|
crnitrn
|
 |
« Poslato: 09. April 2010, 17:24:37 » |
|
Izvinavam se izgleda da to ima u zakonu o alkoholnim picima!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vintodor
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 29. Decembar 2010, 00:27:41 » |
|
i mene zanima da li je neko skoro registrovao podrum za proizvodnju vina
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Kupino
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 29. Decembar 2010, 09:01:23 » |
|
Pridruzujem se pozivu za komentare.Bilo bi korisno takodje napisati na kakve ste mesecne/godisnje obavezne troskove nailazili posle osnivanja npr radnje za proizvodnju vina ili rakije. Hvala unapred
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
duska58
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 07. Novembar 2011, 13:43:54 » |
|
KUPINO pozdrav ,interesantno je pitanje i ja bih volrela to da znam ako neko zna neka se javi . Pridruzujem se pozivu za komentare.Bilo bi korisno takodje napisati na kakve ste mesecne/godisnje obavezne troskove nailazili posle osnivanja npr radnje za proizvodnju vina ili rakije. Hvala unapred
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tarmi Ricmi
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 18. Oktobar 2012, 20:59:39 » |
|
Pošto sam novi na forumu pozdravljam vas sve!!! Posećivao sam forum, ali uglavnom da se edukujem o vinarstvu. Sada imam drugi "problem". Pre mesec dana imao sam goste iz inostranstva. Oni su probali moje vino i zainteresovani su da krenu u ozbiljniji posao sa tim. Pošto se ja vinarstvom bavim isključivo amaterski, došao sam ovde da se raspitam kako teče procedura za komercijalnu vinariju? Koje tehnologije itd. Kapiram da je princip isti - grožđe mora da fermentira,jelte  Šalu na stranu, oni su baš zainteresovani, i voljni da ulože novac, interesuje ih koliko i kako. U principu trebam da sastavim mali biznis plan, sa predračunicom i objašnjenjem troškova. Po nekoj njihovoj računici želeli bi izmedju 10 i 15 hiljada litara godišnje, i da povećavaju kapacitet kako se posao razvija. Oni bi uložili pare, ja bih tu trebao da budem direktor vinarije, dok bi se oni starali za distribuciju i prodaju u svojoj zemlji. Neka moja vizija - Kapacitet 15 000 L - Vinifikatori - želeo bih da imaju i potapanje i ispiranje komine, znam da ima raznih dimenzija, ali koliko bi im trebalo prostora? Koliko koštaju? I da li je preporučljivo držati vina posle u njima?Pošto videh da je i to moguće.Koje kapacietete i koliko komada? Ja bih 3x10 000L pošto i komina zauzima prostor još dokle se digne od vrenja, znate već
- Muljalice, mislio sam neke električne, što odvajaju peteljku, da imaju kapacitet najmanje 3-4T/h jer biće mnogo grožđa(i računajte na povećanje u budućnosti), naravno i pumpa da sve to tera u vinifikator, cena ? okvirno naravno
- Pumpe za pretakanje, koliko komada? Filteri za bistrenje? Točilice za flaširanje ?
- Burad? Tu ama baš nemam pojma, pošto ja moje vino držim u staklenim balonima. Znam da nema pravog vina bez zrenja u buretu, ali da vidimo koliko bi tu trebalo prostora, koliko koštaju itd? Takođe me interesuje varijanta da se jedan deo vina drži u vinifikatorima a drugi u buradima ? Jeli to zakonski dozvoljeno? Moraju li vina odležavati u burićima obavezno pre prodaje?
- Podrum? Pošto ja nemam toliko prostora trebalo bi napraviti podrum, insistiram na podumu pošto su temperature stabilnije preko godine. Takođe planiram jedan kombinovani deo gde će biti po 2,5m u oba pravca, i onda imam prostora za vinifikatore jer su visoki, dok bi u drugom odvojenom delu bili burići skroz pod zemljom
- Najvažnija stavka - Tehnolog - kako se kreću njihove cene? Da li mora biti stalno zaposlen? Mogu li se honorarno rentirati, ili imati nekakav konsultantski ugovor sa njima? Znam da sve varira, ali opet postoji neki raspon.
- Tačka razno - ovde mi slobodno skrenite pažnju na neke stvari ako sam propustio ili jednostavno ne znam za njih, tipa pomoćni sudovi, sredstva, preparati, ali cenim da su sve to sitni troškovi
- Papirologija i administraicja - da li sam tu išta propustio, ima li još šta osim tehnologa ?
