26. Oktobar 2025, 14:18:04 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Greške pri pravljenju vina  (Pročitano 132358 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 22.0

« Odgovor #60 Poslato: 15. Avgust 2013, 18:22:34 »

cobi, zasto da ne doda vinobran na startu?
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 22.0

« Odgovor #61 Poslato: 15. Avgust 2013, 19:18:12 »

ja sam ga jednom stavio iako sam imao ekstra zdravo tek ubrano grozdje i fermentacija je trajala 2 meseca i na kraju je vino ostalo slatko,od kada to ne radim nemam problema sa fermentacijom,jedino pazim da trulo grozdje ne muljam
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #62 Poslato: 15. Avgust 2013, 19:47:31 »

E tu moram da se umešam. Pri pravljenju crvenog vina vinobran se obavezno dodaje u tek smuljano grožđe i to 10 gr/ 100 l kljuka ako je grožđe bilo zdravo. Ako je grožđe bilo malo natrulo tada se dodaje 15 gr/100 l pa i do 20 gr vinobrana. Ova količina vinobrana u normalnim uslovima ne može da zaustavi vrenje. Do zaustavljanja vrenja može doći u slučajevima da su neki nenormalni uslovi za vrenje ( prevelika koncentracija šećere, kasno prskanje grožđa , preniska temperatura šire pa čak i loša aerizacija šire), tada je i ova mala količina vinobrana od presudne važnosti za vrenje šire. U normalnim uslovima, pri zdravom grožđu 10 gr/ 100 l vinobrana samo povoljno utiče na kvalitet vina, jer vrši delimičnu sterilizaciju kljuka, ukljanjajući nepoželjne mikroorganizme , kvasce i plesni iz kljuka, usmeravajući fermentaciju u pravom smeru. Jedno loše iskustvo to ne sme da promeni, jer ko zna zbog čega je fermentacija odložena za 2 meseca. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 22.0

« Odgovor #63 Poslato: 15. Avgust 2013, 23:32:48 »

Slazem se sa bodom Smiley
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 22.0

« Odgovor #64 Poslato: 16. Avgust 2013, 17:31:28 »

dobro bre ljudii sta ste navalili Grin evo prihvaticu sugestiju i ove godine opet staviti vinobran u kominu....covek se uci dok je ziv,ako ima od koga Thumb
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #65 Poslato: 19. Avgust 2013, 15:01:07 »

Ja u pravilu dodajemo 5g/hl vinobrana s taninom u vino koje zelim da mi kasnije odradit malolaktiku. U ono za koje ne zelim malolaktiku dodajem 7-8h/gl sto je sasvim dovoljno za zdravo grozdje. Za osteceno grozdje doza je dupla i skracuje se vrijeme maceracije na 5-6 dana uz uporabu tanina u 2 faze.
Sačuvana

lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #66 Poslato: 19. Avgust 2013, 17:36:54 »

sta je maloalaktika?
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #67 Poslato: 19. Avgust 2013, 20:45:13 »

http://www.agroklub.com/vinogradarstvo/malolakticna-fermentacija/2517/
Sačuvana

deknik
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #68 Poslato: 24. Avgust 2013, 14:12:21 »

Dobar dan! Opet ja!! Smiley Obrao sam vinograd pre tri dana  u pitanju je Crni Pinot odvojio bobice i izmuljao grozdje, naravno da bi maceracija bila sto bolja kljuk sam ostavio da stoji, da naglasim da nisam dodavao vinobran, popravio sam sadrzaj secera za 1.5% dodao sam hranivo za kvasce i vinski kvasac Saccharomyces carevisiae i napravio anaerobne(bez kiseonika) uslove za fermentaciju moje pitanje bi glasilo posto planiram da odstranim kominu sutra smatrajuci da sam dobio zeljenu boju vina da sira dalje sama fermetise jel bi mozda trebao dodati vinobran ili da ostavim jos 10 dana do zavrsetka burnog vrenja pa onda da dodam? Birane su samo zdrave bobice i odvajana je sepurina! Jos jedno pitanje posto se prvi put susrecem sa kvascima jel mozda pametnije da ubacim siru u inoks posude ako nece biti burna fermentacija( da peni vino) ali mu tu ne mogu obozbediti anaerobne uslove eventualno ce ga zastititi parafinsko ulje oko plivajuceg poklopca? Unapred hvala na pomoci i izvinjavam se na ovolikom izlaganju!
Sačuvana
zoran_g
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #69 Poslato: 24. Avgust 2013, 16:49:04 »

