zemljištu ne škodi ali može da škodi nama.
pitanje je malo nejasno ali pošto je postavljeno na ovom forumu pretpostavljam da je smisao da li npr. totalni herbicidi osim što uništavaju korove truju i zemljište u vinogradima i voćnjacima?
ako je to pitanje onda je odgovor da ali herbicidi u voćarstvu i vinogradarstvu nemaju veliki uticaj na prisustvo ostataka pesticida u ljudskoj ishrani jer na to nemerljivo više utiču sredstva s kojima se prska u toku vegetacije direktno na plodove.
spiranje ostataka herbicida najveći je problem jer se zagađuju podzemne vode koje se koriste kako za piće tako i za zalivanje.
kada je u pitanju zagađenost plodova herbicidi najveći uticaj imaju u ratarstvu gde je primena višestruka u toku godine a koren je površinski a i često su to i agresivnija i dugotrajnija sredstva nego što je npr. glifosat("total") koji se razlaže u zemljištu već posle nedelju-dve.
a ako je pitanje glasilo da li mogu sada da prskam korove a na proleće da tu nešto sadim odgovor je možeš slobodno.
Sačuvana
Nem
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #78 Poslato: 01. Januar 2012, 11:52:13 »

Pozdrav svima i srećna Nova godina!
Imam problema kod formiranja oblika čokota pa se nadam da će neko od vas moći da mi pomogne. Pravim dvostrani gijot. Do sada sam radio ovako:
U prvoj godini sam skratio kalem na dva okca i samo vezivao lastare uz kolac.
U proleće druge godine sam najbolji lastar skratio na dva pupa a ostale uklonio do osnove. Ostavio sam dva lastara i vezao ih uz kolac.
U proleće treće godine jedan lastar sam uklonio do osnove a drugi  ostavio da bude buduće stablo čokota i njega sam prekratio do prve žice.
Planirao sam da ostavim dva - tri lastara na tom budućem stablu da bih dobio od njih dva kraka. Tu su počeli problemi jer lastari nisu krenuli iz onih okaca koji bi meni odgovarali (na gornjem delu stabla) nego ili previše nisko ili previše visoko, iznad žice. Znači neka okca uopšte nisu krenula.
Sada me zanima kako da orežem na proleće? Da li postoji mogućnost da na proleće krenu ta okca koja nisu prošlog proleća pa da napravim nove krakove (ali tako gubim jednu godinu…)
Postaviću neke slike da vidite pa ako neko želi da  pomogne…

Tek sad vidim da sam napisao u pogrešnoj temi, molim moderatora da premesti u odgovarajuću temu.
Sačuvana
skabeta
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #79 Poslato: 01. Januar 2012, 20:13:20 »

Ja bi te donje odrezao do kraja i ostavio za ovu godinu samo jedan luk od tog gornjeg lastara. Nakon ove godine ces videti da li ti je dosta jedan luk, ako vidis da ima tu potencijala za drugi, sledece godine bi trebalo da imas dovoljno svega da ostavis dva luka.
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #80 Poslato: 01. Januar 2012, 21:12:58 »

donji moras da uklonis do osnove a gornji da orezes na kondir od koga ces sledece godine da imas donji lastar za kondir a gornji za luk koji ce doneti rod naredne godine, posto su cokoti tek u fazi formiranja nikako nemoj da rezes na luk a da nemas kondir za zamenu jer ces odmha u startu narusiti oblik cokota, i ta dva okca ce doneti neki rod
Sačuvana

Nem
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #81 Poslato: 01. Januar 2012, 22:37:23 »

