MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #240 Poslato: 13. Oktobar 2013, 22:11:29 » |
|
Jeste, ali najavljuju losije vreme, pre nekoliko dana, kada su bile one kise, bilo je oko 12 stepeni u 7 ujutru... OK, samo sam hteo da potvrdim mogucnost...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #241 Poslato: 13. Oktobar 2013, 22:16:08 » |
|
Samo jos da pitam za kvasce, za crno vino, da li ce biti ok da se tek tada stave, za oko 4-5 dana, u te staklene balone, iako npr. krene vrenje?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #242 Poslato: 13. Oktobar 2013, 22:18:52 » |
|
Bolje ih stavi sada,fermentacija ce podici malo temperaturu,malo te sudove umotaj nekim starim tepihom ili nesto slicno.To sto je ujutru bilo 12c nije toliko strasno,preko dana se temperatura malo podigne.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #243 Poslato: 14. Oktobar 2013, 11:46:39 » |
|
Videcu, sacekacu jos dan-dva, evo danas je bas hladno kod nas. Inace, belo sam otocio sino i evo vec sad videm da ima prst pene. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #244 Poslato: 24. Oktobar 2013, 12:18:09 » |
|
Da li moze bez hrane za kvasce da se lepo zavrsi fermentacija?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #245 Poslato: 24. Oktobar 2013, 19:09:47 » |
|
Bez hrane sigurno neće, a koliko i u kojem obliku te hrane ima u materijalu za fermentaciju je drugo pitanje, i da li je ona u stanju osigurati provođenje fermentacije do kraja, a pogotovo kako će to sve uticati na kvalitet vina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #246 Poslato: 26. Oktobar 2013, 02:52:10 » |
|
Znaci bolje da ubacim hranu, sto je sigurno sigurno? Kvasac koji sam stavio je Vinko, a hranu imam Enovitis-ovu? Da li da je stavim iz dva puta, kada kolicina secera opadne za trecinu i drugi put za 2/3 od ukupne kolicine na pocetku? Imao sam 21 maligan na pocetku... Temperatura mi je non-stop 20 stepeni u prostoriji...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #247 Poslato: 27. Oktobar 2013, 08:10:51 » |
|
Juce sam proverio kolicinu secera u svakom balonu i fermentacija je skoro pa gotova.  Mislio sam da to ide sporije pa sam pitao za hranu za kvasce, ali znaci da moze i bez nje. imam 7 balona, u 4 baloina je kolicina secera 3 maligana, u ostala 3 izmedju 4-5. 14. i 15. oktobra su otoceni iz kace bez pocetka fermentacije i imalo je 21 maligan. Temperatura je bila konstantno 20 stepeni. Je l' to ok da za 2 nedelje bude ovakvo stanje?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #248 Poslato: 27. Oktobar 2013, 12:33:19 » |
|
Sve je to OK. Možda ne bi bilo loše da sa nekim štapom podigneš talog ( promešaš) sa dna balona i tako omogućiš sigurno vrenje do kraja i i inicijaciju spontane malolaktičke fermentaciju. U suštini mešanje ne može da šteti , može samo da koristi. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #249 Poslato: 27. Oktobar 2013, 22:54:10 » |
|
Nisam to znao, hvala, a da li da sacekam nekoliko dana, pa da izmerim i ako pokazuje 0 da ne mesam, ili...?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #250 Poslato: 01. Novembar 2013, 15:57:22 » |
|
pozdrav ljudi, fermentacija je skoro pa gotova, ima oko 1-2 promila secera, ali imam problem sa jednim balomejok an monje fermentacija stala jos prosle nedelje jer je isto 7 promila i danas, temperatura je i dalje konstantna (20 stepeni), da li da stavljam kavsac ili da dodam hranu za isti, mzilom a brzu pomoc... Hvala unapred. p.s. balon sa obicnim kuhinjskim kvascem ispade bolji od svih, on je prevreo i vec se bistri, kako je to moguce?? U meni se javlja sumnja da su vinski kvasci cist marketing i propaganda...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #251 Poslato: 01. Novembar 2013, 17:42:06 » |
|
Polako,to sto je fermentacija zavrsena,ne znaci i da si dobio najbolje vino.Kod mene fermentacija jos traje,iako je grozdje muljano 22 septembra.Tek na prolece ces videti kakvo ti je vino.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #252 Poslato: 01. Novembar 2013, 17:56:35 » |
|
pozdrav ljudi, fermentacija je skoro pa gotova, ima oko 1-2 promila secera, ali imam problem sa jednim balomejok an monje fermentacija stala jos prosle nedelje jer je isto 7 promila i danas, temperatura je i dalje konstantna (20 stepeni), da li da stavljam kavsac ili da dodam hranu za isti, mzilom a brzu pomoc... Hvala unapred. p.s. balon sa obicnim kuhinjskim kvascem ispade bolji od svih, on je prevreo i vec se bistri, kako je to moguce?? U meni se javlja sumnja da su vinski kvasci cist marketing i propaganda...
Po cem mislis da je rana bistroca vina jedino mjerilo kvalitete kvasca? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #253 Poslato: 01. Novembar 2013, 21:21:35 » |
|
Marko KG,kada fermentacija stane ne moraš više da dižeš talog.Čisto me interesuje kako si izmerio količinu šećera u mladom vinu pred kraj fermentacije, koji instrument i postupak si upotrebio.Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #254 Poslato: 02. Novembar 2013, 00:29:25 » |
|
Polako,to sto je fermentacija zavrsena,ne znaci i da si dobio najbolje vino.Kod mene fermentacija jos traje,iako je grozdje muljano 22 septembra.Tek na prolece ces videti kakvo ti je vino.
OK, ne kazem nista o kvalitetu vina, samo za trenutno stanje fermentacije i glavna stvar, na koju nisam dobio odgovor, je da ne znam sta da radim sa ovim jednim buretom gde mi je fermentacija stala, miruje vec 10-ak dana na 7 maligana, pa me interesuje da li da stavim nove kvasce, ili samo hranu, ili nesto trece, posto nije do temperature, za koju sam vec naveo da je konstantno 20 stepeni...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|