26. Oktobar 2025, 23:43:31 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 24   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvasci i hrana za kvasce  (Pročitano 448647 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #240 Poslato: 13. Oktobar 2013, 22:11:29 »

Jeste, ali najavljuju losije vreme, pre nekoliko dana, kada su bile one kise, bilo je oko 12 stepeni u 7 ujutru... OK, samo sam hteo da potvrdim mogucnost...
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #241 Poslato: 13. Oktobar 2013, 22:16:08 »

Samo jos da pitam za kvasce, za crno vino, da li ce biti ok da se tek tada stave, za oko 4-5 dana, u te staklene balone, iako npr. krene vrenje?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #242 Poslato: 13. Oktobar 2013, 22:18:52 »

Bolje ih stavi sada,fermentacija ce podici malo temperaturu,malo te sudove umotaj nekim starim tepihom ili nesto slicno.To sto je ujutru bilo 12c nije toliko strasno,preko dana se temperatura malo podigne.
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #243 Poslato: 14. Oktobar 2013, 11:46:39 »

Videcu, sacekacu jos dan-dva, evo danas je bas hladno kod nas. Inace, belo sam otocio sino i evo vec sad videm da ima prst pene. Smiley
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #244 Poslato: 24. Oktobar 2013, 12:18:09 »

Da li moze bez hrane za kvasce da se lepo zavrsi fermentacija?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #245 Poslato: 24. Oktobar 2013, 19:09:47 »

Bez hrane sigurno neće, a koliko i u kojem obliku te hrane ima u materijalu za fermentaciju je drugo pitanje, i da li je ona u stanju osigurati provođenje fermentacije do kraja, a pogotovo kako će to sve uticati na kvalitet vina.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #246 Poslato: 26. Oktobar 2013, 02:52:10 »

Znaci bolje da ubacim hranu, sto je sigurno sigurno? Kvasac koji sam stavio je Vinko, a hranu imam Enovitis-ovu? Da li da je stavim iz dva puta, kada kolicina secera opadne za trecinu i drugi put za 2/3 od ukupne kolicine na pocetku? Imao sam 21 maligan na pocetku... Temperatura mi je non-stop 20 stepeni u prostoriji...
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #247 Poslato: 27. Oktobar 2013, 08:10:51 »

Juce sam proverio kolicinu secera u svakom balonu i fermentacija je skoro pa gotova.  Smiley Mislio sam da to ide sporije pa sam pitao za hranu za kvasce, ali znaci da moze i bez nje. imam 7 balona, u 4 baloina je kolicina secera 3 maligana, u ostala 3 izmedju 4-5. 14. i 15. oktobra su otoceni iz kace bez pocetka fermentacije i imalo je 21 maligan. Temperatura je bila konstantno 20 stepeni. Je l' to ok da za 2 nedelje bude ovakvo stanje?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #248 Poslato: 27. Oktobar 2013, 12:33:19 »

Sve je to OK. Možda ne bi bilo loše da sa nekim štapom podigneš talog ( promešaš) sa dna balona i tako omogućiš sigurno vrenje do kraja i i inicijaciju spontane malolaktičke fermentaciju. U suštini mešanje ne može da šteti , može samo da koristi. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #249 Poslato: 27. Oktobar 2013, 22:54:10 »

Nisam to znao, hvala, a da li da sacekam nekoliko dana, pa da izmerim i ako pokazuje 0 da ne mesam, ili...?
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #250 Poslato: 01. Novembar 2013, 15:57:22 »

pozdrav ljudi, fermentacija je skoro pa gotova, ima oko 1-2 promila secera, ali imam problem sa jednim balomejok  an monje fermentacija stala jos prosle nedelje jer je isto 7 promila i danas, temperatura je i dalje konstantna (20 stepeni), da li da stavljam kavsac ili da dodam hranu za isti, mzilom a brzu pomoc... Hvala unapred.
p.s. balon sa obicnim kuhinjskim kvascem ispade bolji od svih, on je prevreo i vec se bistri, kako je to moguce?? U meni se javlja sumnja da su vinski kvasci cist marketing i propaganda...
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #251 Poslato: 01. Novembar 2013, 17:42:06 »

Polako,to sto je fermentacija zavrsena,ne znaci i da si dobio najbolje vino.Kod mene fermentacija jos traje,iako je grozdje muljano 22 septembra.Tek na prolece ces videti kakvo ti je vino.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #252 Poslato: 01. Novembar 2013, 17:56:35 »

pozdrav ljudi, fermentacija je skoro pa gotova, ima oko 1-2 promila secera, ali imam problem sa jednim balomejok  an monje fermentacija stala jos prosle nedelje jer je isto 7 promila i danas, temperatura je i dalje konstantna (20 stepeni), da li da stavljam kavsac ili da dodam hranu za isti, mzilom a brzu pomoc... Hvala unapred.
p.s. balon sa obicnim kuhinjskim kvascem ispade bolji od svih, on je prevreo i vec se bistri, kako je to moguce?? U meni se javlja sumnja da su vinski kvasci cist marketing i propaganda...
Po cem mislis da je rana bistroca vina jedino mjerilo kvalitete kvasca?  dohfly
Sačuvana

bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #253 Poslato: 01. Novembar 2013, 21:21:35 »

Marko KG,kada fermentacija stane ne moraš više da dižeš talog.Čisto me interesuje kako si izmerio količinu šećera u mladom vinu pred kraj fermentacije, koji instrument i postupak si upotrebio.Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #254 Poslato: 02. Novembar 2013, 00:29:25 »

Polako,to sto je fermentacija zavrsena,ne znaci i da si dobio najbolje vino.Kod mene fermentacija jos traje,iako je grozdje muljano 22 septembra.Tek na prolece ces videti kakvo ti je vino.
OK, ne kazem nista o kvalitetu vina, samo za trenutno stanje fermentacije i glavna stvar, na koju nisam dobio odgovor, je da ne znam sta da radim sa ovim jednim buretom gde mi je fermentacija stala, miruje vec 10-ak dana na 7 maligana, pa me interesuje da li da stavim nove kvasce, ili samo hranu, ili nesto trece, posto nije do temperature, za koju sam vec naveo da je konstantno 20 stepeni...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 24   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 18 upita.