Deknik, vinobran se ne dodaje u toku fermentacije, bilo burna ili tiha,jer postoji opasnost da ti vrenje stane. Isto tako,plivajuci poklopac i parafinsko ulje koristis tek kad zavrsi proces fermentacije. Siru mozes da istocis u inox posudi ali moras da montiras vranj, kako bi moglo da se zavrsi tiho vrenje.Ovo je moj savet,pozdrav!
Sačuvana
deknik
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 22.0

« Odgovor #70 Poslato: 24. Avgust 2013, 17:12:11 »

Hvala puno na savetu! Pomislio sam da stavim vinobran posle burne fermentacije 10g/100l to bi bilo za dve nedelje pa posle neka tiho vrenje nastavi u inoksu? Veliki pozdrav za vas!
Sačuvana
Ugljesa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #71 Poslato: 30. Oktobar 2013, 13:44:33 »

Drugari, dobar dan! Nov sam clan, mada vas iz potaje pratim vec pooodosta!! Grin
Ove godine, prvi put pravim vino od sorte cabernet, dosad sam koristio vranac..potrebna mi je mala pomoc, t.j. vase nmisljenje o mom postupku, s obzirom da sam i prvi put koristio kvasce u proizvodnji.
Dakle, 300 kg grozdja izmuljano, dodato 10gd/100kg vinobrana, 25 gr/100kg kvasca + hrana za kvasac. 10 dan otoceno vino, bez potapanja komine. Otoceno vino stoji u staklenim balonima, zatvorenim, odusak za gasove preko creva u posudu sa vodom. Danas 7. dan uradio prvo pretakanje... E sad, pitanja:
1. Od kako sam otocio vino, u balonima nema nikakvog vidljivog vrenja?Huh?
2. Danas, pri ppretakanju, probao sam vino, rezi na vrhu jezika, blago kisi i nema nikakvo prisustvo secera!!!! Dosad, sa vrancem i bez upotrebe kvasaca, to bi i dalje sladilo!!!!
Jesam li napravio 150 l sirceta ili je ovo normalan tok proizvodnje???
Kad uraditi sledece pretakanje??
Unapred zahvaljujem!!!!!! Thumb

Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #72 Poslato: 30. Oktobar 2013, 14:37:35 »

Polako,nemoj da zuris sa pretakanjem.Sacekaj jedno mesec dana pa ga onda pretoci.To sto ti na ukusu ne osecas secer,ne mora da znaci da ga nema.Sipaj vino u neku casu,pusti da malo odstoji,promuckaj da izadje CO2 pa onda probaj,da li se oseca slast.Nemoj da zuris,pusti vino neka odstoji.
Sačuvana
Ugljesa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #73 Poslato: 30. Oktobar 2013, 15:27:20 »

Ok. Ne mogu sad da ga probam na ovaj nacin jer je zapecaceno voskom i ne bi ga dirao do sledeceg pretakanja koje sam planirao za oko 01/12. Sta mislis o ovom vremenskom periodu mirovanja? Do tada cu da se pozabavim pecenjem loze...  Grin...
HVALA puno!!!!
Sačuvana
dzingis kan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows NT 6.2
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #74 Poslato: 30. Oktobar 2013, 23:25:01 »

Nema potrebe na ovom nivou pravljenja vina da voskiras posudu sa vinom. Vino je jos mlado, tek je u procesu formiranja. Tek posle dva tri pretakanja, kada budes odlucio da flasiras vino, tada ga voskiraj. Sto se tice mirovanja do pretakanja, pa dobro si odredio, mesec dana do prvog pretoka Pozdrav
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 18 upita.