20. April 2025, 19:08:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ovinjavanje drvenih vinskih sudova  (Pročitano 84572 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Poslato: 12. Avgust 2008, 17:30:09 »

Ja sam dva nova hrastova bureta ovinio prema preporuci pintera koji je i napravio burad i nisam zadovoljan. Postupak je bio sledeci: Nova burad napuniti vodom i tako drzati dva dana, onda ih isprazniti i to ponoviti jos jednom , nakon toga sipati jednu trecinu vode i stavitu u to saku soli. Tako zatvoreno bure se snazno provalja i tumba( tu radnju ponoviti pet - ses puta ), nakon toga se isprazni i postupak se  ponovi jos jednom.
 U takvu burad sam sipao novu prepecenu rakiju jacine oko 50% vol. alkohola. Nakon tri meseca sam izvrsio kontrolu rakije i utvrdio da je ukus dobar ali da je poprimila tamno zutu boju.
Mislim da je trebalo sipati vise soli i po mogucstvu koristiti toplu vodu za ispiranje
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #1 Poslato: 12. Avgust 2008, 18:55:06 »

Ovinjavanje sudova se vrsi sa ciljem da se iz drveta uklone taninske materije koje daju opor i gorak ukus vinu ili rakiji kao i uklanjanje mirisa i ukusa na drvo. Osim uticaja na ukus neovinjeni sudovi uticu i na boju, bela vina i rakija koja se cuva u njima poprimaju mrku boju.

Ovinjavanje se moze izvrsiti toplim i hladnim postupkom ili njihovom kombinacijom.

Najlaksi nacin je uvodjenjem vodene pare. Para se uvodi u sud oko pola sata odnosno dok se sa spoljasnje strane bureta ne oseti toplota. Nakon toga se u bure naspe hladna voda dok se ne ohladi i taj postupak se ponavlja dok iz bureta ne potece bistra i cista voda bez ukusa i mirisa na drvo.

Drugi postupak je slican ovom koji je deki opisao. Novo bure se ispere i napuni hladnom vodom, ostavi da stoji 2-3 dana i isprazni. Nakon toga se napravi 4-5 postotni rastvor kuhinjske soli (na 100 litara 4-5 kg soli) ugreje se do kljucanja i sipa u bure. Na sto litara zapremine bureta se sipa oko 30 litara prokljucalog rastvora soli. Bure se zatvori i snazno valja i tumba oko pola sata nakon cega se isprazni. Zatim se napravi topli 2 postotni rastvor sode (Na2CO3) naspe u bure i opet valja i mucka oko pola sata. Posle ovoga se bure ispere hladnom vodom i ponovo napuni cistom i hladnom vodom i ostavi da stoji 2-3 dana. Nakon 2-3 dana prekontrolisati vodu iz bureta i ako ima mrku boju ili ukus i miris na drvo postupak treba ponoviti.

Kombinacija dva prethodna postupka izgleda ovako:

• drzanje hladne vode u sudu 2-3 dana
  • tretiranje toplim rastvorom sode 20-30 minuta
  • uvodjenje vodene pare 20 minuta
  • ponovno drzanje hladne vode 2-5 dana
  • proba vode na ukus, miris i boju

Za kraj napomena da je ovinjavanje manjih vinskih sudova vaznije nego ovinjavanje sudova vece zapremine jer manji sudovi imaju vecu dodirnu povrsinu sa vinom ili rakijom po jedinici zapremine pa je i uticaj drveta na vino ili rakiju veci.

Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #2 Poslato: 12. Avgust 2008, 22:33:51 »

