15. Januar 2025, 23:43:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Određivanje tehnološke zrelosti grožđa  (Pročitano 147528 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #15 Poslato: 02. Septembar 2008, 23:20:30 »

http://enovitis.net/downloads/Formiranje%20uzgojnog%20oblika.pdf
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #16 Poslato: 03. Septembar 2008, 00:24:28 »

Uh, svaka čast Darko! Defolijacija kao mera omogućavanja veće osunčanosti i samim tim i boljeg kvaliteta grožđa prema prikazanim pokazateljima ima svrhe. Moram da se malo korigujem, kada se spominje skidanje lišća, video sam unakžene vinograde gde faktički grožđe visi skoro bez lišća, pa mi je onaj gore komentar pao na pamet.
Nedostaje jedan pokazatelj kao se defolijacija odražava na rod sledeće godine, ili nisam našao, i koliko defolijacija utiče na životni vek vinograda, kao i na formiranje lastar narednih godina. I još nešto sam zapazio da pri sadnji 1x1 metar vinograd je dao najbolji kvalitet grožđa u svakom pogledu, gde predpostavljam da nije vršena defolijacija, ali opet moje razmišljanje, u tako gustoj sadnji nije ni moguće stvaranje prevelike zelene mase, pa je gustina sadnje stvorila optimalan broj listova. No u svakom slučaju delimično i stručno (srazmerno), skidanje listova omogućava bolje rezultate i zato se slažem sa time!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #17 Poslato: 03. Septembar 2008, 00:30:03 »

Sto se defolijacije tice...
Negde sam procitao da skidanje listova oko grozdova, osim sto omogucava bolju osuncanost, omogucava i bolje provetravanje grozdova tako da se smanjuje vlaznost a samim tim i sanse za razvoj stetnih mikroorganizama.
Koliko je ovo tacno pojma nemam mada mi se cini da ima neke logike  Scratchhead
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #18 Poslato: 03. Septembar 2008, 20:44:53 »

kolega je danas merio kod njega u vinogradu italijanski rizling 22 % rajnski 19% prokupac 19% frankovka 21% burgundac crni 22%
Sačuvana

Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #19 Poslato: 19. Septembar 2008, 13:04:29 »

Interesuje me koja je bistrina šire potrebna pri merenju šećera širomerom? 
Imam ukrajinski širomer sa skalom od 0 da 25 gledajući odozgo na dole za temperaturu od 20C. Kako se on uklapa u navedene vrste širomera ?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #20 Poslato: 19. Septembar 2008, 13:23:20 »

Nije bitno koliko je sira bistra, izmuljas grozdje i to je to....
To bi trebao biti Babov siromer. U sustini mozes koristiti i njega mada je bolje da koristis Ekslov siromer. Imas temu o korekciji sadrzaja secera i u njoj imas Saleronove tablice pa pomocu nje mozes procenat secera (to meri Babov siromer) prevesti u Ekslove stepene...
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #21 Poslato: 19. Septembar 2008, 16:34:19 »

Mala korekcija a u vezi bistrine šire, i izmerenog sadržaja šećera. Širomer radi na principu gustine tečnosti i njegovog baždarenja da pokazuje nulu u destilovnoj vodi na temperaturi od 15stepena C. Što je veći sadržaj šećera u širi to on manje tone i po određenoj baždarenoj skali na vratu pokazuje koliki je sadržaj šećera. Mutnoća i druga nečistoća u širi, organskog i neorganskog porekla svakako utiču na tačnost očitane vrednosti. Idealno bi bilo da je šira kristalno bistra i da joj je temperatura 15stepena C. Međutim blago zamućena šira posle muljanja je tolerantna i neznači mnogo u amaterskoj proizvodnji vina. Kod organizovanog otkupa grožđa, a gde se plaća po procentu šećera, itekako je važno očitati približno pravu vrednost. I preporuka: otočite širu posle muljanja u jednu bocu, a čija je količina dovoljna za merenje, stavite u frižider da odstoji 4-5 sati i onda merite jačinu u menzuri, jer će se šira staložiti, i normalno izvršite korekciju na temperaturu. Obično se korekcija vrši po principu, za 5 steepeni hladnije od 15,  šećer je manji za 1 procenat, ili 0,2 po stepenu toplote.
Sačuvana

Hemingvej
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #22 Poslato: 19. Septembar 2008, 20:54:15 »

Nije mi baš jasan ovaj moj širomer.   Na kutiji piše VINE METER   from 0 to25% sugar,  from 0 to12%VOL. Na samom širomeru piše  виномир побутови (20C). Moracu da nabavim neki bolji.

