vladan
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 73
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 28. Jul 2009, 07:26:54 » |
|
I meni je zazvucalo malo mnogo rakije, ali ako je vino imalo 10.75 % alkohola i ako predpostavimo da je sav alkohol iz vina iskoriscen, to je onda to. Medjutim prakticno se nikada ne moze iskoristiti sav alkohol, pa je vino moralo imati nesto vise od 12% alkohola.da bi se dobilo toliko rakije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 28. Jul 2009, 12:49:53 » |
|
Odnos je bio za 4L vina =1 L rakije.
Hmm...  Ili je to bilo neko extremno jako vino, ili si dobio vrlo blagu rakiju  Да, ја тај однос (4:1) имам код прве дестилације, то јест од 4 литре вина добијем 1 литру сирове ракије, али, истина, од око 35%.. У препеку се онда још изгуби, што због одвајања првенца, што због патоке (која није дуга али је има), тако да је коначан резултат, рачунајући од улазне количине вина до излазне количине на конзумну јачину разређене винове ракије, негде око 1:5.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
akijana
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 17. Novembar 2012, 18:20:03 » |
|
Ja sam nabavio kazan pre neki dan, slovenacki prevrtac od 100 l. Posto se voce sad tesko nabavlja, dogovorio sam se sa radnicima u nasem lokalnom supermarketu da mi ostavljaju voce koje im ide u otpis. Za 2 dana su mi nakupili oko 25 kila komine, pa ce za koji dan da bude dovoljno za kazan. Ima dosta grozdja, poneka jabuka, mandarina i kivi. Mandarine ljustim, da u kominu ne bi otisla stetna ulja kojih ima u kori. Ne znam koliko ce vremena trebati da prevri komina u ovo nestabilno jesenje vreme, ali javljam rezultat kad bude gotovo. Vec sam ispekao jedan kazan od piva, ali o tome u temi predvidjenoj za to.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 49
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 12. Decembar 2012, 18:11:04 » |
|
Ovih dana puno razmisljam uprvo o ovoj temi, postavljali smo dosta pitanja i dato je i dosta odgovora po raznim drugim temama al mislim da bi se za ove prilike trebalo napraviti jedna ovakva posebna tema.
Probaso sam rakiju koja je pravljena od kombinacije kruske i sljive u odnosu 30 70% u korist sljive i bila mi je fenomenalna. Sljiva kao osnovni ukus i za njom kruska koja je samo obogatila ukusnom i mirisnom aromom. Takodje sam i sam pravio kombinacije kupazom medovace sa dunjom i jabukom, doduse u malim kolicinama probe radi juce i danas i mogu vam reci da i to izgleda veoma veoma lepo
ono sto me interesuje su sledece dve stvari:
1. da li je bolje raditi kupazu takvih rakija ili mesanjem voca u kljuku i 2. koje ste vi sve kombinacije isprobali i od toga sta bi ste preporucili
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
Vukašin
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 13. Decembar 2012, 12:32:53 » |
|
Bolje je da to što imaš od voća ispečeš posebno. Mani se tih bućkuriša. Ako se radi o malim količinama voća, onda možeš sve sastaviti, ali tako što će odvojeno fementisati. Posle fermentacije i prve destilacije "meke" rakije možeš staviti zajedno u prepek. Uvek bih pre takve rakije koristio za likere, travarice, klekovače...ali, ako ti se sviđa takva rakija, samo udri!  Jedina kombinacija koju bih mogao da preporučim (zbog količine, ne kvaliteta) je ruska-krimska džanarika+kajsija. Kad je zrela, ta džanarika ukusom je bliža kajsijama nego džanarikama.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 13. Decembar 2012, 17:09:46 » |
|
predhodni post sam postvio ne videvsi da takva tema vec postoji tako da prvi deo slobono zanemarite  vukasin ispisa da se rade meke rakije pa se napravi kupaza i onda uradi prepek, sto je realna kombinacija jer svo voce ne stize u isto vreme pa je u nekim od situacija prakticno i nemoguce da se uradi fermentisanje naprimer visnje vinogradarske breskve i dunje. nije mi jasno zasto mislis Vukasine da su to buckurisi i da ne zavredjuju paznju? ima li ko jos kakvu kombinaciju da je probao i da mu se dopada?