to se moglo desiti i zbog lose kvalitete bacve, tj. samoga drva. kakvo je drvo, koliko litara, koliko si je platio i ako znas, koliko su se susile duzice? ako je nova bacva, pogotovo barik i jace paljeni, ovaj postupak je dobar. znaci, napunis do pola ili cak i manje, 1/3 bacve, dodas malo soli a moze i SO2 i prokotrljas bacvu par puta na svaku stranu i to ponovis 2-3 puta, moze i hladnom vodom, nije toliko bitno ako je bacva nova samo ce se u toplijoj vodi prije otopiti sol. ono sto ti nisi napravio, a po meni je to vrlo, vrlo bitno jer tako ja obavezno radim sa novim drvom, je da se nakon tog pranja bacva do vrha napuni hladnom vodom i tako ostavi 5-7 dana, moze se staviti i malo SO2, nece skoditi. drvo ce upiti malo vode, tj. bolje ce se zapuniti, vidjet da li je bacva ispravna i da li igdje pusta i curi i mozda i najvaznija stvar je da ce se izluciti povrsinske smolaste i sluzaste tvari drva i izrazito grubi tanini! nakon sto par dana voda stoji u bacvi, treba vidjeti da li je voda promijenila miris, boju i okus jer ona bi trebala biti smedkaste boje i mirisa na svjeze piljeno drvo a u okusu bi se trebao osjetiti okus drveta, npr. kao da polizes svjeze piljenu dasku.. to je pravi smisao ovinjavanja, da se te prve i lako hlapljive tvari odstrane pomocu vode a ne da odmah vino ili neki destilat pokupi te povrsinske grube tvari drveta. nakon izljevanja vode, bacvu treba pustiti da se 1-3 dana osusi i spremna je za upotrebu i s njom nebi smjelo biti problema i naravno, najvaznija stvar je da je uvijek puna do vrha, pogotovo ako je u njoj vino!
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #3 Poslato: 14. Avgust 2008, 22:14:32 »

Citat
barik i jace paljeni
Ivane ovo mi i  nije bas najasnije, a u mom slucaju radi se o novim  buricima od 55 litara, platio sam ih 70 euro po buretu sto i nije mala cena. Pitam se da li uopste rakije prepecenica koja se sipa u novo hrastovo bure koje je ovinjeno po svim pravilima moze posle duzeg boravka ostati zlatno zute boje i ne poprimiti tamnu i braon boju?
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 14. Avgust 2008, 23:16:05 »

pa klasicne barik (barrique) bacve su paljenih duzica iznutra ali vidim da ova tvoja to nije.. sto manja bacva vise kosta, to je pravilo! ja nove barik bacve od 225 l placam oko 500 eura po komadu ali zato su vrhunske kvalitete drva i izrade a u njima je vino odlicno! svaki medij (vino, rakija..) koji dolazi u bacve, pogotovo nove, nakon nekog vremena poprimi jacu boju i tonove drveta zbog vrlo lagane ali kvalitetne oksidacije kroz pore drva (u tome u biti i je fora sa drvenim bacvama, sto omogucuju polako dozrijevanje vina) ali to se obicno dogada kod bijelih vina koja poprimaju nakon par mjeseci jacu tamniju zutu boju dok crna u biti gube svoju lijepu crveno-ljubicastu boju i poprimaju smedkastu boju. to se najbolje moze vidjeti kada se vino natoci u casu i casa se lagano nakosi ispred neke svjetlije povrsine (bijelog papira ili zida) i onda se pogleda u vino u casi gdje se vidi da je vino poprimilo smede tonove narocito oko ruba case. za rakiju ne znam ali naravno da se moze desiti da poprimi takvu boju samo mislim da bi joj trebalo vise vremena, mozda par godina..
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #5 Poslato: 27. Avgust 2008, 22:11:39 »

Pravo školsko ovinjavanje drvenih sudova za vino, a i za rakije se obavlja na sledeći način: Novi sud se nauni hladnom vodom i odstoji oko 24 časa, a ne više od 48. Zatim se sud isprazni i tretira sledećim rastvorom: Na svakih 100litara zapremine spremi se 10 litara hladne vode u koju se rastvori 250 grama kaustične sode. Taj rastvor se sipa u bure i sledeća četiri-pet sata se svremena na vreme prokotrlja, podrazumeva se da se bure zatvori. Pri tumbanju -kotrljanju bureta, treba oba dna sa unutrašnje strane da budu zapljusnuta rastvorom. Posle tog perioda rastvor se prospe(uz sve mere predostrožnosti zbog sode), bure se dobro ispere hladnom vodom, ocedi, pa se potom nalije do vrha hladnom vodom i tako ostavi da odstoji 24 sata, taj postupak sa vodom se može ponoviti još jednom, pa se onda bure isprazni dobro ocedi-prosuši i, i spremno je za upotrebu. Kad se tiče držanja čuvanja, vina ili rakije u prvoj godini upotrebe obratiti pažnju(sem kod barika), da može doći do prevelike ekstrakcije boje i tanina iz drveta što može znatno uticati na kvalitet čuvanog proizvoda, pa se preporučuje da se proizvod koji je u buretu posle 6 meseci istoči i smesti u neki drugi sud, a bure se opere i osuši pa se ostavi za narednu sezonu, gde će tek tada moći da se duže čuva željena sirovina, ili proizvod.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #6 Poslato: 28. Avgust 2008, 00:03:49 »