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #23 Poslato: 19. Septembar 2008, 21:01:55 »

To bi onda trebao biti Babov siromer posto je skala u procentima secera...
Malo me buni ta skala 0 - 12 % alkohola, mozes li da uslikas pa postavi sliku da vidim(o)?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #24 Poslato: 19. Septembar 2008, 21:08:03 »

Tvoj širomer očitava direktno količinu šećera u širi, a sa druge strane na skali pokazuje alkohol koji bi dobio od očitanog šećera, i pošto, predpostavljam da nema termometar, usmerava da je očitana vrednost tačna ako je temperatura šire 20C.
Pokušaj da ga izbaždariš, tako što ćeš sipati destilovanu vodu u posudu za merenje, i ako imaš termometar pokušaj da je dovedeš na temperaturu 20C. Ako tada pokazuje nulu onda je prilično tačan.
Sačuvana

Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #25 Poslato: 19. Septembar 2008, 23:06:20 »

Dux nisam bio u pravu kada sam rekao da je u pitanju Babov siromer. Malo su me bunile skale pa sam prelistao tablice i tvoj siromer pokazuje procente dobijene po Saleronovoj formuli - grami secera/100 mililitara sire. Babov siromer pokazuje takodje procenat secera ali se on izrazava u gramima secera/100 grama sire.
Ako tvoj siromer pokaze nulu u destilovanoj vodi (onako kako ti je peca objasnio) onda nema potrebe da kupujes novi, samo ti treba tablica pomocu koje procenat secera prevodis u Ekslove stepene a to cu ti sutra postaviti.
Ako bas zelis novi onda se potrudi da nadjes Ekslov siromer!

Jos jedna stvar me buni, 25 % secera daje 14,7 % volumnih alkohola a tvoja skala ide do 12%  Scratchhead
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #26 Poslato: 19. Septembar 2008, 23:37:57 »

Peco to si negdespomenuo ,pa sam došao na ideju da probam, imam termometar pa ću da proverim.

I mene buni skala za procenat alkohola, zašto je do 12%, mada kad razmislim, šira mi je prošle godine bila negde 23%,a  vinomer je išao  preko 12%VOL.  Možda zato što je nekada na svim vinima pisalo 12 ili 12,5VOL. ... državni propis.
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #27 Poslato: 20. Septembar 2008, 11:17:20 »

Dioda, kako si ti dobio da od 25% šećera ima 14,7% alkohola???
Pomoću koje konstante?

Koliko se ja sećam, konstanta je probližno 0,555. Što znači, pomnožiš procenat šećera sa njom i dobiješ količinu alkohola u budućem vinu. Takođe, i obrnuto, tehnolog odredi alkohol u vinu, podeli sa ovom konstantom i zna koliko si imao šećera u grožđu.

Ispravi me ako grešim.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #28 Poslato: 20. Septembar 2008, 12:17:03 »

Mnozis sa 0,59 jer u toku alkoholne fermetacije od 1 grama secera nastaje 0,59 mililitara alkohola..

Tako pise u svim mojim knjigama sa faxa a i u ovim tablicama koje imam 25 % secera daje 14,75 % volumnih alkohola.

25x0,59=14,75
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #29 Poslato: 20. Septembar 2008, 18:21:38 »

Dux, evo kao sto sam i obecao - tabela za ocitavanje Ekslovih stepeni i ocekivani procenat alkohola. Tabela je skenirana iz knjige "Prirucnik za spravljanje vina" prof. Slobodana Jovica

klikni na sliku da je vidis u punoj velicini

Tvoj siromer pokazuje % secera po Saleronovoj formuli, u istom redu ocitas koliko je to Ekslovih stepeni i koliko ces imati alkohola u vinu koje je dobijeno od te sire.
Ako hoces da popravis sadrzaj secera pogledaj kako se izracunava potrebna kolicina u ovoj temi.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.021 sekundi sa 21 upita.