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 13. Decembar 2012, 20:47:07 » |
|
Ni meni ovo ne djeluje mnogo drugačije od bućkuriša. Ne mogu se sjetiti ni da mi je neka mješavina sokova od različitog voća dala približan kvalitet i karakteristiku soka kao kada je svako to voće pojedinačno. Fermentacija je sama po sebi više nego složen proces da ga ne bi trebalo dodatno usložnjavati miješanjem voća. To se ne radi ni sa različitim sortama grožđa u vinarstvu. Nakon neke već izgrađene situacije kroz kakvu takvu kontrolu određenih faktora uticaja u fermentaciji, svaka intervencija ovakvog tipa bi mi ličila na ono, smućkaj, zažmiri, pa šta ispadne na kraju.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 13. Decembar 2012, 21:32:52 » |
|
Mesanje vocne rakije mozda i nije tako strasno.Ne znam, nisam probao ali ne bi se bojao probati  Sve zavisi prvenstveno od licnog ukusa. Mozda i nije tako losa ideja, ali se mora raditi vrlo oprezno i probno u manjim kolicinama(da ne bi usrao stvar..mislim rakiju). Kako rezultat mesanje razna vina, dobile se isto tako vrlo kvalitetni i ukusni Cuvee-vina. Slazem se da je najbolje piti rakiju jedne vrste voca jer tu dolazi ona prava aroma destilata do izrazaj .Ali ako neko je stvarno profesinonalac u kupaziranjem, onda to moze i da ispadne nesto novo,nesto dosad neprobano,neka inovacija…a mozda i da ispadne i buckuris kog na kraju ni sam nemozes popiti i bacis.Ali ako imas srecnu ruku ,oset i prefinjen miris…ko zna! I razne mirise se mesaju da bi se dobio neki novi parfem. Probaj sa 100ml rakiju da pravis eksperimente.Uzmes neki spric od 10ml i dodajes 5ml te rakije,10 ml terakije 50ml druge i tako dalje…ali najbitno je da zapisujes svako dodavanje precizno u mililitre. Pa na kraju i ako ne ispadne nista onda si zajebao pola litar do litar rakije. Sve inovacije su nastale obidima/probama ili greskama.
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 13. Decembar 2012, 22:10:28 » |
|
Ali ako neko je stvarno profesinonalac u kupaziranjem, onda to moze i da ispadne nesto novo,nesto dosad neprobano,neka inovacija… U ovih prvih 800 godina još ni jedna takva nije ostavila neki vidljiviji trag, možda bude više sreće u narednih 800. 
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 13. Decembar 2012, 22:30:43 » |
|
....možda bude više sreće u narednih 800 ....eto vidis,dovoljno vreme imamo...  ...sad preostaje samo da zasukas rukave i da krenes, pa sta bude neka bude!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 13. Decembar 2012, 22:47:15 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 13. Decembar 2012, 23:15:48 » |
|
...IMA TU NECEGA... Ova ti je dobra! 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stopciger
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 23. Jul 2014, 22:18:22 » |
|
Odradio sam breskvu, nektarinu i kajsiju zajedno, sve po propisu, ociscenu, dodao 5 posto secera, i sad me interesuje posle koliko vremena da palom veselu masinu.....sta kaze praksa i iskustvo majstora?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 24. Jul 2014, 10:03:29 » |
|
Voćna kombinacija, koje inače ne radim. Kao ni dodatak šećera jer od njega počinjem i ja da "fermentiram". Sličan hemijski sastav koji bi mogao uticati pa u uslovima pasiranog voća i uz još neki od dodataka okvirno 7-14 dana. Izostanak nekih mjera i postupaka i dodavanje "mrskog neprijatelja"  kvaliteta, okvirno 10-20.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stopciger
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 04. Septembar 2014, 00:35:50 » |
|
e pa stanje ovako.......dobih 59 litara rakije na 68 stepeni...... od 1100 litara komine.... razblazih jedan litar, formulom...... podelih 68 sa 45 i dodah 0,44 dl destilovane vode......ukus i aroma je neverovatna, odusevljen sam, jos da odstoji, da odradi svoje.......tzv slovenacki kazan 90 litara, spirala u tabarci, trosi drva mnogo, ali mislim da vredi truda......bacih od prepeka po litar na pocetku, prekidah na 50 stepeni da skupllam rakiju kad je prepecah......ne dodavah vodu u prepek......zadovoljan aromom i ukusom......pitanje za bistricu je.......imam 54 litra prepeka od dinje, da li da kad je ispecem sjedinim sa ovim vec dobijenim ili ne.......mislim da dinja ime neku interesantnu aromu......pozdrav......a moze jos neki savet........
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|