Pozdrav !
Pošto sam neko vrijeme proučavao teme na forumu, a u međuvremenu se i prihvatio prve destilacije grožđanog kljuka (8 kazana po 60 l), evo sada javljam rezultate..
U prosjeku sam od 60 l kljuka dobivao oko 13 l rakije jačine od 35 do 50 %. Nisam odvajao frakcije već sam lovio sve do cca 5% na luli.
Nisam odvajao vino, već sam pekao pravu lozovaču.
Destilat je kretao sa 75% alkohola nakon 1,5 sati od loženja. Gorivo je bilo plin u boci i trošio sam po kotlu pola boce jer je proces po kazanu trajao oko 8 sati.
Zadovoljan sam sa količinom i prvim dojmom o dobivenom destilatu (miris, okus, boja prozirnost...), ali imam jedan problem..
Naime, nigdje nisam naišao na podatak kako da priredim dobiveni destilat za drugu destilaciju. Konkretno mislim na jačinu alkohola koja treba biti oko 30%.
Pošto je prosjek moje meke rakije oko 42%, ne znam da li i sa čim trebam razrijediti destilat prije druge destilacije ?
Pošto je brzina destilacije bila oko 2 l/h, da li i u prepeku mogu očekivati istu brzinu ili ne ?
Zbog temperature (dolaze minusi) bih sutra radio prepek pa bih molio da mi odgovorite ako možete. Da li će biti nekih značajnih umanjenja u kvaliteti pošto nisam stavio meku rakiju na odležavanje ?
Znači imam cca 105 l meke rakije jačine 42-43 % pa mislim da bih to u dva kazana mogao riješiti.
Na što najviše pripaziti ?
Možda previše pitanja, ali u ovom trenu ti podaci bi mi dobro došli

Unaprijed hvala !