Da se malo nadovezem na pecu s tice se cuvanja vina u tek ovinjenim sudovima...
Prve godine tj. nakon ovinjavanja se preporucuje da se u tim sudovima cuva vino slabijeg kvaliteta jer ce bure imati uticaja na vino bez obzira koliko je dobro uradjeno ovinjavanje... Pretpostavljam da je ista stvar i sa rakijom...
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 28. Avgust 2008, 02:08:48 »

Da se malo nadovezem na pecu s tice se cuvanja vina u tek ovinjenim sudovima...
Prve godine tj. nakon ovinjavanja se preporucuje da se u tim sudovima cuva vino slabijeg kvaliteta jer ce bure imati uticaja na vino bez obzira koliko je dobro uradjeno ovinjavanje... Pretpostavljam da je ista stvar i sa rakijom...

ako je dobra bacva to nema veze. to ima veze sa kvalitetom drva, njegovim susenjem i obradom. obicne vece drvene bacve nakon ovinjavanja nemaju nikakvih problema sa time dok se to eventualno moze desiti kod barika, pogotovo onih jace paljenih (M+ ili H) i pogotovo ako se onda jos u njega stavi neko "tanko" vino (narocito bijelo!) sa nizim alkoholom, ekstraktom, kiselinama.. u tom slucaju ce ga bacva totalno preuzeti. ali ako ti stavis dobar crnjak sa preko 13 vol% alkohola i dobrim taninima i kiselinama, nemas problema, to vino u drvenoj bacvi moze i treba biti samo jos bolje! u pravilu u drvene bacve i barike se i stavljaju samo najbolja vina i mostevi.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 24. Septembar 2008, 08:03:45 »

Da li treba da se ovini drveno bure na kome se izvršene promene drvenih nekih drvenih delova ili treba samo da se opere drvenom sodom?
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
Ivan L
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #9 Poslato: 05. Oktobar 2008, 19:15:16 »

Dali bi neko mogo dami rece kako da bacvu foriram da ne curi kad se sipa voda u nju radi se o starijoj bacvi koja davno nije punjena cak ni vodom Smiley
Dali moze neko da mi odgovori?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #10 Poslato: 05. Oktobar 2008, 19:26:58 »

Dali bi neko mogo dami rece kako da bacvu foriram da ne curi kad se sipa voda u nju radi se o starijoj bacvi koja davno nije punjena cak ni vodom Smiley
Dali moze neko da mi odgovori?

Prvo: koliko je velika bačva i dali može da se izbaci van prostorije u kojoj je sada?
Drugo: dali su duge na bokovima i na dancima zdrave, u smislu dali nisu protrulele, ili ih je pojeo žižak?
Treće: ako možeš da izbaciš bačvu van, i ako nije oštećena, onda pogledaj temu: Kako zaustaviti curenje drvenih sudova, pa će ti biti jasno!
I na kraju Dobrodošaooo!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #11 Poslato: 05. Oktobar 2008, 19:27:57 »

Pozdrav Ivane L

Imas temu Kako zaustaviti curenje drvenih sudova? koja je odmah ispod ove u kojoj si postavio pitanje, cudi me da to nisi video...
Procitaj sta pise tamo, mislim da ces naci sve odgovore...
Sačuvana
milan.sp
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #12 Poslato: 07. Novembar 2008, 13:30:58 »

Moj otac je pre dve godine kupio hrastovo bure od 150l i kaze da je uradio sve kako mu je prodavac i rekao: voda ,so, vruce, hladno...
Prosle godine vino u njemu mi se osecalo "na bure", odnosna mirisalo je kao viski.
Kada sam ga ispraznio oprao sam ga i sumporisao...
Sada cu videti da li ce i ove godine mirisati na viski.
Da li bih treba ponovo uraditi to ovinjavanje ako se opet bude osecalo  Huh?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #13 Poslato: 07. Novembar 2008, 13:50:11 »

Bolje ga ovini sada dok nisi sipao vino u njega. Imas tu iznad postupak...
Sačuvana
milan.sp
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #14 Poslato: 07. Novembar 2008, 13:58:42 »

Bolje ga ovini sada dok nisi sipao vino u njega. Imas tu iznad postupak...

Vino je vec u njemu, u njemu se vrsi fermentacija.  Scratchhead
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.035 sekundi sa 21 upita.