E hvala na odgovorima.
Znaci te što su previše nisko ću do osnove ukloniti a šta da radim sa onima što su iznad žice? (kao na trećoj slici).
Kada uklonim te niske onda se moram nadati da će poterati sa te strane ali gore da bih mogao napraviti dostrani a ne jednostrani gijot? Još me zanima da li se ti krakovi režu isključivo na dva okca ili tako da budu do prve žice? Jer negde treba orezati npr. na tri okca da bi bio do žice, ako orežem na dva onda će biti ispod žice...
Možda sam dosadan ali hocu da dobro formiram.
Sačuvana
skabeta
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #82 Poslato: 02. Januar 2012, 08:04:45 »

Ako ti je nesto previsoko iznad zice,mozes da orezes do tog nizeg luka kompletno i onda njega vezes uz kolac i pravis luk. Kad napravis luk sledece godine ces imati od tri elementa najbliza zici da formiras dva luka i kondir a ovo ostalo sve izbacis. Problem kod tebe je sto ce ti ta glava biti ptreko zice, da ne bi bila za ova tri cokaota ti je jedino prva varijanta pa onda imas mogucnost da biras elemente ispod zice. Nema tu nikakvih krakova, imas luk i kondir.
Sačuvana
Nem
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #83 Poslato: 02. Januar 2012, 14:15:44 »

@skabeta Tek sada mi nije jasno. Kako nema krakova? Ja sam radio po ovom upuststvu: http://www.vinogradarstvo.hr/index.php?s=186 Tu ima dva kraka i na svakom kraku jedan luk i jedan kondir.  Huh?
Sačuvana
skabeta
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #84 Poslato: 02. Januar 2012, 15:28:19 »

Ok jasno mi je sta zelis, ali vidis ovi cokoti sa fotografija ti ne daju mogucnosti da napravis ta dva mala kraka, to bi trebalo da bide ispod zice da ti ne pobegne sve previse od prve zice. prakticno da bi formirao ta dva kraka treba da ti nesto krene ispod zica, mozda je najrealnije da se skrati do tog prvog luka pa da se od njega pusti za krakove koje bi zeleo da formiras. Ovaj prethodni nacin iz poruka ti je isto takva varijanta ali nema krakova nego glava na kojoj formiras dva luka i kondir. Naravno vazan ti je i razmak izmedju cokota u redu jer ta dva luka traze prostora.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #85 Poslato: 02. Januar 2012, 17:53:58 »

Da razmak izmedju cokota je veoma bitan,a nisi napisao koliki je.Zasto ne ides na jednokraki Gijo?Dvokraki prilicno opterecuje cokot,a i lakse ti je za rezidbu.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #86 Poslato: 02. Januar 2012, 19:04:56 »

"Tek sad vidim da sam napisao u pogrešnoj temi, molim moderatora da premesti u odgovarajuću temu."

a moderator odmara li odmara! tema je moj vinograd a ovo jeste Nem-ov vinograd prema tome nema greške.
možda vredi neke teme spojiti ali to ide na moju dušu i ostaje za kasnije.
mislim da Nem nije napisao o kojoj se sorti radi i na kojoj podlozi a to takođe nije nebitna stvar.
Sačuvana
Nem
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #87 Poslato: 02. Januar 2012, 19:52:29 »

Hteo sam da napišem ovaj post u temi Rezidba vinograda ali meni odgovara da ostane i u ovoj temi  Grin
Razmak između čokota je 1,1m i mislim da tu imam mesta za dvostrani gijot. Na slici je moldova i sa njom imam najviše problema što se tiče formiranja jer su joj okca na jako velikom rastojanju. Imam sličnih problema i sa Muskat hamburgom ali ne toliko.
Sačuvana
lala123
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #88 Poslato: 15. Januar 2012, 18:32:10 »

SALE gdje nabavljas sadnice i ostale elemente za vinograd  i koji ti jr raspored sadnica  razmak
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #89 Poslato: 16. Januar 2012, 13:13:56 »

Sadnice sam nabavljao od VCR-a,stubovi bagremovi, a raspored 0.75m u redu i 2.7 medjuredno rastojanje.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.106 sekundi sa 22 upita.