Eto to bi bilo to, oprostite što sam vas udavio sa dugim postom, ali eto zaista sam se sada zagrejao pogotovo što ovo može biti dobra prilika i perspektivan posao. Pa da čujem mišljenja & pitanja  pošto možda nisam baš najjasnije dočarao moju viziju P.S. Ne želim da mi radite "domaći zadatak", već isključivo da mi skrenete pažnju na neke stvari koje mi kasnije mogu izazvati probleme, prvenstveno mislim na loš odabir opreme ili lošu strukturu podruma, pošto su to greške koje se teško koriguju. A opreme ima hvala Bogu, pa ću telefon u ruke i zovi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladan
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 19. Oktobar 2012, 06:23:41 » |
|
Projektovanje vinskog podruma sa predracunom materijala i troskova gradnje radi g-din. Jovan Popov u Novom Sadu. Za sve pojedinosti oko registracije vinarije mozes se slobodn obratiti inspektorki Ivanki Popov tehnolog Jova Popov telefon 0641788709
Za rashladne uredjaje i inplementaciju istih mozes se obratiti Viktoru iz Enovitisa. Za kapacitet koji si naveo ne moras imati zaposlenog tehnologa, dovoljno je ugovor sa pravnim licem, na primer sa poljoprivrednim fakultetom sto je na godisnjem nivou priblizno 25000 dinara , u tom slucaju bi ti S. Jovoc formalno bio tehnolog. Njegov broj ne mogu javno da objavim ali moze pp. . Naravno u tom slucaju placas placas Jovicu za izlazak placas dnevnicu i putne troskove. Posle najmanje 6 meseci rada, vise ti nije (po zakonu) potreban tehnolog, pod predpostavkom da imas najmanje srednje obrazovanje. Svu opremu koju kupujes kupuj novu koja zbog povracaja sredstava izadje nesto jeftinija od polovne.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
Tarmi Ricmi
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 19. Oktobar 2012, 19:18:04 » |
|
Šta drugo da vam kažem osim: Hvala, dobri ljudi !!!  Ovako brze odgovore nisam očekivao. Ovi kontakti mnogo znače. Takođe me mnogo obradovala informacija da posle 6m nije potreban tehnolog, a završio sam višu elektrotehničku tako da neće biti problema za to. Interesuje me konkretno još jedna stvar. Po ovim tekstovima što sam čitao, evo i u ovom što je miticd naveo, potencira se to odvajanje prerade od skladištenja. E sada pošto su vinifikatori u suštini tankovi i mogu se koristiti za skladištenje. Da li je zakonski to dozvoljeno? Ušteda je velika i šteta je da zvrje prazni preko cele godine, pogotovo zato što su poprilično skupa investicija. Znam da kvalitet nikada neće biti kao iz burića. Ali za početak recimo 50-50% pa kada posao krene da se kompletira podrum. Pozdrav i hvala još jednom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 21. Oktobar 2012, 10:03:52 » |
|
Svi kod nas drze vino i u tankovima i u buradima.Poneke manje vinarije cak nemaju drvenu burad.Oni veci uzimaju veliku drvenu burad za pocetno odlezavanje(brzina sazrevanja vina sporija)a onda finalno pre flasiranja prebacuju u ona od 225l.Mislim da ti je 50-50% potpuno ok Dok prodajes onih 50% iz drvelih ;)prebacis iz tankova u drvenu burad.Naravno sve zavisi kakvo vino hoces ,koliko da odlezi!A zavisi i od $$$$$$$$$ 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tarmi Ricmi
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 21. Oktobar 2012, 17:56:26 » |
|
Vidi ovako, moja neka razmišljanja bila su: Kompletno vino fermentira i odležava u vinifikatorima do februara(uz 2 pretoka), kada dođe vreme poslednjeg trćrg pretoka, da se pola prebaci u burad na dozrevanje a druga polovina ostavi u vinifikatorima. Na jesen obe polovine flaširam i ove iz buradi prodajem kao premijum, dok ove iz vinifikatora prodajem kao obično, za početak, pa kako biznis bude rastao onda da se dodaju nova burad.
Mene samo brine da li je to u suprotnosti sa nekim regulativama i zakonima? Pošto vidim da potenciraju da se vino ne drži u prostorijama za preradu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Aleksandar013
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 10. Maj 2013, 17:26:44 » |
|
Pošto tek ulazim u svet proizvodnje vina, potrebno mi je vaše mišljenje o tome kako postići najefikasniji proces proizvodnje vinarije kapaciteta 25.000l vina godišnje.
Koju mehanizaciju možete preporučiti, koja ispunjava primarne uslove efikasnosti i ekonomičnosti?
Hvala unapred
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 10. Maj 2013, 21:23:49 » |
|
NA ovo pitanje je odgovor mnogo opsiran.Prvenstveno treba se opredeliti da li ce biti vrhunski kvalitet ili neko vino koje ce biti za siroke narodne mase.Ne znam koliko uopste poznajes tehnologiju proizvodnje?Kapacitet od 25.000l nije bas naivna stvar.Investicije u opremu i objekte ce biti veoma visoke za taj kapacitet,racunaj preko 100.000e.Tu trebaju ozbiljne muljace,prese,pumpe,posude za fermentaciju i cuvanje,enoloska sredstva....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 10. Maj 2013, 23:46:37 » |
|
Pošto tek ulazim u svet...
Koji je rok za ovaj seminarski rad?  Po pitanju bih rekao srednjoškolski. Kao što ti je sale već rekao prvo pročitaj detaljno ono što piše u obaveznoj literature vezano za sam postupak i tehnologiju proizvodnje vina pa kasnije traži odgovore na pitanja o njenoj efikasnosti i ekonomičnosti. Ako (ili kada) si već pročitao ovo prvo potrudi se da budeš iskreniji i detaljniji, dobit ćeš smjernice koje ti je mentor propustio dati, ili još bolje obavi ozbiljan razgovor sa mentorom. To uvijek „pali“ i daje rezultat ako postoji tvoja ozbiljna zainteresovanost za ono što radiš.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
crnitrn
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 14. Maj 2013, 10:42:58 » |
|
Ovo je sve mutno da l ineko yna jasno i kratko da mi kaze koje su prostorije potrebne u vinskom podrumu po praviliku da li tri ili dve. obrada, vreonica i prostorija ya odlezavanje vina ili prve dve mogu biti u jednoj!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Kupino
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 14. Maj 2013, 13:15:26 » |
|
Sta sve treba da stoji u toj evidenciji u vinariji?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|