Makix
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Poslato: 08. Avgust 2008, 01:34:01 » |
|
Kako napraviti rakiju od mesanog voca?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 08. Avgust 2008, 11:14:17 » |
|
Mislis na rakiju od vise vrsta voca? To ce peca da ti pojasni
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 12. Avgust 2008, 00:15:02 » |
|
Jednostavno: skupljaj sve i ostavljaj u sudove za fermentaciju. Predpostavljam da misliš na: krušku ,šljivu, jabuku i breskvu. Pojačaj malo sa šećerom i čekaj da izfermentira, kad se smiri, spremi kazan i peči kao i pojedinačno. Voće nemoj da mnogo sitniš, već maksimalno na četiri dela, a breskve stavljaj cele sa koščicom.
Pošto sada nema jagodičastog voća,(malina, jagoda, kupina i ogorozd, kao i ribizla), ali ću ipak napomenuti da njih treba zasebno fermentirati.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 04. Jul 2009, 16:58:07 » |
|
Stavio sam u bure na vrenje krusku i sljivu.Sve tece normalno.U kuci imam dosta pica koje sam dobijao za slavu i slicne prilike(votka,vina,neke kupovne rakije).Hteo sam da pitam da li bih ta pica mogao da sipam u kazan kada budem pekao rakiju? ???Da li ce uticati na aromu i kvalitet dobijene rakije?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 05. Jul 2009, 00:20:40 » |
|
Хоће, утицаће, и то у степену који зависи од додане количине страних алкохолних садржаја и од њиховог квалитета (састава). Ако је реч о јаким алкохолним пићима, и ако их додате довољно пуно, повисићете јачину комину па ће цели дестилат врети на нижој температури са свим последицама ове чињенице, а вино неће имати тај ефекат јер је то јачина, отприлике, и саме комине.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 05. Jul 2009, 01:39:10 » |
|
Stavio sam u bure na vrenje krusku i sljivu.Sve tece normalno.U kuci imam dosta pica koje sam dobijao za slavu i slicne prilike(votka,vina,neke kupovne rakije).Hteo sam da pitam da li bih ta pica mogao da sipam u kazan kada budem pekao rakiju? ???Da li ce uticati na aromu i kvalitet dobijene rakije?
Ovo se može pojasniti i na slijedeći naćin. Destilacijom votke možeš dobiiti destilat koji se može opisati kao nešto između votke i ćistog alkohola (špiritusa). Kad je vino u pitanju šteta ga je ne popiti, a ako hoćeš od njega praviti destilat onda je oćito u pitanju neko toliko loše da je šteta ložiti vatru i pokušati dobiti vinjak (konjak) jer to je piće koje se dobiva destilaciom vina od sorti grožđa koje su izrićito predviđene za tu namjenu uz precizno određene uslove dozrijevanja. Destilacijom kupinove rakije opet ćeš dobiti kupinovu rakiju približne kvalitete. Rakije od šljive i kruške su pića koja imaju svoju karakteristićnu aromu i baš ta tipićnost im daje kvalitet i prepoznatljivost. Ako baš želiš da eksperimentišeš onda u proporciji u kojoj ih već imaš pomiješaj na način da u rakiju od šljive ili kruške dodaš malo votke, vinjaka i kupinove rakije pa ako ti se svidi onda češ gotovo približan rezultat dobiti i destilacijom istih, ukoliko ne onda se ne zavaravaj da će biti drugaćije. Pozdrav,
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 05. Jul 2009, 15:15:18 » |
|
Komine ima 200-250kg,zestokih pica ima 6-7l i vina oko 15l.Mislim da ne bi trebalo da utice u vecoj meri na kvalitet dobijene rakije?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 10. Jul 2009, 21:05:10 » |
|
Pa kad si vec krenuo u zesce mesanje (sljive i kruske), onda ni dodavanjem ostalih pica ne bi trebalo da upropastis rakiju vise nego sto vec jesi.
Ako si vec resio to da radis, onda ta pica ubaci vec u prvi kazan, a ne u prepek, da bi se bolje destilisalo, a dodaj i malo vode.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 11. Jul 2009, 12:24:02 » |
|
Da ne bude zabune, ovo ne znaci da preporucujem mesanje fabrickih rakija sa dzibrom pred pecenje. Setimo se "Guslara" Ali, ako vec 'oces to da radis, a inace si vec pomesao 2 dzibre koje nije uputno mesati, onda znaj i da ne treba da ocekujes da dobijes ne znam kakvu rakiju. Dobices nesto nedefinisanog ukusa, pa zato najbolje da to sto dobijes ne koristis odmah kao gotov proizvod, vec kao sirovinu za razne travarice isl., i naravno, za nezaobilazni sumadijski caj
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 22. Jul 2009, 06:53:25 » |
|
znam da nije bas dobro mesati sljive i kruske,ali to su vocke iz dvorista pa mi je bilo zao da propadnu.Popice se vec nekako
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 22. Jul 2009, 20:32:16 » |
|
Ma jasno, bolje nego da se baci
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pop1964
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 25. Jul 2009, 22:53:06 » |
|
pre par godina sam pekao rakiju od vina.Zbog lose plute oksidisalo mi je 12-tak kartona (iriski rizling i sardone,otprilike pola-pola).dobio sam rakiju vrlo dobrog kvaliteta.Odnos je bio za 4L vina =1 L rakije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 27. Jul 2009, 15:33:00 » |
|
Odnos je bio za 4L vina =1 L rakije.
Hmm... Ili je to bilo neko extremno jako vino, ili si dobio vrlo blagu rakiju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Asus
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 27. Jul 2009, 18:01:27 » |
|
Od samog vina kada se pece rakija, verovatno bude nesto poput neodlezanog vinjaka ......
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pop1964
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 27. Jul 2009, 21:44:56 » |
|
ukus jeste bio poput vinjaka,jacine 43%.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|