Aleksandar 67
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 15. Mart 2011, 14:08:48 » |
|
Moje belo vino - rizling isto je pocelo da goraci i pomalo od zelenkasto zute boje ide ka braonkastoj. Da li da koristim zelatin i kasnije limunsku , vinsku kiselinu i secer ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 16. Mart 2011, 00:16:20 » |
|
Zelatinu da poradi korekcije polifenola. Takodjer pripaziti na razinu SO 2 jer vjeroajtno se radi o oksidaciji uz poviseni sadrzaj "zderaca sumpora". Mozda ce biti potrebno korigirati ih PVPPom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Aleksandar 67
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 17. Mart 2011, 11:56:47 » |
|
Da li da nosim vino na analizu pa onda da odredim tretman , ili jednostavno da postupim po gorepomenutom primeru ( s obzirom da je mala kolicina vina u pitanju - oko 100 l ) . Dodam zelatin i PVPP. Sta je PVPP i kako se koristi? Prvo ide zelatin , pa posle odredjenog vremena PVPP ? Hvala na predhodnom savetu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 17. Mart 2011, 16:03:55 » |
|
Ili jedno ili drugo.
PVPP
Upotrebljava se za stabilizaciju i čišćenje vina. Posebno pogodan za izlučivanje polifenolnih tvari iz bijelih i crvenih vina i mošteva, te za čišćenje oksidiranih i starikavih vina. Selektivno djeluje na aromatske tvari u vinu. PVPP rastopimo u vodi u omjeru1:5 i dodamo u vino uz stalno miješanje. Proizvod se brzo izlučuje i taloži, tako da je moguć brzi pretok. Ako je moguće, preporučuje se i filtracija.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Aleksandar 67
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 05. April 2011, 11:54:01 » |
|
Enolog mi je preporucio da ovaj put koristim Clarol ( umesto cistog PVPP-a ) . Sipao sam rastvor po uputstvu ( ja sam odprilike odredio kolicinu praha , stavio sam 75gr.Clarola / Hl vina) u rizling koji je poceo da gubi boju .Da li sam dobro uradio sto sam koristio Clarol ? Koliko dana treba da prodje da bih otocio vino ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 05. April 2011, 23:17:45 » |
|
Nisam cuo za Clarol. Ali za ta pitanja najbolje da priupitas enologa koja ti je savjetovao taj preparat Sta znaci gubiti boju? Tamniti?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 06. April 2011, 00:44:58 » |
|
Klarol, trgovački naziv za bentonit.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 06. April 2011, 02:13:22 » |
|
Hmh! Nesto ce smanjiti gorcinu, ali nedovoljno. I dalje mislim da je PVPP way to go ako se radi o jacoj oksidaciji..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Aleksandar 67
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 06. April 2011, 07:48:24 » |
|
Clarol sadrzi ( ako se dobro secam ) 50 % Bentonita 20 % PVPP-a sumpor dioksida neki procenat i mozda jos jedan sastojak. Nisam trenutno blizu podruma pa pisem napamet.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Aleksandar 67
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 06. April 2011, 07:50:16 » |
|
Kada sam napisao da gubi boju mislio sam : boja iz zelenkasto zute prelazi u rozikasto braon.Znaci tamni.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 06. April 2011, 16:42:04 » |
|
Znaci oksidira.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 07. April 2011, 00:21:38 » |
|
Znaci rjesava se PVPPom i sumporenjem.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
LALE
Mlađi član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 19. Decembar 2011, 20:00:30 » |
|
Pozdrav svima. Ove godine sam resio da napravim malo kvalitetnog vina ali sam naisao na problem. Od sardonea sam dobio lepo, pitko vino ali od pre nedelju dana sam primetio da je pocelo malo da gorci. Da li je to problem i sta raditi? Unapred hvala.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strsljeen
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 07. Januar 2014, 18:40:25 » |
|
Do pre petnaestak dana sve je bilo u redu sa vinom, a danas kad smo ga probavali ima okus na gorko kad se proguta. U pitanju je vranac. Mjerio sam kiseline ph metrom i 3.5 su. Sta da mu radim, ovih dana bi trebalo drugi put da ga pretocim. Ima li ko ideju? Hvala svima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 10. Januar 2014, 15:02:14 » |
|
Kada neće vinari, da pokušam ja. Normalno uz dileme koje bi trebalo otkloniti. Kvalitet grožđa od kojeg je pravljeno to vino? Je li bilo potpuno zdravo, ili je ipak bilo razvoja plijesni na njemu? Ako jeste u kojoj mjeri, i da li se osjeti neki neugodan i rezak miris vina? Da li je grožđe obrano možda ranije nego što je trebalo, a posebno da li je ubrano prije postizanja fenolne zrelosti koja se primijeti po boji sjemenki, zelene ili smeđe? Ovo zbog dva velika razloga nastanka gorčine u vinu, fenolna jedinjenja i mikrobiološka aktivnost. Zbog svođenja problema na jedan od ova dva, bitan je i utisak o trpkosti tog vina u odnosu na neka prošla od istog grožđa. Bilo bi pouzdanije kada bi mogao nešto reći o količini šećera u grožđu, i o ukupnim kiselinama, jer ako je u pitanju ovo prvo onda se gorčina osjeti manje ako je više šećera ostalo u vinu. Osjeti se više ako je veći sadržaj alkohola i kiselina u vinu. Drugi razlog je Akrolein vezan za polifenole, tanine, nastao iz glicerola djelovanjem plijesni, ali bi onda morao osjetiti prodoran i oštar miris kao kod paljena ili zagorjevanja masti. U oba slučaja od pomoći su sredstva za bistrenje pozitivnog naelektrisanja, želatin. Ako nije akrolein i ako je ta gorčina nešto blaže izražena onda može i otvoreni pretok gdje bi se polifenoli uz pomoć kiseonika ukrupnili, jedan dio istaložio, i postali mekši manje trpki, a onda i manje gorki.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|