Nije pitanje da li postoji način da se oni sačuvaju, nego šta bi time dobio kada bi to i uradio?
Neizostavnu kontaminaciju drugim mikroorganizmima.
Pretpostavljam prvenstveno plesnima. Ali u tom ih slučaju nisam sačuvao.

Dobivanje kvasaca sojeva Saccharomyces cerevisiae čiji uticaj na aromu i dalje ostaje upitan, jer aroma u tvojoj prvoj situaciji je stvar sveukupne interakcije svih kvasaca i drugih uticaja, od kojih su najvažnije karakteristike mošta.
Eto, a ja se ponadao da je RNK u kvascima od presudnog uticaja...
„Istrošenost“ kvasca koji je prošao fermentaciju je evidentna. Bilo koji kvasac koji je prošao fermentaciju nema više mogućnost prvobitnog aromatskog uticaja , a što je potpuno različito od njegove reproduktivne sposobnosti (razmnožavanja).
Nemam nikakvog osnova da sumnjam u ovo, ali sam se ipak nadao da postoji neki način da se, eventualno, izvede neka nova generacija ( u uslovima van šire), koja bi, kao oporavljena, mogla da posluži....
Još samo ono… da je više nego realna pretpostavka da je ovaj kvasac koji bi ti sada pokretao vrenje i u startu imao znatno lošije karakteristike od onog selekcioniranog-kupovnog, jer inače bi došao Lallemand da ga „ubere“ iz tvog vinograda.

Pa to ti kažem...

Šalu na stranu, zašto sam uopšte i postavio pitanje:
Naime, čitajući forum, nadjoh informaciju da će selektovani kvasci uglavnom dati dobra vina ( ponekad i vrhunska) a da ona vrhunska ipak možemo očekivati uglavnom od autohtonih, koji se nalaze na grožđu ( ako ne prorade neki levaci

).
Isto tako, ima informacija da viševekovni proizvođači imaju svoje selekcije kvasaca, koje upravo i daju pečat njihovim vinima...
Fakat je da prosečan konzument, koji proba npr. Mačkov Camerlot, Vrbicin Tarpoš, cabernet souvignon Casillero del diabolo ili plavac mali iz jednog Benkovačkog privatnog podruma biti zadovoljan svim ovim ( i mnogim drugim) vinima, te da će teško, obzirom da nema aparaturu, niti prefinjeni osećaj za sadržaj kiselina ( pogotovo zato što je prosečni konzument nema odjednom sve uzorke ispred sebe) moći da pronadje bilo kakvu realnu razliku, osim u ceni....
Dakle, to je ono što nam nude selektovani kvasci... I nemam ništa protiv toga, kao vinar u pokušaju.
Niti pak imam uslove da vršim sopstvene selekcije kvasaca, obzirom da nemam svoj vinograd, niti "proizvodnju" koja bi bila vredna ovakve zafrkancije.....
Pitanje sam postavio kao teoretsko, u nadi da bi možda nekom drugom odgovor mogao pomoći, obzirom da vidim da medju forumašima ima i onih, koji imaju svoje vinograde. Naravno, u nepoznavanju fiziologije kvasaca, pretpostavio sam da postoji čak i neka kombinacija više sojeva, koji bi se mogli uvek ponašati slično i razvijati odredjene osobine vina u sličnim uslovima...
U svakom slučaju, Bistrice hvala na iscrpnom i preciznom odgovoru. Opet sam nešto naučio. Ne kaže narod džaba: čovek se uči dok je živ, a deca dok je učiteljica mlada...
poz