Zdravo svima, nov sam na ovom sajtu, za koji smatram da je najbolji sto se tice vinarstva-online.

Iako sam procitao sve stranice u vezi ovog posta i dalje imam nekoliko nedoumica.
Ovo mi je 3. godina kako proizvodim vino. 2 godine sam proizvodio na amaterski nacin bez dodavanja kvasaca, hrane, enzima, secera, bez icega i u prvoj godini je sve lepo prevrelo, a u drugoj nije bas maksimalno. Naucio sam ovde i zbog cega, ali to nije bitno.
Ove godine, hvala bogu, imam mnogo vise posla, a samim tim i zelje za sigurnim odradjenim poslom sto se tice vrenje, pa da pocnem sa pitanjima:
1.Juce sam samleo grozdje, mesanih sorti. Odvojeno je od peteljki i imam 600 l kljuka, 400l crnog i 200l gde preovladava belo. Stavio sam 40g vinobrana u crno i 20g u belo. Oba stoje u plasticnim kacama.
2.Moje prvo pitanje je kada da stavim hranu za kvasce i posle koliko vremena da stavim kvasac? Procitao sam ovde da enovitis kaze da se hrana stavi posle 2/3 fermentacije (imam tu hranu), ja ne zelim da mi pocne fermentacija u tim kacama, jer mi je gladno tamo i hocu da otocim u staklene balone od 50l i tu da mi otpocne vrenje. Da li da sacekam sa kvascima i hranom i da ih sipam u te balone, ili ipak da ih stavim u kace, ali kad onda da otocim?
Molim za brze odgovore, posto je proslo 18h od muljanja.
3. Koliko kvasci da odstoje u odvojenom vinu pa da pomesam sa ostatkom?
Hvala unapred!